Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Barozi

Potwierdzam, u mnie w wyliczeniach opłacalnosci instalcji solarów wyszło że będą się zwracać ok. 15 lat ( solary w tym czasie jeszcze trzeba wymienić bo nie mają takiej żywotności) przy grzaniu gazem ziemnym.

Ale o ile ja pamiętam, to przyjmowałaś jakąś horrendalną cenę za te solary. Przelicz to jeszcze raz przy 7tys. za całość.

No i barozi nie ma gazu, więc latem też będzie musiał latać z łopatą i dosypywać węglą do pieca.

I podziwiać kłęby dymu z komina :-P

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A w ogóle, to jak podejdziemy do tego w sposób stricte ekonomiczny, to ŻADNA inwestycja w oszczędzanie energii się nie "opłaca", bo nie liczymy kosztów alternatywnych.

Najlepiej tę forsę wsadzic w fundusz albo nawet na lokatę i na pewno wyjdziemy na plus.

Tylko chyba nie o to chodzi...

Na instalację solarną przyjmowałam ok 13-15 tyś. Przy paleniu węglem okres zwrotu jest jeszcze dłuzszy, ale............... jak mówisz, że cały system solrny z zasobnikiem i instalacją tak staniał, to może rzeczywiście warto?

Co do latania z łopatą w lato ( choć przypuszczam że w piecu Baroziego byłby podajnik) to tez by mi się nie chciało ( dlatego, miedzy innymi za Twoja namową, zrezygnowłam z pieca na węgiel i inne :lol: )

Barozi

Może zrób jak pisałeś tylko instalację i jak starczy kasy to zrobisz resztę.

Potwierdzazm co pisze Depi, koszt całego zestawu solarnego zaczyna sie od 6,5 tys.

Odliczcie od tego jeszcze zasobnik na wodę który i tak niektórzy z was będa mieli, to cala reszta zaczyna sie od 4,5 tys.

A to się już opłaca.

Barozi - zrób tak jak napisałeś, tylko zamiast zwyklego zasobnika wstaw większy i biwalentny.

No tak, ty przecież będziesz mial piec na wegierl ,a tego to modulowac sie za bardzo nie da. Pozostaje ci chyba jednak ten bufor.

P.S.

Oto jak wygląda promocja Vieśmana i Braasa, znalezione na forum

Rozmawiałem dziś z przedstawicielem Viessmanna na temat promocji przy zakupie dachu Brassa i sprawa wygląda następująco.

Zestaw 2x panel płaski Vitosol 100 (w tym 1 za 1zł) + zasobnik 300 litrów + akcesoria do montażu itp. cena katalogowa 9.640 netto

Oj taaaaak, taaaaak ... ostatnio najbardziej pozadana jest pewna rumunska Ksiezniczka 8) :lol:

Bywałem niegdyś dość często w Rumunii i muszę powiedzieć, że księżniczki (i nie tylko) mają bardzo dobrej jakości. :-D

jewrioszka Niezła promocja... khe khe...

Depi,

Rozumiem Cię, że nie pochwalasz pieca na węgiel, no ale co mam zrobić.

Gdybym miał gaz ziemny to na pewno wybrałbym ten sposób ogrzewania, ale nie mam i nie widać nawet zwiastunów aby był. Zbiornika też nie chciałem stawiać, gdyż po pierwsze gaz ze zbiornika jest droższy od ziemnego, a po drugie... szpeci podwórko. Wiem, ze można go zasłonić, ale przepisy bezpieczeństwa są dość restrykcyjne jeśli o to chodzi. Są zbiorniki podziemne, ale wtedy są droższe. Ogólnie nie chciało mi się bawić w zbiornik.

Na początku myślałem o pompie ciepła, ale zrezygnowałem ze względu na koszty, oraz brak decyzji co robimy z drugą częścią działki (wtedy cały czas myślałem że kiedyś ją sprzedam).

Kolektory rozważam z powodu tego, że kilkoro moich znajomych ma takie cuś i zachwala na wszystkie możliwe sposoby.

Podsumowując, ekologia nie jest mi obojętna, ale cóż czynić.... Ktoś kiedyś powiedział, że czysta energia jest tylko dla bogatych.

Myślę, że rozwiązaniem jest budownictwo niskoenergetyczne. Niedługo mam zamiar budować drugi dom. Zbuduję go tak aby jeszcze mniej ciepła potrzebował niż obecny.

Też nie jestem zwolennikiem węgla. Mam to szczęście, że wszyscy moi sąsiedzi mimo braku gazu ziemnego zdecydowali się na butlę. Niby jeden przebąkuje o zamianie na "eko"groszek, ale chyba tego nie zrobi.

Barozi. Jeśli jesteś w stanie wydać 60-70 tysięcy na ogrzewanie węglem to może przemyśl jeszcze raz pompę ciepła.

Jeśli jesteś w stanie wydać 60-70 tysięcy na ogrzewanie węglem to może przemyśl jeszcze raz pompę ciepła.

Good point. No i jest jeszcze wersja bardziej bio - pelety, owies czy inne trociny.

Podobno owies jest bardzo korzystny.

Ja sam jeszcze nie wiem, co wybiorę - zależy od ceny doprowadzenia gazu i ceny, jaką uda mi się uzyskac na pompę ciepła. Jeśli oba te rozwiązania okazałyby się niedostępne z jakiegoś powodu to bym wybrał owies/pelety.

A Jezier ma rację - najbardziej ekologicznym przedsięwzięciem jest po prostu zużywanie mniejszej ilości energii.

A propos - ma ktoś doświadczenia z roletami, a konkretnie z RKSami? Jak i jakie zamontować, aby nie było mostka cieplnego?

Właśnie o to chodzi że nie jestem w stanie tyle wydać...

Liczyłem na połowę tej kwoty, góra 40 tyś (razem z rozprowadzeniem wody użytkowej).

Ja wydałem poniżej dychy. Ogrzewanie, ciepła woda, cała hydraulika. Nie liczę kominka, bo nie używam go do celów grzewczych. Właściwie to palę w nim żadziej niż raz w miesiącu.

A mua wyjątkowo zgodzę się z Jezierem i Depim. ( z tym pierwszym zgadzam sie częściej) :wink:

Rozwiązaniem jest budownictwo energo-oszczędne razem z alternatywnymi żródłami energii.

Barozi - gdzieś czytałem że można już kupić pompę ciepła w tej kwocie o ktorej wspominasz.

Sami chcieliśy grzać węglem, ale okazało się że różnca w cenie nie jest aż tak wysoka no i dochodzi jeszcze komfort korzystania plus ekologia i zmieniliśmy na gaz.

Jezier,

No wiesz... . Już nic nie mówię ;) Aż się załamałem. Już mi się nie chce budować ;)

Ale rzeczywiście prądu nigdy nie rozważałem jako źródła ciepła.

Jewiorszka,

Z tego co pamiętam to ty będziesz miał gaz ziemny z sieci, tak?? W takim wypadku też wziąłbym gaz.

Czytam i czytam te dylematy bo mam takie same. Jeszcze niedawno dałabym sobie rękę obciąć, że będzie rekuperacja a teraz wolałabym tego nie robić a zrobić solary, bo też miałabym problem z grzaniem wody latem. Poza tym czytałam, że lepsza przy ogrzewaniu kominkowym jest zamontowanie turbiny niż rozprowadzenie przez kratki do pokoi na górze. Poza tym też jestem niechętna kupować ten piec na paliwo stałe wiedząc jakie z nas leniuchy, a duży kocioł na wodę na pewno do nas wejdzie. Kierbud namawia mnie mnie w związku z tym na wentylację grawitacyjną od czego teraz się odchodzi. Olej opałowy odpada, za dużo brzydkich i dużych zbiorników, wanna itp.

Jednak przy ogrzewaniu samym kominkiem bez rekuperacji jest ryzyko szybkiego oziębiania się pomieszczeń. Znalazłam jednak połączenie kominka i pieca kaflowego, gdzie ciepło się rozchodzi na zasadzie promieniowania i długo trzyma ciepło. Może to jest ten kompromis http://www.ogniskadomowe.pl/index.php

napiszcie mądre głowy co radzicie

Jezier,

Wykombinowałem że zrobię chyba inaczej. Na razie zrezygnuję z solarów, ale pozostawię sobie wyjścia, aby móc je podłączyć w razie gdybym się zdecydował. Pozostanę chyba jednak przy buforze ciepła i sterowniku pogodowym.

Detalicznie, mnie również wyszło z obliczeń, że zarówno pompa ciepła jak i solary to zabawa dla tych, którzy teraz mają zapas forsy, ale ew. obawiają się, że złote czasy kiedyś się skończą.

Też postanowiłem wypuścić rurkę pod sam dach. Jak przyjdzie dobry czas dla kolektorów, to i ja mam jedną połać dachu idealnie na południe wyeksponowaną...