Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

piomod - bardzo dziękuję za Twój spis formalności do załatwienia :p :p :p

to bedzie mój przewodnik na najblizsze tygodnie...lub miesiące...

mam nadzieje ze jakos to wszystko ogarnę :wink:

z geodetą skontaktuję się w tym tygodniu ,ale mam tez ambitny plan - elektrownia :roll:

czy po prostu idę i proszę o wydanie warunków przyłączy,czy jest to bardziej skomplikowane ???

a ja dzisiaj z rana odwiedzilem Statka i zainspirowany jego pytaniami prosze o rade

u nas w projekcie czesc rynien jest schowana pod elewacje (deskowanie)

do tej pory myslalem, ze lepiej bedzie w takim wariancie kupic najtansze (pcv), ale teraz mysle, ze jezeli mam cos chowac pod elewacja, to chyba lepiej zainwestowac np. w tytan-cynk

co sadzicie??

Pozdrawiam

Według mnie w twoim przypadku lepiej zainwestowac w trwałość i wytrzymałość.

PVC nie jest zbyt wytrzymałe i jeśłi jest szansa że cos ulegnie zniszczeniu to zgodnie z prawem Murphy'ego tak się stanie.

Szkoda byłoby demontowac ( czyt. dewastować ) elewację z powodu rynny.

W twoim przypadku założyłbym "tytan-cynk". Sprawdziłbym tez wykonawcę czy potrafi to zrobic poprawnie.

Witam wszystkich (na tym forum jeszcze sie nie udzielałem ale śledzę bacznie)

Do łosie: Niedawno załatwiałem prąd w ZE Teren. Przede wszystkim musisz mieć wniosek w którym bedziesz musiał wypełnic kilka danych (nie do konca prostych dla zwykłego zjadacza chleba) ale na ogół te dane są w projekcie domu opisane.

Na miejscu bedziesz musiał opłacic na poczatek chyba ze 120 zł.

Istotna uwaga, jeden dzien w tygodniu (chyba środa) nie jest dniem przyjęć interesantów więc nic nie załatwisz (ja oczywiście pierwszy raz pojechałem tam w taki dzien. na szczęscie wniosek można było wziąc.

Na dodatek załącznikiem chyba była mapka oraz akt notarialny.

W sumie to prawie wszędzie będą chcieli ksero mapki i aktu notarialnego.

Po około 2 tygodniach przyślą ci umowe do podpisania i warunki i trzeba zapłacic jeszcze ok 1300 zł i podpisac umowę. Dopiero wtedy mozna starać sie o prąd. W moim przypadku łącza miałem w drodze a szafkę z mijescem na licznik w ogrodzeniu sąsiada.

Gdybys miał pytania w sprawie innych urzedów pytaj. Czasami mozna uniknąc podwójnej podróży.

Na stronie ZE teren jmożna się dowiedzieć. poniżej link gdzie znajdziesz kilka istotnych info oraz wnioski

Link na strone ZETeren

Mi też się wydaje, że lepiej zainwestować, niż później coś poprawiać. Tym bardziej, że koszt samych rynien w stosunku do całej reszty nie będzie aż taki duży, najlepiej to sobie przeliczyć.

Jewrioszka, mi za położenie dachu tyle samo powiedzieli, powierzchnia dachu taka sama ok. 230 m. A z czego robisz dach i ile Cię będzie kosztował materiał, tak dla orientacji.

Co do obkładania kominów płytką elewacyjną to bym się zastanowił, czy wogóle robić a jeśli już to jak. Mój tata miał taki pomysł kiedyś i po jakimś czasie wszystko odpadło (z komina wentylacyjnego, na kominie spalinowym jeszcze się trzyma, ale to chyba kwestia czasu).

MEB- dzieki za odp. w sprawie elektrowni

piszesz ze

"Przede wszystkim musisz mieć wniosek w którym bedziesz musiał wypełnic kilka danych (nie do konca prostych dla zwykłego zjadacza chleba) ale na ogół te dane są w projekcie domu opisane."

czy to znaczy ze jak nie mam projektu to nie mam po co iść ??? czy są to dane raczej standardowe dla domku jednorodzinnego ?

czy wystarczy mapa ze składnicy czy musi byc zaktualizowana przez geodetę ?

i czy na tej mapie musi byc juz orientacyjnie umieszczony budynek ?

łosie - wystarczy mapka ze składnicy bez wrysowanego położenia budynku, a co do danych do wniosku to są to dane standardowe i zależą głównie od ilości dostarczonej mocy. Chodzi o to, czy jedna faza czy trzy fazy oraz czy ogrzewanie jest elektryczne czy inne. Ważna sprawa czy kuchenka elektryczna czy może gazowa. Na miejscu w ZE chętnie podpowiedzą.

Pozdrawiam

My poszliśmy incognito. Ciekawe, jak to wpłynie na wycenę?

W piątek odebraliśmy warunki z gazowni. Udało się nam przepchać odrolnienie bez mapy do celów projektowych. Mamy liche ziemie, które w dodatku nie są pochodzenia organicznego. Naprawdę w pokoju 115 pracują miłe panie. Zajrzały do swoich map i powiedziały, że wystarczą tylko te dokumenty, które mamy. Speek, ma lepszą ziemię i musiała dostarczyć plan zagospodarowania działki.

Również w piątek autochton z traktorem zrobił prządek z częścią działki, która była strasznie zarośnięta trawą i wszystkim innym zielskiem. Najpierw rozprawił się z tym glebogryzarką, a potem zaorał. Dopiero teraz zobaczyłam jak wygląda nasza ziemia.

ms. - moj wykonawca od stanu surowego ma podwykonawce od wiezby, ktorego potem moge podnajac do dekarki, ale nie mam 100% przekonania do jego umiejetnosci

dach u mnie co prawda niezbyt skomplikowany, ale kupujemy domino creatona, a to jednak zwykła dachowka nie jest

pontypendy chwalila sobie dekarza od statka - mysle ze to kwestia negocjacji

Pozdrawiam

aha, kupowal ktos z was nowe stemple? zastanawiam sie jaka jest roznica w cenie vs uzywane (uzywane najczesciej 3,5 zeta od sztuki)??

speek Ty nie masz zadnych kwiatkow w projekcie

Problem w tym , ze Twoi doradcy nie musza liczyc sie z Twoimi pieniedzmi .

Zbierz sie w sobie i zacznij myslec tak , zeby to Tobie bylo dobrze , a nie spelniec marzenia innych :-?

Jewrioszka czy wycena z Jozefowic na dachowke byla ok?

Czy kupujesz u Statka ?

Co do drzewa , suszenia tegoz i impregnacji to masz racje .

Powinno byc tak jak mowisz , a jak jest kazdy widzi.

Ze tez nie zapytalam Was gdzie isc w Piasecznie do fryzjera :evil: