Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie szamba.

Planuję szambo dość daleko od ogrodzenia i zamierzam pociągnąć rurę i wstawić szybkozłączkę w płocie. No i teraz moje pytanie. Jak daleko od płotu mogę ustawić szambo, aby pompa z szambiarki dała radę pociągnąć nieczystości.

Byłbym wdzięczny za odpowiedź bo na dniach muszę się zdecydować co do usytuowania szamba.

P.S. Tak wiem. W projekcie mam zupełnie gdzie indziej, ale kierbud już zezwolił na zmianę miejsca, tylko muszę podąć decyzję gdzie.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Betsi,

A na jakie drewno w ostatecznosci sie zdecydowalas?

Wczoraj juz nie odpisalam na PW. Wrocilismy bardzo pozno i pewnie bylas juz po spotkaniu :roll:

Kupilam sobie dzisiaj wylaz na strych :-) No piekny jest :lol: Nie moge sie doczekac kiedy mi go zamontuja i swobodnie bede moga podglac co tez sie na strychu dzieje :lol:

Betsi,

A na jakie drewno w ostatecznosci sie zdecydowalas?

Kupilam sobie dzisiaj wylaz na strych :-) No piekny jest :lol: Nie moge sie doczekac kiedy mi go zamontuja i swobodnie bede moga podglac co tez sie na strychu dzieje :lol:

Zdecydowałam się w końcu na dąb ( wynegocjowałam obniżkę ceny) :wink:

Skoro wyłaz na strych może być piękny, to myślę, że moje schody też brzydkie nie będą ( choć niestandartowe) :roll:

A tak poza tym to chyba znalazłem wreszcie działkę która spełnia podstawowe wymagania.

To świetnie, że w naszej okolicy mozna jeszcze coś kupić.

A jak ceny? Dalej idą w górę czy tylko niekórzy je tak zawyżają?

Czy za 50k można kupić działeczkę ok. 1000m2?

Bo np. jeszcze rok temu można było za tą cenę kupić w Złotokłosie i bliżej Prażmowa.

Problem jest taki, że nie ma działek na sprzedaż. Bardzo ciężko coś znależć. W zeszłym tygodniu pojechałem obejrzeć działkę 1000 m2 (20x50 m), za 80 tys. Okazało się, że jest to ogródek działkowy przy blokach po byłym PGR. Z jednej strony uliczki bloki a z drugiej ogródki.

Obrzydlistwo.

Za 50 tysięcy to niczego się nie kupi. 50 zł/m2 to kosztują w dalszych okolicach działki rolne. Niestety o powierzchni powyżej 10 000m2. Szukałem działki w gminie Tarczyn.

Aby z pola zrobić teren pod budownictwo jednorodzinne potrzeba i dużo kasy i dużo cierpliwości. Zmiana planów przestrzennych, podziały geodezyjne, uzbrojenie, często zdrenowanie. Potem przychodzą podatki - Adjecenski i VAT. A jak ziemia ma nieuregulowane sprawy własnościowe?

Jak jeździłem i szukałem działek to się okazuje, że bardzo dużo ziemi miejscowi rolnicy sprzedali za grosze kilka lat temu. Np w miejscu gdzie ja mam działkę (za 60 tys w 2002 r.) z rok czy dwa lata wcześniej (przed podziałem można było kupić 20 tys. m2 za 200 tys. i to było za dużo aby znalazł się kupiec.

Pamiętam jak pod koniec 2001 r. chciałem kupić dwie działki razem 4000 m2 po 10 zł za 1m2 we wsi Ruda, ale się wycofałem z transakcji.

A ja się zastanawiam nad czyms bardzo prozaicznym - kto mi daje warunki techniczne przyłącza do sieci wod-kan??? MPWiK, czy dzielnica?

Wygląda na to, że jest tu jakis zbieg kompetencji.

Pani w Dzielnicy powiedziała, że najpierw do nich trzeba złożyć wniosek o wydanie warunków przyłącza wod-kan i potem, w przypdaku negatywnej opinii dot. przyłączenia, wniosek o wydanie warunków zagospodarowania ścieków, wód opadowych i czegośtam...

Jestem niby prawnikiem, ale nic z tego już nie rozumiem...

Może mi ktoś wyklarować? Pliz?

Jezier, gratulacje! Znalezienie odpowiedniej dzialki jest dzisiaj wyjatkowo trudne. I nie tylko ceny w tym przeszkadzaja :-? Znikoma podaz tez nie ulatwia :roll: Oj wiemy cos o tym ...

Czy spotkaliscie sie gdzies zdobrymi cenami na balustrady do schodow z nierdzewki, polaczonej z drewnem, wypelnionej szklem? Czy cena 1.100 - 1.200 netto/1mb to standard?

Qrcze te balustrady musze miec dosc szybko, bo inaczej nie pozbede sie chorobliwego strachu, gdy moja sucz zaczyna buszowac po domu :roll: