rrmi 29.05.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Amber mysle , ze z kazdego wiekszego skladu dowioza Ci to co potrzebujesz.W moim skladzie nie biora nawet za dowoz , pewnie tez masz cos takiego w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pineska32 29.05.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 dłuuugo mnie nie było tutaj, ale za to objeździłam pół Warszawy i okolice Betsi - do Chobota jeszcze nie trafiłam , no nie po drodze mi zupełnie. Byłam w Pruszkowie w Akbudzie na oglad drzwi, w Pisecznie w italceramice na Dworcowej - polecam dobre ceny, towaru mnóstwo transport gratis. Po przeczytaniu Waszych postów z ostatnich dni - dokładam kilka swoch uwag. Podciągi - architektom nie chce sie liczyć. Robiliśmy adaptacje projektu i dodalismy wykusz. Każdy z architektów robił nam podciag a jeden nawet powiedział, że inaczej sie nie da i ze on nie jest konstruktorem . Oczywiście sie dało, znaleźlismy świetna pania architekt (pracuje na Polibudzie) i mamy tak jak chcieliśmy, jakos ona umie liczyć. Co do wyboru ogrzewania - tam gdzie nie ma gazu z rurociagu najlepiej zrobic wsjo na prund. Co prawda od obliczeń i wyliczeń to mój Piotrus jest, a że ma On charakterek dociekliwy, wnikliwy rzekłabym upierdliwy i LUBI wiedzieć, wszytsko zatem policzył, porobił tabelki i wykresiki i nie ma bata wyszło, ze pradem bedzie najtaniej. Co do cen. Nasz domek prosty jest + wykusz jedyny łamaniec, dach dwuspadowy, lukarna i daszek nad gankiem, powierzchnia 180 m2 z garażem i kotłownia. Wychodzi nam około 450 tysiów. Bez mebli rzecz jasna. Ale z glazura, stolarka odkurzaczem centralnym, reku, i roletami zewn. Dachówka ceramicza kreatona. Jak zaczynalismy budowe w 2005 roku, z naszych tabelek i wyliczeń wychodziło 100 tys. mniej. I to nie jest nawet związane ze wzrostem cen, ale z tzw apetytem, który rosnie w miare jedzenia Pozdr aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.05.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Betsy Dawaj - najtańszy nie musi być, byleby nie był najdroższy Jak trafię 50 tysięcy to będę happy i sądzę, że to nie jest zła cena za miesiąc roboty z okładem. Ja na tyle pracuję cały rok. Prawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 29.05.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Depi, już wysłałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 29.05.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 A ja juz zalazlam w ciemny zaulek.Do tej pory radzilam sobie z wynalazkami mojej ekipy bo temat fundamentow ,scian,stropu mialam wyuczony i byl mi o tyle bliski,ze moglam obserwowac postep prac.Problem zaczal sie z więżba.Nie moglam wejsc na dach i panowie czynili sobie to co chcieli.I uczynili.Z dolu obserwowalam montaz krokwi i nie wierzylam wlasnym oczom bo wydawalo mnie sie,ze opieraja się o komin.E! Wszystko jest zgodnie z projektem-uslyszalam od zalogi.Nie dowierzalam.Udalo mnie sie wleżc na gore i oczom nie wierzylam dwie dlugie i cięzkie krokwie(14x14) wcięte byly w komin i na nim mialy się opierac.Nie zrobiono obejscia komina.Nie podobalo mnie się i uwazam ,ze tak byc nie powinno.Jezeli komin wchodzi z kolizje z więżba to nalezy zrobic obejscie czyli wykomac opaske wokol komina z grubych krokwi podeprzec na nogach z 4 stron i wtedy wesprzec te grube 14-stki na takiej ramie a nie wylupac komin zrobic w nim stopien i wspierac dwie bardzo dlugie i ciezkie krokwie na dziurze wylupanej w kominie. Prosze poradzcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 29.05.2007 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 speek masz dobrego kierownika budowy , mysle , ze najlepiej Ci doradzi. Swoja droga jesli jest jak mowisz to nie ciesle tylko chlopcy spod budki z piwem. Na szczescie mam swojego super ciesle i nawet nie mysle o wiezbie , bo wiem , ze bedzie dobrze zrobiona. Depi trafisz na swoja ekipe , nie poddawaj sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.05.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 flamenco108. Na pewno do kosztów utrzymania trzeba doliczyć wodę i ścieki. Płacę za nie jakieś 100-120 zł miesięcznie. Poza tym podatki za dom i ziemię ok 300 zł rocznie płacę. Fundusz remontowy choć nieujęty to potrafi przypomnieć o sobie. Z innych opłat to telefon, telewizor, monitoring. Kosztują też dojazdy i naprawy samochodu po przemieszczaniu się parszywymi skrótami. Zazdrośnica. Po rozmowie z elektrykiem, który orientował się w przydzielaniu zabezpieczeń w zależności od zamówionej umownej mocy przyłączeniowej, wystąpiłem o 16 kW. Akurat tyle wystarczało minimalnie abym dostał trzy główne bezpieczniki w skrzynce, każdy po 32A. Betsi2006. W ciągu trzech zim wyłączyli mi prąd raz na 5 godzin (6-11) a drugi raz na 12 (23-11). Na szczęście telefoniczna informacja automatyczna w ZEWT zawsze dobrze działała i wiedziałem kiedy należało się spodziewać ponownego puszczenia napięcia w kablu. Prąd był ze 2-3 godziny wcześniej. Nawet nie zdążyłem napalić w kominku a tylko przy tym 12 godzinnym odłączeniu dawało się odczuć obniżkę temperatury w domu (spadła poniżej 20 stopni). Znacznie dotkliwsza była awaria w dostawie wody. Jedna się taka zdarzyła. Pękła rura w sobotę we wsi obok. Naprawili ją dopiero w poniedziałek rano. Niby miałem 200 litrów w zasobniku tylko jak się do niej dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 29.05.2007 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 rrmi- ekipa z polecenia kierownik tez- a ja modle sie aby jak najszybciej opuscili moja budowe.Dobrze,ze tylko mam umowe na stan surowy otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.05.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Niby miałem 200 litrów w zasobniku tylko jak się do niej dostać Eeee... Odkręcić kran? Betsy Doszło - dzięki. Poznałem szczegóły - zdjęcie humuu, drenaż i ocieplenie podłogi nie wchodza w zakres. Jedwabiście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 30.05.2007 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Uo jeżu... No ile działało, co działało, jak działało, jak szybko się włączyło, ile się ładują na nowo aku itp. Zanudzać? Mnie żadne technikalia nie są w stanie zanudzić Technikalia - podoba mi się. Podłaczyłem do tego żarówkę 75W i działała 2 dni, potem sam wyłaczyłem. Przetwornice mam 300W. Sinus na wyjściu. Ot i wsio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.05.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Czyli takiego testu z odcięciem prądu nie robiłeś? Hm.. Dobrze pamiętam, że kupiłes ten zestaw z allegro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 30.05.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Dzięki Jezier - czyli muszę wystąpić w razie o dodatkowe kW, bo umowy jeszcze nie podpisałam na 10. Co do ekip i ich cen. W sezonie nie ma szans znaleźć kogokolwiek wolnego, wczoraj udało mi się stargować tysiąc zł. na 29 tyś robocizny - z dachem (papowanie) i tarasem, a liczą cały obwód domu w metrach pow. całkowitej a u mnie jest 151 około a ja liczyłam zawsze pow. zabudowy której mam 95,60. Pokazywali mi umowę z gościem który ma metraż podobny i ma on umowę na 32 tyś bez dachu. Więc te 30 tyś na 250 domu to musiała by być podpisana umowa w zeszłym roku. Bedę dzwoniła jeszcze w jedno miejsce (wczoraj miałam ale usnęłam , bo kazali mi dzwonić po 22) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 30.05.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Jezeli komin wchodzi z kolizje z więżba to nalezy zrobic obejscie czyli wykomac opaske wokol komina z grubych krokwi podeprzec na nogach z 4 stron i wtedy wesprzec te grube 14-stki na takiej ramie a nie wylupac komin zrobic w nim stopien i wspierac dwie bardzo dlugie i ciezkie krokwie na dziurze wylupanej w kominie. Robi się tzw. WYMIAN. Czyli tnie krokwie celujące w komin po obu stronach komina. Montuje przewiązki - czyli poprzeczne belki tego samego gabarytu co krokwie - do krokwi nie przeciętych po bokach i do tych belek dobija się krokwie ucięte. Nie wspiera się (piszę na podstawie dwóch podręczników, które kułem jako przygotowanie teoretyczne do budowy, ale jeden z nich to taka pozycja dla budujących własnoręcznie) takiej dziury na stropie ani na kominie. Dach jest samodzielną konstrukcją najwyraźniej. Następuje osłabienie konstrukcji dachu w tym miejscu, ale nieznaczne. Coś za coś. W końcu na etapie projektowania mógł architekt komin wrysować pomiędzy krokwie, o ile to było możliwe... http://alius.easyisp.pl/dziennik_budowy/img/wymian_komin.png Jeżeli ekipa jest z polecenia kierbuda, znakiem tego nie pełni on u Ciebie obowiązków inspektora nadzoru, a jedynie wykonawcy. Zatem powinnaś poszukać wsparcia u kogoś z nim nie powiązanego. Takie jest moje zdanie. Kierbud jest w prawie, bo jego obowiązkiem jest kierować robotami, on może przywlec swoje ekipy itp. Natomiast inspektor nadzoru ma reprezentować inwestora, przeprowadzić odbiór i zamęczyć kierbuda o usterki, dokumentacje. To, że z reguły oszczędzamy i nie zatrudniamy inspektora (te same uprawnienia), czasami może się zemścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 30.05.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Witam, Dziś zadzwoniłem rano do Starostwa w Piasecznie i Pani oświeciła mnie ,że : - nie mam projektu szamba ( czy w ulicy Krótkiej jest kanalizacja bo z tego co wiem to jest)- jakiś rzędnych, wyznaczonych - miejsc parkingowych ( nie wiem po co jej to wiedzieć ) Generalnie wysłali mi to w piątek na piśmie, termin na uzupełnienia mam do 6 czerwca a to gówno jeszcze nie doszło. Jak jest z tym projektem szamba i miejscami parkingowymi.Czy mozna kupić jakiś gotowy projekt szamba ??? A miejsca parkingowe to jak mam wyznaczyć?? Dzieki za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.05.2007 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Zazdrośnica 30.000/150=200 zł/m2 77.000/240=320zł/m2 nawet wzliczając garaż 77.000/280=275 zł/m2 Czyli drożej, i to sporo, a, jak pisałem już, cena jednostkowa z metra powinna maleć wraz ze wzrostem powierzchni. Szczególnie, że niektóre rzeczy mam mniejsze z racji piętrowej konstrukcji (fundamenty, dach). Na 200 z metra mogę się zgodzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
husar 30.05.2007 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Depi, Na dzień dzisiejszy w Warszawie chyba będzie trudno znaleźć kogoś za mniej niż 250zl/m2 pow. całk.Tak przynajmniej wynika z moich inwestygacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 30.05.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Dziś zadzwoniłem rano do Starostwa w Piasecznie i Pani oświeciła mnie ,że : - nie mam projektu szamba ( czy w ulicy Krótkiej jest kanalizacja bo z tego co wiem to jest) - jakiś rzędnych, wyznaczonych - miejsc parkingowych ( nie wiem po co jej to wiedzieć ) Na te pytania odpowiedzi winien znać Twój architekt. Mój architekt uważa starostwo piaseczyńskie za najbardziej upierdliwy urząd. Mogę się zgodzić z tą opinią, szczególnie, że zdarza się im też zagubić dokumenty. Co do projektu szamba, to wrzucił jakiś ze strony www i tyle, i napisał w projekcie, że szambo atestowane. Znalazło się to później w decyzji budowlanej... Co do rzędnych ,cytuję za ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego: 3. Część rysunkowa, o której mowa w ust. 1, sporządzona na mapie zgodnie z § 7, powinna określać: 1) orientację położenia działki lub terenu w stosunku do sąsiednich terenów i stron świata; 2) granice działki budowlanej lub terenu, usytuowanie, obrys i układ istniejących i projektowanych obiektów budowlanych, w tym urządzeń budowlanych z nimi związanych, z oznaczeniem wejść i wjazdów oraz liczby kondygnacji, charakterystycznych rzędnych, wymiarów i wzajemnych odległości obiektów budowlanych i urządzeń budowlanych oraz ich przeznaczenia, w nawiązaniu do istniejącej zabudowy terenów sąsiednich, rodzaj i zasięg uciążliwości, zasięg obszaru ograniczonego użytkowania, układ komunikacji wewnętrznej przedstawiony w nawiązaniu do istniejącej i projektowanej komunikacji zewnętrznej, określający układ dróg wewnętrznych, dojazdów, bocznic kolejowych, parkingów, placów i chodników, w miarę potrzeby przekroje oraz profile elementów tego układu, charakterystyczne rzędne i wymiary; Rzędne to linie wysokości terenu. Coś jak poziomice. Miejsca parkingowe powinny być oznaczone na planie zagospodarowania terenu. Pewnie nikt nie będzie sprawdzał, czy rzeczywiście coś na działce zrobiłeś, ale w projekcie być muszą, przecież nie będziesz parkował na drodze (oficjalnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.05.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Na dzień dzisiejszy w Warszawie chyba będzie trudno znaleźć kogoś za mniej niż 250zl/m2 pow. całk. Tak przynajmniej wynika z moich inwestygacji. Don't break me down... Fajne słowo - inwestygacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpassent 30.05.2007 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Witam! Czy ktoś może polecić jakiegoś dobrego szklarza z okolic Łosia/Prażmowa/Piaseczna? Mam do zrobienia lustro 60x210cm, może ktoś polecić kogoś solidnego i przy okazji niedrogiego? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Montana 30.05.2007 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2007 Widzę, że sporo się u Was działo ostatnio U nas przestój. Czekamy na podbitkę. Niedługo ruszamy z panelami na piętrze. A reszta musi czekać na swoją kolej... przypływ gotówki ... Podpinam się do proźby na namiary na szklarza . A najlepiej jakby był z okolic...bo lustra będą wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts