Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

jolaada,

uczciwe są Lasy Państwowe, tylko mają skomplikowany system sprzedaży. Najtaniej jest kupić od nich metrówkę i samemu zająć się piłowaniem na klocki i rąbaniem na szczapy.

Od pośredników - jeśli pocięte i porąbane - to wydatek rzędu 160-180 zł/metr przestrzenny (grab, dąb, buk). Brzoza bywa ciut tańsza. Drewno oczywiście z wycinki tegorocznej, czyli do palenia w kominku będzie się nadawało... w przyszłym roku.

Rok temu kupiliśmy brzozę i grab - brzoza wyschła szybciej. Grabem nie dało się palić nawet pod koniec zimy.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

savee, tak dokładnie to między sosnami. ;)

Drewno nie musi być składowane w drewutni. Wystarczy podłożyć kawałek palety na dole i zabezpieczyć daszkiem od góry - aby nie było narażone na zalewanie w czasie deszczu. Ważne aby miejsce było przewiewne.

Witaj ms., dawno Cię nie było :-)

U mnie drewno podobnie, leżakuje sobie w rogu tarasu na dwóch paletach, przykryte od góry folią (ale tylko od góry). Wystawione na działanie wiatru. Bardzo ładnie sobie wyschło. Docelowo chce zrobić śmietniko - drewutnio - altankę narzedziową, ale to nie prędko.

Ja też się tak przymierzałam do drewna ale w końcu zrezygnowałam, ceny są straszne a żeby wziąć od leśnika to trzeba mieć przyczepkę i piłę do cięcia spalinową, jednego i drugiego nie posiadam więc aktualnie palę brykietem.

Zimą może dorzucę dla ozdoby trochę drzewa jak kupie po drodze i wrzucę do bagażnika tyle szczap ile się zmieści. Podobno dobre drzewo ma skład koło targowiska przy dworcowej w Piasecznie.

Witam po wakacjach - jak tam wasze ogródki po ulewach :( bo najpierw po zimie była masakra a teraz wszystko pływa i gnije, warzywa do wyrzucenia.

witam grupę piaseczyńską :) buduję k. Magdalenki. Zaczęli mi ocieplać poddasze więc etap na jakim jestem pozwala mi polecić kilka ekip (murarze, dekarze, tynkarze gipsowi) oraz mogę przestrzec przed elektrykami (będą poprawiać), hydraulikami (już poprawiali), tynkarzami gipsowymi (kułem ich tynki).

W zamian :) poproszę o ekipię do gładzi typu multifinish (czy jak to się pisze) i ogrodzeń

Witam i dołączam do grupy. Będę budować w Stefanowie... ale przed tym czeka mnie oczekiwanie na pozwolenie na budowę. I w związku z tym mam pytanie - jaki jest czas oczekiwania na pozwolenie w lesznowoli?

pozdrawiam i niecierpliwie czekam na moment w którym napiszę j.w. tzn że skończyłam jakiś tam (JAKIKOLWIEK!!!!) etap budowy ;-)))))

krolik2002 i Polina - witajcie w grupie!

Betsi, z ogrodem powoli do przodu, ale czasem i... do tyłu. Miałam dwie piękne pseudoakacje, ale ostatniej zimy jedna padła, a druga wiosną walczyła o przetrwanie. Najtrudniej przychodzi mi pilnowanie co kiedy trzeba zrobić - przycinać, pryskać, nawozić, bo albo nie ma czasu, albo za gorąco, albo pada lub będzie padało.

Do tej pory nie dorobiłam się tarasów i podjazdu, więc spora część nasadzeń ciągle czeka na swoją kolej.

Tu budujące się Stefanowo:) Witaj Polina, ja czekałam 2.5 miesiąca, ale częściowo z winy architekta (coś trzeba było poprawiać).

A pytanie mam do Szanownej Grupy: czy ktoś szczęśliwie przechodził przez zamówienie i montaż okien ALUMINIOWYCH? Polecacie jakiegoś dostawcę?

Poza tym będę mieć do sprzedania ok. 250 stempli prawie 4 m wysokości w bardzo dobrej cenie.

Pozdrowienia, A.

Witam.

Czas wbicia pierwszej lopaty (wiosna 2011) zbliza sie nieublaganie i w zwiazku z tym poszukuje namiarow na dobrego i sprawdzonego kierownika budowy.

Chodzi mi o kogos, kto nie tylko bedzie podpisywal dziennik budowy, ale tez bedzie kontrolowal w najwazniejszych momentach na budowie i kompetentnie doradzi w razie watpliwosci.

Jesli znacie takiego kierbuda dzialajacego w tej okolicy, to bede wdzieczny za namiary.

Pozdrawiam,

Janusz.

PS: namiarami na dobre i sprawdzone ekipy do SSO tez nie pogardze.

Witam,

Chciałem sie przywitać i pozdrowić wszystkich budujących z okolic Piaseczna. Niedawno zaczelismy budowe w Zalesiu Dolnym i aktualnie skonczylismy fundamenty.

Odrazu zadam pytanie - czy ktoś ma może namiary na tartak który oferuje drewno modrzewiowe? Oczywiście w naszych okolicach. Ewentyalnie czy znacie trtak ktory ma

Pozdrawiam

Musta