AmberWind 02.02.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Ja jeszcze raz w sprawie wiezby. Przy okazji zakupu okien, rozmawialam dzisiaj z wlascicielem skladu z pokryciami dachowymi ... Hmmm ... powiedzial, ze strasznie duzo drewna kupowanego jako zaimpregnowane, wcale takie nie jest ... Czesto zdarza sie, ze barwione jest jakims kolorowym oszukiwaczem ... Czyli najwlasciwsze jest, jak to napisal jewrioszka w linku ktory powyzej podal, zdbac o dokumentacje do kupowanego drewna ... Hmmm ... nie mniej sprawa do przemyslenia i analizy BTW finiszu prac. Kupilam dom, w ktorym poprzedni wlasciciel (zgodnie z Umowa) ma mi otynkowa z zewnatrz dom. W umowie wpisany mam tynk akrylowy. Juz wiem, ze to nie jest do konca dobre ... Moze warto doplacic do materialu i wybrac jakis lepszy tynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 02.02.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 A czy tynk akrylowy nie jest dobry. Dlaczego tak twierdzisz?Ja też planowałam taki tynk PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poszukiwaczka 02.02.2007 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Witam serdecznie!Przepraszam, że tak ni z gruszki ni z pietruszki.... ale szukamy i szukamy i jakoś ciężko to idzie... działki... ukochanej działeczki... może ktoś słyszał coś ostatnio o działce do sprzedania w okolicach Baszkówki, Woli Gołkowskiej, itp....? Będę ogromnie ogromnie wdzięczna za wszelkie info!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 02.02.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Witam serdecznie! Przepraszam, że tak ni z gruszki ni z pietruszki.... ale szukamy i szukamy i jakoś ciężko to idzie... działki... ukochanej działeczki... może ktoś słyszał coś ostatnio o działce do sprzedania w okolicach Baszkówki, Woli Gołkowskiej, itp....? Będę ogromnie ogromnie wdzięczna za wszelkie info! Pozdrawiam! W Woli Gołkowskiej, na początku ul. Rybnej ( wyłożon kostka brukową), obok 3 nowych domów w budowie, na płocie z siatki jest ogłoszenie, " sprzedam działkę" z nr. telefonu. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clue 02.02.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Hey! Od dłuższego czasu zaglądam na forum, ale ciągle brakowało mi pretekstu żeby włączyć się w rozmowę. Mam nadzieję, że przyjmiecie kolejnego Łosia? Na początek chciałam odpowiedzieć na pytanie RRC Mam pytanie do was - jak radzicie sobie z tym by pogodzić pracę i codzienne obowiązki z nadzorowaniem tego co dzieje się na budowie Jest ciężko, ale się da! Oboje z mężem pracujemy przez cały okres trwania budowy. Staramy się być w Łosiu prawie codziennie choć nie zawsze nam się to udaje. Oczywiście wszystkie weekendy też spędzamy na budowie. Jeśli nie pracujemy Zapomnieliśmy juz kiedy ostatnio mielismy wakacje, ale pocieszamy się myślą, że nasz nowy dom wynagrodzi nam wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 02.02.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 clue, witam, strasznie silna grupa z Łosia się robi! W Woli Gołkowskiej, na początku ul. Rybnej ( wyłożon kostka brukową), obok 3 nowych domów w budowie, na płocie z siatki jest ogłoszenie, " sprzedam działkę" z nr. telefonu. My do siebie jeździmy przez Wolę Gołkowską. Za każdym razem zerkam na nie z zazdrością. Ładnie się prezentują, choć wszystkie trzy są na etapie stanu surowego otwartego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 02.02.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Witj Clue. Cieszę sie, że Łoś tak się rozrasta, bo ja to chyba mam najbliżej do Łosia ( Bogatki) ms. Ja też często jeżdżę przez Wolę Gołkowską do siebie, stąd wiem, że to ogłoszenie jeszcze wisi. Jesli chodzi o pilnownie robotników na budowie i praca, to bez urlopu ciężko jest to pogodzić. My odwiedzaliśmy budowę 2 razy w tygodniu pracy po 17.00 ( dobrze, że budowali w lato i było widno) i w sobotę. I co z tego? Mój były wykonawca stwierdził, że nie mamy do niego zaufania, nasyłamy kontrolę ( tu czytaj: sąsiad, który za moją działką ma staw rybny, pole i warzywka, przechodził koło mojego domu kilka razy dziennie i w największe lipcowe upały pozwalał murarzom z mojej budowy wykąpać się w stawie). Obyście na niego nie trafili Dlatego teraz, z nową firmą, postaram się przyjeżdżać częściej i bardziej pilnować Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 02.02.2007 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 A czy tynk akrylowy nie jest dobry. Dlaczego tak twierdzisz? Ja też planowałam taki tynk Pozdrawiam Betsi Betsi, Tak jak napisalam u nas w planach tez niby jest akryl. Przeczytalam to http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=182195&highlight=tynk+akrylowy#182195, poza tym rozmawialam z dwoma fachowcami od tynkow i polecaja mi silikatowe ... Nauczona jednak roznymi doswiadczeniami sprawdzam, czy to rzeczywiscie dobra i oplacalna rzecz, czy tez kolejny wodotrysk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 02.02.2007 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Co do czasu poswiecanego na budowe, to tak jak pisalam wczesniej moze na szczescie (moze na nieszczescie - tego jeszcze nie wiem ) kupilismy dom w budowie. Uprawiajac wolny zawod z koniecznosci przejelam wszystkie sprawy budowlano-nadzorujace Na budowe mam ok. 20 min jazdy autem, moge tam byc wlasciwie o kazdej porze dnia i nocy Obecnie byly wlasciciel konczy prace, ktore w ramach umowy zobowiazal sie wykonac lub poprawic. My z wlasnej strony ruszylismy juz z pracami, ktore rowniez na tym etapie mozna wykonac. Cala jednak "zabawa" zacznie sie tak mniej wiecej od kwietnia Pierwsze co zrobie, jak juz zostaniemy bez ekipy bylego wlasciciela, to alarm z systemem monitoringu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 02.02.2007 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 AmberWind Powiem Ci, że o tynkach to prawie nic nie wiem. Ale poczytam cos w weekend ( może znajdę coś w poprzednich muratorach) to podzielę się wiedzą. Pozdrawiamteż Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 02.02.2007 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Co do czasu poswiecanego na budowe, to tak jak pisalam wczesniej moze na szczescie (moze na nieszczescie - tego jeszcze nie wiem ) kupilismy dom w budowie. Po przejściach z pierwszym etapem budowy, uważam, że zrobiłaś bardzo dobrze kupujac dom w budowie ( zwłaszcza, jeżeli odpowiada on Twoim wymagniom). Swoją przygodę z domem zaczęłam właśnie od poszukiwań domu do wykończenia. Niestety nie udało mi się znaleźć nic co było moim wyobrażeniem ( może za krótko szukałam, ale byłam niecierpilwa) , dlatego zdecydowałam się na budowanie samemu ( za: mam dokładnie to co chcę) Działkę znalazłam w przeciągu max 2 mieś. Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 02.02.2007 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Betsi (no to jestesmy imienniczkami ) Dom znalazlam bardzo szybko. Zbyt duzo czasu na to niestety nie mialam ... z jednej strony wynajmujemy bardzo drogie mieszkanie na Kabatach, z drugiej przerazily nas galopujace ceny domow, mieszkan, materialow budowlanych i trudnosci w dostepnosci dobrych i sprawdzonych ekip. Obejrzalam pare domow i dzialek i juz wiedzialam co mniej wiecej chce, a czego nie ... Wybrany dom na pewno ma pare wad ... coz, gdybym budowala od poczatku to pewnie wybralabym inny projekt, jednak o podobnym metrazu. Dzialka i miejsce jest dla mnie najbardziej ok i to glownie nas przekonalo Dom jest w stanie surowym, wiec uwierajace szczegoly zmienimy z naszym architektem i powinnismy wyjsc na prosta Na mury wplywu juz nie mamy, ale na szczescie na cala reszte owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 02.02.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 To%20musi%20by%C4%87%20oddzielny%20projekt%20(%20na%20mapce%20gdzie%20masz%20narysowany%20domek,%20szambo%20itp.%20musi%20by%C4%87%20narysowne%20pod%C5%82%C4%85czenie%20od%20g%C5%82%C3%B3wnego%20gazoci%C4%85gu,%20po%20Twojej%20dzia%C5%82ce%20i%20wej%C5%9Bcie%20do%20domu)%20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 02.02.2007 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Nie opłaca się. Przynajmniej dla mnie, pod warunkiem że : nie jest narożna, jest w miare taki sam dojazd, zmieścisz na niej dom itp. Narożna nie jest, dojazdu nie ma jak pisałem - trzeba zrobić drogę przez pole, tego domu, co już zaprojektowaliśmy nie zmieszczę, chłopaki-rysowaki muszą mi narysować drugi (bo działka wąska - 20m). Ale jest za to ładniej Chciałem tylko nieśmało zwrócic uwage że to ja pytałem o rade. Kurcze. To mnie zabiłeś... O tę kuchnię? Innego Twojego pytania nie widzę... A ja odpowiedziałem (pytaniem) czy masz alergie na płyty grzewcze czy nie masz siły (tj. trójfazowego zasilania o napięciu bodajże 400V)? Jeśli to drugie no to masz problem. Może ognisko i ruszt? Chyba innych rozsądnych opcji nie ma. No bo wzmiankowana butla z gazem to jakaś ostateczność. Tak nawiasem - jeśli jako nowy mógłbym mieć serdeczną prośbę o stosowanie znaczników - bardzo ułatwia to czytanie postów. THX Czy Wy tez mieliście (macie) taki kołowrót, że co chwila coś nowego wymyślacie, jakąś nową koncepcję, nową wersję? U mnie to już szaleństwo jakieś.. Nic innego nie robię w wolnym czasie, jak czytanie czasopism i netu nt. budownictwa, domów itp. Ostatnia fascynacja to piec na pellety.. Właśnie - ide poguglować ile to cudo kosztuje Jezier Trafiłem na Twoje posty jak zacząłeś kontruować własny reku + GWC - jak Ci to działa? W ogóle muszę powiedzieć, że wyrastasz na mojego prywatnego guru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 02.02.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Hello, piąąątek wieczór! wreszcie można przejrzeć zaległości na forum... clue: Mam nadzieję, że przyjmiecie kolejnego Łosia? Witajcie współwieśniacy! Jak tak dalej pójdzie, to Łosie przegonią swą liczebnością na naszej grupie takie forumowe metropolie jak Gołków-Głosków, Ustanów, czy Złotokłos-Henryków! jewrioszka - pamiętam, Dobrzenica też walczy, ale chyba widzicie, że jesteście bez szans.. RRC :lokacja moja będzie gdzieś w połowie między szosą główną a stadniną W Łosiu są 3 stadniny... czy ktoś z was budował z silikatów? jakieś wrażenia z uzytkowania? Ja buduję z silikatów, ale dowrażeń z użytkowania to jeszcze dłuuuuga droga. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.02.2007 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Depi. Na GWC to chyba nie trafiłeś bo ja nie mam tego wynalazku z kilku powodów. Po pierwsze cena (już na reku ledwo starczyło). Po drugie rekuperator jaki wybrałem spokojnie obywa się bez zabezpieczeń przeciwszronieniu. I najważniejszy argument to to, że moje wybory miały mieć sens ekonomiczny. A niestety obliczenia pokazują że gwc niezbyt sobie z ekonomią radzi. Rekuperator działa. Poprawia klimat w moim domu, usuwa wilgoć i odzyskuje ciepło. Jest cichy i wyjątkowo ekonomiczny w eksploatacji. Gdybym robił go jeszcze raz to może kilka szczegółów bym poprawił, ale i tak jest bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 02.02.2007 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 jewrioszka ta rada to odnośnie kuchni, prawda? A dlaczego nie chcesz płyty elektrycznej? Bo to chyba najlepsze rozwiązanie, jeśli dobrze zrozumiałam to prądu jeszcze nie masz, ale masz mieć. Chyba, że coś mi się pomyliło Tak odnośnie kuchni. Pomimo tego że będe mial więcej urzadzeń na prąd niz większość z gospodarstw domowych, jakos tak cały czas pokutuje we mnie że prąd jest bardzo drogi. Pilot pirx, zazdrośnico i depi dzięki, kto jest przeciw? Naprawde wszyscy uważacie płyte za najlepszy wybór? Musze temat spenetrowac dokądniej, do tej pory sie nad nim nie zastanawiałem. Acha i co proponujecie, 1 czy trój fazową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 02.02.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 I co z tego? Mój były wykonawca stwierdził, że nie mamy do niego zaufania, nasyłamy kontrolę mój szef mawia: STAŁA KONTROLA NAJWYŻSZA FORMĄ ZAUFANIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 02.02.2007 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 No i witam nowych Łosiów, będe wam machal w każdy weekend. Oprócz Bipopa jesteście moimi najbliższymi sasiadami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 02.02.2007 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2007 Czy Wy tez mieliście (macie) taki kołowrót, że co chwila coś nowego wymyślacie, jakąś nową koncepcję, nową wersję? U mnie to już szaleństwo jakieś.. Nic innego nie robię w wolnym czasie, jak czytanie czasopism i netu nt. budownictwa, domów itp. Ostatnia fascynacja to piec na pellety.. Właśnie - ide poguglować ile to cudo kosztuje No baaaa ... dylematy zaczely sie juz na poczatku: dzialka, czy moze stan surowy? Prawie codziennie wymienialismy argumenty za i przeciw ... To jednak nie my, a rzeczywistosc nas zweryfikowala. Dla naszego dobra wybralismy opcje druga. Jednak i teraz wcele nie mamy latwiej: ogrzewanie na prad, czy na gaz, a moze pompa? Wentylacja grawitacyjna, czy mechaniczna? TYnki akryl czy silikat ... i jest tego duzo, duzo wiecej. Im wiecej czytamy, pytamy tym znakow zapytania pojawia sie nie mniej, tylko wiecej ... Bywaja tez obawy ... Czy aby oby w nocy nie wymontuja mi jacys zlodzieje okien? Dom pozostaje bez nadzoru, wokolo nikt nie mieszka, tylko kazdy sie buduje, wiec? Poki co zabezpieczyc domu bardziej nie moge. Wylewki nie sa zrobione, wiec drzwi wejsciowych nie kupie ... moge jedynie brame do garazu zamowic i tyle. Instalacja elektryczna jeszcze nie zalozona (dopiero przygladamy sie jej z architektem wnetrz), wiec i alarmowej nie ma ... Jakby nie patrzec, przez co najmniej miesiac dom tak troche samopas pozostawiony ... Moze ktos ma jakies rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts