Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Chodzi mi o odzyskiwanie ciepła. Czy ktoś mógłby mi to przybliżyć? Czy założenie tego żeczywiście jrst dobrym pomysłem? I tak naprawdę ile kosztuje założenie czegoś takiego?

Całiem dobrze i szczegółowo tłumaczą to na bodaj http://www.rekuperatory.pl Są tam działy Artykuły i informacje. A tak ogólnie wujek Gugiel się kłania.

No i słownik też :-P

Ja uważam że dobrym i nie chodzi tylko o odzysk, ale przede wszystkim o wentylacje. Pozwola się to wyrawać spomiędzu Scylli (zimno) a Charybdy (duszno i grzybno).

U mnie mam kosztorys na 15kzł przy wypasie wentylatorowo (EBM) wyminnikowym (Bartosz na 600-700 m3/h). Dom 230m2 pow. użytkowej.

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Depi - reaktywacja! Witam wszystkich po długiej przerwie!

Nie jestem w stanie w tej chwili przeczytać wszystkich zaległych postów, ale na pewno wszyscy idą do przodu jak lodołamacz Lenin. Oczywiście poza nami, ale to jest oczywiste.

W związku z tym, ze mamy już pozwolenie na budowe (szoooook!!!!) i jednak chcemy w tym roku coś ruszyć, to zwracam się z uprzejmą prośbą o namiary na:

- geodetę

- studniarza

Poza tym mam problem i może ktoś doradzi - jak najtaniej zrobić drogę dojazdową, żeby się w niej gruszki i inne ciężaruffki nie potopiły jesieniowiosną? Droga biegnie po sąsiadach którzy na razie nie wykazują niepohamowanej chęci partycypowania w kosztach, więc jak oni tacy, to ja im jak najtańszą i ew rozbieralna i spzedawalną potem. Ma ktoś doświadczenie i/lub ew. wykonawcę?

Sorry, że tak interesownie, ale jestem w wielkim niedoczasie i coś czuję, że tak przez jakiś czas już pozostanie.

Pozdrawiam wszystkich!

Oferujemy glinkę sypką zmieszaną z piaskiem bądż z ziemią na zasypanie nierówności, podniesienie terenu itp. w nieograniczonej ilości. Czasem posiadamy podsyp (zasypanie i obsypanie fundamentów) ziemię mieszaną,piach,gruz Proszę dzwonić dowiadywać się. Realizujemy każde zamówienie. Duże 4-ro osiowe wywrotki (ok. 30t) Bardzo,

bardzo dobre ceny Warszawa i okolice. 790 292 242 [email protected]

CHCESZ PODNIEŚĆ TEREN NA SWOIEJ DZIAŁCE ZADZWOŃ

Depi

Et voila!

Jednak zaczynasz w tym roku :)

Mój geodeta jest ok, uczciwy i pomocny, ale, że tak powiem działa w swoim tempie.

Nie wiem w związku z tym, czy jesteś zainteresowany biorąc pod uwagę, że jesteś w niedoczasie

:)

Tak czy inaczej namiary poszły.

Mani

Wysyłam też namiar na hydraulika.

Depi,

A mowia, ze zima jaks taka ostra ma byc ... Lecz biorac pod uwage Twoje plany i moj wstret do bialo-szarego paskudztwa to lepiej aby jej nie bylo ;)

Jesli juz o lodolamaczach mowa, to my juz mieszkamy 8) Poczatki byly ciezkie ;) ale dalismy rade :-) Od listopada zaczynamy prace wlasne w obiekcie ;) a potem na wakacje :D

Depi,

A mowia, ze zima jaks taka ostra ma byc ... Lecz biorac pod uwage Twoje plany i moj wstret do bialo-szarego paskudztwa to lepiej aby jej nie bylo ;)

Ale o so si chozi? Chcesz wyjść na solówę? ;-)

Biało-szare paskudztwo nie ma przynajmniej popiołów z elektrowni, tak jak czerwone poskudztwo. Ale każdemu wedle potrzeb - trochę promieniowania jest dobre na DNA, jak twierdzą amerykańscy naukowcy :-)

Dziękuję za gratulacje. Mamy nadzieję zrobić stan zero i zasypać na zimę. Co do ostrości zimy, to już zapowiadali mrozy pare tygodni temu i jako żywo nic takiego na razie nie nadchodzi, więc prognozy należy brać ze szczyptą soli, jak mawiają anglicy. A podobno dobrze jest przezimowac choć fundamenty. Szczególnie dobrze robi to na psychikę inwestora :-)

Depi

Naprawdę serdecznie Ci gratuluję. :p :p

Kosztowało Ci e to duuuuużo pracy, nerwów, zdrowia itp......

Dlatego też, aby wszystko się wyrównało, budowa pójdzie jak z płatka.

Fundamenty od razu zaizoluj zanim je zasypiesz i nie zapomnij zostawić wejścia na rurę kanalizacyjną, wodę.

Jakieś namiary spróbuję podesłać Ci jutro.

Jesli chodzi o drogę dojazdową to może płyty żerańskie? dużo gruzu - przez zimę i pod naciskiem ciężkiego sprzętu pieknie wbije sie w ziemię

Dzięki Betsy. Tyle mnie kosztowało, że prawie porzuciłem myśl o budowaniu :-) Ale znów zaczynam się zapalać :-)

No właśnie kombinuje tak pod te płyty, ale to drogie jest jak diabli. Z płyt IOMB (jomb, jumbo - róznie sie spotyka), może wyjść nieco taniej.

No i potem można rozebrać i spieniężyć ponownie. Jak na kuchnie zabraknie :-)

Tak jak już jestem przy tematach takich, to może jakiś kierbud dobry by sie znalazł? Taki co w tej mojej wsi by sie podjął?

Poza tym mam problem i może ktoś doradzi - jak najtaniej zrobić drogę dojazdową, żeby się w niej gruszki i inne ciężaruffki nie potopiły jesieniowiosną? Droga biegnie po sąsiadach którzy na razie nie wykazują niepohamowanej chęci partycypowania w kosztach, więc jak oni tacy, to ja im jak najtańszą i ew rozbieralna i spzedawalną potem.

Geodetę mógłbym polecić, bo to mój wujek, ale powiedział, że teraz robót nie bierze, bo by się nie wywiązał, bo ma jakiś większy projekt.

Co do drogi dla ciężarówek, to jest kilka opcji (rozważałem to na początku budowy, bo się bałem, że się ciężki sprzęt w mokrej glinie zakopie i rozwali bramę):

1. Kupić układalne, wielokrotnego użytku płyty betonowe (zobacz na allegro, po ile chodzą) - opcja dla tych, którzy mają trochę wolnej gotówki do zamrożenia - później możesz je opchnąć. Z jakąś tam stratą, chyba 50%, ale ja nie mam głowy do interesów, może Ty dasz radę wycisnąć więcej.

2. Najtańsza wysypka, czyli w naszych okolicach to chyba gruz betonowy i ceglany. Musi być betonowy, bo się w wodzie nie rozpuszcza, ale do takiej tymczasowej drogi może być wymieszany z ceglanym. Czyli jakiś odzysk z rozwałki. To też da się wyguglać.

3. Wersje droższe (choć niekoniecznie droższe niż płyty), czyli wysypka jakiegoś tłucznia z piachem itp.

Jak to droga biegnąca po sąsiadach? Nie masz dojazdu do działki?

Jak to droga biegnąca po sąsiadach? Nie masz dojazdu do działki?

No mam - po sąsiadach :-) Służebność mam, Panocku :-)

No płyty to mój pierwszy wybór, bo są na pewno solidne. Temu gruzowi to jakoś nie chce mi się zaufać. Ale jeśli...

Problem jest z tym, że są 4 działki sąsiadów, które muszę pokonać w drodze na moją. Czyli ponad 80 metrów do mojego ogrodzenia. A cena płyt drogowych jest po prostu kosmiczna - min. 55 zł/m2 i to bez transportu! Szok.

A pod ten tłuczeń/gruz coś trzeba kopać (koryto jakieś) czy tak po prostu nawieść i zwalić? I czy drzewa wystarczy ściąć, czy wyrwać trzeba?

Ojej. Czuję jakąś porażkę totalna... Aa... Idę się bać w kącie :o

No płyty to mój pierwszy wybór, bo są na pewno solidne. Temu gruzowi to jakoś nie chce mi się zaufać. Ale jeśli...

