Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wow!!!!!!

depi Co do przejścia, to chociaz u nas go nie będzie to na czas oddawania budynku je zrobię.

Przyczyną jest różnica w cenie za mieszkanie i za budynki gospodarcze, które sa znacznie droższe. Jeśli niema przejścia to sa liczone z innej taksy zdaje sie ok 5 zł za metr, a pow. mieszkalna ok ,90 zł.

Jewrioszka Mowisz o przejsciu z garażu? I chyba kwoty Ci się pomyliły :-)

Czyli jeśli nie będzie bezpośredniego przejścia z garażu do domu, to się płaci mniej podatku od nieruchomości??? Żartujesz chyba?

(to tak a propos rzeczy na które człowiek NIGDY by nie wpadł sam)

W mojej gminie podatek w 2007 r. wynosi:

2. Od budynków lub ich części :

a) mieszkalnych - 0,54 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej

b związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej oraz od budynków mieszkalnych lub ich części zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej - 17,07 zł od 1 m2 powierzchni użytkowej

Garaże wolnostojące na pewno są traktowane jako punkt b. a czy te te bez przejścia do części mieszkalnej to nie wiem. Zresztą samemu się jedzie do gminy i zgłasza dom do opodatkowania wypełniając odpowiedniego pita.

Dzięki Jezier - juz zaczynam kapować. Ale przecież garaż nie jest użytkowany na cele gospodarcze, jakbyśmy na to nie patrzyli. Chyba muszę zerknąć do ustawy...

OK, zerknąłem... Czyli chodzi o to, że gmina kwalifikuje garaż nie jako część mieszkalną (art. 5 ust. 1 pkt 2 lit. a) tylko jako "pozostałą" (lit. e)? Trochę to przykre (tu maks jest 0,51 tam 5,78 ). Moim zdaniem jeśli nie prowadzisz DG to nie mają prawa kwalifikować garażu do lit. b.

Dobrze rozumiem? I co - połączenie bezpośrednie pozwala zakwalifikowac garaż do części mieszkalnej?

Poza tym Jezierze czy Twoja gmina nie za dużo sciąga od Ciebie? Tekst jednolity z czerwca 2006 (Dz. U. Nr 121 poz. 844) podaje maksymalną kwotę 0,51 za cz. mieszkalną. Noweizacja z 7 grudnia 2006 r. nic tu nie zmieniła. Chyba, że ja coś przeoczyłem.

To z wątku o garażu w bryle budynku:

Zaletą z kolei połączenia garażu z domem jest mniejszy podatek za powierzchnię garażu - jest ona traktowana tak samo jak mieszkalna.

W tym samy wątku ktoś wspomniał o ciekawej rzeczy - buduje garaż wolnostojący, ale o wysokości 214 cm, żeby płacić 50% podatku. Dopiero przy wysokości stropu od 220 cm stawka jest 100%.

Tego nie sprawdzałam, podaję jako ciekawostkę.

Urząd Skarbowy wtrąca się wtedy, kiedy występuje się o zwrot różnicy podatku VAT.

Tia - witamy w oparach absurdów administracyjnych. :-)

O ile rozumiem, że taki garaż może być wrzucony do lit. e, to do lit. b tylko wtedy, jeśli wykonuje się DG. Co też uważam za regulację nadającą się do Trybunału Konstytucyjnego, bo czemu niby ktoś, kto ma DG ma płacić za swój garaż więcej, niż ktoś, kto pracuje na etacie? A czytając ustawę literalnie tak właśnie należałoby orzec. TK orzekał już, że odmienne traktowanie podmiotów prawa powinno być uzasadnione, w tym przypadku wydaje mi się to wątpliwe.

Ale jak znam życie, to w praktyce i tak każdy urząd wymyśla sobie własną interpretację...

Depi. Masz rację. Chyba nie jako działalność gospodarczą (b) tylko jako garaże. Poprostu nie mam garażu więc nie wiedziałe jak to jest a zakładam działalność i stąd ta nieścisłość. Myślałem że podatek za działalność i garaż taki sam. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Z tą wysokością podatku za część mieszkalną to muszę wyjaśnić.

