suchyw 30.09.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Witam,jestem nowy na forum. Kupiłem działkę w Głoskowie. Dostałem warunki przyłącza wodnego, w warunkach jako wyknawca wskazana jest firma ELMAR z Wólki Kozodawskiej.Niestety za wykonanie przyłącza do działki (10 metrów, tzn. 8 m droga i 2 metry w głąb działki) firma chce ponad 6 tys. netto, a z 22% VAt to już ponad 8 000 zł.Cena wydaje mi sie ewidętnie niewspółmierna do nakładu materiału, robocizny i normalnej marży.A więc pytania:1. Czy jeżeli w warunkach przylacza jest wskazana firma Elmar to mogę jednak zlecić innej=tańszej?2. Czy jest inna firma w okolicach Piaseczna, która może wykonać przyłącze?3. Czy można jakoś ominąć ten VAT 22%? Sprawa pilna bo wykonywać przyłącze mają na początu października! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.09.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 suchyw. Filma Elmar jest firmą zajmującą się budową, modernizacją, eksploatacją systemów wodociągowych i kanalizacyjnych. Jeśli się przyłączasz do ich wodociągu to nie masz wyjścia i albo im zapłacisz za budowę albo nie będziesz miał wody z wdociągu.A żeby wybudować przyłącze wodociągowe potrzebne jest pozwolenie na budowę. Nie wiem jak chcą cię przyłączyć do sieci tylko na podstawie warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 30.09.2007 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Ona sie nie zaszyje. Zaloze sie , ze nie wie nawet co to igla i nitka Chyba , ze w ukryciu ceruje te skarpety No normalnie jakbysmy sie od trzepaka znaly A wiesz, ze podczas pakowania wylecil mi z rak taki zestaw turystyczny do szycia. Znaczy sie - jakbys nie wiedziala - kolorowe mini-szpuleczki nitek i jedna igla ... Szpuleczki rozsypaly sie po dywanie, a ja zbierajac je do kosza na smieci pomyslalam, ze ostatni raz cos szylam na lekcji zajec technicznych w podstawowce Szpuleczki trzymalam na dnie szuflady na wypadek wszelaki, ale u nas sie nic na tyle niewiele nie targa, aby to szyc a nie wyrzucac ... Zdanie chyba zrozumiale? speek, Dzisiaj mojemu Markowi mowilam o Twoim patencie ze szczotka kibelkowa. Pomruczal cos pod nosem a potem dodal "innowacyjne, baaardzo innowacyjne, moze byc interesujace" I co z ta siatka od ocieplen? Byly juz proby? Montana, Tak mi sie przynajmniej wydaje, ze myszy u mnie niet. Ale kto to wie ... Od jutra juz mieszkamy, wiec nasluch bedzie bardziej precyzyjny BTW mam psa szczurolapa (nie mowiac juz, ze ostatnio gow...jada) , wiec jakby co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 30.09.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Amber,Montana,Jak trudno sie zdecydowac..Kibelkowa szczoka bije wszystkie moje wynalazki.Pomysl z siatka do docieplen -pomylka.Wychodzi twor zamazany nie do przyjecia.Za to kiblowka spisuje sie znakomicie.Udoskonalilam ja tak.ze dwie kiblowe ( okragle o dlugim wlosiu) polazczylamze soba za pomoca cienkiego drutu miedzianego.Ciagnelam nimi od dolu ku gorze ale po skosie i w zaprawie pozostaly drobne poprzeczne kropkowane paski a'la diadonal.Fajnie wygladaly i nie bylo widac tej symetrycznosci.Optycznie z pewnoscia powieksza salon.A teraz robie szablon z kartonu i w miejsca krpek po kiblowce chce wtloczyc kwarco- mike w kolorze bezowo bialym z odceniem zgaszonej czerwieni.Ta sciana kominkowa ma dominowac a jest jej 6,80m.Cieply klimat delikatny spokojny wzorek i te mieniace nalecialosci mikimi kwarcu do tego gra swiatel ,mysle,ze osiagne efekt blyszczenia poszcegolnych kropek po kiblowce. Probowalam kiblowkami traktowc od gory ale szczecina kiblowek ukladala sie dziwnie i te moje wynalazki nie wychodzily dobrze .Przy uzyciu tylko bocznych swiatel wychodzily rozmazane cienie.Tworzy sie balagan kolorystyczny.A po skosach swiatlo sie ladnie zalamywalo i tworzylo przyjemny klimat.Jutro jeszcze dokupie 2 plyty karto gips aby juz w realu na wiekszej powierzchni zobaczyc zalamywanie sie swiatla i czy efekt przy pakacym sie tylko kominku spelni moje oczekiwania.Juz pisalam,ze nie lubie oswietlenia gornego{sufitowego) klimat pomieszczenia maja tworzyc smugi swiatla i cienie z bocznych swiatel.A jak na kominkowej jeszcze zablyszczy kwarc fereria zloto czerwieni?I zloto czerwone jezory pelzajace za szyba kominka? Moze byc fajnie.Taki efekt musze osiagnac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 30.09.2007 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Hej suchyw My też z Głoskowa. I mamy ten sam kłopot tyle że wodę nam będą ciągnąć ok 100 metrów. Zaśpiewali nam chyba 13 tyś za wodę i co najmniej drugie tyle za kanalizę a rurą od kanalizy mamy w działce. Z tego co udało nam sie dowiedzieć od tubylców to jeśli nie musisz ciągnąć wody droga gminną, tylko po polu sąsiada czy swojej posesji, to możesz wziąć inną firmę do kopania rowu i kładzenia rur- i to będzie znacznie tańsze. Ale jeśli po drodze, czy terenie gminnym to trzeba wystapić o pozwolenie na budowę i mieć zatwierdzony projekt budowy przyłącza- oni go robią . I teoretycznie tez może Ci to ktoś zrobić ale oni to odbierają i zwykle tego nie odbiorą jak nie zlecisz tego im. Tubylcy mówią że to niezła klika i nie ma jak z nimi walczyć. Chyba nie ma wyjścia. Okoliczni hydraulicy odradzali nam potyczki z nimi.Pozdrawiam Marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 30.09.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Suchyw,Ja co prawda nie z Gloskowa ale mam potyczki z woda.U mnie zaspiewali 110 tys.za wode i kanalize,wiec kwota jaka podajesz jest dla mnie do przyjecia.Ja bym sie nie zastanawiala.U nas droga jest prywatna i nie wszyscy sa zainteresowani ciagnieciem wody.Z ostatnich postanowien wynika,ze nalezy uzyskac opine srodowiskowa( projekt zrobilam na koszt wlasny) a to jest ok .5m-cy iz taka opinia po pozwolenie na budowe do piaseczna.O! tylkonie to.A wody jak nie bylo tak nie ma bo teren tak zmaliorowali,ze nawet w studni kopanej nie bedzie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 30.09.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 suchyw, My dostalismy wycene za podciagniecie wody na ok. 90.000. Zrzucilismy sie z siedmioma sasiadami i wyszlo do przyjecia. Kanalize wycenili nam na 150.000. Chhcemy ja jak najszybciej, ale sasiedzi potrzebuja wiecej czasu na zebranie budzetu, wiec czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 30.09.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Amber, To juz jutro Samych szczesliwych dni w nowym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 30.09.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Amber, To juz jutro Samych szczesliwych dni w nowym domku. Dzieki wielkie A Tobie jak najszybszej przeprowadzki, oraz udanych eksperymentow ze szczotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 30.09.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Kanalize wycenili nam na 150.000. Chhcemy ja jak najszybciej, ale sasiedzi potrzebuja wiecej czasu na zebranie budzetu, wiec czekamy Nie rozpaczaj , z szambem da sie zyc. Wiadomo , ze inaczej jest z kanaliza [czytaj lepiej ,bo wygodnie], ale masz czujnik , wiec nie zapomnisz zamowic wywoz . Dla mnie tez szambo bylo szokiem ,w poprzednim domu mielismy kanalize , wczesnie zawsze w bloku wiec wiadomo jakie sie ma odczucia. Wielki masz dzien jutro Speek Zaintrygowalas mnie swoja wizja oswietlenia salonu. U nas to juz w ogole nie pasuje zadne swiatlo w suficie , bo wlasciwie nie ma sufitu . Jest polac dachu . Dzieki za inspiracje O szczotce do kibelka nie wspomne , bo nawet nie wiem o czym mowisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 30.09.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Rrmi, Jak to nie wiesz? Szczotka od kibelka pomaga mnie osiagnac efekt na kominku i sianie przyleglej.Nie chce dawac marmurow czy granitow bo kojarzy mnie sie z cmentarzem.Wklad kominkowy mam wypukly i szukam rozwiazan najlepszych do gry swiatel.Nie chce oswietlac sufitu a calkiem fajne efekty mozna osiagnac pdswietlajac jedynie sciany do wysokosci 1,5 m wyzej to tylko zamazane cienie.Efekt podobny ozesz uzyskac przez stojace lampy.Nie kinkiety bo ich siatlo saczy sie jednynie po scianie w waskim zakresie.Aby spotegowac kolory i jakby je rozsiac w pomieszczeniu uzyje kwarcu .A kibelkowa sie nawywijalam i malo mnie blo jednej to uzylam dwoch . A myszy sa bezczelne,kotow sie nie boja.Moje terriey upolowaly w ogrodzie dwie sztuki.Koty poluja w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anya4 01.10.2007 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Witam wszystkich... myślalam, że będe szukać na tym forum ekipy do ocieplenia i tynków ale dziś nastapiła zmiana planów - właśnie ekipa nie dojechała na ostatni etap, czyli ściany dzialowe i więźbę Nie będe się rozpisywać bo na razie szok... MOŻE KTOŚ ZNA KOGOŚ KTO MA TYDZIEN WOLNEGO (gdzieś schnie strop czy z jakiejś innej przyczyny nastapiła przerwa w budowie)... Jak się domyślacie będę wdzięczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 01.10.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Speek Czy Ty tą szczotką to po mokrych tynkach jeździsz czy tylko farbami n już nałożonym na gładko tynku? Amber Wiesz czego Ci życzę ............................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suchyw 01.10.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Wracając do kwesti przyłącza wodnego. Bardzo dziękuje za informacje. Wynika z nich, że moja wycena na 8 tys. to i tak całkiem dobra cena )) A co do "układu" ELMAR to faktycznie niezła sprawa - monopol jak się patrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.10.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 To wszystko k.... monopole. Nie wiem, czy gorsze są urzędy, czy monopoliści, ale chyba ci drudzy. Urzędy są pod lupą, można ich skarżyć itp. A na tych sukin.... nie ma rady. Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 01.10.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 witaj suchyw,u mnie z wyceny Elmaru "tylko" 5 tys. Nawet podsunęli mi swoją umowę. I według tej umowy mogą nie rozpocząć prac w terminie, jeśli wpłacisz zaliczkę i zrezygnujesz - zaliczka przepada. Ogólnie klient ma zapłacić, a jak będzie miał szczęście to może praca zostanie wykonana. Do tego dodaj sobie 1 tys. zł za opłatę partycypacyjną dla gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 01.10.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Amber, życzę jak najwięcej radości z nowego domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 01.10.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Brtsi,Ja robie proby na mokrym,te moje wynalazki beda tylko na sciane kominkowej.Z zalozen na dzisiaj niestety nici.Wazniejsze sprawy zmusily mnie do zaprzestania wszelakich prob.Temat odkladam do piatku. Amber czy Ty jeszcze dychasz?Wszak to juz wreszcie koniec przeprowadzki i pierwsza noc na nowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Montana 01.10.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Temat odkladam do piatku. Ciekawa jestem efektów tych eksperymentów . Strasznie fajnie, że bawisz się światłem - czterema łapkami się podpisuje, jakbym mogła, to żyrandole wysłałabym na księżyc. No chyba, że taka górna lampa np. u dentysty , ale to właściwie można zaliczyć do stojącej (tak zupełnie na marginesie - ta lampa dentystyczna nasunęła mi się, bo właśnie moja córka była pierwszy raz u okolicznego stomatologa - namiar mamy z polecenia - nie zawiodłam się ) Amber No właśnie, co z Tobą? zjadły Cię futrzaki ???? gorszych scenariuszy nie przewiduje... chociaż taki zgrzyt z tętniącego życiem miasta (nawet nocą) w cichą wieś zabitą dechami, gdzie w nocy tylko straszydła się snują... można odlecieć daj znać jak Ci się na swoim żyje fajnie, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 01.10.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Montana Bardzo prosze o namiar na stomatologa Amber Over , mamy nadzieje , ze wilcy Cie nie przestraszyli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts