forum_user 05.03.2007 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Hello, jeśli to komuś pomoże... 2 tygodnie temu płaciłem za cegłę pełną 0,90 PLN netto w składzie WZM w Prażmowie naprzeciwko szkoły. na pewno zaopatrujemy się tam z jewrioszką, nie wiem czy ktos jeszcze z grupy? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 05.03.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Aussie tam na przeciwko jest tez bar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 05.03.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Betsi, Dzięki za namiary. A gdzie będą odchodziły te opaski. Przydałby się jakiś rów melioracyjny. Obok mnie jest studzienka melioracyjna od drenów, który podobno przechodzi przez moją działkę. Woda pięknie tam stoi, trochę poniżej poziomu gruntu, a chyba powinna gdzieś odpływać? Michał Na razie nie wiem jeszcze dokładnie gdzie ta woda będzie odchodziła. Niestety nie mam żadnego rowu melioracyjnego w pobliżu. Na razie kier. bud. sugerował wkopanie w czterech rogach działki studnie chłonne. W lato wykorzysta się tą wodę do podlewania, ale co w zime i jesienią? Jak coś wymyslę to dam znać. Misze, Jewrioszka Jak znajdziecie dobrą ofertę na solary z instalacją to napiszcie coś więcej. Chyba jeszcze muszę nad tym pomyśleć intensywniej ( mimo, że pomysł zarzuciłam parę mieś temu, ale z tego co piszeci wynika, że jednak mozna znaleść coś taniej-tylko czy dobre). Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 05.03.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Zużel na drodze pięknie zimą wiosną jak jest wilgotno ale jak przyjdze susza jak w zeszłym roku to piękny czarny kurz. Ciężki no nie wagowo do wycierania mycia okien itd. Zgadzam sie z powyższym, ten kurz unosi sie nawet do kilku minut po przejechaniu samochodu. Ale to jest drobiazg. W lato tez ładnie na płucach osiada, i o zwierzątko wtedy łatwiej które rak się nazywa. Tyle że nie błotny. Chcecie sobie drugi Śląsk zrobić? Do utwardzenia drogi nie koniecznie trzeba używać tylko zużel, można wysypać gruz, małe białe kamyczki, ułożyć kostkę. Jak mnie kiedyś będzie stać to położę sobie kostkę. Jeśli chodzi o ten kurz to myslę, że jeżeli ta droga przejeżdżają tylko moje 2 samochody i czasami sąsiad to da się wytrzymać, a w czasie suszy można podlać drogę trochę wodą gdy podlewa się trawnik i roślinki. Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk_baszkowka 05.03.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Oddam pieski - szczenieta. Witajcie - moja sunia oszczenila sie 8 tygodni temu i "uszczesliwila" nas piatka szczeniat. Pieski sa czarne/ podpalane. Matka - wzrost sredni, pochodna wilczura. Inteligenta i cicha. Doskonale obchodzi sie z dziecmi. Szczenieta zostaly odrobaczone, zaszczepione i czekaja na nowy dom. Oddam w dobre rece. moge wyslac zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 05.03.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 jewrioszka Słyszałes coś może o normie, która mówi, że nie można stosować gazobetonu w ścianie niżej, niż 50cm od gruntu? Czy w tym WZM, gdzie kupujecie z Aussie naprawde są takie ceny, jak mają na stronie www? Wyglądają korzystnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 05.03.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 jeszcze w sprawie kominka, co powiecie na to? http://www.ctmpolonia.pl/ W tych z płaszczem wodnym można także palic w lecie bez obaw. Jeśli chodzi o WZM to nie wierzyłbym bardzo w ceny na ich WWW.1. Ceny zbyt szybki sie zmieniają i z tego co wiem to jeszcze do niedawna nie mieli informatyka ani webmastera. DepiO normie takiej nie słyszałem, ale jest to wysoce prawdopodbne przy ścianie jednowarstwowej ze względu na rozbryzgi wody.. Gazobeton pije wode jak szalony, jeśli jest w miarę cicho to po polaniu wodą słychać wyraźny syk jak ją zasysa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 05.03.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 a w czasie suszy można podlać drogę trochę wodą gdy podlewa się trawnik i roślinki. Betsi jak jest słoneczny dzień to ten czarny j żuzęl odparuje ci wilgoć w kilka minut. Oprócz samochodów jest jeszcze wiatr. A zamiast tego lepiej wysypac jakims tłuczniem lub nawet pospółką, fakt jak będzie mokro to będzie błotko ale chyba lepsze to niż ten rakotworczy pył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 05.03.2007 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 No to co Ty zrobiłeś, żeby nie pił? Nie wygląda na to, żebyś miał 50cm od gleby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 05.03.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Już wysypałam, trudno. Ale ponieważ błotko było piękne i głebokie to na razie wszysto wbija się i miesza z tym błotkiem. Jak przejedzie jeszcze kilka ciężkich smochodów to uklepie się bardziej a latem sypnę na to coś bardziej zdrowego ( np. białe kamyczki, lub płyty chodnikowe-mam trochę ) I jeszcze na pewno sporo gruzu będzie z budowy. Czy to jest dobry pomysł? Pozdrawiam Betsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darwish 05.03.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 jewrioszka i nie tylko: w sprawie kominków z płaszczem: czemu nie DGP spięte z reku ? - wiem wiem, było to już dyskutowane, ale interesuje mnie co ostatecznie przekonało np. ciebie jewrioszkado płaszczaka... Do wad kominków z płaszczem (intensywnie dyskutowanych na tym forum i nie tylko) dokładamy to, że nie ma dużego wyboru jeżeli chodzi o estetykę, a wygląd takiego urządzenia stojącego w centralnym miejscu domu jest równie ważny jak jego efektywność. My raczej narazie dryfujemy w kierunku herkulesa + DGP do tego. http://www.austroflamm.eu/kominkowe/?w=herkules PozdroDarek [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 05.03.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Darwish Mnie przekonuje prosta użyteczność płaszcza - ciepło ładuje mi zbiornik (akumulator) i jest wykorzystywane tam, gdzie akurat jest potrzebne. DGP dmucha rozżarzonym powietrzem tam, gdzie są kratki. Proste. DGP jest pewnie tańsze i prostsze (szczególnie grawitacyjne), ale poza tym, ma same minusy. Poza tym przy płaszczu wodnym jakieś ograniczone DGP też przecież jest - płaszcz nie "kradnie" CAŁEGO ciepła z kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 05.03.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 No to co Ty zrobiłeś, żeby nie pił? Nie wygląda na to, żebyś miał 50cm od gleby... Jeszcze nic, ale wspomniałem że coś takiego zagraża ci jak masz ściane jednowarstwową. U mnie jest ściana 2 wartswowa, a poza tym 1. Idze jeszcze folia po ściane do H=40cm 2. Izohan 3. Styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 05.03.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 jewrioszka i nie tylko: w sprawie kominków z płaszczem: czemu nie DGP spięte z reku ? - wiem wiem, było to już dyskutowane, ale interesuje mnie co ostatecznie przekonało np. ciebie jewrioszka do płaszczaka... My mamy przewymiarowane reku żeby można było spiąć z DGP, ale..... Zakładamy też solar i zaczęło nam łazic po główkach czy by może nie połączyć tego ogrzewaniem kominkowym. No i jeszcze dochodzi raban jaki podniósł Depi na to że będe palił węglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 05.03.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Darwish Dzieki za tą stronę do kominków, znalazłam tam taki którego szukam( Pheres lub Thesus). Może masz coś jeszcze podobnego z innych firm?Zastanawiam się tylko czy te kominki nie mają za małej mocy grzewczej - 8 KW lub 10 KW.Ktos mi mówił, że nalepiej wybrać kominek żeliwny o mocy 14 KW. Mój kominek będzie bez DGP.Co Wy na to? Jewrioszka Jakie wybrałeś solary i za ile? PozdrawiamBetsi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 05.03.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 1. Idze jeszcze folia po ściane do H=40cm 2. Izohan ad. 1 - Czyli izolacja pionowa? Połączona z poziomą jakoś? ad. 2 - Szto eto "izohan"? Jakiś środek hodrofobizujący? No i co z tymi solarami? Widziałem, że ankietę nawet odpaliłeś i chyba zaczeli Cię przekonywać, że najlpsze to są kolektort płaskie? (Hewalexy?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 05.03.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Ktos mi mówił, że nalepiej wybrać kominek żeliwny o mocy 14 KW. Gdybym szukała wkładu kominkowego to najpierw zorientowałabym się jakiej mocy wkład będzie potrzebny. Tyle mówi mi moja kobieca intuicja, bo tematu jeszcze nie zgłębiałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 05.03.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Depi, zajrzyj http://www.izohan.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 05.03.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 No i co z tymi solarami? Widziałem, że ankietę nawet odpaliłeś i chyba zaczeli Cię przekonywać, że najlpsze to są kolektort płaskie? (Hewalexy?) Niom , tylko że ja nie mam tyle miejsca na dachu. że niby tańsze tylko że zatrzymali sie na cenach chyba ok. 3 lat temu. No i pomijaja zestawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 05.03.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 No więc wacham sie pomiędzy solarami Insbudu lub Hewalexami. jeśłi chodzi o kominki to nadal szukam czegos co będzie dla nas najbardziej praktyczne i najciekawsze co znalazłem to CTM http://www.ctmpolonia.pl/ 1. maja płaszcz wodny 2. można w nich palić latem bez obawy uszkodzenia 3. Można doprowadzić do komory spalania powietrze z zewnątrz. Zawsze mogę pozostać przy "zwykłych kominkach" Ms ja wiem jaki wkład jest mi potrzebny ok 10-14 kW Betsi założyłem taki watek zapraszam tam jest kilka ciekawych informacji. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1677121#1677121 A o kominkach tu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1679154#1679154 Starałem sie żeby w tych watkach było więcej informacji dla nas przydatnych a mniej - za przeproszeniem przechwałek. Postaram sie tez jeszcze troszke info tam uzyskać. P.S. Betsi widziałem dzisiaj twój pałac - toć to szok - pałac , naprawdę fajny dom. ale i tak najbardziej zazdroszczę ci widoku na dolinę Jeziórki. Drogi ci nie zazdroszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts