Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Możesz sobie zainstalować wskaźnik poziomu cieczy w zbiorniku, wtedy nie będziesz musiała zagladać.

P.S.

Druga opcja bez zaglądania to...........czekać aż wybije :wink:

To ja jednak wybieram pierwsza :oops:

A kiedy montuje sie ten wskaznik? Chyba za dwa - trzy tygodnie bede mi montowac ten wynalazek, wiec chcialabym wiedziec. Juz, czy moge troche pozniej?

Może Jezier by się wypowiedział na temat szamba. To są sprawy przyziemne ale dla mnie miastowej rzecz nieznana. Już mniej się obawiam studni niż tego ustrojstwa. Czy na daną gminę jedna firma ma podpisaną umowę, czy to się robi indywidualnie i jak się ich sprawdza czy gdzieś na pole nie wylewają, bo i takie rzeczy słyszałam.

Tak samo popiół z pieca i z kominka, gdzie to się utylizuje czy coś. Potem jak wygląda sprawa ze śmieciami, czy tak jak z szambem zajmuje się firma, daje pojemniki itp. Jak jest z segregacją śmieci.

był już ten link http://www.e-dachy.pl ? bardzo ciekawa strona

Betsi,

mój problem z przyłączem gazu rozwiązał się sam. Wczoraj projektant sam do mnie zadzwonił (gazownia mu zleciła projekt gazociągu - trzeba podciągnąć do mojej działki jakieś 20 metrów, przy okazji robi mi projekt w domu - cena 800,00 PLN).

Jutro spotkanie z elektrykiem, przyłącze prowizorki budowlanej, też trochę kombinuje, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Ktoś wcześniej szukał dźwigu, czy udało się znaleźć. Ja ewentualnie mam jakieś dwa telefony, aczkolwiek nie wiem co są warte, a pewnie w niedługim czasie też będę potrzebowałe.

Ktoś wcześniej szukał dźwigu, czy udało się znaleźć. Ja ewentualnie mam jakieś dwa telefony, aczkolwiek nie wiem co są warte, a pewnie w niedługim czasie też będę potrzebowałe.

Misze78 to ja szukałem, dzięki za zainteresowanie, ale juz troszke za późno.

Bo ja taki Szybki Lopez 8) jestem, niema co czekac, czas to pieniądz, w każdym razie dzieki.

Czy na daną gminę jedna firma ma podpisaną umowę, czy to się robi indywidualnie i jak się ich sprawdza czy gdzieś na pole nie wylewają, bo i takie rzeczy słyszałam.

Zazdrośnico na wywóz szamba podpisuje sie umowy indywidulanie. Sprawdzac ich nie musisz to nie twój problem, chyba że interesujesz sie tym ze względu na stan srodowiska, to możemy te firmy razem poszpiegować bo i mnie takie rzezczy wkurzają.

Co do popiołu to jeśli jest tylko z drewna to możesz go śmialo na grządki wysypać, szczególnie pod roślinki co lubią odczyn obojętny.

Z węglem nie wiem jak jest.

Zazdrośnico na wywóz szamba podpisuje sie umowy indywidulanie. Sprawdzac ich nie musisz to nie twój problem, chyba że interesujesz sie tym ze względu na stan srodowiska, to możemy te firmy razem poszpiegować bo i mnie takie rzezczy wkurzają.

Co do popiołu to jeśli jest tylko z drewna to możesz go śmialo na grządki wysypać, szczególnie pod roślinki co lubią odczyn obojętny.

Z węglem nie wiem jak jest.

jasne że najlepiej by było raz na jakiś czas skontrolowac, rower mam, często go używam więc nie widzę problemu 8) dodam, że zrobię też każdemu zdjęcie kto wywozi lub śmieci w lesie, robiliśmy podobne akcje ale nie ujawnie gdzie i jak, bo wolę się nie ujawniac, kolega kogoś kto wycinał drzewo na terenie chronionym, podał ze zdjęciem do wiadomo jakich władz, facet miał niezłe konsekwencje

z drewna popiół rzeczywiście nie stanowi takiego problemu, mój dziadek z węgla popiół albo zakopywał pod kompostem albo wsypywał do ogólnych śmieci

Betsi- link do drzw,które podałaś juz przerobiłam.Ceny z kosmosu.Mnie bardzo podobaja się ale do charakteru mojego domu nie pasują.Te łuki i wybrzuszone przeszklenia i nowoczesny wyszukany kształt- to jest to ale cenowo nie zmieścisz sie 15 tys.

Ja wybrałam drzwi z http://www.drzwi-cal.pl to sa te z pierwszej strony.Właśnie zrobili wycene i jest to ponad 7 tys. z bocznymi naświetlami.Drzwi z naswietlami u mnie moga miec 190 cm wiec moge poszaleć.Jutro mam spotkanie z przedstawicielem wiec szybko doniosę co wynegocjowałam.U mnie problem stanowi również kolor. czyli mahoń meranti - to ponoć drogi i nie dający zamierzonych efektów w wyrobie.Wygodniej im robic drzwi w innych kolorach bo dąb i sosna ponoć nie lubia mojego koloru.

W tej chwili od ręki całkiem przyzwoite drzwi po starej cenie można wyszukać w Obi.Ceny za drewniane we wzorze do przyjęcia można kupić za 3 tys z groszami.Są tam również wytwory koszmary za 1,8 tys.

Speek

Nie sprawdzałam cen tych drzwi, ale szukając info. o oknach PCV z tej fabryki, zobaczyłam że robią też drzwi drewniane.

Ja z kolei upatrzyłam sobie drzwi D14 z http://www.dormet.com.pl

Cena z jesieni zeszłego roku to 5000 z montarzem. Nie są to drzwi w pełni drewniane, ale są antywłamaniowe ze wzmocnieniami, dobrze ocieplone, konstrukcja metalowa jest pokryta cienką warstwą okleiny drewnianej.

Zrobiłam wnękę 160cm właśnie na te drzwi.

Gdybym zamawiała jeszcze inne drzwi p-poż i antywłamaniowe 90cm z okleiną to byłaby zniżka os całości. I co ważne jednym kluczem można otworzyć wszystkie te drzwi.

Mi się podobają a Wam?

Przyłączam się do pytania AmberWind, jak montuje się ten pływak w szambie i kiedy. Ja też nie mam ochoty zaglądać do środka i sprawdzać poziom.

Szambo mam szczelne, więc może się przelać :o

Pozdrawiam

Betsi

Przyłączam się do pytania AmberWind, jak montuje się ten pływak w szambie i kiedy. Ja też nie mam ochoty zaglądać do środka i sprawdzać poziom.

Szambo mam szczelne, więc może się przelać

Poniżej podaje linki, są one niestety do samodzielnego wykonania.

http://www.budujemydom.pl/forum/index.php?showtopic=1925

Tutaj (powyżej) jest tez cos o szybkozłaczce

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=22619&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=62a42644992db249da826b5f73d7bf46

Betsi a czy ty pamiętasz o mojej prośbie? bo mam jakies dziwne wrażenie :cry:

Betsi sadzę,że wybrałaś d14. Ja jakoś uparłam sie na te naswietla i nie moge sie od nich uwolnić.Drzwi które wybrałam tez otwieraja sie jednym klucaem i maja zabezpeczenia anty ale z drugiej strony czy warto tak inwestowac skoro złodzieje z reguły robia włam na okna, bo drzwi to dla nich za duza fatyga.

Twoje drzwi sa ładne i teraz zastanawiam sie czy nie za duże naswietla wybieram.

Jewrioszka i Amber Wind

Sorry że nie napisałam, ale pamietam o Was

Mieliśmy dziś z mężem wiele do obgadania

( on-co działo sie na działce i co trzeba jeszcze zrobić + spotkanie z "prawie " nowym wykonawcą,

ja-w pracy do 17.00, spotkanie z prawnikiem, inna propozycja okien,

razem - telefon do synka, żeby pakując się przed powrotem do domu z obozu sprawdział czy wszystko zabrał - w zeszłym roku zginęła książeczka zdrowia :( )

Napiszę jak tylko zdobędę ten telefon.

Pozdrawiam

Betsi

Speek

Zgadza się wybrałam d14.Naświetlenia mają po 30cm a skrzydło drzwi z framugą 100cm. Mam nadzieję, że będzie ładnie.

Dlaczego uważasz, że wybrałaś za duże naświelenia. Możesz też zrobić 2 po bokach po 45cm. Wykonawca tych "moich" drzwi powiedział, że te 30cm to minimum, które wygląda. Ja po prostu nie mam więcej miejsca, bo z jednej strony to mi zaraz szafa wchodzi. Uważam, że naświetenia są lepsze niż okna.

Napisz na co się zdecydowałaś.

Pozdrawiam

Betsi

Mnie jest bardzo trudno dokonac właściwego wyboru bo otworu drzwiowego jeszce nie widze.Architekt mnie powiedział,że wneka ma ok.2 m ale tm sa załamnki scian wiec troche martwie się czy nie przesadzam z ta szerokością.Załozeniem moim jest 1 m-drzwi z oscieżnicą i po 30 cm na każde doswietle.Tak było by bezpieczniej ale przekonuja mnie żeby posadowic drzwi od ściany do ściany.Czyli fronton wejściowy cały w drewnie.

Betsi,

Spokojnie, nie stresuj sie :-) Bedziesz miala chwilke czasu, znajdziesz namiary, to podasz :-) To nie jest az tak bardzo pilna sprawa. Juz teraz zbieram kontakty na przyszlosc, aby sensownie zaplanowac nie tylko kolejnosc robot, ale rowniez rozpoznac i zabukowac wykonawcow.

W sprawie alarmu, powialo lekkim optymizmem ... dostalam "odchudzona" wersje za 8.000 ;) Jakos to przy kolacji przelknelismy i zabudzetowalismy :lol: Pewnie cala sprawa zakonczy sie malym wrzodem i nerwowym drzeniem rak, ale co tam ... czy ja juz pisalam, ze mam schizy bezpieczenstwa? :lol:

BTW wczorajszego dolowania dotyczacego kosztow wybudowania domu

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=91428

Nie chce sie powtarzac, ale to nie jest czarnowidztwo tylko fakty.

Kwestia czujniczka w szambie. Fajna sprawa :-) Przy okazji alarmu przepchnelam tez pomysl zintegrowania czujnika z kontrolka wewnatrz domu. Obiektywnie rzecz ujmujac, spokoj kanalizacyjny jest dla mnie mocno istotny.

Betsi, gratulacje z powodu gazyfikacji domu 8) Nas to czeka za mniej wiecej 3 - 4 miesiace ... Ale kto to wie, czy i pol roku nie trzeba bedzie czekac ;)

Jewrioszka ma rację, ze taki skrystalizowany popiół można wysypywać, a ja jeszcze nie wiem jak mój bedzie wyglądał.

Ms. jak zwykle pomocna we właściwym kierunku :D

Tak sobie myślę, że chciałabym żeby moje drzwi i okna wyglądały "biednie" jak ktoś się domysla o co mi chodzi.

Pozwalam sobie teraz na lenistwo tym barzdiej że pogoda nie sprzyja i oprócz naszego forum nic nie przeglądam, za 2-3 tygodnie się zacznie więc teraz się lenię 8)

Moi drodzy.

Mam w projekcie strony z takim tytułami:

"Opis do projektu budowlanego części instalacji sanitarnych" dodatkowo są do tego rysunki schematyczne zatytułowane np. "instalacja kanalizacji" oraz "rozwinięcie instalacji kanalizacji" ( dane te dotyczą wszystkich instalacji: elektrycznej, gazowej, odgromowej, wodociągowej, CO i CWU)

Mam w związku z powyższym pytanie czy musze robic osobne projekty czy to wystarczy?