Pineska32 15.08.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Witam po dłuuugiej przerwie! Witam oczywiście starych i nowych sąsiadów Udało sie nam z wakacjami!!! W końcu bylismy 2 tygodnie nad morzem, pierwsze 4 dni były niezbyt wakacyjne, ale od 2.08. cudne słonko i mozna było poleniuchowac na plazy. Tzn. ja rysowałam zazwyczaj jakies pomieszczenie dla elektryków bądź hydraulików, a dzieciaki pluskały się w Bałtyku! Wczoraj byłam rano na budowie a potem około 12 wpadłam do Auchana na zakupy. W alejce z dziecięcymi artykułami stała młoda kobieta, szczupła z czarnymi, długimi włosami i rozmawiała przez telefon, wypowiadając słowa nazstepujace "teraz jadę na budowe, a potem do biura" Może to któraś z Was???? Jakoś nie miałam odwagi podejśc i zapytać, a poza tym dziecko w wózku zaczynało juz popiskiwać, więc popędziłam do kasy. Z postepów budowlanych, to mamy już rolety, część elektryki, niedługo hydraulik wchodzi ale jeszcze nie mamy elewacji. Może w połowie września. A i pierwszą burzę juz przetrwaliśmy w naszym domku;) Pozdrawiam ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.08.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Jak wykańczacie cokoły?Rozważał ktoś z Was tynki mozikowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewajanecka 15.08.2007 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Betsi2006Dziekuję , za mile słowa.Za duzo się tego zebrało.Klopoty rodzinne i przeprowadzka szybciej niz myslałam.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 15.08.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 Witajcie Nowi w grupie. Juz obrzydlo i znudzilo mnie to budowanie.Wybieram sie na zasluzona chwile relaksu http://www.hotelgramburg.home.pl a nastepnie zimna Skandynawia.Tego mnie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 15.08.2007 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2007 AmberWind, No nie wiem. Początkowo tak planowaliśmy, ale chyba nie zdążymy wysuszyć domu przed świętami aby położyć podłogi. A będziemy mieli drewniane. Choć właśnie mi Kasia podpowiada że "cuda się zdarzają" barozi, Moze warto zatrudnic jakis sprzet do osuszania? Budynek obok nas beda tak osuszac. Wlascicielom sie spieszy, wiec koszty pradu i sprzetu im nie straszne Chca zamieszkac na Wigilie, a poki co dom ma mury i wiezbe ... ewajanecka, Przyznam szczerze, ze ja tez mam lekkie obawy "jak sie do tej wsi przyzwyczaje". Najbardziej bedzie mi brakowac infrastruktury, kilku sklepow w zasiegu "reki", silowni ze stolem do tenisa w obrebie budynku, basenu 100 metrow od domu, ulubionej piekarni, pralni 3 minuty drogi od naszego domu itp.itd. Tam wszedzie bedzie dalej Hmmm ... no nic, pozyjemy - zobaczymy ... Pineska, Gratuluje przede wszystkim urlopu ... Rany, jestem tak zmeczona ze nie potrafie juz o niczym innym myslec tylko o listopadzie i slodkim lenistwie w jakims SPA Ale poki co tyram jak przyslowiowy wol Betsi, O cokolach jeszcze nawet nie mysle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot_pirx 16.08.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Witam serdecznie po urolpie. Dwa tygodnie na półwyspie helskim to jest to czego mi było potrzeba. Teraz mogę z pełnym zapałem przystępować do budowy. Dzięki za informacje o zdejmowaniu humusu, a czy możecie ewentualnie polecić jakiegoś dobrego koparkowego z okolicy? Z góry dziękuję. Czy ktoś z Was robił może studnię (ale kopaną, nie wierconą)? Jaki to mniej więcej koszt jest? Tak się zastanawiam czy się opłaca, myślę głównie o podlewaniu ogrodu, ponieważ niedługo zrobią u nas kanalizację, więc nie uśmiecha mi się płacić za nią jak za zboże. Co prawda można chyba założyć też osobne liczniki na wodę ogrodową, ale jeszcze nie interesowałam się jakie to są koszty. Jeśli chodzi o instalację