Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Depi

Jest to droga prywatna. Żadne pozwolenie na utwardzenie nie jest potrzebne.

Na ok. 50-60m drogi-błota wrzucono resztki gruzu z budowy oraz 4X18ton żużlu ( 4X350zł)

Po wrzuceniu gruzu należy przejechać się po tym kilka razy ciężkim samochodem, na to rozsypać żużel i też "rozjeździć".

Z tego co mówił mąż przydałaby się jeszcze z jedna wywrotka żużlu.

Mieliśmy mało gruzu, bo jakby dać go więcej to wtedy tego zużlu tyle nie byłoby trzeba.

Sprawdziłam okna

Okno w ramie ( FIX) 1500x1850 - 725 zł

Okno uchylno-roztwieralne 1200x1450 - 731zł.

Widac, że sporo mniejsze okno otwieralne kosztuje tyle co większy FIX.

Pozdrawiam

Betsi

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Amber - mi się tez Lechmy podobają, a Makrotermy są paskudne. W sam raz do rustykalnych mebli i poroża na ścianie ;-)

Ja jestem pod wrażeniem taniości tych kominków - najwypasieńsza Lechma kosztuje coś ponad 4tys.

Fajne ma tez Spartherm z tych, co ja oglądałem.

Amber - mi się tez Lechmy podobają, a Makrotermy są paskudne. W sam raz do rustykalnych mebli i poroża na ścianie ;-)

tez tak mysle :lol:

Co do Lechmy, znalazlam na Forum pare opinii uzytkownikow, ktorzy maja te kominki od roku do 2 miesiecy. No i wszyscy byli zadowoleni :D Cena tez jest ok, ale trzeba miec na uwadze koniecznosc dokupienia wyposazenia dodatkowego np. naczynia wzbiorczego, wymiennikow, pompy, zaworow itp. itd., oraz to ze podane na stronie ceny sa netto. No i uzbiera sie pare stowek 8)

AmberWind, Depi

Szukam wkładu kominkowego takiego co jest przeszklony z trzech stron, ale nie półokrągły. Widzieliście gdzieś coś takiego?

Pozdrawiam

Betsi

Betsi, na projekcie mojej pani architekt mialam na poczatku kominek przeszklony z dwoch stron ... i ... i pomysl upadl :cry: Nie spotkalam wkladu z PW z takim przeszkleniem.

Mam jeszcze jedno pytanie z cyklu mej glebokiej nieswiadomosci ;)

Czy jest sens montowania czujki czadu w pomieszczeniu, w ktorym planuje piec kondensacyjny z zamknieta komora spalania?

Też myślałam o czujkach dymu w kotłowni i kuchni. Ale nie wiem czy o tym rozmawiać z elektrykiem czy kim?

Betsi

Czy jest sens montowania czujki czadu w pomieszczeniu, w ktorym planuje piec kondensacyjny z zamknieta komora spalania?

To zależy, jak bardzo jesteś paranoidalna. Trzeba by zapytać fachowca, ale szansa, że piec ulegnie destrukcji w taki sposób, aby CO się ulatniał do wewnątrz są niezwykle bliskie zeru. Dołożenie czujki zmniejszy prawdopodobieństwo zaczadzenia z 0,0001% do 0,00001% (czujki też nie dają 100% pewności).

Jesli sądzisz, że dzięki temu będziesz spokojniej spała to bierz. Cena jest tak znikoma przy ogólnej cenie domu, że czemu nie?

Betsi, Amber Kominków różnych jest jak psów, tylko o co Wam chodzi, gdzy mówicie "z dwóch/trzech stron"? Tak na wylot? Czy po prostu od przodu, z lewej i z prawej? Oba typy sa dostępne.

Nie wiem, jaka moc Was interesuje, ale TO wygląda naprawde ładnie... Gdyby tylko był mocniejszy...

..... tańszy :o

Poniżej link do wkładu o jaki Ci chodzi, przeglądając allegro natknąłem się. Tak więc takie wkłady na pewno są, tylko być może nie są tak popularne i trzeba trochę bardziej poszukać.

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=164694312

ten kominek to kominek ze strony

http://kratki.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.kratki&product_id=71&category_id=6&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=3

i na dokladke drożej niz na stronie a to ten sam koleś.

Amber jak rozumiem nie masz żadnego konkretnego "ale" do kominków z "kratki"?

Bo ja nie mam, za to widze spro plusów na ich korzyśc w stosunku do konkurenta z Poznania.

1. Sa żeliwne , a nie stalowe.

2. Maja radiatory ktorych nie maja Lechmany.

3. Sa przystosowane do ciągłegp palenia.

W pozostałych parametrach zbytnio się nie różnią. Same plusy. Tylko że do pierwszego producenta mam ok 60 km, a do poznania ok 400. W razie czego serwis mi lachy nie robi sam im zawoże stuff i sie do niego przykuwam przed bramą. :wink:

Chyba że znajdzie sie praktyk który mi pwoe że są do ....kitu. 8)

Jesli ktos kogos takiego znajdzie to prosze o namiar.

jewrioszka,

Nie mam konkretnych "ale". Pisalam o tym wczesniej. Jednakze przed wyborem chcialabym poznac opinie kogos, kto przynajmniej jeden sezon uzytkuje taki kominek. Poki co szukam takich referencji i nie znajduje zbyt wielu.

Znalazlam cos takiego http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=878111&highlight=zuzia+kominek#878111

Kochani potrzebuje informacji o działkach budowlanych do kupienia z okolic dobiesza, wojciechowic, baniochy itp. Moja kuzynka zakochała się w naszych okolicach i szukam dla niej działki 1300 -2000 m kw. Gdybyście coś widzieli lub słyszeli to dajcie znać.

A ja mam pytanie czy ktoś ma sprawdzonego kierownika budowy - musi być piła bo ja mam miękkie serce i za dużo wybujałej fantazji. Nie musi być najtańszy ale dobry.