Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Mnie tiuu tiuu raz na godzinę nie przeszkadza , może na początku będę zauważała, że jeżdżą pociągi bo mam do nich z 400 metrów ale potem to jak szum czajnika. Wolę to niż non stop sznur aut jaki teraz mam w mieście pod oknami i nocne hałasy non stop. Zresztą sama chciałam mieć blisko stacji (patrz: zima na wsi)

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sprzedałam mieszkanie, żeby uciec od autostrady, któa powstanie za moimi byłymi oknami i co ...będę mieszkać na autostradzie 1,5 km od, to jakieś fatum :cry: :cry: :-??? bez komentarza......

z innej beczki, jestem na etapie poszukiwania dachu, w projekcie jest prosty, dwuspadowy 260m, ile takie cacko może kosztować.Zastanawiam się nad cemenowym, co wy o takowym myślicie?Na ceramiczna mnie nie stać

Pozdrawiam

Kowalik

Jeżeli zbudują drogę przez Marylkę mam ten sam problem, na razie się nie przejmuję, u mnie taka dzicz i cisza, że trudno mi sobie wyobrazić jakąś autostradę na polnej drodze.Przy okazji muszę się bliżej zapoznać z planami, dla mnie z tych zamieszczonych na forum niewiele wynika.

Jeżeli chodzi o dach , najlepiej daj do wyceny kilku firmom, z różnych mat.

Jest firma Statka polecana na forum/ przy Puławskiej, nie mam teraz w pracy dok. adresu, polecam też firmę w Piasecznie Dworcowa róg Nadarzyńskiej, mają konkurencyjne ceny i znają się na rzeczy/

Mam podobny projekt, tylko nieco mniejszy dom -jakieś 20m, mnie dach z dachówkiceramicznej, grafitowej razem z oknami wyceniono na ok. 20-22 tyś.

zuber

dzieki za pomoc, 20-22 tys to jest cena z rynnami,podbitka,odgromieniem , położeniem?Ze wszytskim????

Bardzo chętnie skorzystam z pomocy, poszukam na necie tej firmyz Puławskiej

dziekuje bardzo

jesli chodzi o autostrade to dokladnie mialam tak tam gdziemieszkalam, az wjechały buldozery i juz umiem sobie wyobrazić, że nawet market mi postawią pod domem.

Mikolaj 2006 - jakie osiedle???? Jakies namiary ?

Amber

Poproszę o namiary na tą ładną podbitkę w kolorze drewna.

Czy Twoi wykonawcy od pobitki montowali kupioną przez Ciebie, czy dali swój materiał który wybrałaś?

Pisałaś o tym, ale nie mogę znaleść a sprawa jest dosyć pilna.

Szukam jeszcze kogoś kto zna się na odwodnieniach terenu i odpowadzeniu deszczówki - też pilne.

Amber

Poproszę o namiary na tą ładną podbitkę w kolorze drewna.

Czy Twoi wykonawcy od pobitki montowali kupioną przez Ciebie, czy dali swój materiał który wybrałaś?

Pisałaś o tym, ale nie mogę znaleść a sprawa jest dosyć pilna.

Szukam jeszcze kogoś kto zna się na odwodnieniach terenu i odpowadzeniu deszczówki - też pilne.

Dosyc duzy wybor ladnej podbitki znajdziesz tutaj:

Łukowska 52/2

tel. 855 51 58

Ten sklad jest widoczy od Pulawskiej, po prawej stronie jadac w kierunku Piaseczna, prawie dokladnie na wysokosci Invest Decor.

W naszym przypadku osobno zamawialam podbitke, a osobno usluge wykonania.

Kowalik

To jest oczywiście cena całości, ale bez robocizny/cudów nie ma/.Podliczyłam jeszcze raz i wycena Rupp Ceramiki

/ dachówka+akcesoria+rynny Marley+okna Fakro= 20tys. z groszami/ netto bez vatu/

Przy czym dachówki inne niż miedziane są droższe np. antracyt średnio 15%.

Tel. do firmy z Piaseczna 750 23 90, Nadarzyńska 45

Jezier

Dzięki za mapkę.Nie wygląda to optymistycznie, ale kawałek od działki, nawet spory jednak jest.Bezpieczna odległość zachowana.Poza tym liczę, że to będą naprawdę najdalsze plany.No cóż działki nie zamienię, kupiłam za psie pieniądze, teraz musiałabym zapłacić 3xdrożej.

Tę co to zrobiłem to moje okolice.

A Wy, Jezier, nie mieszkacie w Korzeniówce przypadkiem?

jewrioszka et consortes Nie przesadzajcie! Kilometr to kaaaaawał drogi! Ja z metro codziennie idę na pl. Trzech Krzyży i to jest jakieś 800m. Oczywiście jak ktoś akurat ma pecha, że tuż przy działce mu wypadnie, to faktycznie klops, ale kilometr??? Trzeba skakać do góry i popędzać urzędasów, co by to powstało! Ja tylko dlatego nie buduje się w tamtych rejonach, że jest to komunikacyjna katastrofa. Jeśli ta droga powstanie, to to się stanie najgorętszym towarem na warszawskim rynku :-)

Posłuchajcie - czy moglibyście dać namiary na którąś z Waszych sprawdzonych ekip do surowego? Już powoli trzeba się rozglądać...

Depi zapraszam na PRAWDZIWĄ wieś lub do lasu posluchac ciszy. Niema przesady w tym co piszę, szczególnie wieczorem taki szum od drogi jest szczególnie uciązliwy.

Większośc ludzi tego nie zauważa ale tzw. "szumy cywilizacyjne" występujęce nagminnie w mieście powoduja spory stress choć są przez nas niezauważalne, bo są rejestrowane podprogowo.

Dokładnie to samo jest z taka drogą, niby tego nie zauwazamy i przyzwyczajamy sie, ale nadal ma to bardzo negatywny wpływ na naszą psychikę.

Większośc z nas tak sie do tych odgłosów przyzwyczaiła że jak są z dala od cywilizacji to wypełniaja cisze własnym chałasem oraz odczuwaja niepokój z powodu jego braku.

Niestety jak dowodzą badania odpoczynek w takich warunkach ma bardzo negatywny wpływ nasz umysł.

Choc przyznaje że nie dla wszystkich , niektórzy odpoczywają w dyskotekach, fitnnessach itp.z tym że to jest bardziej odreagowanie niż odpoczynek.

A ja pracuje w biurze i 8 h słucham szumu kompa, samochodów, glosów ludzi, klaksonów i diabli wiedza czego jeszcze, dlatego też wyprowadziłem sie do takiej malej wioski, bo tam tego jest znacznie mniej - jest spokój i cisza.

Więc każdemu według potrzeb dla mieszczuchów disco dla innych cisza. a każda szosa to chałas, spaliny niesione z wiatrem itp.

P.S.

Uwierz mi wieczorem dźwięk niesie sie nawet kilka km i jest słyszalny jakby byl tuz obok. Więc nadal twierdze że cieszy mnie fakt że do takiej espresówki będe miał kilka km niz 1 km. Dla samochodu to żadna różnica, ale dla ciszy i spokoju bardzo duża.

Jezier a w Woli Gołkowskiej?

Kowalik, Komarek

Na tej mapie dokładnie widać przebieg drogi w Woli Gołkowskiej.

http://www.bip.piaseczno.eu/images/stories/foto/rozne/mzp.jpg

To jakiś 1 km od Komarka, a on nas jakieś 800m. Mogłoby być dalej, ale jakoś to będzie, pewnie zresztą postawią bariery. Niemal wszystkie działki które oglądaliśmy, były koło tras. Oglądaliśmy też działkę jakieś 1,5 km od trasy Toruńskiej i naprawdę było spoko, nawt wieczorem. A ta trasa ma być mniejsza niż toruńska, podobno po 2 pasy, albo nawet 1,5.

Mikołaj2006

Jesteśmy naprawdę bliskimi sąsiadami! My mamy działeczkę w tym pasie co planowane osiedle bliźniaków, ale od ulicy Gościniec. Robicie już coś na budowie. Może odwiedzę Cię kiedś!

Pozdrowienia

MagdaC

Tę co to zrobiłem to moje okolice.

A Wy, Jezier, nie mieszkacie w Korzeniówce przypadkiem?

Mieszkam. Marylka i Korzeniówka graniczą ze sobą. Na mapie widać mój dom. W kompie mapę mam większą, ale ze wględu na ciężar wykroiłem tylko megowy kawałek.

Ja wśród lasów mieszkam 3 lata. Do trasy krakowskiej w lini prostej mam 3,6 km, ale dojazd zajmuje mi ok. 10 minut (jak jest śnieg to więcej). Do i z pracy jadę po 45 minut. Jeśli dzięki ekspresowej zaoszczędziłbym 15 minut w jedną stronę to byłoby ekstra. Hałas na wsi i tak jest. Czasami przeleci samolot. Po nocy ujadaja psy. W sobotę i niedzielę jest koncert pilarek, kosiarek, rozdrabniarek gałęzi, opryskiwarek itp.