Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziewczyny -dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi

Amber napisała:

Kabiny przez internet nie kupowalam, ale wanne owszem :) Oszczednosc na poziomie ponad 3k byla dosc kuszaca, a obsluga tego akurat sklepu wyjatkowo profesjonalna
.

A co to za sklep?

Ja czytałam pochlebne opinie o sklepie plusk.

A na e-płytkach jak też czytałam na forum nie ty jedna się nacięłaś.Chociaż pewnie słaba to pociecha.

zuberku, macie teraz najfajniejszy moment w budowaniu. Wreszcie widac koniec zmagan i wreszcie domek stanie sie taki ... mieszkalny :)

Szczerze mówiąc nie specjalnie mamy siły się cieszyć.Nie wiem czy to jesienne przesilenie , czy skutki uboczne próby wybudowania się w sezon.

Betsi i Ms

Dzisiaj Pani Teresa zamontowała nam drzwi zewnętrzne.

Superprofesjonalizm w każdym calu.Ze o urodzie drzwi i wykonaniu nie wspomnę.

Najlepsze nastąpiło na końcu.

Mąż Pani Teresy na koniec prawie godzinę otwierał drzwi i zamykał, i regulował

:) :)

Na wewnętrzne trzeba czekać już do lutego.

Ms

My tez ociepliliśmy wewn. ścianę garażową.

Puławska - bis

17.10.200710:31

Nabrały tempa prace nad realizacją trasy S-7 (NS). Będzie to część jednej z najważniejszych tras w Polsce i Europie Wschodniej, łącząca Gdańsk, lotnisko Okęcie z państwami bałkańskimi.

Jej przebieg – na terenie powiatu piaseczyńskiego zwany „Puławską – bis” przyniesie wzrost znaczenia powiatu, dochody ze zlokalizowanego wokół trasy biznesu a właścicielom gruntów – szczególnie tych przyległych do trasy - ogromny wzrost wartości. Dojazd do stolicy zajmie… kilkanaście minut. Budowę trasy zaplanowano na najbliższe lata.Starosta Jan Dąbek i zastępca starosty Sławomir Stoczyński Opracowano trzy warianty jej przebiegu. Zarząd Powiatu Piaseczyńskiego jednogłośnie opowiedział się za szybka budową trasy i ekologicznym wariantem przebiegu przez gminy Lesznowola, Piaseczno i Tarczyn (kolor niebieski).

Biuro Projektowo – Konsultingowe EUROSTRADA opracowało na zlecenie Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad trzy warianty przebiegu trasy. Warianty te noszące fachową nazwę „studium techniczno-ekonomiczno-środowiskowe do wniosku o uzyskanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach budowy południowego wlotu do Warszawy drogi ekspressowej S-7”. To szczegółowo rozrysowany przebieg, z wiaduktami, zjazdami i z naniesieniami na zdjęcia satelitarne. Puławska-bis będzie najnowocześniejszą i szeroką – po trzy pasy z każdej strony – drogą ekspresową. Będą ją okalać akustyczne ekrany i dwukierunkowe trasy zbierające ruch lokalny (łącznie osiemdziesiąt metrów szerokości). Zaprojektowano liczne wiadukty łączące istniejące drogi a nawet tunele dla występujących na naszym terenie łosi.

Prezes EUROSTRADY Wojciech Parciński, wicestarosta Marek Gieleciński i sekretarz powiatu Mariusz Słowik

W środę 10 października br. wszystkie trzy projekty zaprezentowano na posiedzeniu Zarządu Powiatu. Pierwszy zakładał rozbudowę trasy krakowskiej (kolor czerwony) i uznany został za najgorszy, gdyż w żaden sposób nie rozładowałby korków, ani nie przyczynił się do lokalizacji nowych zakładów pracy. Wybrano wariant drugi (kolor niebieski), który zakłada przebieg trasy od planowanej obwodnicy Warszawy (tj. lotniska Okęcie), przez gminę Lesznowola (wjazd w Nowej Woli), przez gminę Piaseczno (wjazd w Robercinie i Złotokłosie) i gminę Tarczyn (wjazd w Rudzie i Kopanej) a następnie wcięcie się trasy w trasę krakowską kilka kilometrów za miastem Tarczyn. Wariant drugi, z uwagi na niewielka ilość wyburzeń zabudowy określa się jako „wariant ekologiczny”. Tym samym odpadł trzeci wariant przebiegu (fioletowy). Wariant ten był w części identyczny jak uznany za najlepszy wariant drugi. Odpadł, gdyż zakładał wcięcie się Puławskiej – bis w trasę krakowską w samym mieście Tarczynie. Zarząd Powiatu uznał, iż wariant zakładający kilkukilometrowe ominięcie Tarczyna będzie korzystniejszy – mówi zastępca starosty piaseczyńskiego Sławomir Stoczyński.

Budowę trasy zaplanowano na najbliższe lata. Dzięki Puławskiej-bis, mamy szansę na stworzenie zaplecza pod Euro 2012 – mówi Sławomir Stoczyński. Przy takich trasach w szczególności na odcinkach położonych w bliskim promieniu od stolicy i lotniska międzynarodowego wszędzie na świecie kwitną centra biznesowe, hotele, lokalizowane są przedstawicielstwa największych międzynarodowych koncernów a cena gruntu sięga bajońskich sum. Takiej szansy nie możemy zmarnować, dlatego od dawna zabiegaliśmy o budowę trasy – dodaje.

http://www.piaseczno.pl/images_menus_big/0/7043/pulawska_mapa.jpg

Nabrały tempa prace nad realizacją trasy S-7 (NS). Będzie to część jednej z najważniejszych tras w Polsce i Europie Wschodniej, łącząca Gdańsk, lotnisko Okęcie z państwami bałkańskimi.

Jeżeli skończą przed 2012, to jeszcze jest się czym cieszyć. Bo nie zdążę do tego czasu jeszcze całkiem osiwieć. Będę miał dopiero (hiehiehie...) 39 lat. Czyli jeszcze przed kryzysem półmetka...

Ale znając polską rzeczywistość, to należy się spodziewać przedwczesnej siwizny - taka budowa to dezorganizacja życia w całym regionie - kilka lat (tak, lat, nie miesięcy) korków, wyższe ceny dojazdów (w tym amortyzacji pojazdów rozpadających się nie tylko na starych, ale i na nowych dziurach), zmiany nie zawsze na lepsze.

Ze swojej strony liczę bardzo, że przy okazji przeniosą trasę 721, która mi hałasuje (ponad 100 decybeli w godzinach szczytu, 60 decybeli poza szczytem, pomiar w drzwiach domu) i smrodzi pod domem. Będzie milej dla staruszków i bezpieczniej dla dzieci.

Im zimniej tym coraz poważniej myślimy o przełożeniu prac ociepleniowych na wiosnę. :cry:

MS

Jesli nie macie zamiaru mieszkć w tym domu w zimę, to lepiej zostwić dom nieocieplony. Lepiej wyschnie, bo jest możliwość wyprowywania wilgoci. Jak zakleisz to styropianem to możliwość wietrzenia tylko przez okna.

Jezier

Bardzo ciekawy artykuł. Miejmy nadzieję, że to wszystko się uda i w niedługim czasie będziemy mogli z tej drogi korzystać :wink:

Jezier,

Zawsze jak przy temacie budowa drog czytam "nabraly tempa" to czuje niezly dysonans pomiedzy "polskie drogi" a "tempo budowy" :lol:

Nie mniej, fajnie ze cos w koncu dziac sie zacznie. W szczegolnosci dla mieszkancow terenow, ktorych autostrada "dotknie".

zuber, Betsi,

Zarowno wanne jak i czujnik kupowalam w jakis sklepach odgrzebanych w necie, ktore sprzedawaly tylko jeden produkt. Sprzedawca Rubena mial tylko wanny z hydromasazem, a ten drugi sklep tylko jeden rodzaj czujki. Nawet adresow nie wprowadzilam do ulubionych.

Moge poszperac w fakturach, ale to za jakies dwa dni ... Teraz ledwo zyje, gardlo mam oblozone wirusami na maksa, bol w kosciach, nie wspomne o glowie ... :cry:

Ten bol glowy to pewnie na widok schodziarza, ktory wlasnie walczy z niedorobkami :evil:

[ teraz dojazd do Wa-wy nawet skrótami 40-min-do godziny minimum.

To jest bardzo optymistyczne. Ja zakładam godzinę ( conajmniej ) na przejazdy do W-wy i z powrotem w godzinach szczytu.

Boję się trochę jak tymi skrótami w naszych okolicach będzie jeździło się zimą :roll:

Ta godzinka, to w sumie tyle samo co z Marszałkowkiej róg Trasy łazienkowskiej na Jelonki przy Lazurowej ( też gdzieniegdzie skrótami) :lol: :lol:

Betsi , a którędy jeździsz?

Ja swego czasu jeździłam przez Piaseczno, albo dołem przez Bobrowiec do Karczunkowskiej,

A teraz "odkryłam" skrót przez Piskórkę, Krupią Wólkę, Zalesie.

Kilometrów chyba więcej, ale zero korków, pierwsze dopiero na Puławskiej.I droga lepsza.

Naprawdę w 40-50 min. daję radę dojechać w okolice Wilanowskiej.

A do Konstancina , gdzie wożę syna na treningi -25min.

Zuber

Głównie jeżdżę przez Bobrowiec do Karczunkowskiej, ale tylko po południu.

Podobno rano jest duży korek do świateł w Lesznowoli.

Tą drogę przez Piskórkę i potem wjazd na drogę z Góry Kalwarii znam, ale tm też jest dużo samochodów ( chyba żeby jechać przez Piskórkę, Ustnów i Zalesie Górne i dopiero potem wjechać na tą trasę do Piaseczna).

Pewnie zacznę testować te drogi jak się przeprowadzę. Tylko najgorzej, że dziecko do szkoły na 8.00 trzeba dowieśc do centrum W-Wy.

A o której godzinie jeżdzisz do tej Wilanowskiej?

Mi trasa ekspresowa także bardzo pasuje. Gdyby ona istniała to conajmniej 20 minut szybciej byłbym w fabryce. Przez Bobrowiec nie lubię jeździć bo światła obok briluksa mnie wnerwiają i potem kilkanaście progów na jezdni. Jadę więc najczęściej przez środek Piaseczna. Nie jest najszybciej ale w miarę płynnie. A trasa przez Piskórkę i kręta i znacznie dłuższa.

Często wybieram Krakowską. Szczególnie jako powrót z Warszawy i wszystkie dni wolne.

Znam też skróty od czasu do czasu praktykowane gdzie po drodze z domu do pracy (w okolicy Galerii Mokotów) tylko raz mijam skrzyżowanie ze światłami. Podła ale pewna droga na dotarcie w 45 minut.

Betsi napisała:

A o której godzinie jeżdzisz do tej Wilanowskiej?

Około 10-tej.

Wtedy już prawie wszyscy w pracy, a ja sobie śmigam :D

ul.Dalii -bardzo ładnie :D

Piaseczno też coraz bardziej zakorkowane, pamiętam Piaseczno sprzed 7-miu lat, kiedy tam się wprowadziłam i teraz -nie ma porównania.

Betsi, piekna nazwa ulicy ... my mieszkamy na ... Wiejskiej :lol: Jesli chcialabym dodac sobie splendoru to napisalabym, ze taka sama co ulica Sejmu, ale cos to za splendor :lol:

BTW do tych co mieszkaja juz w domach i grzeja :-) Jaka temperature utrzymujecie w domu? Hmmm ... mysle, ze komfortowa, ale dla kazdego co innego znaczy komfort :roll:

Dzisiaj gosc zakladajacy nam zaluzje (mieszka prawe po sasiedzku) omal nie zszedl z goraca :o To samo stwierdzil schodziarz zrzucajac z siebie kolejne elementy garderoby. Tez mieszka w domku i mowi, ze tak cieplo nigdy nie mial :o

Hmmm ... dla mnie to troche dziwny, bo u nas nie jest cieplo, tylko normalnie. Mozna bez przykurczow funkcjonowac i bez owijania sie w polary ...

A jak to jest u Was? Obecnie na parterze mamy 22-23 st. na poddaszu 20 i jest ok.

Mam 21 stopni.

Widze, ze tez nie otulacie sie w swetry i welniane skarpety 8)

Przez pare dni mialam temperature na poziomie 18 - 19 st. Doslownie dramat i bylam bliska wyprowadzenia sie do hotelu, a kosztami obciazenia hydraulika :-? Wciaz nie wszystko chodzi jak trzeba, ale na samej podlogowce (bo kaloryfery jakos tak kulawo nam grzeja :evil: ) wyciagamy juz 22 st. wiec jakos do przyjazdu serwisu musze dotrwac ...