Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Witam

Po okolo 4 miesiacach zalatwiania mozemy sie wreszcie z zona pochwalic odebranym pozwoleniem i dziennikiem budowy. Jak myslicie czy warto jeszcze probowac zanalezc kogos do postawienia przed zima stanu surowego, czy raczej nie ma na to szans?

Pozdrawiam

Marcin

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marcelek,

Moj dom zaczeto budowac od poczatku sierpnia 2006r. Za miesiac planujemy przeprowadzke :-) Fakt, zima 2006/2007 byla bardzo ciepla i wlasciwie od stycznia prowadzilam intensywne prace wykonczeniowe. Dzieki temu tynki i podlogi schly ok. 2 - 4 miesiecy przed odblozeniem ich kaflami i pomalowaniem. Jesli masz sensowna ekipe, to zaczynaj :-)

Betsi,

I jak z ludzmi do pracy? Udalo sie znalezc?

W czwartek bedziemy miec juz cale schody. Napisze o wrazeniach ;)

Jesli ktos szuka dobrego geodety np. do odbioru budynku, to chetnie polece swojego. Jest ok :-)

Amber

Podeślij proszę namiar na tego geodetę.

Jak to wygląda cenowo ( odbiór budynku)? Napisz na PW.

Jestem bardzo ciekawa tych schodów :D

Z ekipą jeszcze nic, choć ponoć ktoś ma dobić od poniedziałku, no cóż trzeba czekać :-? Na razie majster robi sam i pomaga mu trochę glazurnik i mój mąż :p Kotłownia cała w glazurze i terakocie, zostały fugi.

No to nasz pan koparkowy zażyczył sobie więcej, bo 100 zł za godzinę. Koparka Caterpillar (kierownik budowy powiedział, żeby absolutnie nie brać Ostrówka). Mam tylko nadzieję, że wart tych pieniędzy, choć to się okaże dopiero w poniedziałek. 03.09 zaczynamy budowę, nie mogę uwierzyć, że to już :o A drugie w co nie mogę uwierzyć to ile już pieniędzy wydaliśmy choć nic jeszcze nie widać na działce :evil:

Dzisiaj kończą u nas stawiać ogrodzenie, więc pierwszy kształt na działce się pojawi :)

Gratulacje :-) Jestesmy prawie bliskimi sasiadami ;)

barozi,

Przeczytalam, ze rozpatrujesz UPS z akumulatorem zelowym. My tez 8) Nie jest to tania "impreza" ale przy kominku z PW, oraz kotlowni na pewno warto ... Martwia mnie te wiejskie problemy elektryczne przy byle burzy ...

Musimy sie tez zabezpieczyc przepieciowo na okolicznosc zgubnych wyladowan ...

barozi, daj znac jak juz cos wybierzesz. Ja mam w planach spotkanie z elektrykiem i hydraulikiem w celu omowienia wszystkich zabezpieczen.

Witj Depi

Jak wakacje?

Wakacje bardzo fajne. Tak fajne, że az nie chce mi się wracać do tego szaleństwa z budowa domu. Tego było mi chyba trzeba - oderwania sie i nabrania lekkiego dystansu.

Po powrocie mielismy troche kłopotów zdrowotnych, ale juz chyba wszystko OK. Wracam więc do roboty :-(

Amber,

No jeszcze się nie zdecydowałem, choć mam na oku taki ładny UPS na allegro. Jeśli sięnie mylę Jewrioszka coś bardzo podobnego kupił.

Z tym zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym to nie wiem co zrobić. Bezpiecznik jest cholernie drogi. Mój elektryk proponował mi założenie go, ale jak usłyszałem cenę to zrezygnowałem. Jednak się zastanawiam, ze byoby to dobre rozwiązanie.

A tak w ogóle to problemy z prądem w naszej okolicy to mają już bardzo długą historię.

Z tym zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym to nie wiem co zrobić. Bezpiecznik jest cholernie drogi. Mój elektryk proponował mi założenie go, ale jak usłyszałem cenę to zrezygnowałem. Jednak się zastanawiam, ze byoby to dobre rozwiązanie.

A tak w ogóle to problemy z prądem w naszej okolicy to mają już bardzo długą historię.

barozi, jaka kwote masz na mysli? ja jeszcze nie drazylam tematu, wiec zyje w blogiej nieswiadomosc. Obawiam sie jednak, ze zabezpieczona instalacja bedzie dla nas krytyczna ...

Depi, raaany jak ja Ci zazdroszcze ... Wyjazdu a nie pourlopowej grypy ;) Napisz kiedy zaczynacie :-)

Witajcie

u nas spore zmiany - przede wszystkim : mam wreszcie normalnie działający internet (sferia), poprzednio mieliśmy iplus - nie muszę mówić jak to w naszej okolicy działa :roll: ... Tak więc po mału zczytuje zaległe strony :)

Zrównaliśmy wreszcie działkę i staramy się zapanować nad chaszczami, które były mojej wielkości... Rosły i na czystym piachu i glinie.... co mnie pociesza,mam nadzieję, że trawa tym bardziej obrodzi :lol:

Mogę z czystym sumieniem polecić koparkowego ze Złotokłosu - logicznie robi, niesłychanie sprawnie i z szacunkiem do roślin - o ile się je ma :wink: .

koparka - 503-991-691

Nad tym trawnikiem pracowaliśmy z mężęm przez dwa tygodnie + 3 wynajętych łepków do cięższych robót.... (z Głoskowa - najmują się za 10zł/h), no i oczywiście glebogryzarka, a wcześniej pług...bo to był nieuprawiany sad...od ok. 15 lat... tak spędziliśmy upojny urlop 8)

W środku nic konkretnego nie wykańczaliśmy - obecnie rozglądam się za parapetami... macie może jakieś fajne namiary?

A! Chyba nie pisałam, że jakiś czas temu udało nam się znaleźć ekipę do podbitki (większości się nie opłaca rozstawiać rusztowania na samą podbitkę :evil: ), majster przyjechał pooglądał, stwierdził, że dom okropnie skomplikowany do obrobienia :o , ale zrobi za 35zł od metra. Po tygodniu przyjechała jego ekipa, on miał przyjechać następnego dnia... Panowie z minami wielce zdegustowanych, obeszli dom i stwiedzili, że niżej 45zł to oni nie ruszą... Podziękowaliśmy panom - jak dla mnie za uprzejmie :evil: ...

No i to tyle u nas...

Betsi

koparkowy bierze 100zł za godzinę - jak masz więcej godzin - można się dogadać.

Parapety różne - część chciałabym z kamienia, część z drewna. Nie wykluczam też jakichś innych, jestem w fazie rozterki :roll: trochę koncepcja mi się zmieniła..

W maju z tego co pamięta za tynk płaciliśm chyba 8zł.

Za podbitkę plastikową chcą tak mniej więcej 30 - 35 zł