Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

speek, jeszcze nie dostałam wyceny. Jak mi odpowiedzą, dam znać w Twoich komentarzach.

Jewrioszka, na stan surowy z więźbą umówieni jesteśmy z majstrem, który jest klientem męża. Potem musimy sobie radzić sami. Jeśli wycena Statka będzie do przełknięcia, zdecydujemy się na kompleksową usługę.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Bipop za opinię, jednak chyba bardziej funkcjonalny jest Wesoły i chyba taniej wyjdzie, może jednak dobuduje mu garaż ,http://www.projekty.murator.pl/garaz?IdProjektuG=17 oczywiście dachówka zielona

a to jak dostanę wycene materiałów. Będzie ceramika 25 P+W, styropian się zastanawiam 12 czy lecieć 20-tką ?. Dachówkę jaką polecacie na ładny kolorek zielony i skąd? drogo :(

Zazdrośnico proponuję styro 20 cm, różnice którą dołożysz do ocieplenia zwróci ci się już w pierwszym sezonie. Chyba że ocieplac będziesz wełną to w takim przypadku różnica 8 cm to znacznie wyższy wydatek niż w powyższym przykładzie.

To wszystko sie sprawdzi pod warunkiem że ocieplenie będzie idealne bez mostków termicznych.

Nie zapomnij też dać 20 styro na fundament i podłogę.

Zazdrośnico proponuję styro 20 cm, różnice którą dołożysz do ocieplenia zwróci ci się już w pierwszym sezonie. Chyba że ocieplac będziesz wełną to w takim przypadku różnica 8 cm to znacznie wyższy wydatek niż w powyższym przykładzie.

To wszystko sie sprawdzi pod warunkiem że ocieplenie będzie idealne bez mostków termicznych.

Nie zapomnij też dać 20 styro na fundament i podłogę.

Dziwne te grubości styropianu :) Styropian ponad 15 cm na elewacji generuje już problemy technologiczne. Z tego co się dowiedziałem optymalna grubość dająca efekt to 12 cm. 15 cm jest dopuszczalne, ale niepotrzebne. Ocieplenie ma to do siebie, że jego skuteczność maleje wraz z grubością. Różnica między 12 a 20 jest nieistotna w porównianiu z ciepłem uciekającym przez okna i wentylację.

Zastanów się również czy chcesz obniżać pokoje o 12 cm. Z tego co wiem 8-9cm na podłodze w zupełności wystarcza. Z tych samych powodów.

Większość ciepła ucieka przez strop/dach. To tu należy pomyśleć o ekstra dociepleniu.

Zgadzam sie co do tego że większośc ciepła ucieka przez wentylacje i jeśli o tym nie wspomniałem to tylko dlatego że jest to dla mnie oczywiste że powinna byc z odzyskiem ciepla, oprócz tego dużo ciepła ucieka przez przeszklenia, szczególnie te od północy.

Ponadto na dach proponowałbym min. 25 cm wełny w układzie 15 cm między krokwiami, i 2x5cm na mijankę pod nimi ( liwidujemy w ten sposób mostki termiczne)

Polecam też troszke poczytac na stronie http://cieplej.pl/Budownictwo_energooszczedne/1060251376.shtml

a w szczegolności pod-roździał

"Wnioski ogólne dla budownictwa polskiego"

pozdrawiam

Jeżeli chodzi o grubość ocieplenia, to 12-15cm styro to wystarczająca grubość.

Grubsze ocieplenie nie wiele więcej da, a mogą pojawić sie kłopoty ze ścianami zewnetrznymi ( mam na myśli to, że bardzo łatwo je uszkodzić).

Zgdzam się z Jewrioszką, że dobrze docieplić dach ( min 15 cm między krokwie i jeszcze dodatkowa warstwa na krokwie - 5-10cm.)

Ja daję na dach 15+5cm i myślę, że będzie dobrze.

Jesli chodzi o ściany zewnętrzne to dałam grubszy porotherm ( 30 cm) + 12 cm styro - wychodzi współczynnik U=0,26

Ale jeszcze zastanawiam się czy nie dać 15 cm.????????

Pozdrawiam

Betsi

A my mamy zaplanowane Porotherm 25 + 12 wełny, podobno ma wystarczyc

ale jak was czytam, to zaczynam miec watpliwosci;-)

Pozdrawiam

Ja mam 25 PTH + 12 cm styropianu z frezem i to spokojnie wystarcza.

Ja bym w przypadku ocieplania domu inaczej rozkładał akcenty.

Mniej ważne jest czy będzie 12 czy 15 cm styropienu,

a duuuuuuuuuuuuuuuuuużo bardziej ważne jest to czy będzie to pożądnie zrobione.

Frezy niech na siebie zachodzą, ocieplenia pionów i poziomów niech się łączą, a ocieplenie poddasza niechaj nie ma dziur, przerw i miejsc słabo docieplonych (o co nietrudno przy skomplikownych dachach i łaczeniu połaci) i niech będzie położone na przekładkę. 15 cm plus 5 cm w poprzek to minimum ale

D-O-K-Ł-A-D-N-I-E. Trzeba stać z batem i patrzeć na ręce i nikomu nie ufać, (chyba że pomaga nam krew z krwi i kosć z kosci) :wink:

Acha i jeszcze :

- poprawne obsadzenie okien dachowych i ich właściwe osieplenie - często okno wkłada się pomiędzy krokwie i wtedy nia ma miejsca na docieplenie boków,

- objechanie glifów dokoła okien 2-3 cm styropianem tak, zeby styropian wchodził na ramę okna.

A my mamy zaplanowane Porotherm 25 + 12 wełny, podobno ma wystarczyc

ale jak was czytam, to zaczynam miec watpliwosci;-)

Pozdrawiam

Ja mam 25 (u-220) + 15 wełny - mam nadzieje że wystarczy

w bloku w którym kiedyś mieszkałem miałem 1/2 ścian zewnetrznych + ścianę szczytową a ściany były z ok 30cm zelbetonu - sławne płyty ursynowskie posypane żwirem, i zaznaczam że w zimę nie miałem szronu na ścianach.

Ii tak nie unikniemy strat ciepła bo wchodzimy i wychodzimy do domu a po nocy i gotowaniu bigosu trzeba bedzie wywietrzyć

A naprawdę liczyć się bedzie tanie i efektywne żródło ogrzewania bo w grę wchodzi do kilku tysięcy zł różnicy rocznie

gregwolff napisał

Frezy niech na siebie zachodzą, ocieplenia pionów i poziomów niech się łączą, a ocieplenie poddasza niechaj nie ma dziur, przerw i miejsc słabo docieplonych (o co nietrudno przy skomplikownych dachach i łaczeniu połaci) i niech będzie położone na przekładkę. 15 cm plus 5 cm w poprzek to minimum ale

D-O-K-Ł-A-D-N-I-E. Trzeba stać z batem i patrzeć na ręce i nikomu nie ufać, (chyba że pomaga nam krew z krwi i kosć z kosci)

Dokładnie tak.

Zazdrośnico i bardzo dobrze że masz taka zwarta bryłe oraz prosty dach. minimalizujesz w ten sposób ubytki cieplne.

I przesadziłas z z tym "Guru" :oops: , po prostu mam na tym punkcie razem z moja ładniejszą i mądrzejsza polową hopla

Bipop tanie czyli nie gazowe :D 8)

już się zabieram do obejrzenia Twojej stronki, a dziennik kiedy uruchamiasz?

Dziennik budowy uruchamiam razem z budową czyli po swiętach jak pogoda pozwoli.

A patrząc na ceny róznych mediów i ich wzrosty coraz bardziej skłaniam sie do jakichs "kolektorów" co robia energie z niczego