Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Betsi

ładnie się naciągnęła (nie przesadzaliśmy ;) ). Dzielnie mężowi pomagałam, a co!, baba jestem czy jak? :lol: :lol: . Praktycznie żadnego odpadu. Tym oto sposobem mamy jeden "bok" i kawałek - ogrodzony tadaaaaa :)

Trochę szkoda, bo sarny nie będą miały którędy podejść....a tak to pod tarasem potrafiły świtem we mgle się wyłonić...

No ale siła wyższa ...

Gratuluję bramy !!! :D

Montana

No to bardzo się cieszę że roboty na niedzielę Wam nadałam :p i cieszę się że siatkę udało się wykorzystać w dużej mierze. Mam tylko nadzieję że piesek ją uszanuje i Waszą ciężką pracę.

Sarenki pod domem - bajka :lol: ale póki nie ogrodzone wszystko to może jeszcze podejdą?

Johan

Napiszę na PW

@flamenco - potrzebna jest mi do dojazdu dużych, cięzkich samochodów. No i pewnie docelowo ja sam będę chciał kiedyś tam dojechać. Problem w tym, ze jestem ostatni w rządku działek, co daje mi pełne 80m drogi dojazdowej. Jak sam policzyłeś jest to drogie - tak wychodzą płyty drogowe lub jakaś porządna żwirówka. Płyty można sprzedać potem, to fakt, choć pewnie się do nich przyzwyczaimy. No i płyty można podnieść w przypadku jakichś robót przyłączeniowych.

Czyly inne sąsiady skwapliwie gotowe są skorzystać z Twojej drogi, coby się do publicznej dostawać, czyż nie? Ale się czujo obrażone, bo im wyznaczono służebność, coby się ci dalsi mogli przez ich ZIEMIĘ do drogi przedostawać. I jeszcze tego emocjonalnie w sobie nie przetrawili. Nie bój się, jak im tam wpuścisz koparki, spycharki ciężarówki, to będą mieli więcej pracy z emocjami niż teraz.

Moim zdaniem nie ma co się finansowo napinać teraz - zrobić tyle, żeby się sprzęt przedostał. A potem, jak już dom stanie, może się sąsiady dorzucą i zrobicie z tego porządniejszą drogę. Płyty betonowe mają sens, jeśli chcesz się ich potem pozbyć. Gruz betonowy ma sens, bo może być podstawą pod przyszłe nawierzchnie. Jedynie gruz ceglany jest rozwiązaniem tymczasowym i przy budowie porządniejszej drogi trzeba by go zapewne usunąć. Zrobiłby to spychacz - na bok drogi ;-)

Myślę że zdążysz z tym fundamentem.

W listopadzie jeszcze będzie ładna pogoda.

Musi być bo ja mam jeszcze duuużo do zrobienia właśnie na zewnątz

:p ( wewnątrz też niestey jeszcze troszkę).

Mój majster zarezerwował sobie pogodę od 6 listopada na tynkowanie domu a potem jeszcze domek gospodarczy trzeba zaciagnac klejem.

Także mrozy, deszcze, śniegi itp muszą poczekać do kalendarzowej zimy :wink:

Dobre ludziki - powiedzcie szypko, czy musze podawać kierbuda PRZED odebranie Dziennika Budowy>? Czy mogę go sobie sam wpisać już potem?

No i troche jestem debil bo przegapiłem, że już od wczoraj mam prawomocne pozwolenie...

Beznajdziejny jestem, po prostu beznadziejny...

:-(

Depi

Wydaje mi się ( na 90%) że nie możesz wpisać sobie kirbuda potem. Jego dane muszą być podane chyba w momencie zgłoszenia o rozpoczęciu budowy.

Gdybyś w trakcie budowy zmieniał kierbuda, to też trzeba to zgłosić do nadzoru budowlanego i nanieść odpowiednią zmianę do dziennika budowy.

Ale niech wypowie się jeszcze ktoś inny

Nie jesteś beznadziejny, tylko budujesz pierwszy dom i jeszcze wiele razy nie będziesz czegoś wiedział. Potraktuj go jako rzecz normalną i nie stresuj się.

Weź dobrego kierbuda, który wie wszystko. :wink:

Jezier,

Gratuluje drugiej, podobno bardziej swiadomej budowy :-) Chociaz w Twoim przypadku, jak wiesc gminna niesie juz pierwsza byla wzorcowa 8)

Betsi,

Z tymi brazami, to wazne aby byly mniej wiecej w tej samej tonacji. Osobiscie nie bardzo lubie laczen brazow cieplych, ceglanych, jesinnych z np. chlodna czekolada. No i wiatrolap, czy na tyle duzy ze wytrzyma tyle ciemnego :roll:

Witam,

Depi,

kierbuda deklaruje się nie w momencie odbioru dziennika ze starostwa, a w momencie zgłaszania rozpoczęcia prac budowlanych w inspektoracie nadzoru. Do dziennika kierbud wpisuje się sam, ale inspektorat wymaga deklaracji kierownika, jego uprawnień, przynależności do izby i aktualnego ubezpieczenia OC (Xero oczywiście). To jest stan wiedzy na czerwiec tego roku kiedy to ja załatwiałem kwity.

Pozdrawiam

Dawid

Depi

Dziennik Budowy odbierasz bez podawania kierownika budowy.Zgłoszenie o rozpoczęciu budowy składa Kierbud razem ze swoimi uprawnieniami.

U mnie bylo tak samo , pewnie dlatego , ze kierownik ten sam. :D

Jezier

Gratuluje .

I ja zaczynam sie rozgladac juz za kolejna dzialka :D

Chyba Wiesz , ze w Cermacie maja dobrego CATa .

:wink:

Kurka. No dobra - nie rozumiem nic. Ale może jutro zrozumiem. Kierbud zaproponował, żebym złożył zawiadomie o rozpocząciu robót na razie bez i obiecał, że zaraz doniosę. Bo zobaczymy i dogadamy się dopiero w piątek.

A beznadziejny jestem - bo powinienem był to zrobić wcześniej, wczęsniej się dowiedzieć, być przygotowanym itp.

A ja nic - beton, detka, dekiel. Nawet nie wiem do kogo mam się o ten dziennik zwrócić - do dzielnicy czy do miasta. Wy macie prostą sprawę a tu ta ^$% ustawa warszawska robi wode z mózgu.

Tak się skoncentrowałem na częsci proktycznej - ekipowo/kierbudowo/studniowo/geodeckiej, że jakoś mi te papiery wyleciały już z głowy (jest pozwolenie - to można budować, nie?)

Eh...