Do czego Ci ta droga jest potrzebna? Jeżeli tak się martwisz o te nie swoje gruchy, to chociaż nie martw się o ich oponki. To ma tylko zapobiec zapadaniu się ciężkiego sprzętu na dojeździe do budowy, nic więcej. Dało się tak podczas odbudowy Warszawy, da się i u Ciebie. U mnie jest na przykład glina. Nie mam Ci ja co prawda długiego dojazdu, jeno chciałem ustrzec przejazd przez bramę. Martwiłem się, liczyłem kapuchnę, aż wreszcie szefu od koparki postawił mnie na ziemię: co pan szerzysz, podłóż pan tu parę gruzików i wystarczy.

I wystarczyło. Brama trochę się skrzywiła, w końcu maszyny wgniotły grunt ze 20 cm, nie mogło się odbyć bezboleśnie. Ale dało się łatwo naprawić. A sprzęt jeździł na okruchach niegdyś odzyskanych skądś przez Dziadka mego starych płyt chodnikowych. I nie potrzebowałem ciężarówki gruzu.

Taki podkład z gruzu naprawdę wystarczy. Powie Ci to sam dostawca, zobaczysz.

EDYT: I upewnij się, że ta cała droga jest Ci do czegoś potrzebna... Nawet prowizoryczna droga (tak liczę sobie na chybcika) z tłucznia betonowego może kosztować pewnie z 60 zł za metr bieżący, nie liczę pracy maszyny (jakiejś kopary), która to wyrówna i usypie.

http://www.swistak.pl/aukcje/2427883,KRUSZYWO-BETONOWE-TLUCZEN-GRUZ-WARSZAWA.html

Depi

myśmy zamówili gruz u "Czyścioszka". Nieodpłatnie. Wysypywał wcześniej na pobliskich "drogach' i nam polecili znajomi. Niestety jak to jest z takimi "darmowymi" :-? - połowa z tego to śmieci. Zebralimy z sąsiadami kilkadziesiąt worków (część "oddaliśmy" właścicielowi z nielichą awanturą) - ale do tej pory śmieci wyłażą :evil:

Depi,

zrób pod ławą duuuzą dziurę na kable elektryczne i inne rzeczy które będziesz musiał doprowadzić do domu, dziurę na wlot powietrza do kominka (fi 10-20), wlot powietrza do czerpni do gwc (duża dziura fi 20).

Jeśli planujesz piorunochron możesz od razu pomyśleć o bednarce, którą można podłączyć do zbrojenia w fundamencie.

@Mani - dziury - jasne. Tylko racej fi=200 :-)

@flamenco - potrzebna jest mi do dojazdu dużych, cięzkich samochodów. No i pewnie docelowo ja sam będę chciał kiedyś tam dojechać. Problem w tym, ze jestem ostatni w rządku działek, co daje mi pełne 80m drogi dojazdowej. Jak sam policzyłeś jest to drogie - tak wychodzą płyty drogowe lub jakaś porządna żwirówka. Płyty można sprzedać potem, to fakt, choć pewnie się do nich przyzwyczaimy. No i płyty można podnieść w przypadku jakichś robót przyłączeniowych.

Sam nie wiem. Mam jechać z wykonawcą (bo chyba już wybrałem) i zrobić wizję lokalną.

@Montana - tani gruz kusi, ale nie wiem, czy ww. sąsiedzi się ucieszą, jak im smieci nawiozę na ich działki :)

Depi

No właśnie dlatego napisałam o tych śmieciach...

My w błogiej nieświadomości spodziewaliśmy się poprostu różnego rodzaju gruzu i tyle... a tu niespodzianka... :evil: . Teraz albo zrobilibyśmy coś innego, albo patrzyli na ciężarówkę i na łapki panów, którzy to wysypywali. Nie było nas przy tym :(.

No i znacząca w naszym wypadku - długość drogi, którą samodzielnie musieliśmy przystosować do przejazdu ciężkich maszyn budowlanych - mianowicie coś koło 200m, spowodowała to a nie inne posunięcie...

Betsi siatka już wisi :D :D :D

Betsi siatka już wisi :D :D :D

No to zagoniłaś męża do roboty :wink:

Mam nadzieję że udało się ją rozciągnąć i wykorzystać w całości.?

A u mnie okna umyte ( z grubsza :oops: ).

Parkieciarze działają :p

Reszta choruje i odpoczywa przed ostatnim zrywem otynkowania domu z zewnatrz. :cry:

Mam też duuużą przesuwną bramę wjazdową i furtki, które czekaja tylko na przykręcenie sztachet.

Mogę polecić człowieka, który je wykonywał ( szybko, dobrze i po przyzwoitej cenie) - jakby ktoś chciał oczywiście.