Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Barozi

Kiedy chcesz montować to szambo?

Za jakieś 2-3 tyg. będzie ok?

Dzwoniłam po kilku firmach i przejrzałam też forum, masz już wybraną firmę czy nie?

Na mnie najlepsze wrażenie zrobił Piotr Pożyczka / polecany przez innych/, nie jest taki najtańszy , najtańszy, ale z najtańszymi bywały problemy ponoć/np. z Sałexpolem/

Facet chce 3,5 tys. za wszystko z montażem i dojazdem / bez wykopu oczywiście/ .Za 10m3, jednokomorowe, ale wylewane jak to określił w całości, bez łączeń.Tel do niego:602-758-460

Można znależć taniej, ale wtedy nie jest to monolit, albo dwukomorowe innej firmy.

Daj znać , jak u Ciebie w tym temacie.

Ja musiałam złożyć podanie ( + sąsiad) o nadanie nazwy ulicy.

Nie wiem ile będę czekać ale chyba nie dłużej niż 1 mieś.

Wszystkie przyłącza mam już zrobione, brakuje inwentaryzacji powykonawczej no i adresu - coby umowę na dostawę podpisać.

Nie znam wszystkich szczegółow bo zajmuje się tym mój mąż. :p

Betsi, a gdzie się składa to podanie? Do gminy, czy do powiatu? U nas droga jest gminna, ale nie znalazłam na ich stronie żadnego info o nazwach ulic. A można zasugerować jakąś nazwę? Czy wszyscy mieszkańcy muszą się pod tym podpisać?

Pozdrawiam

Magda

Dla zainteresowanych: są i będą do sprzedania działki po sąsiedzku z nami. Polecam:)

Dzisiaj ostatecznie udalo mi sie rozwiazac sprawe z eplytki ... Wierzcie latwo nie bylo. Braki matematyczno-ksiegowe a moze celowe dzialanie wlasciciela, sprzedawcy, call center i magazyniera w jednym bylo tak uporczywo glupie i razaco nieuczciwe, iz gdybym w tym osobiscie nie brala udzialu, nie uwierzylabym, ze w dobie takiej konkurencji i latwosci przeplywu informacji (tych dobrych i tych zlych) jest to mozliwe.

A jednak.

Kuriozum nastapilo jednak przy rozliczeniu kosztow transportu za materialy, ktorych nie otrzymalam. Algorytm zakupow na eplytki, przy kazdej zakupionej pozycji np.towar A nalicza koszt transport dla towaru A. Dla towaru B, nalicza osobny koszt transportu B. Sprawa niby prosta ... Nic bardziej mylnego ;)

Po pierwsze eplyti, a wlasciwie Pan Marek Wilczewski "wielki ksiegowy" wlasnej firmy, na poczatku w ogole nie chcial przyjac do wiadomosci tej oczywistej tezy i o kosztach transportu zaproponowal w ogole zapomniec ;)

Nastepnie ... wymiana miedzy nami maili i nieprzyjemnych rozmow telefonicznych, przy czym Pan Wilczewski byl nieprzyjemny, ja natomiast tylko wyrazalam swoja opinie 8) :lol: , spowodowala ze jednak "wielki ksiegowy" uznal fak istnienia czegos takiego jak koszt transportu i orzniecie w tym zakresie naiwnego klienta ...

Na tym jednak nie koniec. Telefonicznie zalecil mi samej go sobie wyliczyc :o No dobra ... weszlam na strone eplytki, wbilam dokladnie ilosc dwoch produktow ktore nie otrzymalam (czyli produkt A i produkt B) i system naliczyl mi koszt transportu A + B. Wyslalam wiec print screen'a z panelu kalkulacji do Pana Wilczewskiego i jakaz odpowiedz otrzymalam?

Pewnie nikt nie zgadnie ... :lol:

Betsi.

Masz pewne porównanie u mnie, ale u mnie to jak zawsze jest inaczej ;)

Barozi

Dzieki za wyliczanki.

Ja nie mam jeszcze nic wylane bo przymierzłam się do kostki.

Ale jak słusznie zauważyła Rrmi, drewniany aż sie prosi.

I tak trzeba cos pod taki taras podlać ale moga to być tylko stelarze a nie w całości taras.

Muszę to przeanalizować :roll:

Magdac

Zpytam męża, bo to on składał podanie. Nasza droga jest prywatna i musieliśmy razem z sąsiadem się podpisywać i wymysleć nazwę ulicy.

Gdy juz myslalam, ze sprawa jest zalatwiona otrzymalam mail. A w nim takiez slowa:

"ewentualna kwota jaka możemy zwrócić, wynikająca ze zmiany kosztów transportu to różnica pomiędzy kosztem transportu jaki został naliczony, a kosztami transportu przesyłek jakie Pani otrzymała."

