Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Zuber

Koloru drzwi właśnie jeszcze nie wybrałam - to mogę zrobić na kilka dni przed montarzem czyli jakiś wrzesień.

Okna mam złoty dąb, parapety dębowe i schody ( widoczne z całego parteru) dębowe. Podłoga będzie też dębowa ale nie taka gładka tylko z sękami i różnymi odcieniami. Kuchnia z kolei jest ciemna ( taki ładny misiowy brąz) :wink:

Drzwi wejściowe są w ciemnym złotym dębie.

Tego muratora czytałam oczywiście i piszą tam, że albo do podłogi albo do mebli albo kontrast :-? czyli można wszystko :o

Amber

No to - you are the champion !!!!!!!!!!!!!

Moja podłoga będzie we wrześniu ( pod koniec)

Barozi

W sprawie kotła nie pomogę bo mam gaz :D i nie znam nikogo, kto takowy by urzytkował.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Barozi,

Znajomi maja piec na wsyzstko.Kupili za nie wiele wiecej niz 2 tys w markecie.Pala nim juz 2 lata i tak chwala bo i deski sosnowe i wegielek i stare biurko upala.

Ponoc czym mniej skomplikowany tym lepszy.

Ja doswiadczenia z czyms takim nie mam .U mnie wszystko jak na razie na prad.

Znajomi maja piec na wsyzstko.

Ponoc czym mniej skomplikowany tym lepszy.

Mnie tekst "piec na wszystko" przeraża - od razu staje mi przed oczami jeden z drugim chłopek, który tam i oponę i zdechłego kota spali.

Moim zdaniem powinni tego po prostu zakazać, ale w sumie po co się powtarzam.

Im prostsze tym lepsze o tyle, że się pewnie nie zepsuje (bo niby co się ma tam zepsuć?), ale te bardziej skomplikowane są sprawniejsze (czyli tańsze w eksploatacji). Szczytowym osiągnięciem tej gałęzi techniki grzewczej jest chyba piec zgazowujący drewno.

Ja bym wziął pelety lub owies, jeśli nie miałbym wyboru. Czyste, ekologiczne a wychodzi cenowo prawie to samo, co węgiel.

Depi,

A ten chlopek opony do pieca nie wsadzi,za duzo roboty bo to chyba pociac trzeba,a i tak spali ja za stodola.

Piszac na wszystko mialam na mysli mozliwosc palenia i peletami i drewnem w tym samym piecu.

Znajomi ,o ktorych wczesniej pisalam ,zakupli wlasnie prasowane brykiety z trocin i drewno akacjowe( ponoc lepsze od sosny ).I to bedzie juz ostatni sezon ich palenia w piecu bo w przyszlym roku przechodza na gaz.

Grupo budujaca!

Krotkie pytanie - czy 23.000 (za Comfo Control pelna automatyka lub 21.000 za standard) za system wentylacji mechanicznej z reku + dodatkowo 10.000 za GWC to duzo? To wycena z rekuperatory.pl.

Jesli Wasze oferty byly lepsze, kto bedzie Wam robil instalacje? I zastanawiamy sie tez nad klimatyzacja, choc o dziwo doradca z rekuperatory.pl szczerze nam odradzal, choc sami tez robia klimatyzacje. Dziwne... :roll:

Jesli ktos zechce sie podzielic namiarami - prosze na priva

Pozdrawiam,

Grupo budujaca!

Krotkie pytanie - czy 23.000 (za Comfo Control pelna automatyka lub 21.000 za standard) za system wentylacji mechanicznej z reku + dodatkowo 10.000 za GWC to duzo? To wycena z rekuperatory.pl.

Centrala wentylacyjna StorkAir 350-G91 BFB wraz z osprzętem

9250 PLN

Komplet niezbędnych materiałów instalacyjnych systemu REKU (trójniki, anemostaty, przewody elastyczne izolowane, przepustnice, redukcje, materiały łączeniowe i uszczelniające itp.) – razem

6015 PLN

Wykonanie instalacji wentylacyjnej w budynku Klienta.

Cena zawiera dojazd ekipy oraz transport materiałów do Klienta do odległości 50 km od siedziby firmy.

4000 PLN

WARTOŚĆ ŁĄCZNA SYSTEMU COMFOCONTROL WRAZ Z MONTAŻEM: 19 265 PLN netto 20 614 PLN brutto

Taką ofertę otrzymaliśmy od rekuperatory.pl Czyli Twoja mieści się w ich standardzie.

Teraz poświęcamy część wolnych taktów procesora na znalezienie metody obniżenia tych kosztów. Wiemy, że nie zawalczymy z pozycją nr 1, bo StorkAir to absolutny namber łan, a do tego z bypassem niezbędnym dla GWC i dystrybuowany jest tylko przez rekuperatory.pl (na razie nie mam namiaru na żadną konkurencję). Z elementami do budowy instalacji liczymy, że można zawalczyć, ale niewiele. Najwięcej można oszczędzić na samodzielnym montażu. Wydaje się dosyć prosty, szczególnie, że przestrzenie na przebieg tych rur przewidzieliśmy już na etapie koncepcji projektowej.

Jesli Wasze oferty byly lepsze, kto bedzie Wam robil instalacje?

Zżarło mi coś posta chyba... Pisałem tak:

Nie może my podać, czy mamy LEPSZĄ ofertę, bowiem nie wiemy JAKĄ ofertę TY masz. Nie napisałeś co za te 31-33 tys dostajesz (jaki reku, jaki GWC itp.).

Ja za Bartosza CNWB 400/200 (wydatek 600m3/h), wentylatory EBM, kanały, anemostaty i resztę badziewia mam wycenę 15500 netto i na GWC żwirowy ze zraszaniem kolejne 14500 netto. Czyli tyle co Ty.

Która wersja lepsza można jednak ocenić dopiero po porównaniu parametrów.

Co do StorkAira to fajny, ale za drogi i słaby do mojej chałupy.

Flamenco

Mój piec będzie Vailant eco tec ( coś tam) kondensacyjny.

Czy ktoś planuje klimę ( nie koniecznie wcałym domu)?

Ja na razie jestem na etapie kupna wszystkiego w pakiecie od Ulricha (kocioł, kominek, solary). Co prawda s łyszałem różne opinie, ale mój architekt mówi, że je stosował w kilku miejscach i wszyscy są zadowoleni. Kondesat oczywiscie.

Klimę najwyżej przenośną. Zobaczymy najpierw, jak się będzie GWC z autobypassem sprawdzał.

Jesli Wasze oferty byly lepsze, kto bedzie Wam robil instalacje?

Zżarło mi coś posta chyba... Pisałem tak:

Nie może my podać, czy mamy LEPSZĄ ofertę, bowiem nie wiemy JAKĄ ofertę TY masz. Nie napisałeś co za te 31-33 tys dostajesz (jaki reku, jaki GWC itp.).

Ja za Bartosza CNWB 400/200 (wydatek 600m3/h), wentylatory EBM, kanały, anemostaty i resztę badziewia mam wycenę 15500 netto i na GWC żwirowy ze zraszaniem kolejne 14500 netto. Czyli tyle co Ty.

Która wersja lepsza można jednak ocenić dopiero po porównaniu parametrów.

Co do StorkAira to fajny, ale za drogi i słaby do mojej chałupy.

Moja kalkulacja jest nastepujaca:

StorkAir 350-G91 BFB 10.700, rury, anemostaty, przepustnice, redukcje itp - 6800, robocizna 4800 (wszystko netto).

GWC AWADUKT THERMO 7578, przepustnica automat z czujnikiem temp zew.1200, czerpnia ogroowa 550.

Teraz wszystko jasne?

Orientowaliscie sie jak w praktyce radzi sobie Bartosz?

Pozdrawiam,

e.

Nie do końca jasne, ale w miarę. Po reku wnoszę, że masz mniejszy dom, niż ja. Za rury za to płacisz więcej - może są bardziej wypasione? Ja za rury i położenie mam 7300 chyba w sumie.

No i masz ten nibyantybakteryjny Awadukt. Tu można przyoszczędzić najprościej.

Orientowaliśmy się i raczej wszyscy są zgodni, że Bartosz radzi sobie dobrze. Inaczej byśmy go nie kupowali, n'est ce pas? :-)

Mamy ogromną prośbę

Dwa dni temu zaginął nasz psiak-Pikuś.Mieszaniec, brązowy , podpalany, wilczurowaty, waży ok 20 kg, mierzy ok 50 cm.

Ochipowany w schronisku na Paluchu.

Cecha charakterystyczna -szrama nad lewym oczkiem.

Zaginął w Pracach Małych.

Powiadomiliśmy Straż Miejską, schroniska, rozwiesiliśmy ogłoszenia i szukamy ciągle.

Może ktoś z was , albo znajomych, albo znajomych, znajomych zauważy błąkajacego się po okolicy pieska.

Prosimy o kontakt.Dla znalazcy nagroda.

604 21 23 44, 601 33 68 82

Pikuś choruje na epilepsję i musi być pod opieką weterynarza oraz dostawać leki.

A wyglada tak:

http://images24.fotosik.pl/39/e76672766d8a483e.jpg

Z góry dziękujemy

Kasia Tomek i Filipek

zuber,

Rozwieszonych ogloszen musi byc na prawde duzo. Pytaj o pozwolenie sklepikarzy i rozwieszaj na drzwiach okolicznych spozywczakow, monopolowych i piekarni. Powiadom tez pobliskich wetow o zaginionym psiaku. A poza tym szukajcie. Najlepiej z ulubiona zabawka-piszczalka. Taki dzwiek rozpoznawalny jest przez psa lepiej i szybciej niz wolanie go po imieniu.

Trzymam kciuki za szybkie znalezienie czworonoga ...

zuber - czy dzwonliście do gminy i pytaleś z kim gmina ma podpisaną umowę na odłapywanie psów ? Jeśli nadal z Grodeckim to źle - to hycel i ma duże manka na psach ?

Jeśli nie dzwoniliście, zadzwońcie, niech gmina odpowie z kim ma podpisaną umowę na odlapywanie ? tak zapytajcie kto odłapuje na terenie gminy. Napiszcie mi kto teraz w gminie odłapuje a ja wam podam telefon do tego kto odłapuje. Jeśli w pobliżu kończy się jedna gmina a zaczyna druga - sprawdzić w każdej z sąsiadujących.

Ktore schroniska zawiadomiliście ?

W chipa nie wierz - 90% osób jak znajdzie psa chipa nie sprawdzi.

Czy pies był wykastrowany ? czy wybrał się na dziewczyny ?

jak na dziewczyny to to co mogę zaproponować to, że przyprowadzę swojego a on teraz zakochany i zobaczymy w jaką stronę nas zaprowadzi.

zamieść koniecznie informację na

http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=96 na forum w dziale psy w potrzebie, zaginione

http://zaginionepsy.waw.pl/viewforum.php?f=16[/url]

oraz na stronie Palucha

tutaj masz bazę zdjeć psow, które trafiły na paluch

http://www.paluch.org.pl/system_kwarantanna.php

Grafinka nie był wykastrowany

Pikuś ma epilepsję, i kastracja u niego to nie taka prosta sprawa.

Wygląda na to, że wybrał się na dziewczyny, to jest w ogóle taki typ łazęgi , ale tym razem to poważna sprawa.Piszczał po nocach, stracił apetyt, typowe objawy.

Wychodzę na chwilę rolepiać ogłoszenia , ale za godzinę jestem.

Z tym twoim psem to chyba dobry pomysł.

Odpisz.

Amber

Robię tak jak piszesz.Dzięki za wsparcie.

Cały czas liczę na to, że waruje u jakiejś suki.

Wcześniej miałam sukę i wiem do czego psy są zdolne w takich sprawach.

Za jednym kochliwym epileptykiem będzie podążał drugi :) jak nic - bo mój też padaczkowy.

Dziś się już zaraz ciemno zrobi ale możemy umowić się na rano - bo zanim dojadę i zabiorę psa z działki ( jestem w warszawie teraz) a pies na działce to noc zapadnie. O której rano mam być z drugim wąchaczem i dokładnie gdzie ? na pw mi prześlijcie namiary.

Zuber

Piesek na pewno się znajdzie. Jeśli poleciał za suczką to pewnie wróci sam.

Długo go macie?

Jesienią zaszłego roku zaginął pies moich rodziców, szukaliśmy go 1,5 dnia chodząc po lesie i okolicznych wsiach cały czas nawołując. Kiedy już zwątpiliśmy wrócił sam. Podejżewamy że ktoś go przetrzymał na swojej posesji przez noc i cały ranek a potem chyba udało mu się uciec i przybiegł do domu.