Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich

Widzę, że aktywność grupy nieco podupada.Sen zimowy?Zauważyłem, że na wiosnę przystąpi do budowy kilka nowych osób. Ja prawdopodobnie także, w związku z tym mam pytanie, czy przetarł ktoś szlaki w poszukiwaniu materiału (max, porotherm30). Z innych postów widać zaniepokojenie cenami (nie chcą spadać, a moga rosnąć). Mam więc pytanie, czy znacie ceny na ceramikę, w hurtowniach w okolicach Piaseczna, Warszawy?Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam

OK Zadi, myślę, że coś znajdziemy.

Przy okazji życzę wszystkim przyszłym sąsiadom z okolic, Wesołych Świąt i pomyślności w Nowym Roku. Tym którzy budują (zaczną budować) spokojnego, bezkłopotliwego i taniego budowania, a tym którzy już mieszkają-dużo radości, przyjemności i satysfakcji ze swoich osiągnięć.

Pozdrawiam wszystkich

Witam wszystkich

Widzę, że aktywność grupy nieco podupada.Sen zimowy?Zauważyłem, że na wiosnę przystąpi do budowy kilka nowych osób. Ja prawdopodobnie także, w związku z tym mam pytanie, czy przetarł ktoś szlaki w poszukiwaniu materiału (max, porotherm30). Z innych postów widać zaniepokojenie cenami (nie chcą spadać, a moga rosnąć). Mam więc pytanie, czy znacie ceny na ceramikę, w hurtowniach w okolicach Piaseczna, Warszawy?Będę wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam

Na początku udaliśmy się do pobliskich hurtowni. Okazało się jednak, że lepsze ceny uzyskaliśmy od hurtowników mieszczących sie w pobliżu producentów materiałów - przykładowo silkę woziliśmy z drugiej strony Wisły. Wytłumaczenie jest proste - i tak i tak transport idzie bezpośrednio od producenta, bez przystanku w hurtowni. Natomiast stal, wełnę i styropian, które się produkuje trochę dalej od Warszawy kupiliśmy w miarę blisko. Hurtowników szukałem w na stronach internetowych producentów, a potem żona z nimi negocjowała. Nie mam jeszcze doświadczeń z "drobniejszymi" zakupami: piec, materiały instalacyjne, okna.

Pozdrawiam wszystkich bliższych i dalszych podpiaseczyńskich

sąsiadów po doskonałym wypoczynku świątecznym

i życzę samych sukcesów w 2004 !

Przy okazji:

- czy w Waszej okolicy tak jak u mnie (Piskórka) szanse na GazZiemny są nikłe?

- i jak w związku z tym ogrzewacie/będziecie ogrzewać swoje domy?

Jezier - wiem, że Ty postawiłeś na prąd - masz już pierwsze rachunki?

Pozdrawiam!

Wiola, w Lesznowoli jest tak, że wnioski przyjmują tylko do końca listopada. A w Prażmowie inaczej??? Bo do końca grudnia to i ja bym zdążył, ale....

Sprawdź, czy po 1 grudnia przyjmą Ci wniosek w Prażmowie...

Witam wszystkich?

Freshman: Mam pozwolenie, właśnie dziś odbieramy je z Gminy. Zdążyłam

I mam pewien dylemat: nie wiem czy się cieszyć czy martwić?

Co Wy na to?

Życzę wszystkim dobrego roku 2004. Tym którzy kończą budowy - oby najbliższe Boże Narodzenie spędzili przy choince we własnym domu, tym którzy budują - wytrwałości i duuuuuuuuuuużo pieniędzy, a takim jak ja (czyli tym, którym pozostaje wiara, że się uda) szybkiego rozpoczęcia, dobrych ekip, nadziei i jeszcze więcej pieniędzy.

A poza tym wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Pozdrawiam

Wiola

Pozdrawiam wszystkich bliższych i dalszych podpiaseczyńskich

sąsiadów po doskonałym wypoczynku świątecznym

i życzę samych sukcesów w 2004 !

Przy okazji:

- czy w Waszej okolicy tak jak u mnie (Piskórka) szanse na GazZiemny są nikłe?

- i jak w związku z tym ogrzewacie/będziecie ogrzewać swoje domy?

Jezier - wiem, że Ty postawiłeś na prąd - masz już pierwsze rachunki?

Pozdrawiam!

Tkep

U nas (Nowy Prażmów) szanse na gaz też są bardzo nikłe. My w tej chwili mamy niewielki domek, ok. 60 m, drewniana konstrukcja, ocieplony chyba w miarę solidnie. Grzejemy gazem płynnym (podziemny zbiornik Shella), oczywiście woda i kuchnia również gazowe. Mamy spore przepały bo piec ma zbyt dużą moc dla naszego domu. Dwie osoby dorosłe, kuchnia często używana. W listopadzie 2002r. zatankowaliśmy zbirnik za ok. 2,5 tys. zł (nie pamiętam ile to było litrów, Shell jest drogą firmą, ale dobrą i sprawdzoną). W chwili obecnej mamy jeszcze 43% zbiornika, więc do wiosny powinno wystarczyć. Uważam, że jak na taką zimę jaka była w zeszłym roku, grzaliśmy longiem do połowy kwietnia, a jesteśmy raczej ciepłolubni i mamy duże straty przez drzwi wejściowe (nie ma wiatrołapu ani żadnej sieni, wejście bezpośrednio do kuchni) jest to koszt rosądny. Do tego trzeba jeszcze doliczyć 1200 zł dzierżawy za butlę. Może nie jest to tanio, ale my innej alternatywy nie mamy, przynajmniej w tej chwili.

Pozdrawiam.

Wiola

Rownież witam wszystkich w Nowym Roku.

Zadi :

U mnie bez zmian. Podział działki nadal nie zatwierdzony wq....mnie już ta sytuacja. Byłem w UG i u geodety.Ponoć jeden z sąsiednich właścicieli gruntu nie chciał zgodzić się na zatwierdzenie granic działek, gdyz jak twierdzi-jego miedza powinna sięgać dalej.Wg dokumentacji gminnej jest jednak inaczej, stąd to kolosalne opóźnienie sprawy.Podobno gmina może zatwierdzić granice bez jego zgody. Śmieszne jest to, że jego ziemia bezposrednio nie graniczy z moją (mam nadzieję) działką, lecz z drogą dojazdową do działki. Jest to wąski pas, na którym nie da się nic zbudować, ani chyba uprawiać.Geodeta zapewnia, że w styczniu będzie wreszcie OK. Jeśli wszystko się roztrzygnie będę zagęszczał ruchy, by się wyrobić z pozwoleniami i papierami, tak aby wystartować z budową na wiosnę (kwiecień powinien się udać).Jestem jednak dobrej myśli w związku z Nowym Rokiem. Materiały chyba będę kupował w lutym, ale chyba już warto się rozglądać. A jak sytuacja przedstawia się u Ciebie? Masz już wszystkie kwity?

Pozdrawiam

Pozwolenie szczęśliwie odebrałem tuż przed gwiazdką. Teraz muszę zająć sie pozwoleniem na budowę przyłączy. Szkoda że nie mam czasu... :( A tu jeszcze za hurtowniami trzeba się obejrzeć ..

Ekipę już umówiłem na koniec marca - sprawdzeni goście, którzy wybudowali już 4 identyczne projekty. Masz namiary na jakiegoś kierownika budowy ?

Pozdrawiam,

Witajcie !!

To mój pierwszy post :-)

Planujemy budowę domu w niedalekiej przyszłości.

W tej chwili jestem na etapie poszukiwań działki. Od dłuższego czasu objeżdżamy okolice Warszawy i w tej chwili zdecydowaliśmy się na miejsce, w którym chcilbyśmy zamieszkać. To wieś Dobiesz za Piasecznem lub jej najbliższe okolice. Mam nadzieję, ze uda nam się znaleźć tam tą wymarzoną działkę :-)

Będę zdawać Wam relacje z postepów w szukaniu :-)

Pozdrawiam Wszystkich Przyszłych Sasiadów !

Zuzza

• 3 weeks później...