Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

I jeszcze jeden przykladowy problem, chcemy jak najwiekszosc ilosc przeszklen (byly nawet zaklusy na sciane nosna) i jak to rozwiazac? Nie mowiac juz, ze oczekujemy duzej ilosci swiatla dziennego, nawet w malym korytarzyku na poddaszu ... :

U mnie jedna ściana nośna ( ale wewnątrz domu-nie zewnętrzna) jest ażurowa

tzn na dł ok. 3. zostawione są 4 długie otwory jak na okna. W ten sposób doświetlam długi wąski korytrz do sypialni i łazienek.

Popieram też Jewrioszkę z tymi świetlikami tunelowymi - świetna sprawa.

Ja też uwielbiam dużo swiatła dziennego, dlatego dodałam kilka dużych okien na poddaszu, Na parterze też jest nie mało i 3 wyjścia na taras ( z kuchni, salonu i gabinetu)

Pozdrawiam

Betsi

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie jedna ściana nośna ( ale wewnątrz domu-nie zewnętrzna) jest ażurowa

tzn na dł ok. 3. zostawione są 4 długie otwory jak na okna. W ten sposób doświetlam długi wąski korytrz do sypialni i łazienek.

Super to wyglada. Tez mamy jedna sciane z otworami. Po pierwsze doswietli swiatlem dziennym, a po drugie mozna na potrzebe wieczorow zrobic z niej ciekawa scene swietlna :-)

A tak na poważnie to architekt może sie przydać w sytuacji jak ktoś nie ma wyobraźni przestrzennej.

I ty Brutusie? Uparliście się, żeby mnie wkurzać?

Wypraszam sobie takie teksty - możemy się spotkać na ubitej ziemi i zobaczymy, kto ma lepszą wyobraźnie przestrzenną. :evil:

Architekt się po prostu przydaje. Jest tam aby pomóc, doradzić, uchronić przed błędami, powiedzieć co się da a czego nie itp. Nie powinien być od mówienia jak ma twój dom wyglądać.

Że też dorośli ludzie takie rzeczy gadają...

A nie lepiej w barze lub u mnie zawody w błocie :wink: ? Tam tez mozna sie przekonac kto lepsza wyobraźnie :lol: szczególnir po paru .....psach :wink:

Może być oczywiście i w błocie, kisielu lub oleju - nie wiem tylko, co na to Betsi... ;-)

A o jakich psach myślisz? Wsciekłych? :-D

Wracając do wątku o doświetlaniu, to czy orientowaliście się jaka jest różnica w cenie między oknem nieotwieranym a otwieranym? Ja wczoraj wymyśliłem, co by w jadalni zamiast jednego dużego okna zrobić właśnie taką ażurową ściane z 3 wysokimi przeszkleniami od podłogi do sufitu (np. 100x230), tyle, że nie otwieranymi.

Jeszcze nie podzieliłem się też wnioskiem z sobotnich rozmów - wszyscy właściciele wentylacji mechanicznych z rekuperacją są nimi zachwyceni (ich goście także). Piali tak, że hej. Należy jak najszybciej ustawić i uruchomić w po postawieniu domu, bo podobno wysycha od tego niesamowicie szybko.

A nie lepiej w barze lub u mnie zawody w błocie :wink: ? Tam tez mozna sie przekonac kto lepsza wyobraźnie :lol: szczególnir po paru .....psach :wink:

Może być oczywiście i w błocie, kisielu lub oleju - nie wiem tylko, co na to Betsi... ;-)

A o jakich psach myślisz? Wsciekłych? :-D

Wracając do wątku o doświetlaniu, to czy orientowaliście się jaka jest różnica w cenie między oknem nieotwieranym a otwieranym? Ja wczoraj wymyśliłem, co by w jadalni zamiast jednego dużego okna zrobić właśnie taką ażurową ściane z 3 wysokimi przeszkleniami od podłogi do sufitu (np. 100x230), tyle, że nie otwieranymi.

Jeszcze nie podzieliłem się też wnioskiem z sobotnich rozmów - wszyscy właściciele wentylacji mechanicznych z rekuperacją są nimi zachwyceni (ich goście także). Piali tak, że hej. Należy jak najszybciej ustawić i uruchomić w po postawieniu domu, bo podobno wysycha od tego niesamowicie szybko.

Depi

Tu Brutus

Mimo szsczerej sympatii do Ciebie, to chyba nie wyspałeś się dzisiaj.

Z tą wyobraźnią to jest tak, że jeden ją ma a drugi nie i to żaden wstyd. Na przykład kobiety maja lepszą wyobraźnię jeśli chodzi o wyposażenie wnetrz, ogrody, kolorystykę, ale jak pójdą do lasu to z całą pewnością się zgubią bo maja znacznie gorszą orientację w terenie ( chyba że mają GPS-a :p )

I pomimo, ze mam wyobraźnię ( już sie tym dzisiaj chwaliłam) to też podpytywałam znajomego architekta o różne drobiazgi, a to po to zeby nie zrobić błędu ( o czym pisałeś).

Na przykład architekt narysował mi, jak będzie wygłądało łączenie ściany od kuchni z podciągiem ( że zrobi się brzydki uskok) i wiem że to trzeba jakoś zmienić.

Ale slkończmy temat.

Jeśli chodzi o Fixy ( nieotwieralne okna) to są tńsze ok ok. 30-40 %.

Z takich okien można robić duże nie dzielone powierzchnie. Ponadto jeżeli są one na parterze to nie ma kłopotu z umyciem.

Pisałeś wcześniej o zmywarkach.

To najlepsze urządzenie pod słońcem. Zużycie wody jest znacznie mniejsze niż przy ciągłym myciu ręcznym. Jeśli masz otwartą kuchnię, to chowasz brudy do zmywarki i jest beauty. Dobra jest funkcja opłukiwania

( żeby nie zaschły resztki jedzenia), jeżeli nie zapełniłeś jeszcze całej zmywarki.

Do tej pory miałam zmywarkę 45 cm szer. Na 3 osoby momentami była za mała - zwłaszcza po większym obiedzie lub gościach. Dlatego też teraz będę kupowała 60 cm szer.

Pozdrawiam

Betsi

Wracając do wątku o doświetlaniu, to czy orientowaliście się jaka jest różnica w cenie między oknem nieotwieranym a otwieranym?

Wieczorem będe miał wycene swoich okien. część z nich jest nieotwieralna więc jak chcesz to podeslę ci róznice.

U nas to chyba wyszło na oknie jednoskrzydłowym przy okuciu zwykłym ok 200zł , a przy okuciu WK1 280zl.

Z tą wyobraźnią to jest tak, że jeden ją ma a drugi nie i to żaden wstyd.

No nie... Możesz mi wytłumaczyć skąd tak dobrze mnie znasz, że wiesz, że ja nie mam wyobraźni przestrzennej i dlatego właśnie wziąłem architekta??? Naprawdę nie jestem z stanie pojąć, czemu uparłaś się mnie obrażać i paternalizować...

Sama zresztą podajesz potem doskonały przykład użyteczności tego stworzenia.

U nas to chyba wyszło na oknie jednoskrzydłowym przy okuciu zwykłym ok 200zł , a przy okuciu WK1 280zl.

Ale jaki to rozmiar i ile cena wyniosła? Bo to chyba nie jest stały składnik kosztu okna- na pewno rama i okucia do dużego okna kosztują więcej, niż do małego?

Hello,

Dawno mnie nie było... :cry:

Depi:

Mój jest z Mokotowa. Jeszcze nie przeszliśmy do wnętrz, więc nie wiem, jak się przy tym sprawdza, ale chłopak młody, z pomysłami. Robił jakieś kluby, kafejki itp.

Czy nie jest to przypadkiem Pan z pracowni Studio S3? :D

Aha, dzięki Jewrioszka za news o pogodzie! Od razu mi lepiej... :lol:

Pozdrawiam,

Z tą wyobraźnią to jest tak, że jeden ją ma a drugi nie i to żaden wstyd.

No nie... Możesz mi wytłumaczyć skąd tak dobrze mnie znasz, że wiesz, że ja nie mam wyobraźni przestrzennej i dlatego właśnie wziąłem architekta??? Naprawdę nie jestem z stanie pojąć, czemu uparłaś się mnie obrażać i paternalizować...

.

Depi

Pls nie prowokój. Ja też sie dzisiaj nie wyspałam :-?

Serdecznie pozdrawiam

Betsi

Kochani

Prognozy pogody przewidywane przez Jewrioszkę potwierdzają się.

Od początku przyszłego tygodnia od 5 stopni na + i w górę.

Mój szanowny małożonek powalczył dzisiaj z błockiem na drodze dojazdowej do działki i wraz z sąsiadem wbili w tą drogę sporo gruzu i żużlu.

wreszcze będę mogła wjechać pod działkę swoim samochodem i bez kaloszy :lol:

Pozdrawiam

Betsi

Betsi

Dobra - zakończmy temat stwierdzeniem, że każdy robi, jak mu się widzi. Kwestia gustu, nie niedomagań umysłowych.

Teraz pytanie - jak to zrobiliście i ile Was kosztowała ta droga? Mnie czeka zrobienie tego samego. I czy na zrobienie drogi trzeba mieć jakieś pozwolenie?

Ale jaki to rozmiar i ile cena wyniosła? Bo to chyba nie jest stały składnik kosztu okna- na pewno rama i okucia do dużego okna kosztują więcej, niż do małego?

Okno 100x140, ale to bez znaczenia.

Okucie zwykle to taki standard do, kazdego okna nie dajęce dokładnie nic.

Okucie WK1 to 4 zaczepy antywlamy, a róznica jest dopiero przy drzwiach balkonowych i okuciu wk2.

Pewnie robiliscie juz wstepne rozeznanie w sprawie kominkow. Planujemy z PW, przegladamy modele, wzornictwo i osprzet ... Hmmm ... wiekszosc opinii jest za Makroterm, ale to wzornictwo ... nijak by sie mialo do planowanego przez nas wnetrza. Pod wzgledem wygladu odpowiada nam Lechma i Urlich. Czy macie moze jakies przemyslenie, albo opinie na ten temat? Na Forum nie spotkalam opinii od posiadacza kominka Urlich :( Co do Lechmy to tez nie ma zbyt wielu uzytkownikow organoleptycznych ;)

Co do blotka na budowie, mam dzialke na gorce i to w dodatku piaszczystej. Z nadmiarem wody problemow zadnych, wszystko wsiaka lub splywa gdzies daleko. Bylyby natomiast problem z checia posiadania wymagajacych roslin. Ale my takowych chceci nie mamy ;) Ma byc tylko rozrywkowy taras i rowna trawa dla treningow z psem :-)

Pewnie robiliscie juz wstepne rozeznanie w sprawie kominkow.

Tak, ale nas interesuje tylko aby miał króciec do podłączenia komory spalania do doprowadzenia powietrza z zewnątrz.

Oraz aby nie był z wyglądu zbyt nowczesny i był z żeliwa. 8) i oczywiście w miare tani. Co jest pojęciem względnym.