Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No niby mają speców od wszystkiego, kierbuda też, ale będę musiał skreślić żaluzje, dobry alarm i wypasioną kuchnie... Albo wziąć 50 tys więcej kredytu...

Jesli firma ma swojego kierbuda i chce Ci go dać na budowę to bież, ale zatrudnij swojego inspektora nadzoru, który skontroluje pracę ekipy i kierbuda.

Kierbud wynajety przez firmę budującą zagląda n budowę raz na miesiąc i jest zazwyczaj dobrym znajomym szefa firmy- co oznacza- krzywe ściany, katy odbiegajace od 90 stopni, żle wykonane izolacje ( to tylko na moim przykładzie)

Jak możesz to weź większy kredyt, bo później będziesz żałował że nie jest zrobione tak jak chciałeś. Z rolet możesz z czystym sumieniem zrezygnować, ale z wypasionej kuchni nie.

Pineska

Brałam z Głoskowa czyścioszka. Niestety mają bez załadunku. U mnie tak jak u Betsi wrzucali robotnicy. Plusem jest to, że często zostawiają na dłużej - jakoś nie po drodze im zabierać... można jeszcze samemu drobnice na spokojnie powyszukiwać w chaszczach (tego pracownicy nigdy nie potrafią :-? )

Depi

Powiem Ci tak... My z mężem na dzień dzisiejszy - kiedy już kończymy budowę (zostały łazienki, schody, podłogi na części poddasza, malowanie niektórych pokoi, parapety wew., listwy przypodłogowe, drzwi wew., karnisze itp.) pierwszą rzeczą o której mówimy wspominając trudy dotychczasowej drogi - jest wspólna myśl, że na pewno jakbyśmy budowali jeszcze raz to z jedną ekipą. Budowaliśmy niestety z wieloma i z założeniem, że większość kupujemy sami.

Widujemy się dokładnie tak jak pisze Pineska, nerwy wiecznie poszarpane, doły co moment, i mimo wspaniałego miejsca na ziemi, które wspólnie tworzymy...często popadamy w stany bliskie depresji... Całe szczęście, że na zmianę :lol:

Mam [...CIACH...] wifi od lokalnego dostawcy ale nie jestem zadowolony.

A jakaż to firma, można wiedzieć? Sam dostałem ofertę od lokalnego ISPa i się zastanawiam. Co jest źle?

Nieznana firma. Lokalna inicjatywa właściwie. Najgorsza jest niepewność, czy wtedy kiedy będę tego najbardziej potrzebował będę mógł wysłać swoją pracę ważącą czasami kilkaset MB przez net. Zdaję sobie sprawę, że moje wymagania są spore a oglądając oferty dostawców internetu wiem, że za kwotę do 200 zł miesięcznie nie znajdę praktycznie niczego z uploadem powyżej 256 kbits. A SDSL to kwoty zazwyczaj przekraczające 1000 zł miesięcznie.

No i jestem w kropie. Bo jestem w zasięgu tylko jednego ISP. Ani TPSA ani NETIA kabli do mnie nie chce podciągnąć. Netia nie chce też WIMAXA mi dać. Sferia nie ma zasięgu. Rozmawiałem z NASK, ale mam za mało zleceń aby pozwolić sobie na taki drogi net. Gdybym miał chociaż jakiegoś wspólnika do 2 MBs łącza. Ale komu oprócz mnie w promieniu kilkudziesięciu metrów potrzebne jest łącze o takich parametrach za kilkaset zł.

Jesli firma ma swojego kierbuda i chce Ci go dać na budowę to bież, ale zatrudnij swojego inspektora nadzoru, który skontroluje pracę ekipy i kierbuda.

Tylko jaki sens brac swojego inspektora , jesli i tak trzeba placic kierownikowi od nich?

To nie ma sensu , no powiedz gdzie tu logika?

Firma nie moze narzucuc swojego kierownika , a jesli tak sobie zyczy to lepiej z takiej firmy zrezygnowac.

Kierbud to kierbud a inspektor to inspektor. Pełnią inne funkcje na budowie. Firma zajmująca się kompleksowo budową nie zdecyduje się na kierowanie budową przez zewnętrznego kierownika.
Oczywiscie , ze masz racje .

Pytania dlaczego firmqa sie nie zdecyduje raczej zadawac nie nalezy

Ja myślę, że decydując się na zlecenie kompleksowej usługi oddajemy kierowanie inwestycją wybranej przez nas firmie. I to ta firma prowadzi budowę, zatrudnia podwykonawców, kupuje materiały. Coś co budując systemem gospodarczym robilibyśmy my.

Więc skoro pozbyliśmy się tej całej odpowiedzialności to i zatrudniania kierownika budowy także. Zostaje nam tylko zatrudnić inspektora do kontroli budowy.

Tak przynajmniej w praktyce to sobie wyobrażam.

Popieram dokładnie to co pisze Jezier.

I u mnie właśnie tak było, że kierbud był związny z firmą budujacą i to oni jemu płacili. Natomiast moim błędem było to , że nie zatrudniłam swojego inspektora nadzoru. Więcej tego błędu nie zrobiłam. :wink:

Mam super kierbuda i całkiem przyzwoita ekipę, która nawet lubi jak kierbud jest 2 razy w tygodniu na budowie, bo jak mają jakiś dylemat ( często wynikajcy z niechlujnej pracy poprzedniej ekipy) to zawsze mogą zapytać i znaleść najlepsze rozwiązanie.

Ja myślę, że decydując się na zlecenie kompleksowej usługi oddajemy kierowanie inwestycją wybranej przez nas firmie. I to ta firma prowadzi budowę, zatrudnia podwykonawców, kupuje materiały. Coś co budując systemem gospodarczym robilibyśmy my.

Więc skoro pozbyliśmy się tej całej odpowiedzialności to i zatrudniania kierownika budowy także. Zostaje nam tylko zatrudnić inspektora do kontroli budowy.

Tak przynajmniej w praktyce to sobie wyobrażam.

Oczywiscie , ze masz racje .

I gdyby wszyscy robili dobrze to co maja robic to byloby ok.

Nie placilabym za inspektora dodatkowo.

Mysle , ze firma plac kiedrownikowi , a nie my jest niedorzeczne.

Bo z jakich niby pieniedzy ta firma placi.

Tu wszysko jest wliczone ,pewnie nawet wiecej.

Co do kupwania materialowo przez ekipy , to mi wystarczy , ze elektryk nakupowal.

Widzialam ceny w hurtowni gdzie kupowal i do dzis nie wiem skad na rachunku sa wyzsze ceny.

Rachunki do wgladu u mnie jak ktos nie wierzy :D

Amber

Pare dni temu walczyłam z tym tematem :evil: . Planowane umycie wszystkich okien w jeden dzień... okazało się utopijnym pomysłem... ze względu właśnie na te małe białe wszędobylskie "kropeczki", większe po kleju i innych niezydentyfikowanych substancjach.

Ja usuwałam to ...hmmm....hmmm...nie śmiejcie się ze mnie, ale taką szeroką plastikową oprawką od ołówka mojej córki. Na tyle miękką, aby nie porysować, a dostatecznie twardą by to pousuwać.

Swoją drogą, to masz fajną ilość okien :)

Utknelam przy tych oknach :cry: :cry: :cry: Myslalam, ze tynk rozpusci Szop 2000 Atlasu ... ale niestety to by bylo zbyt proste :( Kropeczki wciaz tkwia na ramach ... Musze chyba znalezc jakas magiczna oprawke do olowka ;)

Obskoczylam przez dwa dni 7 Veluxow i 4 balkonowe. Nie jestem jeszcze w polowie drogi, a rak nie czuje :roll: Najgorsze, ze z efektow tego mycia tez nie jestem jeszcze zadowolona.

Pineska,

My placimy 300 PLN, ale sami musimy zaladowac. Na szczescie pakujemy juz ostatni kontener :-)

Depi,

Jesli dom ma Ci postawiac sprawdzona firma, to oferta warta przemyslenia. Po doswiadczeniach jedynie z wykonczeniowka nie wyobrazam sobie prowadzenia normalnej aktywnosci zawodowej i budowania "systemem gospodarczym". To po prostu bardzo, bardzo trudne ... Szczerze podziwiam Forumowiczow, ktorzy codziennie o swicie sa na swoich budowach, potem pedza do pracy, a zaraz po wyjsciu z biura ponownie przeciskaja sie przez korki aby dojechac i wszystko sprawdzic, cos kupic, cos zalatwic itp. itd. Na pewno mozna, tylko troche trudniej o radosc budowania ...

W sprawie netu powialo optymizmem ;) TPSA sprawdza warunki techniczne. Wiemy, ze sa ... mam nadzieje, ze oni dojda do tych samych wnioskow 8) Czas oczekiwania na linie (i wbicie slupa) moze trwac 3 tygodnie, ale moze tez 10 miesiecy. Do tego czasu bedziemu korzystac z Orange i backup'owo z Ery ... Jakos trzeba sobie radzic ...

