Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Matko jedyna, jak patrzę co teraz się dzieje z materiałami budowlanymi... Współczuję szczerze wszystkim zaczynającym budowy... trzymajcie się dzielnie i nie dajcie zwariować...

U nas w tej chwili zastój :( - chciałam zrobić ścieżkę do domu i walczyłam z tym przez dwa dni... i poległam... chyba zatoki, ale to nic - plan jest, że od jutra jestem zdrowa i działam dalej.

Był u nas dzisiaj szef ekipy, która nam ocieplała domek - tydzień po świętach wchodzą i malują "pisankę" :lol: , podbitkę też zrobią. Jakbyście chcieli to rzeczywiście ekipa do polecenia.

Witaj Sztuczka - nawet się nie zorientujesz, jak będziesz wschód słońca oglądać z ciepłą kawką na tarasie :D ...

Piomod szukam dalej tych telefonów, ale wszysto mam pochowane w kartonach i nie mogę znaleźć :roll:

Jeszcze męża pomęcze.

A poza tym to chyba mnie rozłożyło nieźle, bo jakoś aż zapał ze mnie zszedł :cry:

pogoda cudna ...fajnie mieć duże przeszklenia 8) :roll:

pozdrawiam

Jesli juz przy szalenstwie cen jestesmy, to warto zwrocic uwage na ten artykul:

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Zanim-sie-posypie-Jak-sie-przygotowac-do-krachu-na-rynku-nieruchomosci-1561863.html

Koniunktura na rynku nieruchomosci moze jeszcze potrwac 3 - 4 lata ... no moze 6. Potem pewnie nastapi to co mialo miejsce w Hiszpanii i obecnie w USA, gdzie krocie zarabiaja komornicy, a chyba ok. 2 mln Amerykanow zamiast w swoich domach, siedzi na walizkach przed zaplombowanymi domami ... Warto wiec artykul przeczytac i przeanalizowac, co moga zrobic banki, gdy wartosc nieruchomosci na rynku zacznie spadac ... :(

Montana[/b]"].

Był u nas dzisiaj szef ekipy, która nam ocieplała domek - tydzień po świętach wchodzą i malują "pisankę" :lol: , podbitkę też zrobią. Jakbyście chcieli to rzeczywiście ekipa do polecenia.

Witaj Montana,

własnie rozglądam się za kimś kto zrobi w naszym domku tynki zew. i podbitkę. Może mogłabym prosić o kontakt do ekipy, która będzie u Ciebie pracować?

Z góry dziękuję :)

[email protected]

pozdrawiam

Kowalik

Było ostanio coś takiego w składzie w Ustanowie.

I jeszcze jedno pytanie natury bodowlano technicznej.

Jak poprowadzić kable od elektryki do TV aby była mozliwość oglądania w każdym telewizorze innego programu ( dotyczy anteny sateltarnej).

Wiem na pewno, że sam kabel tv nie wystarcza

Witam,

Siędze w technice satelitarnej troszkę i generalnie mając jedn odbiornik nie da się w każdym z pokojów odbierać innego kanału. Jezeli np. chcialbys miec cyfre + to masz jeden talerz i do kazdego pokoju kupujesz odbiornik taki by obsługiwał Seca2. Załatwiasz sobie C+ oczywieście legalną - jedną kartę i dokupujesz tzw. splitter bezprzedowodowy. Sklada sie on z kart "dzieci" bo tak którą dostajesz od Cyfry to matka i ją wkładasz do jednego z odbiorników. Karty dzici łączą sie WiFi z tym urządzeniem i tym sposobem mozesz w kazdym pokoju odbierac C+ mając jedne abonament.

Pozdrawiam,

adam, to znaczy, ze już macie pozwolenie na budowę. My dopiero zbieramy wszystkie uzgodnienia do pozwolenia. A ekipa chce wejść na początku maja ale jak bedzie czas pokaże. Powodzenia

Dominika

Nie mamy jeszcze pozwolenia. Odbieram dopiero warunki techniczne. Jeszcze ZUD, wytyczenie przez geodete i pozwolenie. Wchodzimy 15 czaerwca na budowe.

