magnolia 23.08.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 AdamTartak w Bobrowcu miewa dobre drewno, ale trzeba bardzo uwazać bo zdarzają im się knoty. No i ceny- jak sie dogadasz to i tak nie wiadomo ile zapłacisz. A szef ma politykę - wycisnąć z klienta ile się da- przy mnie nawet śmiał się że ktoś bierze od niego towar przy cenach jakie ten mu zaśpiewał. Ale jak się zdobędziesz na asertywność i jesteś czujny to polecam- my mamy od nich więźbę i jest ok. Choć nie obeszło się bez awantur, a my jesteśmy raczej 'nie awanturujący się'. Od wczoraj mamy skończony dach z dachówką . Wygląda ślicznie. Niestety skończyła nam się kasa.Teraz kolej na sprzedaż mieszkania- ale tak, żeby móc mieszkać w nim do wiosny. Nie wiem czy znajdziemy kogoś, kto na to pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 23.08.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Magnolia Super że jesteś i budujesz.O ile dobrze pamietam to zajmujesz się ogrodami? TAK? Potrzebuję porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 23.08.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Tak Betsi, jestem architektem krajobrazu.Chętnie doradzę jeśli potrzebujesz.Pozdrawiam Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 23.08.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Czesc Magnolia. Dlugo Cie nie bylo i takie newsy:):0 Slyszalam , ze druga ekipa sie spisala I dobrze. Co do ogrodu ,to nie chcialabym Cie za darmo wykorzystywac , ale jesli moge to zapytam tylko czy powojnik nadaje sie do donicy? Bo ja bym nim swoje kolumny oplotla Betsi zobacz w Grestonie plytki na Krakowskiej , naprawde duzy wybor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 23.08.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Rrmi A gdzie ten greston, już za Jankami w naszą stronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 23.08.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Hej rrmi. Czasem tu wpadam, chociaz raczej tylko przelotem. wciąz mnie cos goni.Powojniki generalnie nadaja sie do donicy, ale do donicy, a nie do doniczki- tzn. donica musi być duża i porządna, zeby korzenie powojnika miały szansę w niej przezimowac .I dobrze jeszcze dodatkowo owinąć donicę na zimę agrowłókną. W duże mrozy zawsze jednak będzie ryzyko że przemarźnie.Tylko jesli masz pomysł, że powojnik sam wlezie na kolumnę i sie po niej będzie wspinał to nic z tego- on musi mieć jakieś cienki żerdzie, albo linki do wspinania. generalnie powojniki nie rosną za wielkie- 3-4 metry, więć rozmiarem są ok. ale wybierając musisz zwrócic uwagę na to jaka to grupa powojników, bo są też powojniki byliny, czyli takie co co roku odrastają na nowo od ziemi, czyli na efekt czekasz co roku parę miesięcy. generalnie polecam odmiany botaniczne- maja mniejsze kwiaty, ale za to w dużej masie i sa bardziej tolerancyjne co do gleby i wilgoności podłoża. Aha- powojniki lubią dość żyzną ziemię- bedzie go trzeba zasilać i nie znosza przesuszenia - raczej bedziesz musiała go sporo podlewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 23.08.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Rrmi, a o drugiej ekipie słyszałaś od kierownika? Tak- Panowie są super!!!Ponieważ mocno sie niepokoiliśmy i dużo ich pytaliśmy, wszystko robili tak na 110 % , więc w efekcie stwierdzili że wybudowali nam schron przeciwatomowy.Bardzo jestem Ci wdzięczna za Kierownika, szczególnie że ta ekipa to od niego polecona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 23.08.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Rrmi A gdzie ten greston, już za Jankami w naszą stronę?Tak, jadac do nas po prawej , tuz za swiatlami Duzy szyld jest. Magnolia Dziekuje bardzo , kupie na wiosne duze donice i rozciagne zylki ,jak przemarznie to trudno , bo nie mam jak inaczej tego zrobic , tylko w doniczkach. Chyba , ze cos innego wymysle na te kolumny, inne kwiaty znaczy . Mam czas poki co nie ma mowy o czymkolwiek Zycze korzystnej sprzedazy ,duzo ludzi tak kombinuje , mysle , ze bedziesz jednak musiala troche zjechac z ceny zeby kupujacemu sie to oplacalo. Ciesze sie , ze Kierownik i Jego ekipa sie sprawili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 23.08.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Rany ... kupujemy se te domy z kolumnami, a potem glowimy sie jak dworkowy klimat zielskiem zaslonic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 23.08.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Rany ... kupujemy se te domy z kolumnami, a potem glowimy sie jak dworkowy klimat zielskiem zaslonic Problem polega na tym, że niezależnie od tego czy styl domu jest dworkowy czy średnio nowoczesny ( za taki uważam mój) to Ci architekci wszędzie te kolumny wstawiają, bo jeden trzyma dach, drugi jakiś podciąg a trzeci i.... szósty jest do ozdoby żeby tamte nie były samotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 23.08.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 a mnie się moje kolumny podobają (Twoje też Betsii ) i nie mam zamiaru ich zasłaniać. a ta skośna podpora to moja ulubiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 23.08.2007 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 w Bobrowcu stoi taki jeden domek z kolumnami na ganku, na których przez cały rok jest oświetlenie choinkowe. I wieczorem obowiązkowo zapalone. Szok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 23.08.2007 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 w Bobrowcu stoi taki jeden domek z kolumnami na ganku, na których przez cały rok jest oświetlenie choinkowe. I wieczorem obowiązkowo zapalone. Szok Tragedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 23.08.