Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Byłem na targach w sobotę bo byłem umówiony z przedstawicielką Shiedel'a. Dogadałem się co do ceny i wymiarów kominów i w tym tygodniu kupię.

Ogólne wrażenie z targów - raczej kiepsko. Mało wystawców, mało zwiedzających (to raczej plus). Fajnie że można było obejrzeć piece na paliwo stałe, ale jakoś tak mały wybór był. Poza tym mam masę ulotek o oknach i drzwiach oraz odkurzaczach centralnych. Poza tym zrobiłem sobie szybką wycenę drzwi garażowych. Wyszło mi około 6500 netto. Teraz nie pomnę firmy, ale mają promocję i jeśli zamówi się drzwi do końca czerwca dają napęd za darmo.

Poza tym rozmawiałem z przedstawicielami solarów. Wszyscy jednak proponowali do mojego domu 300 l zbiorniki, a ja tak dużego to w kotłowni nie zmieszczę. Jeden stwierdził że mi jest potrzebne 8 m2 solarów aby wydłużyć okres wykorzystania do ogrzewania wody. Chyba nie skorzystam.

A na sam koniec znalazłem dostawcę piaskowca na elewację, który w prospekcie miał dokładnie tak samo zrobione filarki jak ja chcę mieć. Cena - ok. 120 zł za m2.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pineska,

Po Twojej opinii o tych drzwiach jestem spokojniejsza :-) Powinny byc ok :-) Jako, ze chcielismy aby byly bardziej twarde wybralismy debowe. Na nasze szczescie nie maja dodatkowych przeszklen i innych zawyzaczy kosztow ;)

W sprawie parapetow, to wybor padl na drewniane (z tego samego drewna co parkiet). Sadze, ze powinny byc ok ... Nie hoduje zadnych kwiatow w doniczkach :oops: , wiec jest szansa ze od niczego sie nie zniszcza. Sprawa jednak nie jest do konca przesadzona, wszystko sie moze zmienic ;)

Depi,

A to mieliscie wrazen budowlanych ... fiuuuu fiuuuuu 8) Mam nadzieje, ze Ofca-Zonka w M.A.C.-u odreagowala te Twoje budowlane ochy i achy :lol:

Słuchajcie a odkurzacze centralne to będziecie mieć???

My napewno. Dobre wrażenie robia Beamy i husky.

Właśnie się zastanawiamy. Ja to bym zrobił, Żona do tej pory mówiła, że to bez sensu, ale jak zobaczyła, że za 3-4 tys. już można to zrobić to zaczęła mięknąć.

Jedyny minus, który przychodzi mi do głowy, że dom będzie ZA czysty. Alergia u dzieciaków gwarantowana. Reku filtruje powietrze, kurz cały na aucie ląduje... Problemy będą...

Ha!

My też byliśmy dzisiaj na targach/ znak szczególny szalejący i ginący ciągle sześciolatek/

Faktycznie wystawców niewielu i raczej monotonnie, ale przynajmniej mąż przekonał sie do reku/ i pewnie będzie to reku Bartosza, najlepsze wrażenia mieliśmy z rozmowy z nimi/

razem przekonaliśmy się do drzwi przesównych w salonie/mieliśmy wiele wątpliwości, które natychmiast się rozwiały, zgadzam się z Depim,że takie przeszklenie robi wrażenie, my mamy drzwi jakieś 2,70 szerokie-będzie super! :D

Depi, czy tobie również najbardziej podobały się drzwi Butzbacha?

I ...na pewno nie kupimy kominków Jotula u panów wystawiających się na targach, jak zobaczyli nasz skromny projekt, to w ogóle nie chciało im się z nami gadać-ich strata, jesteśmy wypłacalnymi klientami, którzy na pewnych rzeczach nie zamierzają oszczędzać

Drzwi, o których piszecie pominęliśmy, ale okazuje się , że handluje nimi ten sam człowiek, u którego pewnie kupimy okna

My jeszcze oglądaliśmy maty grzejne, betonowe drewno ogrodowe, czyli jak sama nazwa wskazuje-rzeczy do wykładania scieżek, schodów itp z betonu robionego na drewno, naprawdę można się nabrać, wiem ,że brzmi obrzydliwie,ale wierzcie mi -nieżle wygląda...no i z synem terenowe Toyoty

/szkoda,że nie było Rav4 , mojej ulubionej-ach! pomarzyć można/

No i wczoraj zadzwonili górale i chcą budować od zaraz/ jakieś 3 tyg wcześniej niż planowaliśmy/, więc szukamy na gwałt kontenera/Barozi-ty skąd brałeś?/ i spinamy tyłki. :roll:

Ja gdy sprzedawałem mieszkanie to w ciągu dwóch tygodni musiałem złożyć oświadczenie w US, że pieniądze przeznaczam na cele mieszkaniowe lub zapłacić 10% podatek. Poinformowałem US że pieniądze wydam na budowę domu i w ciągu dwóch lat musiałem udokumentować wydatki.

Podatek i tak mnie nie ominął. Bo o całą tę kwotę potrącono mi ulgę budowlaną :evil:

Zgadza się , ale dotyczy to tylko mieszkań, które zostały sprzedane przed upływem pięciu lat od daty ich nabycia z tego co wiem.

Amber,

wczoraj porządkowałam papiery budowlane i na pieczątkach w ofercie Statka zobaczyłam adresy Łukowska i Drumli. Wygląda, że polecałaś podbitkę od Statka nie wiedząc, że to on! :wink:

Barozi, zaraz zabieram się do lektury dziennika. Ciekawe jak poradziłeś sobie z betonem towarowym.

Amber,

wczoraj porządkowałam papiery budowlane i na pieczątkach w ofercie Statka zobaczyłam adresy Łukowska i Drumli. Wygląda, że polecałaś podbitkę od Statka nie wiedząc, że to on! :wink:

Marto,

Jaki ten swiat maly 8) A trafilam tam zupelnie przez przypadek, jadac ogladac plytki do Invest Decor na Pulawskiej.

magnolia, sklady Statka sa i na Drumli i na Łukowskiej.

Betsi,

w porównaniu z Targami 2 lata temu i w tamtym roku to teraz było marnie. Mało wystawców - w sumie po co sie maja wystawiać skoro i takbudujacych jest mnóstwo) no i długo weekend. Kuchni nie było, ale polecam Ci wybranie sie na targ w Konstancinie (targ jest w Mirkowie) robie tam zakupy (od wielu lat) w soboty i nawet sofe z pufkami zakupiłam w ...98 roku :) . Przyjeżdzaja tam rzemieślnicy z róznych stron i maja naprawdę fajne rzeczy. na razie dowiadywałam sie u jednego. 1mb szafek (góra i dół) dębowych to koszt 1700 zł. U drugiego było 1800 nie wiem na razie czy to drogo czy nie, ale szafki były cudne. Wzorów masa, do wyboru i koloru. a i zajrzyj na strone Chobota. Wybór - kręci sie w głowie od wzorów.

Zastanawiam sie nad Chobotem, le nie mm czasu do nich jechać. Moi znajomi maja ich kuchnie i jest OK.

Znaleźlismy elektryka za 70 zł za punk bez materiału, no to kpiny chyba kurcze jakieś. Mój Piotrek sam moze rozprowadzić elektrykę tylko uprawnień nie ma no i czasu też. W końcu na ten kredycik trzeba zarobić.

Nadal bardzo drogo. Szukaj dalej a jak nie znajdziesz to dm Ci kilka namiarów.

A czemu Betsi sprzedałaś mieszkanie, nie lepiej było zostawić je, wziąć kredyt i mieć mieszkanie w razie czego???

Nam wyszło, że lepiej zostawić mieszkanie i wziąc kredyt.

Bo nie miałabym nawet za co działki kupić :cry:

aaa i powiedzcie mi (czytałam watek na muratorze) jakie robicie parapety drewniane czy kamienne a moze z konglomeratu??? Teraz mam drewniane - ale niszcza się okrutnie. Mam doniczki z kwiatami uważam, zeby nie podłac parapetu ale i tak sie niszczą. granit kusi,kusi nie jest drogi a pieknie wyglada.

aga

Myślałam o drewnianych choć poprzednio miałam z konglomeratu.

Ale jak piszesz, że taki z nimi kłopot to chyba się jednak zastanowię. Kwiaty na parapetach na pewno będą.

- okna PCW w wersji a la drewno - baaardzo fajne, o dziwo! Całkiem się zastanawiam nad zmianą naszego solennego przekonania do drewnianych.

- drzwi z PCW - znowu a la drewno - też wrażenie bardzo pozytywne (ta dzisiejsza technika;

Z innej beczki - nie ma ktoś T.I.R.-a pożyczyć?

Depi

Okna PCV a la drewno są na prawdę OK ( mniej uciązliwe w servisie, niezadrogie). Nie wiem tylko czy można zrobić takie duże przesówne drzwi balkonowe, jakie Ci sie podobają. Ale dla rozeznnia oferty możesz zwócić sie do forumowego Starego.

Jesli chodzi o te drzwi co napisałeś to są drzwi zewn. czy wewn.?

Masz może jakieś namiary na te drzwi?

A na co Ci ten Tir? Do producenta się wybierasz?

Depi,

odkurzacz centralny to dla mnie najzwyczajniej w świecie wygoda. Nie myśle, ze będzie za czysto 8) , u mnie w domu jakos nigdy nie jest za czysto :wink:

Faktycznie, niektórzy twierdza, że to zbytek. ale ja juz miałam do czynienia z tym "zbytkiem" i wiem, że komfort uzytkowania jest o nieeeebo lepszy niż nawet najwspanialszego "cyklona". A teraz mam taki super-fantastic odkurzacz. Ale jednak nie centralny.

Ale w naszym przypadku akurat taki odkurzacz, który wyrzuca syfy na zewnatrz to zbawienie - mam w domu alergika-astmatyka. I ta alergia nie wynika z czystości, miałam w domu psa, 2 koty, dziecko nawet kilka razy przyłapałam jak chłeptało wode z miski psa albo chrupki mięsne. I alergie ma i tak :( Takie czasy, wszedzie chemia, konserwanty i co się dziwic organizm wariuje.

Amber

Jesli CAL nadal robi tak dobre drzwi jak 7 lat temu - to wybór Cala jest OK!

Popatrzcie na to:

Za Onet.pl:

UOKIK: cementownie podejrzane o zmowę cenową

(UOKiK, tm/30.04.2007, godz. 11:24)

Cementownia Ożarów musi zapłacić 2 mln zł kary – uznał Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Przedsiębiorca ukrywając informacje w istotny sposób utrudniał kontrolę, a tym samym prowadzenie postępowania antymonopolowego.

Urząd prowadzi postępowanie przeciwko 11 spółkom produkującym cement od kwietnia 2006 roku. Podejrzane są one o zmowę cenową, ustalanie warunków sprzedaży oraz podział rynku, a także wymianę poufnych informacji handlowych.

Ustawa antymonopolowa przewiduje, że w celu zebrania dowodów pracownicy UOKiK mogą przeprowadzić kontrolę w siedzibie przedsiębiorcy. Stąd też w maju 2006 roku urzędnicy i policjanci przeszukali biura i inne pomieszczenia należące do ośmiu producentów cementu podejrzanych o zawarcie niedozwolonego porozumienia. W pierwszej na tak dużą skalę zorganizowanej akcji przeprowadzonej we współpracy z Komendą Główną Policji wzięło udział około 150 osób.

W trakcie kontroli w Grupie Ożarów próbowano ukryć ważne informacje, które przedsiębiorca miał obowiązek udostępnić. Mogłyby one pomóc w prowadzonym przez Urząd postępowaniu. Przekazując żądane dokumenty ukryto jedną ze stron tekstu, a także zmieniono jego elektroniczną wersję. Zdaniem Prezesa UOKiK świadome wprowadzenie w błąd kontrolujących i ukrywanie oryginalnej wersji dokumentu jest szczególnie nagannym zachowaniem przedsiębiorcy. Na Grupę Ożarów Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów nałożył karę w wysokości 2 mln zł.

Sankcje finansowe za utrudnianie kontroli stosowane są bardzo rzadko. To dopiero drugi przypadek, w którym Prezes UOKiK skorzystał z tej możliwości – pierwsza kara została nałożona na PTK Centertel w 2002 roku.

Decyzja nie jest ostateczna. Przedsiębiorcom przysługuje prawo odwołania się od niej do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

I co? To chyba ewidentnie świadczy o tym, dlaczego tak ceny idą w górę.