Pozdrawiam,

Siędze w technice satelitarnej troszkę i generalnie mając jedn odbiornik nie da się w każdym z pokojów odbierać innego kanału. Jezeli np. chcialbys miec cyfre + to masz jeden talerz i do kazdego pokoju kupujesz odbiornik taki by obsługiwał Seca2. Załatwiasz sobie C+ oczywieście legalną - jedną kartę i dokupujesz tzw. splitter bezprzedowodowy. Sklada sie on z kart "dzieci" bo tak którą dostajesz od Cyfry to matka i ją wkładasz do jednego z odbiorników. Karty dzici łączą sie WiFi z tym urządzeniem i tym sposobem mozesz w kazdym pokoju odbierac C+ mając jedne abonament.

A czy w opisanej przez ciebie sytuacji na każdym TV w tym samym czasie będe mógl oglądac inny kanał? Czy będe skazany na oglądanie tego samego w tym samym czasie?

Witam wszystkich

Może ktoś mnie oświeci, jak to jest z tymi pozwoleniami. Nasz przyszły sąsiad złożył wniosek bez żadnych uzgodnień i warunków, tylko zaadaptowany projekt i zagospodarowanie działki. Co o tym sądzicie? To ma sens? Przyspieszy to coś? My już mamy prawie wszystko, ale dziś się okazało, że w melioracji z miesiąc musimy czekać. I tak się zastanawiamy czy by nie złożyć bez tego, a potem to donieść. Można tak, czy nie? Robił ktoś z was coś podobnego. Niestety w wydziale nie odbierają telefonu więc mam tylko was :roll:

adam2007, Witam w okolicy Woli Gołkowskiej. My też wkrótce ruszamy. Pewnie będziemy całkiem blisko.

Pozdrowienia

MagdaC

Witam,

Miło mi. Może się kiedyś zobaczymy i podzielimy uwagi co do doświadczeń budowlanych i urzędowych przez jakie trzeba przechodzić.

My jeszcze nie załamani ale to szopka co się w tym kraju dzieje.

A czy w opisanej przez ciebie sytuacji na każdym TV w tym samym czasie będe mógl oglądac inny kanał? Czy będe skazany na oglądanie tego samego w tym samym czasie?

Oczywiście ,że w każdym pomieszczeniu inny kanał. Nie wyobrażam sobie inaczej ale musisz miec w kazdym z tych pokoi odbiornik.Teraz są tanie , w granicach 250 pln i mozna smialo oglądać.

Pozdrawiam,

Witam wszystkich nowych sąsiadów na forum.

Adam

Dziękuję za info. o TV sat. Przekarzę je mężowi bo ja zielona jestem w tym temacie. Na razie prosilismy elektryka o pociągnięcie wkabli od wszystkich przyszłych TV w jeden punkt w salonie. To chyba dobrze?

Mysleliśmy też o telewizji ( ?) co mi Jewroszka polecał.

Amber

Czy zbierasz jeszcze oferty na ziemię? Znam kogoś kto taką ziemię sprzedaje.

U mnie też 2 ekipy na raz a od po świętach 3- bo hydraulik dochodzi.

[

I jeszcze jedno pytanie natury bodowlano technicznej.

Jak poprowadzić kable od elektryki do TV aby była mozliwość oglądania w każdym telewizorze innego programu ( dotyczy anteny sateltarnej).

Wiem na pewno, że sam kabel tv nie wystarcza

Da sie to zrobić tylko przy C+ za pomocą multi-switcha.

Dobrym wyjściem jest "N telewizja", możesz tam prawie dowolnie żonglowac pakietami, za znacznie mniejsze pieniądze niz w cyfrze.

W drugim przypadku wystarczy jedna antena z konwerterem najlepiej quatro lub monoblock. umożliwia on rozprowadzenie sygnału na więcej niz jeden odbiornik. Polecam "N" jeszcze dlatego że w satelitarnej tv kanały zmienia sie w tunerze satelitarnym, a co za tym idzie jak chcesz oglądac różne programy liczba tunerów musi byc równa liczbie tv. W "N" pakiety zaczynaja sie od 2 zł. My chcemy zrobic tak że dorośłi beda mieli Hity filmowe, Kultura nauka świat i Informacje i Rozrywka za 32 zł, a młoda bedzie miala Style moda muzyka,Kultura nauka świat i Informacje i Rozrywka za 26 zł.

Dziekuję za odpowiedz.

Co prawda nie wiele z tego rozumiem ale może Jarek będzie wiedział o co chodzi.

Tylko jak z tymi kablami antenowymi?

Jak mają być rozprowadzone, czy kabel od każdego TV ma się spotykać z tym głównym od anteny satelitarnej?

Przy wyżej opisanych konwerterach są dwa wyjscia :

1. jezeli chcesz Astre /Hotbird to mozesz switchem połączyc na zewnątrz

2. jezeli tylko atre to od kazdego konwertera/złącza lecisz do tunera i po kłopocie.

Pozdrawiam

adam2007, już załatwiasz ZUD?

Wszystkie przyłącza za jednym zamachem?

Pozwolenie na budowę dostaniesz i bez ZUD, wystarczą same warunki przyłączy.

Niedługo i ja będę musiała się zaprzyjaźnić z tym tematem. :x

Tak,

Złozyłem wszystkie wnioski o warunki za jednym zamachem.

W przyszłym tygodniu wszystkie odbieram.Bardzo szybko poszło.

Sładałem 16 marca i juz prawie są.

A własnie jako to jest z tym ZUDEM bo jak bede mial warunki to już moge skladac pozwolenie czy musze robić jeszcze ZUD?

Betsi,

Jasne, ze zbieram :-) Za ziemie zabiore sie po Swietach, wiec kazdy kontakt na wage zlota :D

Poza tym szukam dobrego stolarza :-) Jesli ktos ma namiary to bede wdzieczna.

Moich tynkarzy z racji slamazarnosci, nie polecam :evil: Podobno pracuja dobrze (sie okaze ;)), ale okrutnie dlugo ... Zawsze jest cos wazniejszego niz ruszenie do pracy 8) Podobno w srode skoncza, a pierwotne zalozenie bylo takie, ze dzisiaj nie bedzie po nich sladu :evil:

Betsi, u nas tez hydraulik zacznie podlogowke po Swietach :-)

Wczoraj w domowym ogladactwie wywialo mnie az na trase na Terespol. Jesli chcecie obejrzec duzo plytek, ceramiki sanitarnej, gresow, klinkierow na parapety, schody zewnetrzne, ogrodzenia, oraz parkiety roznej masci i koloru, to jest to chyba dobry kierunek. Polecam :-)

Witam wszystkich,

Chciałem się nieśmiało przyłączyć do Was ;)

Nieśmiało dlatego, że dopiero jestem na etapie podpisanej umowy przedwstępnej na zakup działeczki (1000m2 w Uwielinach - tak przy okazji witam najbliższego sąsiada - Maksika78 ;) ).

Dodam jeszcze w ramach ciekawostki, że wraz ze mną na sąsiednich działkach będą się budować moi dwaj koledzy.

Znaczy to, że chyba znacznie zasilimy tą grupę ;)

A tak naprawdę, to nie jestem nieśmiały ;) tylko patrząc na większość z Was, to moje doświadczenie jest znikome. Ale jestem pewien, że niedługo Was podgonię ;) Wiedzę teoretyczną dzięki forum już mam sporą - brakuje tylko praktyki ;). Mam duże ambicje, żeby wkrótce zostać prawdziwym Bobem Budowniczym :lol:

Teraz czeka mnie jeszcze jedna ważna decyzja - wybór projektu. A to wcale nie jest łatwe (zresztą kto jak kto, ale Wy wiecie o tym najlepiej ;) )

Na tym kończę me powitanie i mam nadzieję, że z czasem poznamy się lepiej ;)

Łukasz

adam to bardzo szybko Ci poszło. Ja jużnie wiem czy dobrze zorbiła, że częśc mediów (Woda, kanaliza, mwlioracja) ma nam załatwić arhitekt a my gaz i prąd. Z prądem poszło szybko a gaz to podobno odsyłają do W-wy.

Natomiast co do reszty to nic nie wiem bo pani architekt strasznie zajęta. Ciekawe jak długo jej się zejdzie z poprawkami w projekcie