Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Amber - absolutnie nie przykrywaj drewna folią, bo jedynym efektem jak w ten sposób uzyskasz będa grzybki (pleśń). drewno musi byc mocna wentylowane, więc co najwyżej można przykryc od góry, a poniewaz ostatnimi czasy deszcze padaja u nas "poziomo" to taki zabieg niewiele da. :wink:

Nie podejrzewam że sąsiad gwizdnie ci drewno na opał, można jeszcze zastosowac stary kolejarski sposób do "zabezpieczania węgla".

Tzn. pomalować drewno jakąs emusją w dowolnym kolorze, sąsiad znaczonego nie gwizdnie, a z daleka raczej po kilka kubików drewna nikt nie przyjedzie.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jewrioszka dobrze gada: ułożyć na paletach (broń Boże bezpośrednio na ziemi). Od góry zadaszenie. Wiatr i słońce zrobią swoje.

Na wsiach porąbane drewno układają pod ścianami (domó drewnianych). Kiedyś widziałam całą ścianę frontową obłożoną szczapkami z zostawionymi dziurami na okna i drzwi.

No tak właśnie pisałam, że będą na ścianie drewnianej a pod spodem jakaś konstrukcja - palety najwygodniejsze.

Ale mam inny problem - czy trzeba to drewno co jakiś czas "przetasowywać" ? tj. przekładać z góry na dół itp. w czasie częstej używalności pewnie nie ale jak tak sobie dłużej leży.

według mnie - nie ma potrzeby. Jeśli miejsce nie zacienione, nic stale nie kapie. Warto jednak wybierać drewno równomiernie - nie tylko "od góry". Jeśli w następnym roku kupisz nowy zapas - nie układaj na starym.

Wtedy warto przełożyć, żeby stare poszło w pierwszej kolejności do palenia.

To wiem z moich doświadczeń w trudnym dzieciństwie (przedwojenna kamienica - palenie w piecach i chodzenie na strych z praniem) i latach młodości (chatka studencka w górach). :wink:

Dokładnie tak jak pisze Ms

Niektóre gatunki maja tendencje do utraty tkanki z pomiędzy słojów ( np. brzoza) i po kilku latacj takie bierwiono jest o polowe lżejsze i co za tym idzie jego przydatnośc jako paliwa tez jest mniejsza.

Znam to z autopsji, działka na wsi i dwie zimy tam spędzone. 8)

Sorki, ale jestem wtórnym dysortografikiem ( po dziecku)

:lol: Ale się obśmiałem! :lol: Wtórna dysortografia! :-)

Ale to fakt - przez te wszystkie smsy, brak polskich czcionek no i ciągłe czytanie internetu 2.0 (czyli tfurczości własnej internautów) ja też w pewnym momencie zacząłem tracić orientację.

:-)

Ja niestety jutro wyjeżdżam na komunię chrześniaka i nie dam rady jechać na zlot.

Mam coś z absurdów około instalacyjnych. Facet mi dzisiaj zaśpiewał za piec a ekogroszek, kominek z DGP i zestaw solarów do CWU.... 60 tyś zł

:o

Stwierdził, że solary to minimum 20 tyś a kominek min 12 tyś. Nie chciał nawet słyszeć o kominku z płaszczem wodnym i twierdził, że nie da się go podłączyć do instalacji CO tak aby współpracował z piecem.

Jak ktoś chce to mogę na PW podać jego namiar. Ogólnie jestem w szoku.

Dla odmiany specjalista ze sklepu kilka metrów dalej fachowo odpowiadał na pytania i twierdził, że wszystko da się zrobić.

P.S. Słyszeliście o szklanych rurkach do CO??

Ja się wybieram i nawet może mi się uda swoją Ofcę przytargać.

Pisałem parę postów wyżej (przy okazji Betsy problemów z podłogówką), że naprawde zgroza człowieka za gardło chwyta, jak słucha co mówią te fachowce. A my jestesmy przecież lajkonikami i wystarczy miesiąc poczytać o tym i owym, aby zdemaskować tych palantów.

Szklane rurki CO? A po co? Szkło jest drogie i kruche. Doskonale przewodzi ciepło. Jedynie prądu nie przewodzi, ale po co to komu?

Bez sensu...

Solary chyba sobie kupie za 6200 brutto razem ze zbiornikiem biwal Hewalexa i będę miał z czapy. Ew. parę groszy droższe próżniowe z insbudu. Przy takiej cenie to nawet okres zwrotu inwestycji będzie całkiem normalny (6-7 lat).

20tys? Jak kto chce Vieśmana...

Kto z Was wybiera się jutro na zlot forumowiczów do Urzutu?

My sobie niestety popracujemy 8)

Patrzenie na wygibasy pana koparkowego, ktory lycha smiaga tak 20 cm z jednej strony od naszego dachu, a z drugiej 10 cm od ogrodzenia jest nie na moje nerwy ... Wrocilam wiec do domu :wink:

Pamietacie jak sie martwilam roznica w poziomie taras-podloze? Zmartwienia juz nie ma ;) Po dzisiejszych wykopach, dwa takie tarasy moglaby okopac dookola a ziemi (piachu ;)) jeszcze zostanie :lol:

Betsi, no to bede Geberity :-)

Dzieki za rady dotyczace drewna. Bedziemy suszyc na paletach i na dworze :D

Na szczescie za miesiac mamy miec drewutnie :-)