Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Bydgosko-Torunska

Recommended Posts

Witam wszystkich - przyłączyłam się do Was w sierpniu - wtedy na forum był tylko Maciej - pozdrowienia . Rafał - jestem tak samo na etapie wykopu pod piwnicę . Co chcesz zrobić przed zimą i jak to zabezpieczyć? Czy ktoś może polecić jakąś dobrą ekipę budowlaną? Pozdrowienia -Marzena

• Odpowiedzi 15,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pozdrawiam wszystkich grupowiczow. :smile:

Ach ta budowa, nie moze byc latwo i prosto.

Na cztery pomieszczenia gdzie kladli mi mozaike, w dwoch sie wybrzuszylo. Dosc powaznie, co tu bede pisal. Spier....li robote.

Poprawiaja ale jaki to bedzie efekt koncowy tego nikt nie wie.

Chyba podchodze do tego za bardzo emocjonalnie, a to wykancza psychicznie i fizycznie.

Marzenko dziekuje za pozdrowienia, z mojej strony przesylam ci uklony.

Co do ekip to na pewno nie polece wam tej ktora kladla mi mozaike :sad:

Pozdrawiam

Maciej

Grzegorz,

Co do profilu Wymar, to ja mam takie okna, 5-cio komorowe. Uzytkuje je w minimalnym stopniu dopiero od kilku tygodni wiec trudno mi cos powiedziec. Jezeli chcesz to mozna obejrzec jak wygladaja zamontowane. Gosc ktory mi je sprzedawal handlowal rowniez Krayna, ale wg niego Wymar jest lepszy. Trudno mi na tym etapie ocenic.

Pawpiwo, mozesz doradzic, gdzie najkorzystniej kupic rowniez przewody do cieplego powietrza do ogrzewania kominkowego. Jestem na etapie szukania najkorzystniejszej oferty.

Wojtek.

Mam juz wykop. Operatora troche ponioslo i zamiast 1,5m zrobil 1,6 w jednym rogu. Pokazala sie tam woda - kaluza. Czy ktos ma jakis pomoysl jak obnizyc poziom wody w gruncie na czas deskowania i zalewania betonem? Zrobic dodatkowy gleboki dolek w poblizu nieszczesnego rogu i wstawic tam pompe z rura wylotowa mozliwie daleko od budowy ma sens?

Pawpiwo,

Moim zamyslem rowniez bylo uzyc rur spiro i zaizolowac welna, ale porownujac je z tymi polecanymi, to sa troche masywniejsze niz folia zbrojona drutem. Zastanawialem sie czy nie bedzie to powodowalo najpierw nagrzewania sie samych rur co spowoduje jakies tam straty. Jezeli u Ciebie to dziala prawidlowo, to argument cenowy jest b. mocny na korzysc spiro (1:3). dzieki bardzo za rady. Robi sie coraz zimniej i sprawa kominka staje sie priorytetowa.. jak 10 innych....

Wojtek.

Wojtek u mnie te rury wpełni się sprawdzają,chociaż jeszcze ich intensywnie nie użytkuję. Jestem do nich przekonany w 100%,ponieważ okoliczni sąsiedzi którzy mają zamontowane ogrzewanie kominkowe posiadają takie rury i są z nich bardzo zadowoleni. Moje rury mam zaizolowane wełną szklaną 3 cm i nie widzę jakiś większych strat cieplnych.

Jeszcze jedno pytanko. Duzo sie mowi ze nie powinno sie palic drewnem iglastym, bo smoli itp. Ja na działce mam trzy ogromne sterty drewna iglastego, takie pozostałosci po szalunkach, steplach, itp. Mialem zamiar to spalis do spolki z drewnem lisciastym, ale jak mam sobie od razu zapaprac nowy kominek to dzieki. Czy wiesz z doswiadczenia jak to jest z tym smoleniem? Czy niekorzystne skutki bedzie wyidac dopiero przy nagminnym paleniu drewnem iglastym, czy jest to zjawisko na tyle silne, ze jak sobie puszcze przez jeden sezon z dymem moj składzik to nie poznam kominka?

Poza tym, tak z dziennika budowy, to w ten weekend mam nadzieje skonczyc wylewanie posadzek na dole i moze przygotowac instalacje pod kominek. W przyszly prawdopodobnie bede montowal oczyszczalnie sciekow przydomowa, wszystko jest juz nagrane. Cale szczescie, bo moje "letnie" WC juz nie jest takie letnie. Kolejny krok to plyty GK, ale o tym pozniej....

Co nowego u Was???

W.

