AmberWind 01.02.2007 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Co do pradu albo gazu ... to z kim nie rozmawiam to kazdy na moje "bede ogrzewac pradem i kominkiem" krzywi sie jakby przelknal cala cytryne ... Jak koncepcja sie zmienila i chce polaczyc gaz z kominkiem, to kazdy oddycha z ulga ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 01.02.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 gaz - będą kopać jak tylko odpuszczą sniegi ( decyzję ostateczna z gminy Piaseczno dostałam pod koniec grudnia) - koszt - płaci gazownia Betsi,ale o pozwolenie chyba stara się gazownia? Czy dobrze myślę? Mi też mają podciągnąć, mam już spisaną umowę i opłaconą kwotę za przyłącze. Na razie czekam, ale może powinienem coś robić? Hm.... Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 01.02.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 A czy wiercilibyście studnie mając wodę miejską? Przdatna byłaby do podlewania roslinek, mycia samochodu itp Betsi Jak wiesz my wywierciliśmy, chociaż wodociąg po drugiej stronie ulicy. Koszty podłączenia były bardzo wysokie, a tak jesteśmy niezależni (póki jest prąd). Chociaż pompa z kablem była chyba droższa od całkowitej kwoty, jaką podał maksik78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 01.02.2007 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 gaz - będą kopać jak tylko odpuszczą sniegi ( decyzję ostateczna z gminy Piaseczno dostałam pod koniec grudnia) - koszt - płaci gazownia Betsi, ale o pozwolenie chyba stara się gazownia? Czy dobrze myślę? Mi też mają podciągnąć, mam już spisaną umowę i opłaconą kwotę za przyłącze. Na razie czekam, ale może powinienem coś robić? Hm.... Michał Tak, zgadza się, o pozwolenie stara się gazownia, ale musisz we własnym zakresie wykonać plan przyłącza i ten plan + warunki przesyłane są do gminy przez wykonawcę projektu. Projekt może wykonać firma polecana przez gazownię. Gmina, na tej podstawie wydaje decyzję ( dostaniesz ja pocztą). Jesli chcesz przyspieszyć wydanie decyzji, to możesz bezpośrednio w gminie podpisac dok., ze nie wnosisz sprzeciwu ( bo normalnie to wysyłają ci powiadomienie, musisz odesłać podpisane - to trwa). Też wcześniej ( z umową) wnosiłam opłatę przyłączeniową do gazowni. Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 01.02.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 AmberWindMam zamiar miec ogrzewanie stopniowane.To znaczy jeśli temperatury beda takie jak teraz to tak naprawde wystarczy mi reku i grzałka w nim zamontowana. Drugim stpopniem bedzie kominek wpięty w reku. Trzecim stopniem będzie piec na paliwo stałe i instal;acja CO. Więc bardzo podobnie do ciebie, a ludzie sie krzywia bo prąd jest drogi, nie biora jednak pod uwage że w tym wchodza na Polski rynek konkurencyjni dostawcy dla ZEWT. Że można kombinowac taryfami, że możesz miec dom bardzo dobrze ocieplony, że masz reku, GWC itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksik78 01.02.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Michal_m Sa rozne rodzaje pomp glebinowych w zaleznosci od wydajnosci. Ja stalem sie szczesliwym posiadaczem pompy o wydajnosci 4 tys. l na godz. Uwazam ze na potrzeby domowe mi to wystarczy. Zamontuje duzy hydrofor okolo 200 litrow i bedzie ok. A ceny pomp mozna sprawdzic np na allegro Tez cenie sobie niezaleznosc... Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 01.02.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 jewrioszka, Brzmi to bardzo zachecajaco ... Przyznam szczerze, ze chcemy dolozyc wszelkich staran, aby wybrany system ogrzewania domu byl dla nas optymalny. Wiemy, ze wiaze sie to z wiekszymi nakladami podczas budowy i instalacji, ale z perspektywy lat oceniamy te poczatkowe koszty jako inwestycje. Jedno mnie tylko martwi ... czy znajde swiatlego instalatora, ktory nie tylko kompleksowo mi doradzi, ale rowniez bedzie umial to wszystko "pospinac" w efektywna calosc ... Dwa dni temu bylam u dystrybutora Viesmann'a i przerazenie mnie ogarnia jaki wycinek wiedzy oferuja swoim Klientom ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 01.02.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 AmberWind Mam zamiar miec ogrzewanie stopniowane. To znaczy jeśli temperatury beda takie jak teraz to tak naprawde wystarczy mi reku i grzałka w nim zamontowana. Drugim stpopniem bedzie kominek wpięty w reku. Trzecim stopniem będzie piec na paliwo stałe i instal;acja CO. Więc bardzo podobnie do ciebie, a ludzie sie krzywia bo prąd jest drogi, nie biora jednak pod uwage że w tym wchodza na Polski rynek konkurencyjni dostawcy dla ZEWT. Że można kombinowac taryfami, że możesz miec dom bardzo dobrze ocieplony, że masz reku, GWC itp. Jewrioszka, to Ty nie masz gazu? Jesli tak to reku i GWC są mocno uzasadnione. Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 01.02.