Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za odzew w sprawie drewna do kominka. Natomiast mam kolejne pytanie - czy ktoś wie gdzie w naszych okolicach można kupić taki drobny, biały kliniec do wysypania podjazdu ? Coś takiego jak przed Caffe Rosso w Złotokłosie ?

Niestety chyba zabraknie funduszy na kostkę przed domem i tymczasowo wysypał bym sobie podjazd takimi kamykami.

Pana Czesława sobie spisałam.. Czytałam o nim w dzienniki magnolii i strasznie mi się podobało :)

A my się natknęliśmy na pierwsze schody.. W sumie to nie pierwsze, ale te jakoś nas chwilowo zmogły. Najpierw pani ze starostwa, która zajmuje się naszym projektem budowlanym, wezwała nas do uzupełnienia 7 (słownie siedmiu) papierów. W tym zgody na wycinkę drzewa - nie mamy w projekcie żadnego drzewa bezpośrednio na terenie domu, ale faktycznie mamy blisko, tak pewnie ze dwa metry od ściany budynku. A potem spłynęły do nas oferty od ekip budowlanych - 45 tys bez więźby, 66 tys z więźbą, 60 tys z więźbą. Trochę drogo, mamy dość prosty dom i liczyliśmy, że w 50 tys z wieźbą damy radę :(

No ale nic, jutro będzie nowy dzień, który rozpoczniemy od wizyty w starostwie, a potem pełni energii i sił witalnych obdzwonimy kolejnych 15 wykonawców.

Dobra, już przestaję ględzić, sorry, tak musiałam sobie ulżyć :)

W sumie od Sylwestra minęło już trochę czasu, ale z okazji 19 stycznia pozwolę sobie życzyć wszystkim budującym dużo cierpliwości i dobrego humoru. O.

Z cenami ekip budowlanych zdecydowanie nie jestem na bieżąco. Widzę, że jest drogo, ale ekipy są zainteresowane. W 2007 roku trudno było znaleźć wykonawcę. A jak wykonwca był to była kicha z materiałami.

Co do drzew - tak sami z siebie nie wnikają czy są drzewa na działce. Przypadkiem nie masz ich wykazanych na mapie?

Z tymi drzewami to dziwna sprawa. Sąsiedzi mają (mieli) na działce choiny, takie samosiejki ale na gęsto. Jak kupowałam działkę to sięgały mi do kolan, bardzo szybko rosną po dwa słoje na rok. I Pani urzędnik jak przyjechała to wszystkie zakwalifikowała, że mają grubo powyżej 5 lat. Musieli czekać długo na papierki, wywalić sporo kasy na odlesienie kawałka, potem jeszcze więcej na przesadzanie i karczowanie. Najlepiej to się nie pakować w takie działki, gdzie duże i okazałe drzewa. Fajnie to wygląda a potem jest kłopot jak się chce dom wpasować w otoczenie.

Witam Nowych Forumowiczów :D

Save a jaki masz metraż domku, czy jest z garażem itp. Ja za swoje maleństwo płaciłam 30 tyś na początku roku 2008 - stan surowy z więźbą.

ms. tak, niestety, właśnie mam te drzewa na mapie :/ a najlepsze jest jeszcze to, że moim zdaniem one są źle na mapie oznaczone. znam tą działkę nieźle i mam wrażenie, że geodeta sobie je tak na oko wrysował. no ale nie wiem, może już przesadzam.

Z nowości - byliśmy dziś w starostwie i pani inspektor poprosiła o doniesienie zaświadczenia z wydziału ochrony środowiska w gminie, że jakby co, to zgodzą się na wycinkę drzew. A w gminie panie powiedziały, że one nie mają czegoś takiego jak 'zaświadczenie że jakby co', bo to jest w ustawie i tyle, a z kolei zezwolenia na wycinkę nie mogą wydać zanim nie dostarczymy im prawomocnego pozwolenia na budowę :) Wymiękłam. No ale ostatecznie powiedziały, że mogą wystawić 'opinię'.

Zazdrośnica, mam ok 170 m2 plus garaż dwustanowiskowy, parter + poddasze. Ale kształt prosty, dach dwuspadowy.

Macie rację, ekipy rzeczywiscie są.. Jak na razie tylko jedna nam odmówila, tłumacząc, że przechodzą na budowy w technologii kanadyjskiej. Nic, szukamy dalej :)

Nie wiecie przypadkiem, czy ogrodzenie trzeba jakoś uzgadniać? Czy wybudowane ogrodzenie musi się zdadzać z projektem? Jednym z zastrzeżeń starostwa było właśnie, że ogrodzenie koliduje z jakimś drzewem czy jest za blisko - myślę, czy by po prostu na planie nie wygiąć tego ogrodzenia odpowiednio, tak, żeby drzewo znalazło sie zdecydowanie z jednej strony ogrodzenia. I zastanawiam się, na ile to będzie dla mnie wiążące, że to ogrodzenie ma akurat tak być wygięte, a nie inaczej..

Nie wiecie przypadkiem, czy ogrodzenie trzeba jakoś uzgadniać?

Ogrodzenie między Twoją posesją a sąsiada nie wymaga zgłoszenia, jeśli jego wysokość < 2,2 m. Budowę ogrodzenie od strony ulicy należy zgłosić w starostwie. Wystarczy przedłożyć odręczny rysunek ogrodzenia.