:o :o :o

Po pierwsze "ewentualnie zwrocimy", a po drugie coz to za roznica, czy obliczymy szybciej koszty materialow ktorych sie nie doczekalam, czy tez obliczymy koszty materialow otrzymanych, odejmiemy od ogolnego kosztu transportu i uzyskamy koszt transportu materialu nie otrzymanego??? :o

Pan Wilczewski wykonal tez do mnie telefon, informujac ze te dwa sposoby roznia sie znacznie efektem koncowym czyli suma, ktora ewentualnie mi zwroci.

Noooo Kochani ... podstawowke skonczylam juz dawno i moge pewnych spraw nie pamietac ... mysle jednak, ze z nas dwojga tylko ja otrzymalam jako taka edukacje :lol:

Moje zdzwienie i proba wyegzekwowania zasadnosci takiego sposobu naliczanie splynely po Panu Wilczewskim, jak po przyslowiowej kaczce ...

Co wiecej ... to ja znowu mialam to naliczyc :lol: No normalnie "Alternatywy" w budownictwie ...

No dobra ... klientka ze mnie pokorna, wiec wlaze w panel eplytki i wystukuje tym razem nie dwie pozycje nie otrzymane tylko 6 otrzymanych ... Oczywiscie cala operacja trwa dluzej odnajdowanie, czekanie, naliczanie, czekanie ...

Ponownie zrobilam print screen'a i wyslalam Panu Wilczewskiemu z adnotacja, iz nie ma zmiluj za kazdym razem, wynik koncowy czyli kwota, ktora jest mi winny jest taka sama ...

Moze Wy wiecie po co bylo to "karkolomne" zadanie? Czyzby "wielki ksiegowy" w obawie o lud Polski centralnej postanowil rozruszac intelektualnie nieopatrznie blakajace sie po eplytki dusze, a moze liczyl ze w akcie zniechecenia podaruja mu te pare setek?

BTW w mowie koncowej przeslanej mailem, Pan Wilczewski umiescil tylko jedno zdanie, iz kwota ktora naliczylam zostanie zwrocona.

Ani przepraszam, ani solennej obietnicy uzupelnienia wiedzy z zakresu elementarnych dzialan matematycznych, ani bicia sie w piersi, ze naiwna klientke, ktora chciala kupic troche ceramiki przez internet chcial skubnac na kosztach transportu ... zupelnie nic ...

http://www.eplytki.pl - ODRADZAM

Liczę taras z drewna. :cry:

Najgorsze jest założenie kosztów robocizny.

Tarasu wyszło mi jakieś 55-60m2. Licząc kosztkę po 125złm2 na gotowo + obrzeża + schody + piach - wychodzi ok. 8500-10000

Drewno bangkirai licząc po 28,5 za 1mb ok. 70m2 ( bo odpady) = ok. 2000-2500, do tego śruby ok. 150zł i olej do impregnacji - myślę że max.3000-3500. Ale nie obejmuje to robocizny i przygotowania podłoża oraz legarów

( 1mb legarów to ok. 25-30zł lub 60zł - zalezy od wielkości).

Nawet jesli te pozostałe rzeczy kosztowałyby 5000 to wygląda na to że cena wychodzi podobnie lub nawet niżej niż kostka :o

Ale nie wiem czy mój tok rozumowania jest dobry.

Jak myślicie?

Jutro poproszę męża żeby pojechał do sklepu DHL na Puławskiej, może otrzyma więcej pomocnych info.

Wylewanych tarasów z gresem nie brałam ( na razie) pod uwagę.

Betsi, a gdzie się składa to podanie? Do gminy, czy do powiatu?

Do urzędu gminy. Zajmuje się tym Wydział Geodezji i Gospodarki Gruntami, pokój 68, tel. (o ile dobrze pamiętam) 0-22 701-75-25. Spróbuj tam.

Ja właśnie odebrałam zaświadczenie o numerze posesji. Było łatwiej, bo nazwa ulicy jest od dawna. Przy składaniu wniosku dołączyłam mapę od architekta (z wrysowanym budynkiem) i zapłaciłam 17,- zł.

Jak widać można. :wink:

Magiczny numer posesji jest mi potrzebny do zawarcia umowy z gazownią. Betsi najpierw zrobiła instalację i dopiero teraz chce zawrzeć umowę z gazownią.

Ja odwrotnie - chcę zacząć od umowy. W warunkach zastrzegli sobie termin 6 miesięcy na zrobienie przyłącza - dam im 9. Sąsiadowi zrobili w ostatnim momencie, kiedy już mieszkał.

To co masz z gazowni, to pewnie warunki przyłączeniowe potrzebne do wystąpienia o pozwolenie na budowę.

Warunki mają termin ważności (1 rok), w tym czasie powinno się wystąpić o podpisanie umowy na przyłącze i dostawę gazu.

O ile wydanie warunków było bezpłatne, kasę zaczyna się bulić potem (co najmniej 3,5 tys. za przyłączenie i ok. 1 tys. za odkręcenie kurka).

Oczywiście jest zastrzeżenie, że kwoty są orientacyjne, a te 6 miesięcy też może się przedłużyć gdy warunki nie sprzyjają.