On 2002-09-16 09:39, wojas wrote:

Grzegorz,

Co do profilu Wymar, to ja mam takie okna, 5-cio komorowe. Uzytkuje je w minimalnym stopniu dopiero od kilku tygodni wiec trudno mi cos powiedziec. Jezeli chcesz to mozna obejrzec jak wygladaja zamontowane. Gosc ktory mi je sprzedawal handlowal rowniez Krayna, ale wg niego Wymar jest lepszy. Trudno mi na tym etapie ocenic.

Bardzo chętnie - może jakiś namiar? - na [email protected]

Witam,

Jak budowy?? U mnie koncza ciagniecie linii energetycznej, i wkrotce bede mial prad. Przestane koczowac w moim domu jak pare wiekow temu, przy lampie naftowej. Jak mnie podlacza to biore 3 tygodnie urlopu i zabieram sie ostro za srodek. Zamowilem juz kominek Hajduka 14kW, ale niestety bedzie dopiero za 2 tygodnie. Do tego czasu przygotuje instalacje wg wskazowek Pawpiwo, ale musze przyznac, ze np dzisiejsza noc byla raczej zimna. Mam nadzieje ze nie spedze urlopu leczac sie.

W.

wreszcie coś drgnęło. W sobote wytyczono MÓJ DOM, jutro ruszają wykopy. Wybrałam ekipę- będzie to firma, ponoć solidna i terminowa, jak będzie okaże się i już za parę tygodni będę coś mogła powiedzieć na ten temat- w tym roku chcę tylko zakończyć stan 0. Były dylematy czy murarz i metoda gospodarcza, ale róznice w cenie poczatkowo wydawały się niewielkie- jeden wycenił robocizną na 7,8 tys., inni na 5 tys.-bez wykopów.

Wybrałam firmę , bo narazie brak czasu na załatwianie wszystkiego, poza tym bałam się, że koszty będą w czasie prac rosły i rosły, a firma dawała gwarancję ceny-22.000 ze wszystkim. Trochę mi mina zrzedła na miejscu, bo okazło się,żę duży spadek terenu i droga wysoko, więc muszę się podnieść o ok. 1 m. w najniższym miejscu. Koszt wzrósł do 25. 000.

Acha mam dom 13x10 , ale dużo jest ścian wew. i projektant adaptując projekt,, pogrubił ławy zew. do 70 cm. , a wew. do 60.

Nie wiem też , czy nie za bardzo się wynoszę w górę- czym to może grozić oprócz kosztów dowozu ziemi-zaprojektowno skarpę?

Poza tym firma chce wyjść ławami wyżej , na ile , żeby było bezpiecznie?

Pozdrawiam

Witam wszytkich, dawno mnie tu nie bylo, ale o wszystkim na biezaco informuje Was moj mezus czyli Wojas. Generalnie na jego "barkach" spoczywa wszystko co dotyczy budowy i zwiazanych z tym prac, mi pozostaje jedynie opieka nad naszym malym 15-nmiesiecznym lobuzem, czyli nasz coreczka i ewentualnie wsparcie psychiczne, bo fizycznie niewiele jestem w stanie pomoc.

Pozdrawiam wszytkich budujacych, przymierzajacych sie do budowy i wykanczajacych, zeby nasze budowy nie wykonczyly nas tylko my je :wink:

Monia

<font size=-1>[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Monisia dnia 2002-09-30 12:20 ]</font>

Grzegorz, Namiary masz na privie. Dzisiaj zbieram sily bo o 15.30 jestem umowiony z gosciem od oczyszczalni, przywiezie mi caly material i mam zamiar ciociaz zbiornik dzisiaj zakopac. W weekend dam rade reszte. Jednoczesnie zalatwiam sprawe pradu z Energetyka, co jak sie okazalo nie jest takie proste i szybkie, no ale trzeba i to przeskoczyc (lub obejsc...). Wczoraj znalezlismy tez kafelki do salony, jeden duzy klopot mniej.

Odezwe sie po weekendzie.

W.

Witam budujacych,

Jak postepy na waszych budowach.

U mnie caly czas do przodu, prac jest tyle ze nie wiadoma za co sie brac w pierwszej kolejnosci.

A najgorsze jest to ze brak kasy. ekipa od mozaiki od dzisiaj robi porawki. Dla niezorientowanych przypomne ze okolo 40m2 sie wybrzuszylo i odkleilo. Uroki budowy i ekip, samo zycie.

Tam gdzie nie ma mozaiki koncze malowanie.

Aby do wiosny,

Pozdrawiam

Maciej