Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

AmberWind

Gratuluje :)

Ciekawe jak Ty bedziesz czula się w nowym domu?

Mam nadzieje , ze nie zatesknisz za starym miejscem juz pierwszego ranka.

Poradzcie mi w sprawie zaslon , firan . Czy macie krawcowe , które będa to szyly czy jak to bedzie u Was wygladalo?Mam dwie lewe rece i nie wiem jak się przybrac do tego.

Tesknoty wielkiej raczej nie bedzie ;) Fakt miejsce do mieszkania mam fajne, mieszkanko rowniez ale ... ale to cholerne 4 pietro bez windy :evil: Jedynym pocieszeniem jest to, ze zylakow miec nie bede :lol: , ale cala reszta jest raczej koszmarna :roll: Mecze sie tutaj juz 4 rok i to wystarczy ;) Teraz na kolejne 4 przeprowadze sie do domu ... potem zobaczymy ;)

Co do zaslon i firan - nie doradze. Do szycia mam dwie lewe rece ;), a wszedzie bedziemy miec albo rolety rzymskie, albo normalne (np. na Veluxach).

martulmj,

Buduje od stycznia tego roku ;) Kupilismy dom w stanie surowym (mury i dach) i od tego momentu go wykanczamy.

Wprowadzimy sie do stanu prawie calkowicie wykonczonego. Brak bedzie tylko drzwi, na nie trzeba poczekac 8 - 10 tygodni i wielu lamp, rolet, oraz mebli do salonu. Dzialke i podjazd zrobimy wiosna 2008r.

Powodzenia w budowaniu. Ja po tych kilku miesiacach myslenia o budowie, wybierania, projektowania, kupowania i liczenia mam serdecznie dosc ... Ale z drugiej strony, po doswiadczeniach z tym domem, kolejny moge stawiac juz od pierwszego papierka. Aby tylko nie za szybko :lol:

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Wczoraj odwiedziliśmy słynne zakłady z Zadobrza w sprawie podłóg i parkietów i wybraliśmy sobie wszystko.

Na dole deski dąb natural czy standard - nie pamiętam :p /najjaśniejsze z możliwych, a na górze parkiet brzozowy-też jasny/.

Ceny naprawdę przyzwoite.

Tylko żeby wylewki zdążyły wyschnąć :cry:

I jesteśmy po pierwszych rozmowach w sprawie kuchni.

Za kilka dni zobaczymy na co nas stać-drewno-fornir czy MDF :wink:

Załatwiamy poza W-Wą, więc może uda się zaszaleć :wink:

rrmi

Przykro mi z powodu było nie było naszego elektryka.

U nas Adaś też się nie pojawia, ale nam odwrotnie niż wam się nie spieszy-bo musimy się z nim ostateczie rozliczyć-więc sama rozumiesz :)

Jego strata i póki co pieniądze na koncie.

Amber

Zobaczysz, na wsi mieszka się cudownie.

Też całe życie mieszkałam w miastach i zawsze wydawało mi się , że jestem raczej taka wielkomiejska.

Może to kwestia starzenia się i innych potrzeb :wink: , ale za nic nie chcę już do miasta.

Nawet nie boję się zostawać sama na tym moim odludziu.

martuljm

Witaj w grupie.

Papierologią się nie przejmuj.

Dla mnie najbardziej absurdalna była konieczność dołączenia w adaptacji projektu adnotacji o warunkach eksploatacji górniczej :o :o :o

Jeden z większych absurdów-teraz się z tego śmieję.

Ash5,

Witaj i duzo wyrwalosci :-)

zuber,

Bardzo licze na to, ze na wsi spodoba mi sie bardziej niz w centrum tego wielkiego osiedla ;)

Sluchajcie, kto z Was ma doswiadczenia z Konstancin Net? Chodzi w szczegolnosci o szybkosc sieci (wiadomo gwarantowana jest tylko do routera brzegowego), oraz jakie wystepuja opoznienia. Kolejna sprawa, czy czesto bywaja jakies awarie powodujace zawieszenie dzialania uslug.

Niestety poki co nie ma u nas mozliwosci instalacji WiMax'a z Neti, a moje lacze Orange okrutnie sie na wsi slimaczy, wiec albo nerwosol, albo drugi operator :lol:

rrmi

Przykro mi z powodu było nie było naszego elektryka.

U nas Adaś też się nie pojawia, ale nam odwrotnie niż wam się nie spieszy-bo musimy się z nim ostateczie rozliczyć-więc sama rozumiesz :)

Jego strata i póki co pieniądze na koncie.

Pojawil sie, wlasnie pracujePrzykre jest , ze musialam drzec jape i powiedziec , ze nie zaplace jesli tego nie dokonczy.

Powiedzial , ze nie bylo kontaktu z gosciem , ktory ma pieczatke SEP.

I ja to wszystko rozumiem , tylko kiedy rozmawialismy byl urzedzony o tym , ze nam sie spieszy i powiedzial , ze nie ma problemu.Poza tym sa telefony .

Ja moze jestem zbyt wymagajaca, ale tak mam.

Mje slowo jest wazne dla mnie i licze zawsze na to , ze inni maja tak samo.

Dla mnie to proste jak kilo drutu zbrojeniowego .

Pewnie mamy inne pojecie spieszenia.

Zeby nie bylo niejasnosci to chcialam powiedziec ,ze nie ma byc Tobie przykro , tylko dlatego , ze byl wziety z Twojej budowy.

Nie mam zadnego ale w stosunku do Was.

To chyba oczywiste , ale wole napisac.

Przykre jest to , ze tak to dziala.

Ot i wszystko. :-?

Zreszta bardzo mily chlopak .

:)

Witaj Ash5Powodzenia

Bym dodala jeszcze , ze mi sie na wsi podoba i tez sie nie boje.

Tylko nie lubie jak takie czarne skaczace sa kolo lozka.

:D

No ale brame mam nieszczelna :roll:

Zuber tak w ogole to ciemno bardzo w nocy jest 8)

Bardzo

Dzięki za serdeczne powitanie.

A widzę, że z Wielkiego Osiedla ( zwanego również Szuflandią) więcej nas tu zwiewa do " wsi spokojna, wsi wesoła".

Amber,

mnie też stresują robale. Nie sądziłam, ze aż tak, ale... Chyba może być problem z komarami w lecie, kiedy w nocy otwierać będziemy okna w sypialni. Trzeba coś wymyśleć. Jakieś moskietiery designerskie albo co...

Witajcie nowe forumowiczki i forumowicze.

Rrmi

Poproszę o namiar na geodetę.

Czy ten atest szamba potrzebny jest do odbioru budynku? Robiłam szambo bez rach. ale wiem że jest atestowane, i co teraz?

W sprawie firanek nie pomogę, bo mieć nie bedę. A jak przyjdzie mi pomysł na jakieś ozdobne zasłonki, to uszyję je sama :lol:

Odnośnie robaczków, muszek i innych to absolutnie montuję moskitiery.

Amber

Konstancin net - zapytaj Jewrioszkę.

Wybierałam dzisiaj z mężem armaturę do łazienek i zlew do kuchni.

Zeszło się 3 godziny ( to rekord-poprzednio w tym samym sklepie 2 i 2,5 wybierając sanitarne). Tam się nie da krócej. :wink: Dałam się namówić na metalowy zlew ( taki z kropkami nie gładki) oj... będę tego żałować, a miał być z konglomeratu.

A tak na prawdę to będzie bardzo pasował do mojej kuchni bo będzie sporo metalu i szkła.

W Castoramie znalazłam super zlew gospodarczy do garażu i kotłowni oraz jeszcze fajniejszy do pralni ( z tarą na ściance zlewu)

Amber,

mnie też stresują robale. Nie sądziłam, ze aż tak, ale... Chyba może być problem z komarami w lecie, kiedy w nocy otwierać będziemy okna w sypialni. Trzeba coś wymyśleć. Jakieś moskietiery designerskie albo co...

Komary, komarami ale w salonie przy otwartych drzwiach tarasowych panosza sie ... swierszcze :o Wskakuja do domu, jakby nigdy nic, maja chyba z 15 cm dlugosci, zielone jak trawa, tlusciutkie i do tego baaaardzo glosne :lol: Prawie codziennie odlawiamy jednego osobnika, ktory akurat na parapecie chce nam "zagrac" :roll: 8) A moze to ten sam uparciuszek nas nawiedza? :roll: :lol:

Betsi, ho, ho, ho ... mialas zlewowe zakupy :-) A metalowy do kuchni rowniez sobie kupilismy. Ale nie Franke :evil: Nie lubimy Franke :lol:

Co do atestu szamba, to nam powiedziano ze musi byc dolaczone do papierow przy odbiorze. Nawet jesli robilas bez rachunku, to atest powinien byc wydany. Jedno drugiego nie wyklucza.

ewajanecka, ano wlasnie. Te komorkowe kiepsko dzialaja, wiec pozostana u nas jako backup'owe. Glowne musimy miec tak nie mniej niz 2Mb/s :roll: Juz jestem umowiona z KonstancinNet na pomiar. Nie mniej chcialabym miec mozliwosc np. miesiecznych testow wydajnosci i stabilnosci sieci. :roll:

Betsi namiar na geodete podesle jutro , bo gdzies wsadzilam i nie moge znalezc :oops:

Co do szamba to jest tak jak mowi Amber.

Ja nie bralam papieru , ale atest przywiezli.

O zlewach nie myslalam jeszcze.

Kolejny tydzien sie zaczyna ,to milego tygodnia Wam zycze.

:p

Betsi czy zamierzasz prac na tarze? :lol:

Widzialam kiedys ten zlew .

Dlaczego?

Przez ostatnie 6 lat urzytkowałam zlew Franke z konglomeratu. Był swietny.

Z konglomeratu moze i sa swietne, ale te stalowe okrutne w utrzymaniu dobrego wygladu. Musi byc doprawdy miekka woda, aby nie wylazily biale plamy :-?

Czy wiecie że chwasty rosną nawet na górze piachu? ( tylko piachu nie znieszanego z ziemią) :-?

Wiem, wiemy ... u nas tez tak obrodzilo na 100% piachu :evil:

Milego budowlanego tygodnia :-) Jutro odbieram blat do lazienki. Ciekawa jestem ostatecznego efektu ... Dzisiaj kupilismy plafony i kinkiety do gabinetu i jednej z lazienek. Mimo, ze wszedzie jeszcze balagan, kurz, narzedzia i nieskonczone prace, czujemy "oddech" przeprowadzki 8)

I ja mam urodzaj w chwasty na piachu :D

Wykoncze sie przez elektryka.

W piatek dokonczyl prace , wstawil jakis pstryczek , jakos tam sie tlumaczyl .

Zaplacilismy mu polowe kwoty , zobowiazal sie w sobote dowiezc brakujacy papierek.

Dzis mamy poniedzialek .

Nie ma elektryka , nie ma papierka.

Zaczynam sie zastanawiac nad tym czy ma w ogole jakis uprawnienia .

I mam nadzieje , ze sie nie okaze , ze znowu mam miekkie serce i musze doplacic do tego ,zatrudniajac kogos innego .

Wlosy jeza sie na glowie :-?

Za duza ta ignorancja jest :-?

Dlaczego?

Przez ostatnie 6 lat urzytkowałam zlew Franke z konglomeratu. Był swietny.

Z konglomeratu moze i sa swietne, ale te stalowe okrutne w utrzymaniu dobrego wygladu. Musi byc doprawdy miekka woda, aby nie wylazily biale plamy :-?

A czy ten zlew miałaś gładki metalowy czy taki z kropeczkami? Pan w sklepie przekonywał mnie że na tych niegładkich śladów od wody nie widać ( ma taki w domu).