Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Dzięki, ale chyba jednak skorzystam z fachowca. Z tego co się orientowałam, to może być od 800 do 1400, więc nie mało, ale z drugiej strony w całym koszcie domu to kropla. Może przesadzam, ale wydaje mi się, że to dość istotna rzecz do zrobienia, szczególnie w moim przypadku - rzeczka blisko, prawdopodobnie wysoki poziom wód, może glina... Sama nie wiem.

A jakby tak, krótką sondę: kto robił badania geotechniczne przed zaczęciem budowy?

Twoj wybór

nie mniej ja sam wywierciłem 2 otworki i czarne na białym wyszło ze

do 1,5 m piach a potem glina, poziom wody pływajacej na glinie - 1,2m

i wszystko jasne. Fundamenty wchodza na metr w ziemię wiec dla bezpieczeństwa dom z fundamentami podnoszę o ok 30cm i obsypuje 30 cm ziemią aby nie było "przemarzania" i "wysadzenia"

a podniesienie domu i obsypanie dobrze mu zrobi bo zagospodaruję zebrany humus i jak zrobią drogę to dom nie opuści się w stosunku do drogi

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć pilot_pirx

Ja robiłem badania, nie mam przy sobie namiarów ale wieczorem zerknę na pieczątkę gościa co mi robił. Na początku też chciałem zrezygnowac z badania bo w ofertach na ogół trafiałem na koszty rzędu 1200 a nawet więcej zł. Miałem lekki skos a obok działka stała cała w wodzie i postanowiłem jednak za radą adaptującego projekt zrobić odwierty. Znalazłem rzetelnego gościa i z tego co pamietam za 2 odwierty i dokumentacje zapłaciłem 900 zł (maj 06).

Sprawdziłem w zestawieniach zapłaciłem 600+Vat = 732 zł

Podeślę ci na Priva wieczorem namiary.

Cześć pilot_pirx

Ja robiłem badania, nie mam przy sobie namiarów ale wieczorem zerknę na pieczątkę gościa co mi robił. Na początku też chciałem zrezygnowac z badania bo w ofertach na ogół trafiałem na koszty rzędu 1200 a nawet więcej zł. Miałem lekki skos a obok działka stała cała w wodzie i postanowiłem jednak za radą adaptującego projekt zrobić odwierty. Znalazłem rzetelnego gościa i z tego co pamietam za 2 odwierty i dokumentacje zapłaciłem 900 zł (maj 06).

Sprawdziłem w zestawieniach zapłaciłem 600+Vat = 732 zł

Podeślę ci na Priva wieczorem namiary.

Będę bardzo wdzięczna :D

To moje pierwsze i nieśmiałe kroki na forum. W tym roku planujemy rozpocząć budowę domu w okolicach Piaseczna (Żabieniec), no i na początek chcemy zrobić badanie geotechniczne gruntu, i sprawdzić poziom wody, bo Jeziorka blisko i 2 lata temu była powódź aż miło Może ktoś z was ma namiary na dobrego fachowca od badań geotechnicznych?

Będę wdzięczna za wszelkie wiadomości

Namiary na priv.

Obydwaj u mnie robili i jestem zadowolony.

Cześć

Włączam się na forum po raz pierwszy.

Dwa słowa o sobie.

Po długiej i cięzkiej przeprawie uzyskałem pozwolenie na budowę. Będę budował mały dom w Kuleszówce. To jest taka nie istniejaca wieś między Antoninowem a Wola Gołkowską.

Z samego pozwolenia na budowę dom nie powstanie.

Czy ktoś z forumowiczów mógłby podać namiary na kierownika budowy i na ekipę do wybudowania stanu surowego?

Pilot_pirx test powitalny, wypadł pomyślnie. Również witam na forum.

Będę budował mały dom w Kuleszówce. To jest taka nie istniejaca wieś między Antoninowem a Wola Gołkowską

WojtekB19, wiesz jeżdzimy do Głoskowa przez Łazy, Antoninów i Wolę Gołkowską, ale nie przyuważyłam Kuleszówki. Muszę się bardziej starać.

Gratuluję wejścia, pierwsze wejście i od razu z pozwoleniem na budowę. Ja, zanim je dostanę chyba do reszty osiwieję.

Ale, uwaga, uwaga - mam w końcu mapę do celów projektowych. Zamówiłam 6 listopada 2006 r. Ponad dwa miechy! KTO DA WIĘCEJ?

Dziękuję wszystkim za serdeczne powitanie :D. My na samym początku drogi przez mękę, a pozwolenie to jeszcze pieśń przyszłości, tym bardziej, że jak się okazało musimy wystąpić o warunki zabudowy bo nie ma. Kawałek Żabieńca ma, a u nas akurat nie, ot problem. Chcielibyśmy zacząć na przełomie lata i jesieni, ale im dłużej czytam różne tematy na forum, tym bardziej dochodzę do wniosku, że mamy już strasznie mało czasu na zorganizowanie wszystkiego! No nic, trzeba mieć nadzieję. :D 8) A tak wogóle to jakie macie do tej pory doświadczenia z gminą jeśłi chodzi o papierki? Ręce opadają czy da się przeżyć?

Betsi2006

Dopiero teraz doczytałam sie o oknach :oops:

Także próbuję dopasować okna do sprzętów, tylko do końca jeszcze nie wiem jak będę urządzać. Nie potrafię tak na papierze rozrysować, ja muszę zobaczyć pomieszczenie i wtedy wiem co z tym zrobić ... :cry: A pomieszczeń jeszcze brak :cry:

Mam jeszcze tylko ten weekend (albo aż) na decyzje.

Przyłączam się do powitań nowych formowiczów.

życzę wszystkim powodzenia w załatwianiu papierków, pozwoleń i innych.

Na całe szczęsie mam to już za sobą a mój dom jest w stanie surowym otwartym z dachem pięknie położonym.

Jesli chodzi o to załatwianie powzwolenia to myślę, że jak ktoś jest obrotny

( i ma trochę zcasu aby pomęczyć pracowników urzędów) to załatwi sprawę szybko max. 3 tyg do 1 mieś.

Na mapki do celów geodezyjnych/projektowych czekałam 3 tygodnie ( ale często dzwoniłam, żeby się przypomnieć), więc nie pobiję Waszych rekordów.

Tomki4

Wiem, że nie łatwo zaplanować coś czego jeszcze nie ma, ale może chociaż tak z grubsza. Musisz rozrysować sobie pomieszczenia ( kuchnia. łazienka)

w większej skali niż masz na projekcie-najlepiej na kartce w kratkę i rysować, rysować i jeszcze raz rysować różne opcje ustawienia sprzętów ( z zachowaniem skali tych sprzętów i odległości ) Np. zakładasz że nie chcesz mieć toalety na przeciwko okna lub chcesz mieć wannę pod oknem itp.

Ja osobiście taką zabawę bardzo lubię ( zawsze chciałam być architektem :) ).

Jest czasochłonna ale mi sprawia farjdę.

To prawda, że najlepiej jest patrzeć na całość jak stoją już ściany, ale z grubsza trzeba mieć koncepcję - bo okna!

Pozdrawiam

Betsi

Dziękuję za miłe powitanie na formu.

Jesli chodzi o załatwienie pozwolenia na budowę, to mam najgorsze doświadczenia pod słońcem. Wynika z nich co następuje.

1. Upewnić się, czy architekt, którego się wynajmuje załatwiał już pozwolenia w Waszym starostwie.

2. Przejrzeć wypwiedzi formumowiczów aby upewnić się jakie dokumenty nalezy przygotować. Lista dokumentów wymienina na wniosku o pozwolenie na budowę jest niekompletna.

3. Nalezy zarezerwować sobie dużo czasu na odwiedzanie starostwa i innych urzedów oraz dzwonienie do nich.

4. Oddając dokumenty uzyskać potwierdzenie ich zgłoszenia. Moje się zapodziały i poszukiwania trały 4 miesiące.

5. Zachowac dystans do wszystkich zdarzeń. Ja nie osiwiałem tylko dlatego, że nie mam włosów.

podrowienia