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 My bedziemy miec i wode miejska i pozostawimy sobie studnie, wywiercona na potrzeby budowy. Woda ze studni przyda sie do myscia auta i podlewania roslinek Też chcemy tak zrobić tylko w odwrotnej kolejności. Budowa na wodzie branej od sąsiada, następnie przyłącze do wodociągów i na końcu studnia z wodą do celów technicznych, głównie podlewania ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.02.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Drodzy użytkownicy studni - czy ta woda się nadaje do celów spożywczych? Bo oligocen to chyba nieco głębiej siedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 01.02.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 w mojej wiosce woda pitna jest głęboko (i poziom podobno stale się obniża). Wodociąg mam w ulicy, więc nie będę kombinować jak koń pod górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 01.02.2007 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Jewrioszka, to Ty nie masz gazu? Jesli tak to reku i GWC są mocno uzasadnione. Dokładnie tak, ale to nie jest główny powód. Nie mam drogi ( może w tym roku) Nie mam prądu ( może do wiosny) Nie mam gazu ( może za kilka lat) nie mam kanalizacji ( może za kilka lat) Telefon jest (podobno) fajnie co? Wody jeszcze nie badałem w labolatorium, ale piłem i sie nie ........ , więc mam nadzieje że jest ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 01.02.2007 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Wstyd się przyznać, ale nie badaliśmy wody... Sąsiedzi też nie... Przez cały okres budowy pili ją robotnicy (my latem, bo była rozkosznie zimna). Osad nie pozostaje, pompa jest na 25 metrach. Zawsze sobie obiecuję, że już niedługo oddam próbkę (buteleczkę już zakupiłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Meb 01.02.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Kwestia Gazu:, Sa jeszcze inne rozwiązania. Mozna zbiornik na działce ustawić i mieć instalacje na gaz (tyle że płynny). Shell ma to w swojej ofercie lub inni potentaci. kliknij shell Może warto zbadac taką opcje podłączenia gazu niż płacic majątek za przyłączenie.Niestety nie mam pojęcia jak to wychodzi finansowo i czy instalacja jest potem łatwo modyfikowalna na gaz ziemny. pzdrMeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 01.02.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Niestety nie mam pojęcia jak to wychodzi finansowo i czy instalacja jest potem łatwo modyfikowalna na gaz ziemny. Finansowo gaz z takiej butli wychodzi bardzo drogo. Modyfikacja jest minimalna, po prostu likwidujesz reduktor. Mam inny problem, kuchnie to chyba na gaz z butli zrobię. Ma ktos może jakis lepszy pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 01.02.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Tak, zgadza się, o pozwolenie stara się gazownia, ale musisz we własnym zakresie wykonać plan przyłącza i ten plan + warunki przesyłane są do gminy przez wykonawcę projektu. Projekt może wykonać firma polecana przez gazownię. Gmina, na tej podstawie wydaje decyzję ( dostaniesz ja pocztą). Jesli chcesz przyspieszyć wydanie decyzji, to możesz bezpośrednio w gminie podpisac dok., ze nie wnosisz sprzeciwu ( bo normalnie to wysyłają ci powiadomienie, musisz odesłać podpisane - to trwa). Też wcześniej ( z umową) wnosiłam opłatę przyłączeniową do gazowni. Betsi Betsi,A jaki jest koszt takiego planu? Ja w umowie mam, że do obowiązków Przedsiębiorstwa gazowniczego należy m.in. - wykonanie projektu budowlanego sieci gazowej, - uzyskanie pozwolenia na budowę gazociągutak więc powoli zaczyna mi się to wszystko mętlić. A może Ty masz inny przypadek. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 01.02.2007 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Betsi,Jeszcze jedno, na co gmina wydaje decyzję?Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 01.02.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Misze czy ty przypadkiem nie mylisz projektu sieci z projektem instalacji gazowej w twoim domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 01.02.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Betsi, Jeszcze jedno, na co gmina wydaje decyzję? Michał Gmina wydaje pozwolenie na budowę ( zatwierdzenie projektu budowlanego z pozwoleniem na budowę) - dotyczy to projektu instalacji gazowej wewnętrznej dla budynku mieszkalnego. To musisz zrobić sam i zapłacić (ok 1000-1200 zl). Projekt gazociągu ( czyli to co do Twojej działki) robi gazownia ( tak jak masz w umowie) Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 01.02.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Tak, właśnie chyba zaczęło mi się mylić, ale dzięki pomocy Betsi, wszystko zaczyna się układać. A co w przypadku, gdy projekt instalacji gazowej jest zawarty w projekcie na budowę domu? I będę robił instalację zgodnie z nim. A, który pokój to załatwia, nie mogę znaleść na stronie gminy?Betsi, jakbyś mogła to podeślij mi dane firmy, która Tobie robiła projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts