Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Jeśli chodzi op te podwyżki. Rozmawiałem z kilkoma składami ostatnio. Aktualnie problemem jest dostanie niektórych materiałów na budowę. Właściciele mówią, że producenci nie chcą sprzedawać bo od lutego mają być podwyżki. Nikt nie wie jakie, ale mówią o 20 %. Oczywiście zależnie od materiału.

Najczęściej brakuje teraz gazobetonu i silikatów. Podobno nie ma problemu z Porothermem i zwykłą ceramiką, ale i tak ich podwyżki nie ominą. Właściciele składów mówią że stojją po kilka dni w kolejkach do fabryk, aby dostać np. jednego TIR'a bloczków z betonu komórkowego.

Jak rozmawiałem z gościem z Żabieńca stwierdził że rok temu był u niego przedstawiciel producenta i to właściciel składu dyktował ceny. I przedstawiciel prawie bez protestów się zgadzał na zaproponowaną cenę. Teraz jest odwrotnie. To składom narzucają ceny producenci.

Podsumowując. Podwyżki będą i to jest pewne. Jak duże? Tego nawet producenci nie wiedzą.

Aha. Wysokość cen miała być uzależniona od jakiś wskaźników jakie ma opublikowac niedługo GUS. Nie wiem tylko o jakie dokładnie wskaźniki chodzi.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A na ten zwrot inwestycji to można jeszcze spojrzec tak.

Za 28 lat to ja będe emerytem :o , więc i tania energia mi sie sprzyda :-? .

Do tego czasu będe uziemiony kredytem jak tego nie zrobie teraz to nie zrobie nigdy. I dlatego sie zastanawiamy.

Tia. Można tez spojrzeć tak: od tych 10 000 3% per annum to 300 PLN czyli teoretycznie dostajesz sprzęt za darmo. Ja zacząłem się zastanawiać, czy by nie odłożyć tego, przystosowując jednocześnie dom do tego rozwiązania (np. piec z dużym zasobnikiem na cwu) a po zbudowaniu domu wystąpić o kredyt termomodernizayjny z umorzeniem 25% :-) Zawsze coś, nie?

Kurcze - chyba czas założyć Dziennik Budowy... Ale dziś już późno... Może jutro...

Witam całą grupę i dołączyć pragnę. Łosiowym mieszkańcem może w niedalekiej przyszłości zostanę :) - szykuję się w lutym do zbierania papierologi całej i ruszenia ze sprawą w okolicach sierpnia. Czy możecie powiedzieć czy ciężko i jak długo trwa załatwianie wszystkich pozwoleń w naszej gminie?

i z czym jest najwięcej kłopotów?Dodam, że mam na działce prąd i do podciągnięcia wodę (jakieś 35metrów). Pozdrawiam wszystkich cieplutko :D

Czołem RRC to będe cie mijał za każdym razem jadąc do swojej wioski.

Papierologia w naszej gminie idzie jak po maśle, biorąc po uwage wszystkie przepisy o uprawomocnieniu się , kolejności pozwoleń itp, itd. Pod warunkiem że dostaniesz na piśmie wszystko co jest potrzebne. Podobno gorzej jest w powiacie, chociaż sam tego nie doświadczyłem.

Mała rada :wink: , biednym urzędniczkom w powiacie prawie nikt nie mówi nic miłego, więc bądź bardzo miły, a staną na głowie. ( jak bedziesz bez żony to nawet uroczy :wink: ) To naprawde działa.

Od lutego do sierpnia zdążysz bez większych stresów.

P.S.

Mam nadzieje że nie trafiłem na żonę? :oops:

A ja czekam na podział działki :evil: i chyba jeszcze poczekam trochę. Najgorsze jest to, że podają nam różne terminy (tzn. ile to może potrwać) i nie wiemy czy uda nam się na jesieni zacząć. A tu chyba niedługo powinno się ekipy umawiać, nie? Strasznie mnie denerwuje takie zawieszenie i że nie mogę nic zrobić, żeby ruszyć sprawę :(

Nam wyjdzie 230 m powierzchni użytkowej domu (garaż osobno) i mam nadzieję, że da się to wykończyć za 2000 tys. z metra bo to i tak wyjdzie więcej niż dostanę kredytu. :o Chyba czeka mnie powolne wykańczanie (budowy i siebie :wink:)

Na razie czytam sobie forum, doszkalam się :wink: i z zazdrością czytam o waszych zaawansowanych etapach budowy. 8)

pilot_pirx Fajnie. Będziemy mogli po wszystkim w miare wiarygodne badanie przedstawić nt. "Ile kosztuje postawienie 230m2 plus garaż w okolicach Wawy". Mamy 3 próbki (ja, Ty, barozi), więc grupa badana jest OK. ;-)

Ja się pocieszam tym, że przy większym domu koszt krańcowy metra2 spada. Szkoda tylko, że nie na tyle, aby taniej było budować dom większy ;-)

Barozi to Ty masz fona do Żabieńca?

Depi niby dobrze rozumujesz z tym preferencyjnym ale trzeba się dokładnie dowiedzieć ilu-letni dom nadaje się do termomodernizacji, potem też od nowa babranie się w budowie i instalacjach, nie wiem jak z dachem bo tam się montuje ekrany, no i jak to się ma do kredytu na dom, czy zwracają na to uwagę czy to nieistotne.

BTW w muratorze pisało, że można iść do gminy o dotację na takie przedwsięwzięcie ale jeśli rzeczywiście to jest rzędu 1000 zł jednorazowo to śmieszne.

Betsi jeszcze nie szukam stolarza do schodów, to dosyć odległa sprawa póki co :wink:

Czytam, że wszyscy robią automatykę, bramy itp., czy ja jestem jakaś staroświecka, że chcę zwykłą otwieraną i podjazd?

Czytam, że wszyscy robią automatykę, bramy itp., czy ja jestem jakaś staroświecka, że chcę zwykłą otwieraną i podjazd?

Zazdrośnica

Tak się składa, że w przypadku zwykłych bram za automatykę robi pasażer. ;)

Człowiek jest istotą wygodną i stale dąży do zachowania entropii. Bramy automatyczne sprawiają, że aż się chce wjechać do garażu. W przypadku bram zwykłych najczęściej kończy się zostawianiem samochodu przed garażem, bo "za chwilę będę znowu wyjeżdżał, więc się nie opłaca..."

PS. Buleczka_77 podpytywała się mnie jak wygląda sytuacja z działkami na sprzedaż. Skierowałam ją do Ciebie, jako osoby posiadającej najwięcej informacji. Być może się odezwie.

Agnieszka

To po prostu wygoda, szczególnie dla tych co mają przejście z garażu do domu. Wyobraź sobie że leje z nieba, a ty najpierw mocujesz sie z bramą, potem nosisz zakupy w strugach deszczu :cry: .

Czy ktoś pomoże mi podjąc decyzję?

Za tydzień mam mieć 2 wersje projektu reku w moim domku, jedyne co budzi moje wątpliwości to zintegrowanie DGP i reku.

No bo tak:

1. Według mnie otwory nawiewne DGP powinny byc jak najniżej, wtedy ciepłe powietrze unosi sie do góry.

2. Kanały nawiewne reku powinny byc u góry, poniewaz chłodne powietrze opada w dół.

3. Jeśli je połączymy to przewody musza miec większa średnicę żeby można było przez nie przepchnąc więcej powietrza.

I to na razie by było na tyle. Pewnie jeszcze cos dołoże tylko teraz zapomniałem.

jewrioszka A co kupujesz? Co kupujesz? :-D ( w sensie jaki reku)

Ja też już o tym przemyśliwuje i też mam wątpliwości związane z połączeniem DGP do _nawiewu_ reku. Jakoś nie ufam temu powietrzu z DGP.... Poza tym czy nie będzie to troche niemiłe, jak będzie buchać taki gorąc z nawiewu w sypialni?

Ja myślałem, żeby powietrze z kominka skierowac po prostu przez _wywiew_ reku, gdzie by ogrzało powietrze wchodzące z zewnątrz... Ale ja to się nie znam, tak se tylko fantazjuje...

Depi mi nie chodziło, ze 1000 zł jest śmieszną kwotą samą w sobie ale wobec kosztów całej roboty jest, dla mnie ta kwota jeśli chodzi o wartość to połowa mojej wypłaty, zależy z której strony sie patrzy.

Dzięki Barozi, nieszkodzi poczekam, po prostu potrzebuję ceny pospisywać i popytać.

Jewrioszka ja będę miała reku, kominek, ekrany w projekcie ale nie mam jeszcze kupionego więc nie mam jak doradzić jak to wygląda. Też jestem ciekawa.

Ms już koresponduję z Bułeczką :D

Zakupy z marketu teraz też nosimy na piechtę przy każdej pogodzie, dobrze że to raz na tydzień :-?

Nie uwierzycie ile można przewieźć rowerem :wink: