m1m2m3 07.09.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Witam!mam kilka pytan do bardziej doswiadczonych w budowie domu: 1. potrzebuje przeniesc licznik pradowy z jednego budynku do nowo wybudowanego domu (generalnie caly przewod ze slupa przy plocie i zmiana licznika na 3fazowy). Spotkalem sie z jednym elektrykiem, powiedzial kwote X i to, ze licznik bedzie umieszczony na scianie budynku w szafce. Dla mnie to ok, ale powiedzial tez, ze nie tylko licznik bedzie zaplombowany, ale tez skrzynka (???), a w skrzynce ma byc jeszcze jakis glowny bezpiecznik... wiec jak wystrzeli ten bezpiecznik to kazdorazowo bede musial wzywac kogos z energetyki z plombownica... bezsensu. dodatkowo myslalem, ze w takiej skrzynce mozna od razu zalozyc gniazdko 220v (np. do kosiarki) i silowe), ale elektryk twierdzi, ze w rejonie konstancin takie sa wymagania, ze skrzynka musi byc zaplombowana... czy rzeczywiscie tak jest??? 2. w jaki sposob robi sie odbior techniczny budynku ??? co musi byc spelnione i gdzie sie to zalatwia w piasecznie? ile z tym sie schodzi? 3. czy w okolicach Zalesia G. jest jakas dobra, sprawdzona ekipa od kladzenia dachow (blachodachowka) - robiaca od A do Z, okolo 70m2 potrzebuje zrobic dachu w budynku gospodarczym. pozdrawiammm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 08.09.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Jeżeli ktoś szuka sprawdzonego hydraulika to z czystym sumieniem mogę polecić Pana, który właśnie u mnie skończył pracę.Niezwykle uczciwy, sumienny ,pomocny i pracuje za" normalne" pieniądze.Naprawdę współpraca z nim to czysta przyjemność. Pan Kazimierz 608 732 158 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 08.09.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Skrzynka musi byc zaplombowana.Sily w niej nie schowasz.Musisz odrebne gniazdo na sile w lub na zewnatrz budynku.Wewnatrz domu zamontuja rozdzielnie i tu bedziesz wlaczal wywalony bezpiecznik.Rozmawiaj z elektrykiem powinien dac klucz do czesci skrzynki w ktorej znajduje sie licznik abys mogl podejrzec zuzycie.Twoj elektryk dobrze mowil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 08.09.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Amber Też poproszę o namiar na tą hurtownię elektryczną. Właśnie zbieram oferty na wszystkie pstryczki. Co powiecie na taką łazienkę - przy sypialni? http://www.paradyz.com.pl/?s=15&a=7&lang=pl&collID=257 kolekcja Zefir Znowu spędziłam pół dnia w sklepach i nie mogę się zdecydować. Armatury tylko wybrałam ( w zamian tych chińskich) i gres do kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 09.09.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Betsi, Namiary podalam powyzej, zerknij Co do plytek, to kazdy kolor moze byc fajny. Wszystko zalezy od aranzacji, tego czy komponuje sie z caloscia, oraz czy mieszkancy dobrze w takim otoczeniu sie czuja BTW lazienki przy sypialni ... fajny jest ten zielony ... ale czy troche nie za higieniczny? Troche malo w nim zmyslowosci Osobiscie mietuski lubie o poznym poranku, ale wieczorami tylko pizmo Dzisiaj pierwszy raz zobaczyl ukonczony parkiet No piekny jest ... dotychczas przypominal "brzydkie kaczatko", czyli surowe deski ukryte ochronnie pod tektura. W czwartek tektura zostala usunieta, a parekiet cyklinowany i malowany. Wyglada super. Jesli ktos szuka milego i dobrego w swoich fachu Pana Parkieciarza to spokojnie moge polecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewajanecka 10.09.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Betsi ,Bardzo ładna kolekcja. Zielony delikatny i swiezy. Amber, trzymam kciuki za przeprowadzkę. Jestem po urlopie ,doprowadziłam dom do porzadku po fachowcach .Zaczyna mi się podobac .Elewacja skonczona ,tylko ogrodzenia brak.Często pradu nie ma , tak na wsi podobno jest.Za kilka dni przyjada szafki kuchenne , a ja nie wiem na jaki okap zdecydować .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 10.09.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 ewajanecka, Braki zasilania najbardziej mnie martwia Nie wiem jak to jest, mam rzut beretem do Konstancina, tam podczas burzy prad jest a u nas nie Co do szafek w kuchni to u nas od dzisiaj sa skladane. Okap tez wybrany. Mamy z Teki, podobnie jak plyte indukcyjna. Generalnie wszystko jest fajne, tylko te schody i parapety ... cos czuje, ze jak mi sie przesili kaze wszystko zrobic komus innemu na nowo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 11.09.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Braki zasilania najbardziej mnie martwia U nas na wsi też są braki zasilania. Mąż już gromadzi UPS-y. Mamy pewne spowolnienie prac i załatwiam sprawy papierkowe. Do tej pory sądziłam, że np. akt notarialny jest dokumentem, którego się strzeże jak oka w głowie i nie okazuje wszystkim dookoła. Ale im dalej w las to mam wrażenie, że akt notarialny służy mi niemal za wizytówkę. Tak było przed uzyskaniem pozwolenia na budowę i teraz do każdego przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 11.09.2007 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Z pradem to juz tak bedzie.Wylaczenia sa bardzo czesto i dlatego mam 2 lampy,ktore pomimo braku pradu oswietlaja przez ok 3 godz.Nie musze szukac latarek bo w danym momencie zaskoczy mnie wylaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 11.09.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Dziewczyny Dziękuję za opinię na temat zielonej łazienki. Bardzo lubię jasne, pastelowe kolory, więc chyba się zdecyduję na tą "miętówkę " a jako " piżmo" dorzucę sliwkowe dodatki. Projekt tej łazienki będzie dla mnie wyzwaniem Speek Co to za lampy, o których piszesz? Ewajanecka Jesli chodzi o wyciągi, to zalezy ile możesz wydać. Super są Teki - jaki wybrała Amber i Amica- którą wybrałam ja - jest tak sama jak Faber ( identyczna!!!!) tylko 2000 tańsza. Ogrodzenie zaczynamy robić w środę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 11.09.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 speek, Ano wlasnie, co to za lampy? Betsi, Kompozycja zieleni ze sliwka znajdziesz w TTW OPEX w jednym z kuchennych salonow. No normalnie robi wrazenie Wiem, wiem, ze to nie lazienka ale polaczenie tych dwoch kolorow jest rewelacyjne ms, Akt notarialny to najczesciej uzywany dokument podczas budowy ... Bez niego ani rusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 11.09.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 To zwykle lampy stojace z jakims akumulatorkiem.Jak jest prad to sie laduja a jak nie ma to z tego akumulatorka czerpia.Sa juz stare to i czas pracy duzo krotszy.Podobne o takim dzialaniu widzialam na Bartyckiej i ktos na allegro je tez sprzedawal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 11.09.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 speek, Dzieki Na pewno skorzystamy z Twojego pomyslu Dzisiaj czeka nas pierwsza czesc montowania balustrady wewnetrznej Na poczatku drazki z kwasowki, potem porecze stalowo-drewniane, a na koncu szklo ... Ciekawa jestem efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 11.09.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Amber Te balustrady na pewno będą super i z pewnością przyćmią niedocięgnięcia w drewnie na schodach. Ja też będę robiła poręcze z kwasówki łączone z drewnem, ale niestety bez szkła. Niestety dopóki nie będzie schodów, nie mogę ich zamówić. SpeekDzieki, za lampy. Na pewno trzeba takie mieć w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 11.09.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Potrzebuję przyciąć dobrze ( tzn bez odprysków) 2 parapety klinkierowe.Nie wiecie może gdzie to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 11.09.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Betsi, A Twoi glazurnicy nie moga Ci tego zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 11.09.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Mogą i zrobili, ale te parapety są strasznie twarde i z lekko błyszczącą powłoką i niestety troszkę tej powłoki odpryskuje. Najlepiej uciąć to taką maszyną z wodą, ale oni takiej nie mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 11.09.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Mogą i zrobili, ale te parapety są strasznie twarde i z lekko błyszczącą powłoką i niestety troszkę tej powłoki odpryskuje. Najlepiej uciąć to taką maszyną z wodą, ale oni takiej nie mają. Chyba jestes w bledzie Betsi , niemozliwe , zeby glazurnik nie mial wodnej maszyny. Sprawdz to jeszcze , a jesli sie okaze , ze naprawde nie maja to podjedz do mnie i moj Maz Ci podetnie. Mamy dwie wodne maszyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 11.09.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Rrmi Bardzo dziekuję za ofertę pomocy. Być może skorzystam, ale najpierw dowiem się czy mąż już czegoś nie załatwił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 11.09.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 niemozliwe , zeby glazurnik nie mial wodnej maszyny. ano wlasnie To chyba standard dla takich ekip ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts