Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Dzięki, barozi! Zaraz robię ksero, biorę flamastry i wszystko pięknie wymaluję, co by Homo Electricusy nie miały problemów. I weznę 15, tak na wsiakij słuczaj - trudno mi teraz policzyć, ile będzie trzeba, bo jeszcze nie wiem, co tam zainstaluję. Niewykluczone, że w początkowym okresie będzie tylko prąd (iiiik!), więc cza wziąć poprawkę.

No chyba, że jednak zbudujemy na działce Teściów, o czy już wkrótce w nowym odcinku Dziennika Budowy! Stay tuned! ;-)

Nie wiem czy 15 kW to nie za dużo. Niektórzy mówią że 13 kW to dużo. Pamiętaj że za każdy kW płacisz i to niemałe pieniądze przy podpisywaniu umowy.

Popytaj w ZE.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie byłem w ZE i Pani powiedziała, żebym się dobrze zastanowił, ile będzie mi trzeba...

A tak szczerze, to te 140zł/kW to przy kosztach budowy można chyba olać. Jak wezmę 15 zamiast 13 to dopłacę 280 złotych, czyli MOŻE 10m2 gresu w garażu :-)

Tak a propos, to byłem wczorej w Obi pomacać płytki, klepki i kible własnom renkom (na zdjęciach faktury nie widać) i powiem Wam 2 rzeczy:

- jest sporo fajnych i nawet nie-okropnie-drogich rzeczy;

- można wszystko zrobić za X zł, a można za 10 x X zł - the choice is yours. Ja tam nie widzę większej różnicy między umywalką za 119, a umywalką za 299. Czy może ja się nie znam i jest jakaś różnica? Co sądzicie?

Jeszcze pytanie w temacie do tych, co już to mają za sobą - ile trzeba dodać do płytek/parkietu za ułożenie, żeby otrzymać finalną cenę m2 podłogi?

Witam z rana. Proszę powiedzcie mi jak mam wyczyścić skrzynkę. Zaznaczam wszystkie niepotrzebne info klikam usuń i kompletnie nic się nie dzieje.

Na dole jest taki przycisk "Usuń wszystkie"

Przyłączam się do Komarka.

U mnie też nie można usunąć a niedługo będę miała pełna skrzynkę.

Betsi

Cytat z innego forum:

Nie jest natomiast istotne na kogo pozwolenie zostało wydane, gdyż dotyczy ono konkretnej inwestycji a nie osoby. Jednak zmiana właściciela w trakcie budowy powinna być zgłoszona do organu który wydał pozwolenie, a w razie zmiany kierownika budowy również złożenie jego oświadczenia o przejęciu obowiązków

Czyli tak jak pisze MS.

Ja też nie mam wpisanej ważności na MPZP, ale tak powiedziała urzędniczka w gminie. Swoją drogą liczę na to że u mnie tego nie zauważą bo ważność kończy mi się za 9 dni a jeszcze nie złożyłem wniosku o wydanie pozwolenia na budowę. Podobnie jest z wypisem z rejestru gruntów, tylko on jest ważny 3 miesiące (i też mi się kończy jego ważność za parę dni). Mam tylko nadzieję, że urzędnicy tego nie zobaczą.

No właśnie byłem w ZE i Pani powiedziała, żebym się dobrze zastanowił, ile będzie mi trzeba...

A tak szczerze, to te 140zł/kW to przy kosztach budowy można chyba olać. Jak wezmę 15 zamiast 13 to dopłacę 280 złotych, czyli MOŻE 10m2 gresu w garażu :-)

Tak a propos, to byłem wczorej w Obi pomacać płytki, klepki i kible własnom renkom (na zdjęciach faktury nie widać) i powiem Wam 2 rzeczy:

- jest sporo fajnych i nawet nie-okropnie-drogich rzeczy;

- można wszystko zrobić za X zł, a można za 10 x X zł - the choice is yours. Ja tam nie widzę większej różnicy między umywalką za 119, a umywalką za 299. Czy może ja się nie znam i jest jakaś różnica? Co sądzicie?

Jeszcze pytanie w temacie do tych, co już to mają za sobą - ile trzeba dodać do płytek/parkietu za ułożenie, żeby otrzymać finalną cenę m2 podłogi?

Depi

Jeśli chodzi o prąd to nie odpowiem, bo prądu jeszcze nie mam, ale zapewniam Cię, że do budowy wystarczy taki przydział jaki ma mały dom na wsi, gdzie nie ma tych wszyskich bajerów na prąd jakie my będziemy mieli :D

Urządzenia sanitarne - myslę, że jakaś różnica pomiedzy tańszą a droższą umywalką jest, ale obecnie konkurecja na rynku urządzeń sanitarnych jest bardzo duża i polskie firmy maja na prawdę ciekawe wzornictwo i dobrą jakość( a są sporo tańsze). Ja osobiście nie sugeruję się ceną tylko kupuję to co mi się podoba i pasuje do wystroju ( oczywiście najwyższa półka odpada).

Układanie galazury i terakoty - dostałam właśnie ofertę od firmy - 60zl m2 - widziałam jego prace - są bardzo dobrze wykonane,

ale znam firmę, która bieże 120 zł m2 :o ( ta firma u mnie robić nie będzie)

Pozdrawiam

Betsi

A mam pytanie. Jak to jest jeśli na projekcie jest inny adres inwestora niż jest w rzeczywistości. Mój architekt wpisał adres taki jaki był na MPZP, a ja od czasu uzyskania MPZP przeprowadziłem się. Czy może mieć to jakieś znaczenie?

A dla kogo ma to mieć jakieś znaczenie?

Przecież jak składasz projekt do pozwolenia na budowe to nik Ci dowodu nie spawdza.

Ja też tak mam i problemu żadnego nie ma.

Pozdrawiam

Betsi