8 dni do przeprowadzki ...

Dobrze , że w tym całym szaleństwie zdarzają się "światełka w tunelu".

Tak , jak np. "moja " firma od drzwi.

Ponieważ nie wyrabiają się z terminami, przyjechali i wlaśnie zamontowali mi drzwi tymczasowe na 3 tygodnie :roll: :lol:

Wiecie co? Ja wcale tego budowania systemem gospodarczym nie wspominam tak źle/no! wiele jeszcze przede mną/.

Na razie mamy stan prawie deweloperski.

Oczywiście bywało różnie, były ekipy i ekipy, ale prawde mówiąc i zakup materiałów nie był problemem/sład pod nosem i prawie wszystko na telefon/i zgranie terminów-tutaj po prostu myślenie z wyprzedzeniem i umawianie wszystkiego z wyprzedzeniem.

A oboje pracujemy i mamy małe dziecko, które jak wiadomo ogranicza swobodę działania :)

Mam porównanie ze znajomymi, którym budowała firma-wcale się mniej nie naużerali.A zapłacili dwa razy więcej.

Depi-odnośnie kosztów.Nie prowadzimy szczegółowych obliczeń, nasz folder dom-kalkulacja, od dawna nie był uzupełniany, ale wiem ile mi zostało na koncie.

Wychodzi mi ,że do stanu obecnego-jak pisałam stan prawie deweloperski/brakuje wylewek, ale wszystkie instalacje włącznie z reku i kominkiem/zapłaciliśmy ok. 2100/m2.

Hello,

Mam pytanko: Czy ktoś z was wie, skąd w naszej okolicy można wypożyczyć lub kupić (niechętnie :roll: ) rusztowanie? Potrzebuję zrobić podbitkę na wysokości max 7,5m, a później zagruntować i pomalować elewację, a ekipa która dotychczas u mnie pracowała już się najwyraźniej znudziła pracą w jednym miejscu... Zabrali rusztowania, których używali od początku budowy a mnie potrzebne ono będzie co najmniej 2 razy... albo raz na dłużej...

Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam,

Np tutaj jest duźa wypożyczalnia rusztowań:

Ul. Wygody 16

Podolszyn Nowy 05-090 Raszyn

tel/ fax +48 22 720 25 84

tel +48 22 797 36 99

tel. kom. +48 661 967 732

tel .kom. +48 607 894 060

e- mail: [email protected]

e- mail: [email protected]

Albo na Puławskiej

http://www.cramo.com.pl/produkt54.php

Buduję koło Piaseczna, ale rusztowanie (warszawskie) przywoziłem z Puławskiej - jedna wypożyczalnia jest koło stacji BP (chyba nazywa się CRAMO), przy skręcie w Płaskowickiej, druga kawałek dalej w stronę centrum koło salonu KIA (napis wypożyczalnia elektronarzędzi). Koszt - chyba 1 zł/szt/dzień

Witam, ponizszy temat zapodalem na wymienie doswiadczen ale cisza a zona ciagle placze i szoruje - szoruje i placze:

przechodzę do rzeczy mając nadzieję ze ktoś coś poradzi:

człowiek kładł u mnie schody - same trepu. Oklejał ściany i podstopnie, bejcował , lakierował.

Podstoponie są z białego aglomarmuru który teoretycznie nie nasiąka. Po zdjęciu taśmy okazało się ze bejca podciągnęła do góry. trochę schodzi ale ciemny ślad na aglomarmurze został. Pytanie rzecz jasna jest proste - czy jest coś czym można te bejcę zmyć ????

(bejca nitro - lakier kładziony zaraz po bejcy). Marmur ubrudzony tylko bejcą - lakier został na taśmie.

Żona płacze, schody mialy byc piekne a jest dramat.

Z góry dzięki, greg

gregwolff,

Niestety nie pomoge, ale wspolczuwam bardzo.

Wlasnie jestem na etpie sprzatania po ekipach i wciaz nie znalazlam sposobu na:

- setki malych kropek na oscieznicach po farbie akrylowej. Delikatne drapanie przy ilosci 30 szt. okien bedzie trwalo cale wieki. Co wiecej farba jest w roznych rowkach oscieznicy i wydrapac sie nie da :(

- wiele kropek i plamek po tynku akrylowym, ktorym malowano elewacje ...

Po tygodniu szorowania efekt jest taki, ze albo bede ze stadem kropek i plamek zyc, albo ich usuwanie zajmie mi co najmniej pare miesiecy :evil:

Do szorowania uzywam Szopa 2000, ale efekt jest marny :evil: