Betsi2006 10.01.2007 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 na studnie nie trzeba pozwolenia (no chyba, ze sie przyznasz, ze wiercisz na 40m ) Studnia do 30 m bez pozwolenia, na zabudowe tejże studni zgłoszenie do Gminy. A co jest jak studnia jest głębsza niż 30 m. Kto sprawdzi jaka jest głębokość? Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 10.01.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 i co ???? dg 10 jest idealny !!! czemu wczesniej tego nie widziałam ? nic nie muszę zwężać,przekładac kuchni,likwidowac tarasu - wszystko co miało byc w indywidualnym jest w dg 10 !!! no może małe zmiany w częsci prywatnej - ale to tylko scianki działowe... muszę tylko troszkę ochłonąć... a może ktoś zechce jakoś skomentowac moj wybór ? Łosie Piekny domek, cieszę się, że udało Ci się znaleźć to ca chciałaś. Nie będzie potrzebny już architekt ( chyba że do małych zmian) Osobiście bardzo podobaja mi się domki parterowe i z użytkowym poddaszem takie niskie i rozłożyste-ładnie prezentują się na działce. Ja mam z użytkowym poddaszem ale jest duży w podstawie i bardzo, bardzo ........ładnie wygłąda na mojej działce. Pozdrawiam Betsi Ciemno zielony tynk jest chyba ciut za ciemny ( moim zdaniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 10.01.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Pisaliście wczesniej o prądzie do budowy od sąsiada. Jak to załatwiacie? Sąsiedzka uczynność czy podlicznik zgłoszony do elektrowni.? Niestety elektrownia daje jakieś "chore" terminy na podłączenie prądu i ciężko jest coś tym zrobić. Oni chyba nie wiedzą, że teraz buduje się szybko a nie jak kiedyś-kilka lat? PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 10.01.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 widziałam osobiście domek Betsii i jest cudowny. Działka również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 10.01.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Dzięki Komarek Cieszę się, że tu zaglądasz, choć ostanio rzadko Twój domek też będzie bardzo ładny ( bo też Sandra ) Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 10.01.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Ostatmi miesiąc roku 2006 spędziłam na chorobach. A teraz staram się codziennie zaglądać ale niewiele mam w tej chwili do powiedzenia. Aczkolwiek skrzetnie notuję co ważniejsze informacje, które poruszacie na forum. Mam nadzieję, że za niedługo ruszymy na całego z papierologią. Dominika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 10.01.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 ^%^%(&^*&)(*() własnie zadzwonił do mnie bank bo do mapki z podziałem nie mają zgody na podział który to zapomniał mi dziadek do mapki dołączyć więc muszę dziś pociągiem zapytalać na wioskę i do banku dostarczyć - dobrze że mają czynne do 20, a nasz kochany powiat mapki zatwierdził i za tydzień powinnam mieć decyzję (optymistycznie) razem z mapką ech zaczyna się, powinnam się zacząc przyzwyczajać do ganiania[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 10.01.2007 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Pisaliście wczesniej o prądzie do budowy od sąsiada. Jak to załatwiacie? Kupiłem w markecie regenerowany licznik za 40 zł, z jednej strony podłączyłem wtyczkę która włączyłem u sąsiada, a z drugiej dałem 120 m przedłużacz. ( kabel z przedłużacza wykorzystam potem do instalacji podtynkowej na podłaczenie gniazdek.) Ot i cała tajemnica. Warunek, chętny sąsiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 10.01.2007 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 A co jest jak studnia jest głębsza niż 30 m. Kto sprawdzi jaka jest głębokość? Nikt nie potrafił mi odpowiedziec na pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 10.01.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Pisaliście wczesniej o prądzie do budowy od sąsiada. Jak to załatwiacie? Kupiłem w markecie regenerowany licznik za 40 zł, z jednej strony podłączyłem wtyczkę która włączyłem u sąsiada, a z drugiej dałem 120 m przedłużacz. ( kabel z przedłużacza wykorzystam potem do instalacji podtynkowej na podłaczenie gniazdek.) Ot i cała tajemnica. Warunek, chętny sąsiad. Ty to jednak jesteś Mistrzunio nie tylko Guru liczę na pomoc w tej kwestji szkoda że mój chlop tylko w kompach siedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 11.01.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Tak dla wprawy drążę temat wnoszenia opłaty skarbowej po nowemu. Znalazłam coś takiego: ROZPORZĄDZENIEMINISTRA FINANSÓWz dnia 21 grudnia 2006 r.w sprawie dokumentowania zapłaty opłaty skarbowejoraz trybu jej zwrotu(tekst ujednolicony opracowany na podstawie Dz. U. Nr 246, poz. 1804) § 3. 1. Składający wniosek lub pełnomocnictwo albo dokonujący zgłoszenia zobowiązany jestzałączyć dowód zapłaty należnej opłaty skarbowej. Dowód ten pozostawia się w aktach sprawy,z zastrzeżeniem ust. 2.2. Na żądanie podmiotu, który dokonał zapłaty opłaty skarbowej, dowód zapłaty możezostać zwrócony, po uprzednim dokonaniu na jego odwrocie adnotacji określającej przedmiotopłaty skarbowej, kwotę uiszczonej opłaty, datę dokonania zgłoszenia albo złożenia wniosku lubpełnomocnictwa, potwierdzonej pieczęcią urzędową oraz podpisem osoby dokonującej adnotacjiz podaniem imienia, nazwiska i stanowiska służbowego. Adnotacja taka powinna być dokonanatakże na wniosku, zgłoszeniu lub pełnomocnictwie, z zastrzeżeniem, że zamiast daty dokonaniazgłoszenia albo złożenia wniosku lub pełnomocnictwa należy określić datę wpłaty i numerpokwitowania lub numer rachunku bankowego, na który wpłaty dokonano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 11.01.2007 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 A co jest jak studnia jest głębsza niż 30 m. Kto sprawdzi jaka jest głębokość? Nikt nie potrafił mi odpowiedziec na pytanie. Kiedyś była o tym dyskusja na forum, ale nie pamiętam dokładnie. Zdaje się, że kiedyś komuś zmierzyli głębokość, bo polecali montowanie koszyka w rurze osłonowej, który by nie przepuszczał sondy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 11.01.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Jewrioszka a jak rozliczasz się z tym sąsiadem? Czy taki podlicznik gdzieś się zgłasza czy to tylko Twoja umowa z sąsiadem.? Ja też mam miłą i uczynną sąsiadkę. Michał Jeśli chodzi o studnie to muszę poszukać coś o tym sitku-filtrze. Podobno na moich terenach woda jest głęboko i jeżeli muszę to gdzieś zgłosić i jeszcze płacić za tą wodę ( z własnej studni) , to nie wiem czy się opłaca wiercić.? Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomki 4 11.01.2007 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Widzę, że wszyscy coś załatwiają, posuwają sie do przodu z paracami budowlanymi Fakt, że pogoda bardzo sprzyja My utkneliśmy przy adaptacji projektu Nie możemy się zdecydować nad wielkościami okien. Napiszcie czy raczej powiększaliście czy zmniejszaliście okna? pozdrawiam tomki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 11.01.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Tomki Przy adaptacji projektu pozmieniałam prawie wszystkie okna na parterze i poddaszu.łazienka: zmniejszone z 160cm na 120cm ( nie dzielone)kuchnia: jw.gabinet: było 120+90 - zmaina: dołożone okno balkonowe 90cm ( wyjście na taras) + 90cm normalnesalon: skrócone ( były do samej podłogi) teraz będą 50cm nad podłogą.poddasze ( okna dachowe): zamiast 118x78 dałam część okien 140x78 Szczerze mówiąc dopasowywałam okna do ustawienia sprzętętów w kuchni i łazience ( przesuwanie okien na lini ściany ) - też ważne, bo później okazuje sie, że nie zmieści ci się jakaś szafka bo zabraknie 10cm. PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groblus 11.01.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Czytajac to forum co jakis czas trafiam na swoich potencjalnych sasiadow. Pomyslalem ze moze fajnie byloby naniesc na mape przyszle i obecne lokalizacje forumowiczow. Znalazlem serwis pozwalajacy zaznaczac punkty na mapach satelitarnych z googla.Jesli ktos pozwoli mi na to zebym umiescil go na tej mapie to prosze o jakis kontakt (moze byc PM, moze byc gg 854490).Rzuccie okiem na strone:http://www.wayfaring.com/maps/show/29094 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 11.01.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Jewrioszka a jak rozliczasz się z tym sąsiadem? Czy taki podlicznik gdzieś się zgłasza czy to tylko Twoja umowa z sąsiadem.? Jest to typowa umowa grzecznościowa, a rozliczam sie z nim na podstawie wskazań licznika i obowiązujących stawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot_pirx 11.01.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Witam serdecznie To moje pierwsze i nieśmiałe kroki na forum. W tym roku planujemy rozpocząć budowę domu w okolicach Piaseczna (Żabieniec), no i na początek chcemy zrobić badanie geotechniczne gruntu, i sprawdzić poziom wody, bo Jeziorka blisko i 2 lata temu była powódź aż miło Może ktoś z was ma namiary na dobrego fachowca od badań geotechnicznych? Będę wdzięczna za wszelkie wiadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bipop 11.01.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Witam serdecznie To moje pierwsze i nieśmiałe kroki na forum. W tym roku planujemy rozpocząć budowę domu w okolicach Piaseczna (Żabieniec), no i na początek chcemy zrobić badanie geotechniczne gruntu, i sprawdzić poziom wody, bo Jeziorka blisko i 2 lata temu była powódź aż miło Może ktoś z was ma namiary na dobrego fachowca od badań geotechnicznych? Będę wdzięczna za wszelkie wiadomości badanie to pewnie z 1000zł??? proponuję świderek do wiercenia słupków (60zł), stoper i własną analizę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot_pirx 11.01.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Dzięki, ale chyba jednak skorzystam z fachowca. Z tego co się orientowałam, to może być od 800 do 1400, więc nie mało, ale z drugiej strony w całym koszcie domu to kropla. Może przesadzam, ale wydaje mi się, że to dość istotna rzecz do zrobienia, szczególnie w moim przypadku - rzeczka blisko, prawdopodobnie wysoki poziom wód, może glina... Sama nie wiem. A jakby tak, krótką sondę: kto robił badania geotechniczne przed zaczęciem budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts