Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rrmi

Meble do kuchni czekają na montarz ( w Częstochowie) :wink:

Niestety ja przesówałam termin już 2 razy.

Panowie z firmy są bardzo mili i cierpliwie czekają. Na razie tylko telefonicznie ustalamy szczegóły, które sa mi potrzebne do ułozenia glazury i podwieszenia GK w kuchni.

Dogrywamy też projekty pozostałej zabudowy, którą bedą wykonywac.

Zuber

Czerwony jest super :lol:

W łazience syna jest ciemno szara terakota ( nie widać tego na zdjęciach, bo jest przykryta). Do tej łazienki będzie grafitowa kabina prysznicowa.

Nad umywalką, na tle białej ściany jest duża czerwona półka ( tez zasłonięta)

Fugi dam chyba jasno szare?

Myśle, ze ta łazienka bedzie najfajniejsza :wink:

Betsi bardzo fajne łazienki - kolor luksferu - super! Taki głęboki i ciepły - fajnie współgra z resztą. Łazienka syna po odsłonie pewnie będzie natchnieniem dla niejednej następnej :lol: :wink: .

Amber - tak chciałam Cię pocieszyć, bo odkryłam pewną zależność - ja nie mam drzwi wewnętrznych - ani framug!! Z tego się strasznie sypie :( . Ty już masz, więc powinno Ci pójść szybciej z ogarnięciem ...

Dziewczyny - apropo tych ilości kartonów i rzeczy - to dobry moment, aby się pozbyć "nadmiaru". Jak Betsi pisała - miała część już od roku popakowane - i jakoś żyła... U mnie też tak - i po tym właśnie doświadczeniu odkryłam, że mam pełno rzeczy niepotrzebnych... Szybko się ich pozbywam, aby nie przywyknąć z powrotem ;)

A -dzabij

Dzisiaj mijałam domek z napisem kwatery pracownicze.

W Pilawie-zjazd na Zalesie z trasy na G.Kalwarię.Kilkaset metrów po tym zjeździe po lewej stronie.Do Henrykowa skrótem przez Piskórkę jakieś 15 min.

Zuber, Montana, Betsi - dzieki za namiary. Do środy chłopaki kończą zalewać strop i do tego czasu zostaną w blaszaku, ale jak wrócą wczesnym listopadem to napewno coś lepszego muszę im zorganizować (no chyba że zasiedlą tymczasowo jako pierwsi mieszkańcy moją chałupę :-))

Pozdrawiam

Dawid

(no chyba że zasiedlą tymczasowo jako pierwsi mieszkańcy moją chałupę :-))

Pozdrawiam

Dawid

Jak będzie już dach nad głowa, to zamieszkanie ekipy w Twoim domu też jest rozwizaniem. Jesli mają pracować całą zimę to licz się z kosztami prądu ( farelki i piecyki elektryczne).

Moi mieszkają w domu od końca lutego i tak im dobrze, że wyprowadzić się nie chcą :wink: :-?

Amber - tak chciałam Cię pocieszyć, bo odkryłam pewną zależność - ja nie mam drzwi wewnętrznych - ani framug!! Z tego się strasznie sypie :( . Ty już masz, więc powinno Ci pójść szybciej z ogarnięciem ...

Montana, to jestem w grupie wysokiego, pylowego ryzyka :lol: Prawie juz wybralam drzwi, ale okucia do nich wydawaly mi sie za ciezkie. Szukam wiec i drzwi i okuc, ktore beda ok. Wydaje mi sie, ze prawie znalazlam. Jednak czas zamowic bedziemy dopiero mieli w listopadzie, po naszych wakacjach :D

Jakos z tym pylem musze zyc ... To jeszcze nic ... wciaz walcze z ogrzewaniem :lol:

troj-kontakt wysłałam

Mam pytanie z serii naiwnych :p

Co zrobić z krajobrazem księżycowym wokół domu-w sensie zielsko+ góra humusu?

Rozwieźć humus/ w moim przypadku glinę zmieszaną z piaskiem/ po działce wywalając wcześniej zielsko?

A może po prostu rozwieźć na zielsko/ dzięki, któremu nie toniemy w glinie/, poczekać do wiosny i wiosną rozpocząć prawdziwą pracę nad ogrodem?

Szukam rozwiązania tymczasowego, tylko po to, żeby zrobić ogrodzenie.Reszta i tak w przyszłym roku.

Hej Zuber

Ja bym chyba zostawiła te górę. Zawsze to jakaś warstwa urodzajna i można by ją ochronić na czas zakładania ogrodu. Można by skosić to zielsko np. kosą- to by dało efekt jakiegoś porządku i miałoby sens. Ale jest póżno, zaraz bedzie zima, więc można tez odpuścić i wiosną ruszyć do walki. Wtedy to już nie kosić bo będzie taka sfilcowana, pokładająca sie warstwa, ale zaorać jeśli byłoby to możliwe. I potem wytruć perz np. roundapem kiedy zacznie odrastać. To byłoby przygotowanie pod zakładanie ogrodu.

Z tym skoszeniem kosą teraz to byłoby jednak dobrze tez ze względu na to że wiosna nie byłoby tej grubej warstwy położonych chwastów.

Pozdrawiam Marta

Zuber, Magnolia

Świetnie że poruszyłyście ten temat, bo mam dokładnie te same dylematy :roll:

Po uprzątnięciu reszty śmieci planowałam tą górę humusu rozsypać na działce i podrównać nierówności a na wiosnę dosypać dobrej, czarnej ziemi i zakładać trawnik. Nie wiem tylko czy jesli na tej górze jest mnóstwo chwastów to czy nie powinnam ich najpierw usunąć?

Betsi, jeśli masz tam darń z tych chwastów, to trudno Ci będzie z tym walczyć.Pewnie że lepiej jak ziemia do rozsypania po działce jest czysta z chwastów. Może spradź co tam rośnie i czy uda sie to przeczyścić choćby z grubsza. Jak nie to trudno- wiele z nich i tak sie wysiało w ziemię, albo ma kłącza trudne do usunięcia- i tak będą odrastać. Gdyby tam było dużo perzu to dobrze jest to spryskać ,ale może całą działkę należy spryskać ( jeśli perz panoszy się wszędzie). A większość innych chwastów po założeniu trawnika z czasem, podszas koszenia będzie przegrywać konkurencję z trawą.

Może też tą pierwszą warstwę humusu możesz dać do najgłębszych zagłębień i dołków a na wierzch już tę czystą warstwę spod spodu.

Magnolia

Z górą humusu muszę coś zrobić, bo leży dokładnie na linii ogrodzenia.

Zielsko spryskane roudapem już dawno i uschnięte, tyle tylko , że gdzieniegdzie badyle sterczą na metr.

A może tak jak radziłaś już Betsi-skosić ile się da, na to rozwieźć ten humus, a wiosną to wszystko przeorać porządnie?

Jak tak macie to oczywiście. Tylko wiosną przeorajcie to bo tak to znowu wyrosną burzany. No a jak przeoracie to już by sie przydało mieć jakis pomysł na to - gdzie trawa, a gdzie coś innego i do dzieła. Zima to dobry czas żeby sobie wyrysować plan ogrodu z domem, podjazdem, kierunkami świata, potrzebną komunikacją i wszystkim co byście chcieli.

Jak tak macie to oczywiście. Tylko wiosną przeorajcie to bo tak to znowu wyrosną burzany. No a jak przeoracie to już by sie przydało mieć jakis pomysł na to - gdzie trawa, a gdzie coś innego i do dzieła. Zima to dobry czas żeby sobie wyrysować plan ogrodu z domem, podjazdem, kierunkami świata, potrzebną komunikacją i wszystkim co byście chcieli.

MagnoliaDzięki za rady.

Jak wyjdziemy z dołka finasowego związanego z wykończeniówką, chętnie skorzystamy z Twojej pomocy-OK? :D