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Adam ja slupki na tymczasowe ogrodzenie zamawialam w Leśnictwo Sierzchów. Nadleśnictwo Chojnów tel. 0 22 726 89 9705-530 (p-ta Góra Kalwaria) Sierzchów, Mazowiecka 3 za 35 szt wys 2,2 z transportem zaplacilam 150 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewajanecka 23.08.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Rany ... kupujemy se te domy z kolumnami, a potem glowimy sie jak dworkowy klimat zielskiem zaslonic I ja mam takie.Tynkujemy je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 23.08.2007 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Alez dzisiaj goraco ... uffff ... Machine papierzysk i mapek do odbioru budynku wprawilismy na dobre w ruch Teraz pozostanie dopelnienie urzedowego czasu i mozemy mieszkac Mamy rowniez adres, z ulica i numerem budynku. Jednym slowem moge sobie kupic cyferki i umiescic je w "widocznym miejscu" No i prad na stale bedzie lada dzien Betsi, jak tam plany zagospodarowania podjazdu? Macie juz termin robot? Czy zdecydowaliscie sie ostatecznie na Vege? A teraz pytanie do uzytkownikow szamb. Jakie chemikalia stosujecie, aby ... aby szambo nie wydawalo zadnych zapachow? U nas dopiero ekipa z niego korzysta, a tak przechodzac obok zbiornika wyczuwa sie z lekka niezbyt przyjemny zapach ... Kupilam jakis patent w sklepie (tabletki + granulat), ale moze jest cos bardziej skutecznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 23.08.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Amber Na Vegę jestem prawie zdecydowana tylko nie zaklepałam sobie terminu bo nie wiedziałam kiedy będę robić ogrodzenie i tynk na zewnątrz. A kostkę kładzie się na samym końcu już po tych wszystkich robotach. Ogrodzenie wyklaruje się na początku przyszłego tygodnia ( 2 oferty do porównania i terminy). W sumie to dobrze że mi o tym przypomniałaś bo może zaklepię sobie termin ( jeśli jeszcze jest) Mam do Ciebie prośbę, czy mogłabyś tak na bieżąco zrobić listę papierków ktore są potrzebne do odbioru budynku oraz kiedy można je już składać ( czy musi być glazura i podłogi?). Będę bardzo wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 23.08.2007 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Betsi, Po pierwsze przeczytaj co masz na PnB. U nas jest tylko zgloszenie budynku do uzytkowania. Po zlozeniu dokumentow Urzad na 21 dni na ich weryfikacje i ewentualne wezwanie nas do uzupelnia czegos co moze brakowac. Po drugie caly ciezar zmagan z papierkami zrzucilam na kierbuda i geodete Po naszej stronie jest tylko aktualny wyciag z planu zagospodarowania i podpisy. Jakie jest minimum do zgloszenia nie wiem ... My wykanczamy caly dom przed zamieszkaniem, wiec interesowalismy sie tylko, czy musi byc zagospodarowana dzialka. Jako ze nie musi, to zglosilismy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 23.08.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2007 Mozna rowniez dokonac czesciowego odbioru budynku do zamieszkania i sie zameldowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 24.08.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2007 Witam, Co prawda ja jestem raczej z grupy Wawerskiej, ale potrzebuje pomocy w okolicach Piaseczna, gdzie mieszkają moi rodzice. Otóż kilka miesięcy temu rozpoczeli remont segmentu. Miał on polegać głównie na ociepleniu elewacji i położeniu tynku. Pierwsza ekipa (umówiona dwa miesiące wcześniej) nie pojawiła się w umówionym terminie. Przez kilka dni nie było możliwości dodzwonienia się do nich. Udało się dopiero z innego numeru telefonu (!). Powiedzieli, że nie przyjadą, bo mają inne roboty a do nas jest za daleko. Druga, na którą trzeba było czekać kolejny miesiąc, zrobiła dokładnie to samo. Trzecia, po kolejnych kilku tygodniach oczekiwania pojawiła się, rozstawiła rusztowanie, przykleiła styropian po czym poprosiła o rozliczenie tego co do tej pory wykonali. Ojciec nie podejrzewając niczego zapłacił... i tyle ich widział. Po tygodniu zgłosił się do nas właściciel hurtowni, z której brali materiał - okazało się że brali "na kredyt" i mu nie zapłacili (najlepsze, że od rodziców dostali też kasę na zakup materiałów). Ponieważ nie dało się z nimi skontaktować, rodzice znaleźli kolejną ekipę (to już czwarta). Powiedzieli, że dokończą robotę, ale za półtora miesiąca... półtora miesiąca minęło dwa tygodnie temu a ekipy ani widu... po wielu próbach udało się dodzwonić do ich szefa - stwierdził, że ludzie mu pouciekali więc rezygnuje z roboty u nas. Błagam, znacie może jakąś ekipę od elewacji, która wywiązuje się ze swoich zobowiązań? ps. Poza elewacją rodzice wymieniali też ogrodzenie. Segment jest na strzeżonym osiedlu, więc każdy kto chce wjechać musi zameldować się u ochrony. I wiecie co? Jak przyjechał facet w sprawie ogrodzenia i powiedział ochronie gdzie jedzie, to ochroniarz mu na to: "niech pan tam nie jedzie - już cztery ekipy się zmyły - pewnie nie płacą" (!!!). Po prostu ręce opadają. Na szczęście ekipa od ogrodzenia się nie przestraszyła, w dwa dni zrobiła swoje, dostała kasę i sprawa skończona. A ta przeklęta rozbebrana elewacja straszy od wiosny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts