Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Jewrioszka,

Oczywiście nie biorę tego jako moralizatorstwa :) .

Zastanawiam się tylko jak to wszystko zorganizować. Gdybym miał kasę od razu to oczywiście nie byłoby problemu. Jednak ja będę budował na kredyt i tutaj niestety muszę liczyć się z kasą i nie mogę wszystkiego kupić od razu.

Najważniejsze, że mam już jakoś zorganizowane robienie fundamentów. Jak się zacznie to już wtedy będzie dobrze :)

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Barozi - tez buduję w kredycie i doskonale cię rozumiem, zawsze możesz tylko zadatkować. Ale dzięki temu będziesz mial gwarancję ceny.

Kosztorys dla banku i kredyt brałem według cen i robocizny z I kwartału 2006.

Jak doskonale wiecie do sierpnia 2006 ceny znacznie wzrosły :cry: . Nie wystarczył nawet 30% zapas. W oryginale miałem mieć dachówke bitumiczną, sam dach według wyceny miał kosztowac z robocizna 22 tyś.,a kosztował 30 tyś. Robocizna stanu surowego otwartego (do więźby) na wiosnę kosztowała ok. 16 tys., a zapłaciłem prawie o 10 tys więcej. :-? ( co i tak wyszło stosunkowo tanio)

I tak prawie wszystko.

Johan - pod dachówke dałem tylko niestety folię, chciałbym dac coś więcej, ale mnie po prostu nie stać. Jeśli to nie nadwyręzy twojego budżetu to deskuj. Ja liczę na solidnośc wykonawców i ubezpieczenie. :cry: Nie kryj OSB 12mm bo to jest półśrodek, kryj dechami.

Wiem, na dachu się oszczedza, ale bedzie ubezpieczony więc najwyżej poużeram sie z ubezpieczycielem. Więc zamiast dawać więcej za dach wolałem tą kasę włożyć w termoizolacje, odzysk ciepła, GWC, ciepłe okna itp. Ponieważ tutaj naprawde znajdę oszczędności i nie będe puszczał pieniędzy z dymem. Po prostu dokonalem takiego a nie innego wyboru. Po połowie się nie dało. :wink:

Witajcie,

Mam takie małe ogłoszenie. Kupię 150 stempli 2,5m i 100 stempli 3m. Mogą być używane. Jeśli ktoś ma mniejsze ilości też chętnie odkupię. Długość nie jest w sumie aż tak ważna aby jednak zawierała się pomiędzy 2,5 a 3m.

Mam nadzieję, że nie macie mi za złe że na forum umieszczam takie ogłoszenia, ale stwierdziłem, że będzie to najlepsze miejsce do tego.

Pozdrawiam

Objedż pobliskie okolice i i popatrz gdzie leżą stample - sposób sprawdzony - proponujesz swoją cenę i zabierasz zbędny towar, który zalega na działce. Ja kupiłem stemple po 2 zł. Fakt ze było to 4 lata temu:-)

Objedż pobliskie okolice i i popatrz gdzie leżą stample - sposób sprawdzony - proponujesz swoją cenę i zabierasz zbędny towar, który zalega na działce. Ja kupiłem stemple po 2 zł. Fakt ze było to 4 lata temu:-)

No taka cena... Teraz nie taniej niż 3 - 4zł . Mam gościa w Białymstoku, który chce za używane stemple po 5 zł :evil:

Dzięki za radę.

Kto wie, gdzie mogę "załatwić" w Piasecznie dwie aktualne mapy ewidencyjne potrzebne do wypisu z miejscowego plany zagospodarowania przestrzennego (chodzi konkretnie o mapę dot. Zalesia Górnego) i ile się na nie czeka?

Wniosek o wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego składa się w Urzedzie Gminy. Koszt ok. 70 zł. Mapy z mpzp można też sobie w gminie obejrzeć bezpłatnie (w tym samym pokoju, w którym przygotowują wypisy i wyrysy), pod warunkiem, że przyjdziesz w poniedziałek lub czwartek. Na takich mapach sprawdzisz pod jaką zabudowę przeznaczona jest Twoja działka i sąsiednie. Ten dokument potrzebny jest architektowi do naniesienia na mapę do celów projektowych (1:500) planu zagospodarowania działki.

Potrzebujesz samej mapy z mpzp? ??

Z kolei, aktualne mapy 1:1000 tzw. podkłady geodezyjne kupuje się (jak już ktoś napisał w starostwie na Chyliczkowskiej). Te mapy nie mogą służyć do celów projektowych, ale z nimi możesz występować o warunki przyłączy.

Przepraszam, że tak się rozpisałam. Jakoś tak mnie wzięło od samego rana.

No to pięknie, teraz też do Was (Jewrioszki) dojechać nie można, a mam akurat auto póki co rodziców, więc moze w wekend coś się wyjaśni to zrobie "wpadzioche".

A ja już chyba nie zmieniam projektu, jakaś tylko kosmetyka w nim będzie, zresztą wykonawcy mnie "błagają" żebym do lutego się zdecydowała jakoś, a z tego co pisze Jewrioszka cos chociaż małego trzeba już zaplanować, jak stemple itp.

A okna to na razie w sferze marzeń :D

Witam !!!

Będę niedługo sprzedawał działki i potrzebuję wiadomości:

Jakie dokumenty są do tego potrzebne, gdzie powinno się je załatwiać ile sie czeka na załatwienie, i kto za to płacił (sprzedający czy kupujący), Jak to było w waszych przypadkach.

Potencjalny klient napisał mi coś takiego:

Dokumenty i dane potrzebne do sporządzenia umowy notarialnej:

- aktualny poświadczony skrócony odpis z księgi wieczystej,

- aktualny wypis z ewidencji gruntów,

- akt notarialny potwierdzający nabycie nieruchomości lub inny dokument potwierdzający własność.

czy tylko to??

Ach i jeszcze jedno - Moją gminą jest Prażmów.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam z zaśnieżonych Uwielin.

MarcinM, bez urazy, ale postaraj się trochę jako właściciel.

- Aktualny (maks. sprzed 3 miesięcy) skrócony odpis z księgi wieczystej - kosztuje niewiele i wydają od ręki (o ile nie ma awarii systemu komputerowego). Wydadzą kupującemu, koszt ok. 30 zł (teraz może więcej). Ale i tak kupujący zawsze sprawdza księgi wieczyste.

- Wypis i wyrys z ewidencji gruntów - może wystąpić tylko właściciel

- dokument potwierdzający własność - kto ma mieć, jak nie właściciel

Jeśli sprzedajesz działkę, dla której mpzp przewiduje zabudowę jednorodzinną, należałoby dorzucić wypis i wyrys z mpzp. O to może wystąpić kupujący i po spisaniu aktu notarialnego zatrzymać dla siebie (będzie jak znalazł do późniejszych działań).

Kupujący pokrywa koszt sporządzenia aktu notarialnego, więc wlicz sobie wszystko w cenę.

Ja, gdybym kupowała, zażądałabym dowodu opłacenia podatku gruntowego za ostatni rok + sprawdziła w gminie, czy zapłacone lub kiedy termin.

A tak przy okazji, czy Spółki Wodne ściągają jakieś opłaty za niby-zmieliorowane tereny? Golą każdego, jak leci, czy tylko tych wyróżnionych drenami i sączkami?

Witaj AmberWind w grupie.

Jeśli chodzi o okna to możesz sprawdzić w Al Krakowskiej przy lotnisku, jest tam bardzo duży skład dachówek i wszystkiego innego do dachów i okien dachowych ( Jadąc od Janek to będzie przed lotniskiem po prawej stronie.

Ja teżmam dom w stanie surowym i od wisny zaczynam wykończeniówkę

( caaaałą), więc jesteśmy na podobnym etapie.

Pozdrawiam

Betsi

Kochani jestem tu nowa i mam nadzieje, że wybaczycie mi jeśli zrobię coś głupiego. Jestem na wcześniejszym etapie niz zakup okien: kupiłam w grudniu działkę w Dobieszu - prawie Piaseczno :D , wybrałam sobie projekt małego domku star09

http://www.male-domy.com.pl/projekty_domow/09/09.htm i jutro zabieram się za sprawy prądu i wody. Mapkę do celów projektowych geodeta z Góry Kalwarii wycenił sobie na 650 PLN - trochę czyba dużo (liczyłam na 450 PLN ) . Adaptacje projektu (nie wprowadzam zmian w projekcie) kolega wycenił mi na 500 PLN - chyba to dobra cena???? Dajcie znać jeśli znacie tańszego geodetę i architekta . No i fajnie byłby poznać sasiadów z Dobiesza i okolic. Czy nie rozpisałam się za bardzo ?????