Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaneczko, wciąż czekam na mapki i akt notarialny ale spokojnie nie spieszy mi się na razie. Dziękuję Ms. teraz mniej więcej wiem na czym stoję, szukam w razie innego projektu z wiatą i podobnym układem wnętrz ale z większą kotłownią itp.

Bipopki fajniusio, że ruszacie do boju :D

Jewrioszka,

Wydział melioracji (taki gminny) znajduje się w Urzędzie miasta i gminy, na ostatnim piętrze, pok. 89 z tego co pamiętam. Natomiast cała składnica map melioracyjnych znajduje się na ul. Kościuszki 22 - to jest kilka budynków dalej od UM - tam jest właśnie Związek Spółek Wodnych i też chyba Melioracja. Myślę jednak, że jeżeli masz jakąś sprawę to najlepiej najpierw udać się do UMiG - osoby tam pracujące są kompetentne i raczej pomagają, takie jest moje zdanie.

No to jak sasiad szukal to sprawa jest prosta - pewnie wylgasz sie tak jak ja - pismem w ktorym stwierdzasz ze szukalas i nie znalazlas i ze nie ma. U mnie wystarczylo - obylo sie bez dalszych bojow z melioracja.

Kochani, z tą melioracją to ostrożnie i bez kozakowania :lol:

Sąsiad się na tym przejechał - jakieś przedpotopowe plany wykazywały nitkę drenów, ale nikt nie umiał powiedzieć, czy one są tylko narysowane, czy są, czy je ktokolwiek kiedykolwiek robił. Jak stawiał swoją parterówkę, w wykopach nic nie było - sprawdzili dokładnie. No a rok później dom odsiadł, jak to miewają w zwyczaju domy, i na wiosnę taplał się równo wraz z rodziną na działce po kolana. Garaż zalany równo na kilka centymetrów - w domu sucho, bo większość garaż przejął, ale i fundamenty, i ściany mokre.

Naprawdę, nie życzę najgorszemu wrogowi. Gdy się trochę osuszyło, zabrał się za łopatę i odkopał fundamenty. A jakże. Dom osiadając zmiażdżył dreny. Przechodziły trochę niżej, niż się ich spodziewano znaleźć. Robota, jaką miał przy robieniu nowych drenów wokół domu, nie do pozazdroszczenia :(

Nie wiem czy jest jakieś urządzenie, dzięki któremu można odkryć przebieg drenów. Może na grupie się jakiś specjalista wypowie? Coś co odszukuje cieki wodne może?

Problem nie w tym, czy dreny są, czy ich nie ma, a w tym, gdzie mogą być ewentualnie. Kiedyś nikt się nie bawił w dokładne umieszczanie (a i pewnie teraz nie). Pół metra w te czy wewte, co za różnica? A jak kopara weźmie te 40 cm więcej to i dreny będą głębiej - kiedyś, gdy na naszych działkach siano żyto, rolnikom i fachurom było ganca ryba. A na żytnim polu to i dwa metry rozrzutu w poziomie było do przyjęcia.

Sprawdźcie dokładnie, jak ktoś ma u siebie wątpliwości. Osuszanie domu to nic ciekawego...

wyprostowanie scięcia na dachu + 2 okna + 2 kominy + zmiana 4 scian wewnętrznych (wszystkie zmiany "kosmetyczne nie wpływajace na konstrukcje") = 4500 (znegocjowane z 7000)

a w trakcie skrócenie domu o 80cm = +700

no własnie...

Proponuje więc więcej optymizmu,a na pewno znajdziesz odpowiadający Ci projekt w najmniej spodziewanym momencie.

ale czasu mało :cry: szukam i szukam a budowa ma ruszyc na wiosnę :o

wydawało mi się ze znalazłam - dom zachwycił mnie od początku,ale działka za wąska...,no więc chcę podobny tylko węższy. i nic innego mi się juz nie podoba :(

tak to jest z babami :lol: ...nie urazając innych sióstr z forum :D

na razie czekam na wycenę ile by chciało biuro za projekt indywidualny,na podstawie ich projektu

no i szukam dalej ,ale bez przekonania

ale dzięki za pomoc - zawsze to razniej jak ktos doradzi

Łosie, wierzę w Was i popieram, ale co poza brakiem projektu macie? Nam została melioracja i uzgodnienie zjazdu z drogi gminnej, no i oczywiście pozwolenie na budowę.

Ponieważ podlegam pod Piaseczno to uważam, że mam szansę na rozpoczęcie budowy późną wiosną/wczesnym latem. W listopadzie naiwnie myślałam, że wystartuję w marcu.

Jewrioszka,

tak, jest drobna różnica jutro/od jutra, tak jak z terminem u urzędników: mają miesiąc i to może oznaczać albo dwa dni, albo dwa miesiące.

Łosie, wierzę w Was i popieram, ale co poza brakiem projektu macie? Nam została melioracja i uzgodnienie zjazdu z drogi gminnej, no i oczywiście pozwolenie na budowę.

Ponieważ podlegam pod Piaseczno to uważam, że mam szansę na rozpoczęcie budowy późną wiosną/wczesnym latem. W listopadzie naiwnie myślałam, że wystartuję w marcu.

co my mamy poza brakiem projektu ??? działkę ... :lol: :lol: :cry:

i wypis z planu,geodeta pracuje nad mapami. i tyle...

nie mam jakos zapału bez projektu :cry:

my podlegamy pod prazmów - więc mam nadzieję się wyrobic do konca marca :-?

Hej Łosie,

A jak w końcu z prądem ? udało się bez problemów?

nie... zaraz będę płakać :cry: nic się nie udało...

na razie to sie sąsiad zgodził na "pozyczkę" prądu na budowę...

a ja nie mam czasu zeby sie wybrac do konstancina i złozyc co trzeba

od poniedz.do piątku jestem 180 km poza warszawą, a druga połowa dopiero co zaczeła pracę i nie moze brac co parę dni urlopu :cry: :cry: :cry:

kłody pod nogi !!! :evil:

wybaczcie - to mój pierwszy kryzys budowlany...

Hello,

czy ktoś może mnie poratować namiarem na konkretnego przedstawiciela handlowego zajmującego sie polskimi silikatami na pd od W-wy? potrzebuję pilnie zamówić ok. 200m2 bloczków 24/25 i ok. 30m2 "12"...

jest dostępna xella, ale cena powala... :o

pozdrawiam i dziękuję,

Łosie, trzeba widziec pozytywy. Sąsiad chce pozyczyc prądu to ekstra.

A na pocieszenie z tymi dokumentami jak masz wypelniony wniosek to jest 15 minut zabawy w urzędzie i 2 tygodnie czekania polecnony z poczty z "Warunkami". A tylko Warunki są potrzebne do pozowlenia na budowe. A budowac możecie na prądzie od sąsiada. Co za róznica.

Głowa do góry.

Pzdr Meb

Meb - dzięki za słowa otuchy :p

być moze kryzys został przełamany ...

ale jestem ciemna !!! :wink:

tyle czasu szukam projektu,przeglądałam strony BAUHERRA tysiąc razy,bo te parterówki strrrasznie mi sie podobają , juz nawet napisałam pytanie do nich o projekt indywidualny na podstawie dg 28...

i jeszcze raz postanowiłam zajrzec do innych pracowni - oczywiscie nic mi sie nie podobało :evil: - wiec jeszcze raz bauherr od poczatku -

i co ???? :o :o :o

dg 10 jest idealny !!! :lol:

czemu wczesniej tego nie widziałam ? nic nie muszę zwężać,przekładac kuchni,likwidowac tarasu - wszystko co miało byc w indywidualnym jest w

dg 10 !!! :D no może małe zmiany w częsci prywatnej - ale to tylko scianki działowe... :wink:

muszę tylko troszkę ochłonąć...

a może ktoś zechce jakoś skomentowac moj wybór ?

http://www.dom-parterowy.pl/maxi/dg_10.jpg

http://www.dom-parterowy.pl/maxi_b/dg_10.jpg

http://www.dom-parterowy.pl/rzuty.php?kategoria=dg&id=dg10