Wlasnie wrocilam z budowy :D Praca wre, az milo :D :D :D

Zalatwilam calodobowy dozor, wiec czuje sie w miare spokojna :-) Jutro przyjezdza ostania transza okien od Jezierskiego, a pod koniec tygodnia okna polaciowe. W przyszlym tygodniu zaczynamy ocieplenie dachu, a po 20 lutego cala instalacje elektryczna, alarmowa, TV i telefoniczna :D

Trzeba tez zlozyc zamowienie na brame. Czas oczekiwania od Hormanna to od 4 do 6 tygodni. Zobaczymy jak moje zamowienie wyceni trzeci dystrybutor :-)

Generalnie fajnie bylo 8)

BTW okno w garazu jednak zostaje ... :wink:

Ustawa z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych mówi wyraźnie, że jeżeli garaż stanowi część budynku mieszkalnego (również w wyniku rozbudowy), wówczas podlega opodatkowaniu podatkiem od nieruchomości według stawek dla budynków mieszkalnych lub ich części.

W przypadku, gdy garaż stanowi odrębny od budynku mieszkalnego budynek (zostało wydane odrębne pozwolenia na budowę garażu) będzie opodatkowany stawką właściwą dla budynków pozostałych. Garaż będzie można uznać za część budynku, gdy istnieje wspólna ściana budynku i dobudowanego pomieszczenia.

I tak rada gminy, w drodze uchwały, określa wysokość stawek podatku od nieruchomości, z tym że stawki nie mogą przekroczyć rocznie:

od budynków lub ich części:

a) mieszkalnych - 0,xx zł od 1 m2 powierzchni użytkowej

b) związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej oraz od budynków mieszkalnych lub ich części zajetych na prowadzenie działalności gospodarczej - xx,x zł od 1 m2 powierzchni użytkowej

[...]

e) pozostałych - x,xx zł od 1 m2 powierzchni użytkowej

No o tej ustawie oczywiście mowa. A możesz powiedzieć, w który artykuł mówi o tym garażu? Nie mogę znaleźć (może jest gdzieś w innej części ustawy). Art. 1a ust. 1 pkt. 5 mówi tylko, że garaż (podziemny) to powierzchnia użytkowa budynku.

Czemu wpisałaś xx w miejscach po stawkach?

barozi Czy ja dobrze widzę (słaba jakość), że Wasz dom ma niecałe 16m szerokości? Jeśli tak, to mogę spytać skąd macie projekt? :-)

No dobra, przed chwila rozmawiałem z Panią z gminy .

Jeśli garaż przylega do budynku to płacimy za niego jak za powierzchnią mieszkalną.

Bez znaczenia jest fakt czy jest przejście między nim, a domem czy nie.

Garaz jest budynkiem gospodarczyw wtedy gdy jest wolnostojący.

Koniec rozmowy 8)

BTW okno w garazu jednak zostaje ...

IMHO bardzo słusznie! I tak będziesz zamonitorowana po zęby, więc złodziej dwa razy się zastanowi, zanim zdecyduje się na włam.

W takich strzeżonych domach, często są akcje typu na bezczelnego: wpadają do domu, łapią co im wpadnie w ręce i dyla, zanim security zdąży dojechać.

Na budowie bylo fajnie, ale dwie sprawy mnie martwia ...

1. Zauwazylam na trzech scianach zewnetrznych i dwoch wewnetrznych na parterze, wilgoc na wysokosci ok. 20 cm od podloza. Dom ma izolacje pozioma i pionowa, wiec pewnie cos jest z ta izolacja skopsane ... :-? Poki co kazalam wyjasnic i przekazac mi wnioski ...

2. Jeden komin lekko namaka :( Teraz na dachu siedza dekarze, robia koncowe obrobki przy kominach. Maja na to zwrocic uwage, uszczelnic tak aby bylo suche. Mam nadzieje, ze przed ociepleniem poddasza spadnie jakas nawalnica ;) i bede mogla sprawdzic czy jest suche, czy mokre :roll:

No ale te sciany, mocno mnie niepokoja ...