johan 29.10.2007 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Betsi2006 Ja jestem bardzo zainteresowany wykonaniem bramy. Proszę o namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Montana 29.10.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Betsi ładnie się naciągnęła (nie przesadzaliśmy ). Dzielnie mężowi pomagałam, a co!, baba jestem czy jak? . Praktycznie żadnego odpadu. Tym oto sposobem mamy jeden "bok" i kawałek - ogrodzony tadaaaaa Trochę szkoda, bo sarny nie będą miały którędy podejść....a tak to pod tarasem potrafiły świtem we mgle się wyłonić... No ale siła wyższa ... Gratuluję bramy !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 29.10.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Montana No to bardzo się cieszę że roboty na niedzielę Wam nadałam i cieszę się że siatkę udało się wykorzystać w dużej mierze. Mam tylko nadzieję że piesek ją uszanuje i Waszą ciężką pracę. Sarenki pod domem - bajka ale póki nie ogrodzone wszystko to może jeszcze podejdą? Johan Napiszę na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 29.10.2007 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2007 Czy ta płyta meblowa pasuje do ciemnej podłogi i drzwi w kolorze złoty dąb do wiatrołapu? ściany będą białe. http://www.kronopol.com.pl/big.php?lang=1&id=3&idd=13&iddd=5&idddd=5&Id_dekory=47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johan 30.10.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Betsi 2006Dziękuję za namiary, od poniedziałku zaczyna się więźba, ściany i stropy już stoją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.10.2007 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Pozwolenie na budowę czeka już na mnie do odebrania w urzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 30.10.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 No to gratulacje Szybko dali to pozwolenie. Zaczynasz budowę w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 30.10.2007 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 @flamenco - potrzebna jest mi do dojazdu dużych, cięzkich samochodów. No i pewnie docelowo ja sam będę chciał kiedyś tam dojechać. Problem w tym, ze jestem ostatni w rządku działek, co daje mi pełne 80m drogi dojazdowej. Jak sam policzyłeś jest to drogie - tak wychodzą płyty drogowe lub jakaś porządna żwirówka. Płyty można sprzedać potem, to fakt, choć pewnie się do nich przyzwyczaimy. No i płyty można podnieść w przypadku jakichś robót przyłączeniowych. Czyly inne sąsiady skwapliwie gotowe są skorzystać z Twojej drogi, coby się do publicznej dostawać, czyż nie? Ale się czujo obrażone, bo im wyznaczono służebność, coby się ci dalsi mogli przez ich ZIEMIĘ do drogi przedostawać. I jeszcze tego emocjonalnie w sobie nie przetrawili. Nie bój się, jak im tam wpuścisz koparki, spycharki ciężarówki, to będą mieli więcej pracy z emocjami niż teraz. Moim zdaniem nie ma co się finansowo napinać teraz - zrobić tyle, żeby się sprzęt przedostał. A potem, jak już dom stanie, może się sąsiady dorzucą i zrobicie z tego porządniejszą drogę. Płyty betonowe mają sens, jeśli chcesz się ich potem pozbyć. Gruz betonowy ma sens, bo może być podstawą pod przyszłe nawierzchnie. Jedynie gruz ceglany jest rozwiązaniem tymczasowym i przy budowie porządniejszej drogi trzeba by go zapewne usunąć. Zrobiłby to spychacz - na bok drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.10.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Zaczynasz budowę w tym roku? Zanim oficjalnie będę mógł wbić lopatę to jeszcze trochę muszę urzędowo odczekać. Zobaczymy, nie mam nic przeciwko budowaniu w tym roku. Może fundamenty zdążę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 30.10.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Myślę że zdążysz z tym fundamentem. W listopadzie jeszcze będzie ładna pogoda. Musi być bo ja mam jeszcze duuużo do zrobienia właśnie na zewnątz ( wewnątrz też niestey jeszcze troszkę). Mój majster zarezerwował sobie pogodę od 6 listopada na tynkowanie domu a potem jeszcze domek gospodarczy trzeba zaciagnac klejem. Także mrozy, deszcze, śniegi itp muszą poczekać do kalendarzowej zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.10.2007 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 No to jak pogoda jest zamówiona to supre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.10.2007 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Dobre ludziki - powiedzcie szypko, czy musze podawać kierbuda PRZED odebranie Dziennika Budowy>? Czy mogę go sobie sam wpisać już potem? No i troche jestem debil bo przegapiłem, że już od wczoraj mam prawomocne pozwolenie... Beznajdziejny jestem, po prostu beznadziejny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budzik30 30.10.2007 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Chyba zdyt daleko idąca samokrytyka Depi Przy odbiorze dziennika trzeba podać kierownika budowy i ksero jego upr bud + aktualna izba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 30.10.2007 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Depi Wydaje mi się ( na 90%) że nie możesz wpisać sobie kirbuda potem. Jego dane muszą być podane chyba w momencie zgłoszenia o rozpoczęciu budowy. Gdybyś w trakcie budowy zmieniał kierbuda, to też trzeba to zgłosić do nadzoru budowlanego i nanieść odpowiednią zmianę do dziennika budowy. Ale niech wypowie się jeszcze ktoś inny Nie jesteś beznadziejny, tylko budujesz pierwszy dom i jeszcze wiele razy nie będziesz czegoś wiedział. Potraktuj go jako rzecz normalną i nie stresuj się. Weź dobrego kierbuda, który wie wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 30.10.2007 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Jezier, Gratuluje drugiej, podobno bardziej swiadomej budowy Chociaz w Twoim przypadku, jak wiesc gminna niesie juz pierwsza byla wzorcowa Betsi, Z tymi brazami, to wazne aby byly mniej wiecej w tej samej tonacji. Osobiscie nie bardzo lubie laczen brazow cieplych, ceglanych, jesinnych z np. chlodna czekolada. No i wiatrolap, czy na tyle duzy ze wytrzyma tyle ciemnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 30.10.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Witam, Depi, kierbuda deklaruje się nie w momencie odbioru dziennika ze starostwa, a w momencie zgłaszania rozpoczęcia prac budowlanych w inspektoracie nadzoru. Do dziennika kierbud wpisuje się sam, ale inspektorat wymaga deklaracji kierownika, jego uprawnień, przynależności do izby i aktualnego ubezpieczenia OC (Xero oczywiście). To jest stan wiedzy na czerwiec tego roku kiedy to ja załatwiałem kwity. Pozdrawiam Dawid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johan 30.10.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 DepiDziennik Budowy odbierasz bez podawania kierownika budowy.Zgłoszenie o rozpoczęciu budowy składa Kierbud razem ze swoimi uprawnieniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 30.10.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Depi Dziennik Budowy odbierasz bez podawania kierownika budowy.Zgłoszenie o rozpoczęciu budowy składa Kierbud razem ze swoimi uprawnieniami. U mnie bylo tak samo , pewnie dlatego , ze kierownik ten sam. Jezier Gratuluje . I ja zaczynam sie rozgladac juz za kolejna dzialka Chyba Wiesz , ze w Cermacie maja dobrego CATa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.10.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2007 Kurka. No dobra - nie rozumiem nic. Ale może jutro zrozumiem. Kierbud zaproponował, żebym złożył zawiadomie o rozpocząciu robót na razie bez i obiecał, że zaraz doniosę. Bo zobaczymy i dogadamy się dopiero w piątek. A beznadziejny jestem - bo powinienem był to zrobić wcześniej, wczęsniej się dowiedzieć, być przygotowanym itp. A ja nic - beton, detka, dekiel. Nawet nie wiem do kogo mam się o ten dziennik zwrócić - do dzielnicy czy do miasta. Wy macie prostą sprawę a tu ta ^$% ustawa warszawska robi wode z mózgu. Tak się skoncentrowałem na częsci proktycznej - ekipowo/kierbudowo/studniowo/geodeckiej, że jakoś mi te papiery wyleciały już z głowy (jest pozwolenie - to można budować, nie?) Eh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 31.10.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2007 Witam, Depi, kierbuda deklaruje się nie w momencie odbioru dziennika ze starostwa, A nawet wcześniej. Przynajmniej w starostwie piaseczyńskim. I te wymienione papierki sine qua non. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts