Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Ja do okien dojrzeję najwcześniej za pół roku. Speek, dzięki za szczegóły o rowkach w kształcie litery L, zanotowałam i wrzucam do pamięci. Nie omieszkam, w ramach pytań dociekliwych, wyciągnąć to na światło dzienne.

Ale tak z innej beczki - jak wygląda sprawa odśnieżania w naszym rejonie? Czy służby pamiętają jedynie o drodze 722, a reszta ma sobie radzić sama? A może "robią" wszystkie asfaltowe w gminie?

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wszyscy mamy ten sam dylemat, które okna wybrać.Informacje,które podałam jako ciekawostkę ( wizyta na produkcji) mogły pomóc w wyborze innym osobom.

Nie jestem specjalistą w dziedzinie okien i taka wizyta nic by mi nie dała. Natomiast przeszedłbym niezłe pranie mózgu. (każda pliszka swój ogonek chwali) :wink:

W znanych firmach nie masz mozliwości wziecia kawałka oklejonego profilu i rysowania po nim śrubokrętem czy innym drapakiem i zobaczyć jak po naszych działaniach oklejony profil będzie wyglądał

Po co? :o . I tak wiadomo że porysujesz.

Okucia takie czy takie ale to też trzeba zobaczyć.Ja ze wstępnej rozmowy wiem,że okna tarasowe nie mogą miec rowków w kształcie litery L poniewż tam gromadzi sie piach z ogrodu i nie usuwany każdego dnia rozpycha profil

Po co? W specyfikacji masz napisane z czego są, nie sądze aby laik rozpoznał czy ze stali, z jakiegos dziwnego stopu czy ze metalizowanego kompozytu. Tutaj cena mówi sama za siebie. Okucie WK2 za cenę mniejszą niż 270-300 PLN netto to jedno wielkie oszustwo.

A także - plastikowy profil powimien byc z powłoką nabłyszczaną- matowce szybko łapia promienie UV

Tak naprawde jest to bez znaczenia, róznica wynosi ok. 6%. I na dokładke jeszcze zależy od metody, większość nabłyszczeń to złudzenie ludzkiego oka lub tylko nabłyszczenie. To musi być prawdziwy filtr UV.!!!! W innym przypadku jest to zwykły chwyt reklamowy.

Jak również - wstawiany profil do otworu musi być otulony specjalną włokniną z waty szklanej i mocowany za pomocą pianki.Nigdy goły plastik do cegieł.Materiał musi byc elastyczny.

Zgadza się, jest taka technika montażu okien ale stosowana w domach z drewna. :-? (modułowych, okna sa montowane na tasmie produkcyjnej). A tak naprawde pianka i wełna służą tylko do uszczelnienia miejsca styku , mocuje się za pomoca specjalnych kotew dostarczonych razem z oknem. Jeśli ktos chce zrobic inaczej to jest fuszerantem

Co do piachu w rowkach w kształcie litery "L" to 100% procentowa prawda. :) Z tym że jest to raczej mało prawdopodobne, ponieważ większośc producentów daje w to miejszce plaska uszczelkę.

Chyba że jest to profili okienny z tzw. niskim progiem, ale takie rozwiazanie jest bardzo drogie.

http://www.aluplast.com.pl/foto/produkty/drzwi4000.jpg

http://www.aluplast.com.pl/foto/produkty/4000.jpg

P.S.

Z tą wełną to ciekawy pomysł, ciekawe dlaczego nie stosuje sie jej w domach murowanych? Może dlatego że absolutnie szczelne połaczenie tynku z ramą okna jest bardzo trudne. Co z kolei powodowałoby zawilgocenie tej wełny, a wtedy jej parametry biorą w łeb. Chyba że byłaby to ściana trój-warstwowa.

Wyjątkowo nie! :wink:

Będziemy kopać u siebie, żeby panowie ze Spółek Wodnych zechcieli ruszyć swoje zwaliste siedzenia i swoim podpisem na uzgodnieniu z melioracji potwierdzić, że pod budynkiem nie ma drenu.

Sam fakt, że widać początek (studzienka) i koniec (wylot rury w rowie) to za mało, bo dren "mogli położyć jak chcieli i to co widać o niczym nie świadczy". :-?

Poza tym chcemy przewietrzyć nasze narty biegóweczki, bo okoliczności przyrody sprzyjają :)

[quote name="jewrioszka"

Zgadzam się, warto pogadac i z Jareko i ze Starym. Obydwaj twierdzą mniej więcej to samo. Pozwoliłem sobie skonfrontowac to co mówią jeszcze z dwoma specjalistami od okien i w większości ich opinie sie pokrywają. Co nie zmienia faktu że sa lekko tendencyjni z racji swoich powiązań :wink: .

W każdym bądź razie wszyscy potwierdzili to samo okna wiodących producentów zasadniczo sie nie różnią. Na ich wybór maja wpływ nasze własne priorytety takie jak energooszczędnośc ( moje), barwione w masie (speek), żeby sie nie odksztalcały ( betsi) , otrzymane rabaty, serwis , jakość, jakie dodatki do nich chcemy itp, itd.[/quote]

Wracajac jeszce do okien, to własnie jestem w trakcie rozmów ze Starym.

Dostałam już wstępna wycene, ale nie wiem dokładnie czy np. mam wzmocnione ramy itp. - to o czym piszecie ( bedę jeszcze to omawiać)

Wiem że szkło jest 4/16AR/4 ( cokolwiek by to nie znaczyło :oops: )

, U=1

Jestem kompetnym likiem jeżeli chodzi o okna ( nie odrobiłam tej pracy domowej przed rozpoczeciem budowy)

Mam również drugą wycenę na te same okna i jest onao 2 tyś wyższa.

Pozdrawiam

Betsi

Ale tak z innej beczki - jak wygląda sprawa odśnieżania w naszym rejonie? Czy służby pamiętają jedynie o drodze 722, a reszta ma sobie radzić sama? A może "robią" wszystkie asfaltowe w gminie?

Ms będe jutro na wiosce to zdam relację :) , a może do nas zajrzycie?

Wygłąda na to, że moja działka, która jest ok. 70m od drogi 722 to dobre miejsce - zwłaszcza zimą. Będę musiała przebijać się tylko ten Kawał !!!!!!!!!!!!! a dalej odśnieżone :lol:

Betsi

Wiem że szkło jest 4/16AR/4 ( cokolwiek by to nie znaczyło )

, U=1

betsi to jest tak:

4 szyba 4 mm

16AR przestrzeń międzyszybowa wypełniona gazem szlachetnym

4 szyba 4mm

Jeśli przy nazwie szyby masz np 4tm to znaczy że jest to szkło 4mm o podwyższonych parametrach cieplnych.

Ot i cała tajemnica

Wyjątkowo nie! :wink:

Marto jesteśmy niepocieszeni :wink:

Jewrioszka, dziękuję z wytłumaczenie.

Myślę, że to są całkiem dobre parametry.

Rozmawiłam dzis telefonicznie ze Starym i proponował ewentualnie jakieś jeszcze mocniejsze profile ( droższe o ok. 10%). Mamy się spotkać na budowie aby to dokładnie omówić. Proponował mi okna Aluplast - nie wiem czy to dobre okna?

Wiem, że tez nim pertraktujesz. I jakie wrażenia?

Pozdrawiam

Betsi

Wszyscy kupujecie okna pcv? A czy ktoś wybiera drewniane? Może mozecie coś polecić? Jestem totalnie zielona w temacie okien, nie wiem od czego zacząć poszukiwania.dziś pani architekt oddając nam projekt kazała nam już teraz na starcie przymierzyć się do konkretnych okien, bo tak lepiej dopasowac otwory okienne. Myślimy o drewnianych, ale nie wiemy jeszcze za dużo. Forsy też za duzo nie mamy. Poradzicie coś?

Magnolia

Jestem własnie po lekturze duuuuużej ilości wiadomości na temat okien

(Wymiana-doswidczeń - jakie ona). Może poczytaj tam trochę.

Co prawda, ja, po przeczytaniu paru stron i artykułów nie jestem dużo madrzejsza, a nawet powiedziłabym, ze mam mętlik w głowie.

Ja zdecydowana jestem na okna plstikowe, bo są dobre, ciepłe, łatwe w utrzymaniu.

Mam tylko duzy problem w wybraniu odpowiedniej firmy ( tzn. czy Aluplast, KBE, MS, Salmander, Rehau)

Może ktoś mi pomoże?

Jezier, może byś podsumował nam coś o oknach PCV. Wiele osób z naszych okolic jest zainteresowanych tematem.

Rrmi, ty kupowałaś u Starego - jakie okna wybrałaś.

Muszę sie w miare szybko zdecydować a to trudne :cry:

Pozdrawiam

Betsi

Rrmi, ty kupowałaś u Starego - jakie okna wybrałaś.

Muszę sie w miare szybko zdecydować a to trudne :cry:

Pozdrawiam

Betsi

Ne wiem , poprosilam , zeby Stary wybral dla mnie cos wg Niego dobrego i zaplacilam .

Jesli masz potrzebe obejrzenia zapraszam

Dla mnie wazne jest tez zaufanie , a jakos tak Staremu ufam , bo widac , ze to przyzwoity gosc

Elektryka moge polecic jak ktos chce , pytania prosze szybko do mnie kierowac , bo sie we wtorek przeprowadzam :D

Pozdrawiam serdecznie grupe :D

Betsi2006. Ja mam drewniane bo takie mi się najbardziej podobały. Ma mi się dobrze mieszkać i wybór uważam za słuszny. Gdybym kupował teraz to najprawdopodobniej kupiłbym szyby z ciepłymi ramkami. Po to aby w miejscu połączenia szyby z ramą nie było zimniejszego miejsca w którym przy większym mrozie pojawia się wykroplona para wodna. Może zdecydowałbym się na szybę dwukomorową ale nie jestem pewien. Z profili pcv najlepsze wrażenie robi na mnie schuco. Są ładne, mają dobre parametry i bardzo dobrą stronę www z dostępnymi wszystkimi potrzebnymi informacjami. No i firma, która robi okna na tych profilach ma taką samą nazwę jak moje nazwisko :wink:

Wiem, że tez nim pertraktujesz. I jakie wrażenia?

Tak jak pisałem wcześnie rozmawiałem z kilkoma fachowcami od okien, między innymi ze starym.

Jego opinie nie odbiegały od opini pozostałych, tylko że to jest reprezentant konkretnego producenta.

Tak naprawde opisałem to wszystko w postach powyżej, wybór zalezy od nas parametry sa prawie identyczne.

Stary przebija wszystkich ceną ot i wszystko. Z pewnych powodów może dac większy rabat niz pozostali i nie jest to szwindel, ma po prostu takie możliwości. :wink:

Rrmi i Jezier

Dziekuje Wam za odpowiedz.

Rrmi - poproszę o namiary na tego elektryka. Co do okien to jeszcze pomyslę.

Jezier

Okna drewniane są bardzo ładne, ale ze względów " wygodnictwa" zdecydowałam się na PCV. Dzisiaj tez naczytałam się o Schucko-Jezierskiego - opinie były dobre. Czy masz na myśli Elita Thermo?

Nie orientuje sie jak kształtuja sie cenowo ale to jest chyba wyższa półka?

Czy znasz jakiegoś przedstawiciela tej f-my, czy mógłyś kogoś zaproponować, a może siebie?

Myślałam jeszcze o Aluplst z f-my Adams z Mrągowa ( mają rekomendację centrali Aluplstu). Czy mógłbyś wypowiedzieć się na ten temat?

Pozdrawiam

Betsi

PS: Te okna to mają być barwione dwustronnie. Czytałam, że nie wszystkie to dobrze znoszą ( np. Salamander) i jeszcze chciałam zamontować nawiewniki Aerco ( mam wentylację grawitacyjna)

Prawde pisząc to nie mam o tym pojęcia, a na pewno za kilka miesięcy mnie to czeka.( pozostałych forumowiczów chyba tez).

Byłbym wdzięczny za małe przybliżenie tematu.

Jak na razie wiem tylko że sa tynki mineralne i niemineralne, oraz strukturalne i zwykłe. Ale na czym polega różnica to nie wiem nic, acha wiem jeszcze że te niemineralne nie oddychają.

Witajcie,

Mam takie małe ogłoszenie. Kupię 150 stempli 2,5m i 100 stempli 3m. Mogą być używane. Jeśli ktoś ma mniejsze ilości też chętnie odkupię. Długość nie jest w sumie aż tak ważna aby jednak zawierała się pomiędzy 2,5 a 3m.

Mam nadzieję, że nie macie mi za złe że na forum umieszczam takie ogłoszenia, ale stwierdziłem, że będzie to najlepsze miejsce do tego.

Pozdrawiam

Betsi. Miałem raczej na myśli ct70. A przedstawicielem Jezierskiego nie jestem jeszcze :wink:

Jeśli zależy ci na bardzo ciepłych oknach to te elite termo wydają się niezłe. Produkują tego sporo, więc mają doświadczenie. Nie wiem jak z ceną bo interesowałem się ciepłymi oknami tylko od strony energetycznej. Ile dają ciepłe ramy ile szyby ile ciepłe ramki dystansowe. I jakie są dostępne technologie (choćby w folderach). Rzeczywistej dostępności ani cen nie sprawdzałem.