Na etapie pozwolenia na budowę trochę za wcześnie wnikać w przebieg ogrodzenia. Gorzej, gdy architekt wrysuje bramę wjazdową a zaraz za bramą, na środku podjazdu masz drzewo. Wycinkę lepiej zrobić legalnie.

Dzięki. Chodzi właśnie o ogrodzenie od strony ulicy. Nie jest aż tak źle, że projektant zrobił mi wjazd wprost na drzewo :) Ale pani inspektor w starostwie właśnie przebieg ogrodzenia się nie spodobał, że jej zdaniem jest za blisko drzewa w rogu (!) działki. Przecież nie będę wycinała pięknego dębu i brzozy w rogu działki tylko dlatego, że kolidują z ogrodzeniem - nie wiem, może niektórzy tak by zrobili, ale nie po to kupowałam działkę z drzewami, żeby je wycinać - i to w tak mało istotnym z punktu widzenia zagospodarowania terenu miejscu jak róg działki.

To tak zrobię - dla świętego spokoju na projekcie wygnę ten płot w tym rogu, żeby drzewo było na zewnątrz, a jak już faktycznie zabiorę się za niego, to zgłoszę najwyżej w starostwie, że jednak ma przebiegać inaczej. Najlepsze, że tam w tej chwili stoi siatka, mniej więcej metr - półtora od tych drzew, i ja moje docelowe ogrodzenie chcę postawić mniej więcej w tym samym miejscu, co siatka.. Ale co z tego, że ja wiem, że w terenie się da, jak zdaniem pani inspektor koliduje to z drzewem. Eh :(

Widziałam takie ogrodzenie obejmujące łukiem piękne drzewo. Trzeba tylko brać pod uwagę, że drzewo rośnie również w obwodzie :-? Mieliśmy przeboje z wycinką kilku sosenek, które sami wcześniej sadziliśmy przed płotem, dla osłony przed wiatrem. W nieświadomości sadziliśmy je na drodze gminnej i żeby dostać pozwolenie na usunięcie tych drzew mieliśmy sporo zachodu. Udało się i w zamian posadziliśmy klony na działce. Na własnej działce gdy nie ma ich na planach i sąsiedzi się nie trącają praktycznie można wycinać aczkolwiek jest to nielegalne w stosunku innych drzew niż owocowe.

To jest kawałek domu. Ja stawiam garaż osobno. Czyli jeśli znajdziesz ekipe w granicach 55 tys z więźbą to bierz (oczywiście niech pokażą robote najlepiej, jakiś zbudowany domek).

Mój też dach prosty dwuspad i budynek w miarę, z wykuszem i daszek spory przy wejścu, taki mini tarasik ze schodami wyszedł.

Czyli z cen nie zjechali ani nie podnieśli jak widać.

Ja znowy nasadzę drzew ile się da - owocowych sporo i ozdobnych, Czeremchę też bo nazwałam ulicę - Czeremchowa.

Aaa własnie szanowna grupo gdzie najtaniej w naszych okolicach zamówic tabliczkę z nazwą ulicy, już dawno powinnam zamówić ale jak zwykle to sie zostawia na końcu :roll:

Aaa własnie szanowna grupo gdzie najtaniej w naszych okolicach zamówic tabliczkę z nazwą ulicy, już dawno powinnam zamówić ale jak zwykle to sie zostawia na końcu :roll:

Podobno w Auchanie za ok 140 zł, ale wymyśliliśmy kupno mosiężnych cyferek. Też są powszechne, chyba że ktoś ma trzycyfrowy numer :roll:

Na Allegro można zamówić plastikowe za ok 25 zł+koszty przesyłki

Niniejszym potwierdzam wszystko co napisaliście o ekipie dekarskiej Czesława Wrzoska od "Statka". U mnie też robił dach i uważam że była to jedna z nalepiej zorganizowanych ekip jakie u mnie były.

Savee

Czy dawałam Ci kontakt do firmy, która budowała u mnie? Pytam, bo czytam że jesteś na etapie zbierania ofert.

Tabliczkę na dom zamawialiśmy w urzędzie gdzie nadają numery domów i nazwy ulic ( jakim?-nie wiem) :oops:

Czy ktoś zna lub wie o istnieniu jakichś norm, określających min. odgledłość ogrodzenia od przebiegającego pod ziemią wodociągu? W MPZP jest mowa o min. odległości ogrodzenia od gazociągu (0,5 m), ale o odległości od wodociągu nic nie ma.. Przeszukałam chyba cały internet i nie znalazłam słowa..

savee, wodociąg i kanalizacja kładziona jest głęboko i jako takie nie kolidują z ogrodzeniem.

Przewody gazowe idą dosyć płytko i stąd zapisy, żeby wyeliminować niebezpieczeństwo przypadkowego uszkodzenia.

Mam wrażenie, że obawy pani inspektor wynikają z tego, że od razu zakłada iż będziesz robiła solidne ogrodzenie na porządnym fundamencie. Wtedy może dojść do uszkodzenia systemu korzeniowego drzew.

Kiedyś interesowałam się tymi odległościami i znalazłam, że odległość wody i gazu od kanalizacja to 1,5 m. Kanalizacji od kabli energetycznych 0,8 m.