odgromową to my przyłączamy się do większości i również nie będziemy mieć. Agrafka - o złożone dokumenty zawsze trzeba się dowiadywać, bo nam kiedyś jakiś pan wprost powiedział, że on ma tyle wniosków na biurku, że zajmuje się tymi, w sprawie których ktoś dzwoni, a reszta smętnie spada coraz niżej na stosiku. Zazdroszczę Wam tej wykończeniówki. Już bym wolała być na tym etapie. My zaczynamy 1 września tego roku, ale myślę, że uda nam się wprowadzić dopiero na Boże Narodzenie 2008. Pożyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 16.08.2007 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 [...] Co prawda można chyba założyć też osobne liczniki na wodę ogrodową, ale jeszcze nie interesowałam się jakie to są koszty. [...] pilot-pirx, w gminie Piaseczno wodą rządzi Elmar. Też pytaliśmy się u nich o taką opcję. Ma to sens, jeśli jest się podłączonym do kanalizacji, wtedy licznik na wodę ogrodową jest za licznikiem głównym i przy rozliczaniu trzeba podawać odczyty z obu. Koszt znośny w porównaniu z całą operacją, ale dokładnej kwoty nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 16.08.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Jak wykańczacie cokoły? Rozważał ktoś z Was tynki mozikowe? Szczerze mówiąc nie wiem jak to wygląda ale brzmi ciekawie. zawsze to coś innego. My jednak opstajemy przy klinkierze ale tylko cokoły bez tych narożników. Tak jest zrobiona nasza znajoma Sandra i ładnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot_pirx 16.08.2007 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Dzięki ms. zadzwonię do nich i zobaczę o jakim koszcie mowa. I jak by to się miało do kosztów zrobienia studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 16.08.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Witam serdecznie po urolpie. Dwa tygodnie na półwyspie helskim to jest to czego mi było potrzeba. Teraz mogę z pełnym zapałem przystępować do budowy. Dzięki za informacje o zdejmowaniu humusu, a czy możecie ewentualnie polecić jakiegoś dobrego koparkowego z okolicy? Z góry dziękuję. Czy ktoś z Was robił może studnię (ale kopaną, nie wierconą)? Jaki to mniej więcej koszt jest? Tak się zastanawiam czy się opłaca, myślę głównie o podlewaniu ogrodu, ponieważ niedługo zrobią u nas kanalizację, więc nie uśmiecha mi się płacić za nią jak za zboże. Co prawda można chyba założyć też osobne liczniki na wodę ogrodową, ale jeszcze nie interesowałam się jakie to są koszty. Jeśli chodzi o instalację odgromową to my przyłączamy się do większości i również nie będziemy mieć. Agrafka - o złożone dokumenty zawsze trzeba się dowiadywać, bo nam kiedyś jakiś pan wprost powiedział, że on ma tyle wniosków na biurku, że zajmuje się tymi, w sprawie których ktoś dzwoni, a reszta smętnie spada coraz niżej na stosiku. Zazdroszczę Wam tej wykończeniówki. Już bym wolała być na tym etapie. My zaczynamy 1 września tego roku, ale myślę, że uda nam się wprowadzić dopiero na Boże Narodzenie 2008. Pożyjemy zobaczymy witaj, Ja też mialem dylemat co z wodą a ponieważ mam kanalizację w ulicy wybrałem tą opcję. Zapłaciłem za przeciągniecie 16 m rury wraz z wszystkimi uzgodnieniai, projektami 3300 pln. Woda leci i jest czysta. Studnia głebionowa gdybym chciał wykopać z pompą kosztowałaby mnie ok 5500 wiec bardzo drogo. Kiedys wykopie sobie studnie taką na 5 kręgów co by woda do ogrodu była i wszystko. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot_pirx 16.08.2007 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 adam2007 a nie orientujesz się ile mniej więcej kosztowałoby wykopanie takiej studni na 5 kręgów (no i jakaś pompa chyba do tego)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 16.08.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Kto z Was ma okna drewniane. Poszukuję sprawdzonych producentów takich okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 16.08.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Jak wykańczacie cokoły? Rozważał ktoś z Was tynki mozikowe? Szczerze mówiąc nie wiem jak to wygląda ale brzmi ciekawie. zawsze to coś innego. My jednak opstajemy przy klinkierze ale tylko cokoły bez tych narożników. Tak jest zrobiona nasza znajoma Sandra i ładnie wygląda. Komarek Którą znajomą Sandrę masz na mysli? Złotokłos czy moją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 16.08.2007 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 W Zlotokłosie. Bo u Ciebie jeszcze nie ma cokołów zrobionych i nawet nie wiem co planujesz. Wczoraj miałam wizytę kolejnych fanów sandry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 16.08.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 adam2007 a nie orientujesz się ile mniej więcej kosztowałoby wykopanie takiej studni na 5 kręgów (no i jakaś pompa chyba do tego)? Czy Twoja studnia będzie na 5 kręgów, to okaże sie jak będziesz kopać-na jakim poziomie masz wodę. Zadzwoń lub podjedź do Piskórki ( ul. Główna 63, firma Lesmar )-tam jest producent kręgów betonowych i innych elementów tel.227276199 dowiesz sie jaki jest koszt materiału. Myslę że w 2000 to raczej się zamkniesz. A gdzie byłaś na tym Półwyspie helskim. Masz jaką fajną kwaterę? Bo ja też jeżdżę na Hel - to moje ulubione miejsce w Polsce na wakacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 16.08.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Komarek To ten dom w Złotokłosie nie ma wymurownych tych narożników?Chyba muszę się tam przejechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 16.08.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 no własnie ma. Specjalnie pojechalismy tam by zobaczyć na jakiej wysokości mają cokół. I okazało się, że cokół jest z płytki klinkierowej tak jak w projekcie a narożniki otynkowane w kolorze ścian. Ładnie to wygląda bo dziięki temu narożniki trochę się wyróżniają a dół nie zlewa sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pilot_pirx 16.08.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 Betsi dzięki za info w sprawie studni. Jeśli chodzi o Hel to od ponad dziesieciu lat jeżdżę zawsze do Kuźnicy i uważam, że jest to najpiękniejszy fragment półwyspu. Jastarnia zaczyna coraz bardziej przypominać Władysławowo, jeśli chodzi o ilość ludzi, Jurata traci swój przedwojenny urok, ze względu na powstające koszmarne apartamentowce. Hel trochę za duży, z koszmarnymi bloczkami i trzeba daleko lecieć do morza. Chałup nie znam, więc nie wypowiadam się. A Kuźnica - kameralna, spokojna wioska rybacka, najwęższy fragment półwyspu więc od zatoki do morza idziesz 2 minuty góra. Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 16.08.2007 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 adam2007 a nie orientujesz się ile mniej więcej kosztowałoby wykopanie takiej studni na 5 kręgów (no i jakaś pompa chyba do tego)? Czy Twoja studnia będzie na 5 kręgów, to okaże sie jak będziesz kopać-na jakim poziomie masz wodę. Zadzwoń lub podjedź do Piskórki ( ul. Główna 63, firma Lesmar )-tam jest producent kręgów betonowych i innych elementów tel.227276199 dowiesz sie jaki jest koszt materiału. Myslę że w 2000 to raczej się zamkniesz. Dokładnie. Szczegóły wyjdą w praniu. Dzieki za namiar na kręgarza. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 16.08.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2007 adam2007 a nie orientujesz się ile mniej więcej kosztowałoby wykopanie takiej studni na 5 kręgów (no i jakaś pompa chyba do tego)? Sadzę ,że koło 2000 pln ale to zalezy na jakim poziomie masz wodę? Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts