Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jezier to dobrze, że Ci się udało, mnie też pytają o działki znajomi i naprawdę nie wiem co im odpowiedzieć a szukać im specjalnie nie mam czasu. Wiem, ze w tym roku miał być plan dla Czachówka po drugiej stronie torów ale tematu nie śledziłam.

Ma ktoś już kompletną wycenę kominka z płaszczem wodnym, robocizną i instalacją ze zbiornikiem itp. Chciałabym coś porównać.

A czy do inzyniera ruchu musze się udać jeśli z mojej działki nie ma wyjazdu na drogę publiczną?

Wszystko zależy od tego, przy jakiej drodze masz działkę - bramę możesz sobie postawić teoreticznie gdzie chcesz, ale wyjazd z działki winien być uzgodniony z odpowiednim zarządem danej drogi. W tym celu musisz zdaje się (ja to zrobiłem na ksero projektu zagospodarowania, trochę korektora i czarny długopis, potem znowu ksero i gotowe) zrobić rysunek.

Uzgodnienie wyjazdu jest ważne, bo jak zaczną coś Ci przy działce kłaść, to zabezpieczą, bo muszą, a jak rzucą chodniki, to obniżą przy wyjeździe.

Natomiast w decyzji o czymś-tam-wjazdu-na-działkę powinny być warunki, jakie trzeba spełnić, żeby sobie ten wjazd zbudować. U mnie np. muszę w uzgodnieniu z zarządem dróg krajowych zablokować (oznakować itp.) część pasa ruchu i w ogóle. Aż się boję...

NB: Już mi stoją szkielety ścian zewnętrznych, już się zmieniła przestrzeń na działce - SZOK! Zdjęcia w dzienniku budowy.

Depi,

Nie upieram się, ale na razie mam wycenę tylko do niego. Wkrótce powinna być następna wycena. W sumie już teraz zdecydowałem, że na razie do kolektorów wyprowadzę tylko przyłącze, aby w razie jak mi zostanie mi kasy to kupię resztę.

Teraz jestem na etapie więźby i zgrania dostawy drewna z cieślami. A niestety nie jest to łatwe w przypadku składu z Żabieńca :evil:

flamenco108 Pic polega na tym, że moja działka NIE LEŻY przy żadnej drodze. Dojazd do niej będzie po innych prywatnych działkach - jest na nich ustanowiona służebność przechodu i przejazdu i zbudujemy tam jakąś żwirową pewnie alejkę z sąsiadami.

Tak więc nie będę miał w ogóle styczności z drogami publicznymi - co w takim razie?

Czyli odradzacie żabieniec hmm... Barozi to ja mam to samo tylko bez kolektorów słonecznych i pieca na eko tylko inna technologia i myślenie za ok. 28 tysiów.

A jeśli się robi kolektory słoneczne poniżej 10 tyś. to trzeba się zastanowić mocno nad wydolnością systemu. Dobry system to pow. 10 tyś a bliżej 20 tyś, więc temat zostawiam na później.

Na razie może reku. Swoje koncepcje opiszę w dzienniku jak będę wiedziała dokładnie o co mi chodzi :wink:

flamenco108 Pic polega na tym, że moja działka NIE LEŻY przy żadnej drodze. Dojazd do niej będzie po innych prywatnych działkach - jest na nich ustanowiona służebność przechodu i przejazdu i zbudujemy tam jakąś żwirową pewnie alejkę z sąsiadami.

Tak więc nie będę miał w ogóle styczności z drogami publicznymi - co w takim razie?

Strzelam: zapewne wystarczy w zawiadomieniu o budowie płota oznaczyć bramę (i dobrze, żeby brama wypadała tam, gdzie ta droga prywatna - czy jest wyznaczona?) i z głowy.

Ale tu mi kolega podpowiada, że może Ty jesteś tzw. jeleniem - wszyscy sąsiedzi patrzą, co zrobisz - doprowadzisz pront, zbudujesz bramę, dociągniesz gaz... A reszta skorzysta z Twojej inwestycji i będą się odgałęziać od Twojego słupa ;-) i skorzystają z Twoich doświadczeń z biurokracją...

My mamy identyczna sytuacje. Zadnych uzgodnien robic nie musialam. W zgloszeniu budowy ogrodzenia zostala oznaczona brama i wyjazd. I tyle ...

Na drodze mamy ustalona sluzebnosc.

Mam nadzieję, że macie racje z tą drogą.

Co do bycia jeleniem, to sytuacja jest na tyle korzystna, że te działki leżące między nami a drogą publiczną to w 50% działki naszych teściów, w 25% działka dobrego znajomego i w 25% działka niezbyt dobrego znajomego (i w dodatku tuż przy drodze publicznej więc nie ma on żadnego interesu w budowie infrastruktury).

Czyli w najgorszym razie w 50% sąsiedzi bądą z nami współuczestniczyć, a mamy nadzieję nawet na 75%.

A jeśli się robi kolektory słoneczne poniżej 10 tyś. to trzeba się zastanowić mocno nad wydolnością systemu. Dobry system to pow. 10 tyś a bliżej 20 tyś, więc temat zostawiam na później.

Możesz sprecyzować powyższe stwierdzenie? Co to znaczy "wydolność"?

Rzeczywiście dobre kolektory kosztują bliżej 20 tyś niż 10 tyś. Tylko czy na pewno kolektory Wieśmana są ok?? Może jest jakiś ich użytkownik i jest w stanie coś powiedzieć.

A odnośnie pewności, to na pewno wezmę bufor ciepła. Tylko mam teraz dylemat co do wielkości. Piec będzie ok. 25 kW, a z tego co się zorientowałem to na każde kW powinno być min 50l zbiornika a najlepiej 80. W takim razie u mnie wychodzi bufor od 1200 do 2000 l. Przecież to jest ogromne. Czy jeśli wstawiłbym bufor o pojemności, ok. 500-700l to też by dobrze działał??

A może by tak jakimś innym płynem wypełnić bufor. Płynem który ma większą akumulacyjność cieplną???

Depi,

Wcale nie napisałem, że akurat viessmann jest super bo kosztuje prawie 20 tyś zł. Dlatego spytałem o opinię użytkowników takowego.

Piszesz o Hewalexa'ch. Czy możesz coś o nich powiedzieć więcej poza ceną? Jaką daje temperaturę wody (praktycznie) np. w słoneczny styczniowy dzień? Są atrakcyjne i nie powiem że nie wezmę ich pod uwagę, bo nie mają silnego marketingu jak np. Viesmann.

P.S. Wiem, że w styczniu to cwu będę ogrzewał z pieca, ale taka wielkość daje dobre wyobrażenie o tym jak sprawne są to urządzenia.

Depi

Myślę że chodzi tu o pozwolenie na zjazd z drogi głównej na drogę wewnętrzną do Twojej posesji. Nie ważne jest to że ta droga wewn. jest prywatna i że masz służebność.

Jest to decyzja wydana przez Mazowiecki Zarząd Dróg Wojewódzkich ( w moim przypadku jest to zjazd z drogi wojewódzkiej) i tą decyzję musisz dołączyć do pozwolenia na budowę wraz z projektem i innymi papierkami.

Wczesniej musisz złożyć wniosek o wydanie takiej decyzji.

Ten Mazowiecki Zarząd Dróg jest w Otwocku tel: 7793029.

Może zadzwoń i zapytaj czy Ty musisz mieć taką decyzję ( bo może dotyczy to tylko dróg wojwódzkich?)