Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Dwa są na wykończeniu, a trzeci właśnie więźbę postawił

Na wykończeniu to są lub będą inwestorzy :wink: , a domki są na ukończeniu :lol:

Chętnie usunę duplikaty wiadomości, tylko nie wiem jeszcze jak i jakim cudem je robię

Jeśli ktos odpowiedzial na twoją wiadomość to już jej nie usuniesz, chyba że pogadasz z adminem. Tylko po co?

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo fajnie, jak lokalizujecie działki we wsi po nazwach ulic: Spółdzielcza, Astrów, Graniczna...

Jak my rozmawialiśmy u siebie z autochtonem i tłumaczyliśmy, przy jakiej ulicy leży nasza działka, to tylko się skrzywił, bo ten teren jest dla niego ziemią pierwotnego właściciela.

A tak przy okazji...

Kiedyś przy wjeździe do jednego z krajów latynoskich w biurze Imigracion podałam miejsce naszego planowanego pobytu: Stare Miasto, aleja 5, ulica 3, naprzeciwko Łuku Kota, nad restauracją Musztarda. Urzędnik wysłuchał tego z powagą i przystawił pieczątkę wjazdową w paszporcie.

Witam w Nowym Roku grupę piaseczyńska. Życzę Wam byście mogli jak najszybciej spełnić marzenia o swoich domach, by kłopoty omijały Was szerokim łukiem a na twarzach zawsze gościł uśmiech.

Długo mnie nie było więc mam trochę do nadrobienia w czytaniu. Niestety choroby atakują nagminnie moją rodzinę a szczególnie mnie. Gardło to moje przekleństwo.

Ale chcialam się pochwalić, że jest już decyzja podziałowa działki i teraz się uprawomocnia. Także liczę, że w tym miesiącu zaliczymy notariusza i zaczniemy załatwiać kredycik.

Pozdrawiam wszystkich budujących

Bardzo fajnie, jak lokalizujecie działki we wsi po nazwach ulic: Spółdzielcza, Astrów, Graniczna...

Jak my rozmawialiśmy u siebie z autochtonem i tłumaczyliśmy, przy jakiej ulicy leży nasza działka, to tylko się skrzywił, bo ten teren jest dla niego ziemią pierwotnego właściciela.

A tak przy okazji...

Kiedyś przy wjeździe do jednego z krajów latynoskich w biurze Imigracion podałam miejsce naszego planowanego pobytu: Stare Miasto, aleja 5, ulica 3, naprzeciwko Łuku Kota, nad restauracją Musztarda. Urzędnik wysłuchał tego z powagą i przystawił pieczątkę wjazdową w paszporcie.

Ja już się przyzwyczaiłem do adresów opisowych:

na górce za Kowalskim

pod lasem, tam na polu Nowaka itd

Ma to swój urok i osobiście mi to sie podoba

u mnie ulica zostala nazwa bez wiedzy kogokolwiek, chyba bez jakiejkolwiek inicjatywy ze strony wlasciciela drogi (droga jest prywatna), o tym ze bede mieszkal przy ul.Rosy dowiedzialem sie przypadkiem od robotnikow ktorzy kladli wodociag do sasiada, bo na taki adres mieli wystawione zlecenie

pogrzebalem troche w internecie i okazalo sie tak nazywa sie na mocy jakiejs uchwalu rady gminy z sierpnia 2005, kto by pomyslal "inicjatywa urzednika" - brzmi jak oksymoron

Hej,

Moja ulica też jeszcze nie ma nazwy. Rozmawiałem z panią z gminy i stwierdziła, że jaką nazwę sobie wybierzemy taka będzie. Tylko musi to być potwierdzone właśnie uchwałą rady gminy.

U nas było podobnie - jeszcze zanim kupiliśmy działkę. Sąsiedzi wybrali nazwę ulicy: Bajeczna, rada zatwierdziła.

Ja zawnioskuje o "Alternatywy". :lol:

No to fajnie, do wyboru różnych rzeczy dojdzie głowienie się nad nazwą ulicy, obok jest Popularna i Dworcowa, nie chce do nich dopasowywac bo mi się nie podobają te nazwy.

Napiszcie mi jakie wnosiliście zmiany do projektu i ile to kosztuje, bo ja chciałabym zmienić strop i dach pod dachówkę ceramiczną, jeśli wyjdzie za drogo, będę musiała pomyśleć o zmianie projektu a tego nie chcę :(

Z tego co mi się wydaje to płaci się za zmiany związane ze zmianą konstrukcji. Jeśli chcesz mieć dachówkę ceramiczną to pewnie będziesz musiała zwiększyć wytrzymałość dachu. To może kosztować różnie. Zależy od architekta. Może kosztować 400 zł a może kosztować 900. To zależy ile zmian trzeba będzie w dachu dokonać.

Aha. Kiedy rozmawiałem z architektem to zastanawialiśmy się z nim nad zmianą właśnie pokrycia na ceramikę. Ja stwierdziłem że w takim razie trzeba wzmocnić więźbę. Architekt na to stwierdził, że w Polsce przepisy przewidują krokwie o grubości 16 cm, co powinno bez problemu utrzymać każde pokrycie. Także sprawdź projekt i popytaj architektów jak to na prawdę jest.

Jeśli chodzi o strop to sprawa wygląda tak samo. Koszty wydaje mi się że mogą być trochę wyższe, bo to bardziej skomplikowana konstrukcja.

No to fajnie, do wyboru różnych rzeczy dojdzie głowienie się nad nazwą ulicy, obok jest Popularna i Dworcowa, nie chce do nich dopasowywac bo mi się nie podobają te nazwy.

Napiszcie mi jakie wnosiliście zmiany do projektu i ile to kosztuje, bo ja chciałabym zmienić strop i dach pod dachówkę ceramiczną, jeśli wyjdzie za drogo, będę musiała pomyśleć o zmianie projektu a tego nie chcę :(

A moze dachówka betonowa - tak samo trwała jak ceramiczna a w cenie blachodachówki (oczywiście układanie drozsze od kładzenia blachy)

Moj projekt wyjściowo- standart = 1500

wyprostowanie scięcia na dachu + 2 okna + 2 kominy + zmiana 4 scian wewnętrznych (wszystkie zmiany "kosmetyczne nie wpływajace na konstrukcje") = 4500 (znegocjowane z 7000)

a w trakcie skrócenie domu o 80cm = +700

Z tego co mi się wydaje to płaci się za zmiany związane ze zmianą konstrukcji. Jeśli chcesz mieć dachówkę ceramiczną to pewnie będziesz musiała zwiększyć wytrzymałość dachu. To może kosztować różnie. Zależy od architekta. Może kosztować 400 zł a może kosztować 900. To zależy ile zmian trzeba będzie w dachu dokonać.

Aha. Kiedy rozmawiałem z architektem to zastanawialiśmy się z nim nad zmianą właśnie pokrycia na ceramikę. Ja stwierdziłem że w takim razie trzeba wzmocnić więźbę. Architekt na to stwierdził, że w Polsce przepisy przewidują krokwie o grubości 16 cm, co powinno bez problemu utrzymać każde pokrycie. Także sprawdź projekt i popytaj architektów jak to na prawdę jest.

Jeśli chodzi o strop to sprawa wygląda tak samo. Koszty wydaje mi się że mogą być trochę wyższe, bo to bardziej skomplikowana konstrukcja.

dobrze mówi...

W rozmowie z architektami słyszałem ze większośc (99%?) domów w projektach gotowych ma dach projektowany pod dachówke aby nie trzeba przerabiać