Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

gaz - będą kopać jak tylko odpuszczą sniegi ( decyzję ostateczna z gminy Piaseczno dostałam pod koniec grudnia) - koszt - płaci gazownia

Betsi,

ale o pozwolenie chyba stara się gazownia? Czy dobrze myślę? Mi też mają podciągnąć, mam już spisaną umowę i opłaconą kwotę za przyłącze. Na razie czekam, ale może powinienem coś robić? Hm....

Michał

A czy wiercilibyście studnie mając wodę miejską?

Przdatna byłaby do podlewania roslinek, mycia samochodu itp

Betsi

Jak wiesz my wywierciliśmy, chociaż wodociąg po drugiej stronie ulicy. Koszty podłączenia były bardzo wysokie, a tak jesteśmy niezależni (póki jest prąd). Chociaż pompa z kablem była chyba droższa od całkowitej kwoty, jaką podał maksik78

gaz - będą kopać jak tylko odpuszczą sniegi ( decyzję ostateczna z gminy Piaseczno dostałam pod koniec grudnia) - koszt - płaci gazownia

Betsi,

ale o pozwolenie chyba stara się gazownia? Czy dobrze myślę? Mi też mają podciągnąć, mam już spisaną umowę i opłaconą kwotę za przyłącze. Na razie czekam, ale może powinienem coś robić? Hm....

Michał

Tak, zgadza się, o pozwolenie stara się gazownia, ale musisz we własnym zakresie wykonać plan przyłącza i ten plan + warunki przesyłane są do gminy przez wykonawcę projektu. Projekt może wykonać firma polecana przez gazownię. Gmina, na tej podstawie wydaje decyzję ( dostaniesz ja pocztą). Jesli chcesz przyspieszyć wydanie decyzji, to możesz bezpośrednio w gminie podpisac dok., ze nie wnosisz sprzeciwu ( bo normalnie to wysyłają ci powiadomienie, musisz odesłać podpisane - to trwa).

Też wcześniej ( z umową) wnosiłam opłatę przyłączeniową do gazowni.

Betsi

AmberWind

Mam zamiar miec ogrzewanie stopniowane.

To znaczy jeśli temperatury beda takie jak teraz to tak naprawde wystarczy mi reku i grzałka w nim zamontowana. Drugim stpopniem bedzie kominek wpięty w reku. Trzecim stopniem będzie piec na paliwo stałe i instal;acja CO.

Więc bardzo podobnie do ciebie, a ludzie sie krzywia bo prąd jest drogi, nie biora jednak pod uwage że w tym wchodza na Polski rynek konkurencyjni dostawcy dla ZEWT. Że można kombinowac taryfami, że możesz miec dom bardzo dobrze ocieplony, że masz reku, GWC itp.

Michal_m

Sa rozne rodzaje pomp glebinowych w zaleznosci od wydajnosci. Ja stalem sie szczesliwym posiadaczem pompy o wydajnosci 4 tys. l na godz. Uwazam ze na potrzeby domowe mi to wystarczy. Zamontuje duzy hydrofor okolo 200 litrow i bedzie ok. A ceny pomp mozna sprawdzic np na allegro

Tez cenie sobie niezaleznosc... ;-)

Maciek

jewrioszka,

Brzmi to bardzo zachecajaco ... Przyznam szczerze, ze chcemy dolozyc wszelkich staran, aby wybrany system ogrzewania domu byl dla nas optymalny. Wiemy, ze wiaze sie to z wiekszymi nakladami podczas budowy i instalacji, ale z perspektywy lat oceniamy te poczatkowe koszty jako inwestycje.

Jedno mnie tylko martwi ... czy znajde swiatlego instalatora, ktory nie tylko kompleksowo mi doradzi, ale rowniez bedzie umial to wszystko "pospinac" w efektywna calosc ... Dwa dni temu bylam u dystrybutora Viesmann'a i przerazenie mnie ogarnia jaki wycinek wiedzy oferuja swoim Klientom ...

AmberWind

Mam zamiar miec ogrzewanie stopniowane.

To znaczy jeśli temperatury beda takie jak teraz to tak naprawde wystarczy mi reku i grzałka w nim zamontowana. Drugim stpopniem bedzie kominek wpięty w reku. Trzecim stopniem będzie piec na paliwo stałe i instal;acja CO.

Więc bardzo podobnie do ciebie, a ludzie sie krzywia bo prąd jest drogi, nie biora jednak pod uwage że w tym wchodza na Polski rynek konkurencyjni dostawcy dla ZEWT. Że można kombinowac taryfami, że możesz miec dom bardzo dobrze ocieplony, że masz reku, GWC itp.

Jewrioszka, to Ty nie masz gazu?

Jesli tak to reku i GWC są mocno uzasadnione.

Betsi

My bedziemy miec i wode miejska i pozostawimy sobie studnie, wywiercona na potrzeby budowy. Woda ze studni przyda sie do myscia auta i podlewania roslinek

Też chcemy tak zrobić tylko w odwrotnej kolejności. Budowa na wodzie branej od sąsiada, następnie przyłącze do wodociągów i na końcu studnia z wodą do celów technicznych, głównie podlewania ogrodu.

Jewrioszka, to Ty nie masz gazu?

Jesli tak to reku i GWC są mocno uzasadnione.

Dokładnie tak, ale to nie jest główny powód.

Nie mam drogi ( może w tym roku)

Nie mam prądu ( może do wiosny)

Nie mam gazu ( może za kilka lat)

nie mam kanalizacji ( może za kilka lat)

Telefon jest (podobno)

fajnie co? 8)

Wody jeszcze nie badałem w labolatorium, ale piłem i sie nie ........ :wink: , więc mam nadzieje że jest ok . :-?

Kwestia Gazu:,

Sa jeszcze inne rozwiązania. Mozna zbiornik na działce ustawić i mieć instalacje na gaz (tyle że płynny). Shell ma to w swojej ofercie lub inni potentaci.

kliknij shell

Może warto zbadac taką opcje podłączenia gazu niż płacic majątek za przyłączenie.

Niestety nie mam pojęcia jak to wychodzi finansowo i czy instalacja jest potem łatwo modyfikowalna na gaz ziemny.

pzdr

Meb

Niestety nie mam pojęcia jak to wychodzi finansowo i czy instalacja jest potem łatwo modyfikowalna na gaz ziemny
.

Finansowo gaz z takiej butli wychodzi bardzo drogo.

Modyfikacja jest minimalna, po prostu likwidujesz reduktor.

Mam inny problem, kuchnie to chyba na gaz z butli zrobię. :o

Ma ktos może jakis lepszy pomysł?

Tak, zgadza się, o pozwolenie stara się gazownia, ale musisz we własnym zakresie wykonać plan przyłącza i ten plan + warunki przesyłane są do gminy przez wykonawcę projektu. Projekt może wykonać firma polecana przez gazownię. Gmina, na tej podstawie wydaje decyzję ( dostaniesz ja pocztą). Jesli chcesz przyspieszyć wydanie decyzji, to możesz bezpośrednio w gminie podpisac dok., ze nie wnosisz sprzeciwu ( bo normalnie to wysyłają ci powiadomienie, musisz odesłać podpisane - to trwa).

Też wcześniej ( z umową) wnosiłam opłatę przyłączeniową do gazowni.

Betsi

Betsi,

A jaki jest koszt takiego planu?

Ja w umowie mam, że do obowiązków Przedsiębiorstwa gazowniczego należy m.in. - wykonanie projektu budowlanego sieci gazowej, - uzyskanie pozwolenia na budowę gazociągu

tak więc powoli zaczyna mi się to wszystko mętlić. A może Ty masz inny przypadek.

Michał

Betsi,

Jeszcze jedno, na co gmina wydaje decyzję?

Michał

Gmina wydaje pozwolenie na budowę ( zatwierdzenie projektu budowlanego z pozwoleniem na budowę) - dotyczy to projektu instalacji gazowej wewnętrznej dla budynku mieszkalnego. To musisz zrobić sam i zapłacić (ok 1000-1200 zl). Projekt gazociągu ( czyli to co do Twojej działki) robi gazownia ( tak jak masz w umowie)

Pozdrawiam

Betsi

Tak, właśnie chyba zaczęło mi się mylić, ale dzięki pomocy Betsi, wszystko zaczyna się układać.

A co w przypadku, gdy projekt instalacji gazowej jest zawarty w projekcie na budowę domu? I będę robił instalację zgodnie z nim.

A, który pokój to załatwia, nie mogę znaleść na stronie gminy?

Betsi, jakbyś mogła to podeślij mi dane firmy, która Tobie robiła projekt.