Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

kierbuda deklaruje się nie w momencie odbioru dziennika ze starostwa, a w momencie zgłaszania rozpoczęcia prac budowlanych w inspektoracie nadzoru.

Hmm.. A rozporządzenie o DB mówi, że o dziennik występuje się wraz z zgłoszeniem o zamiarze rozpoczęcia robót budowlanych (par 4).

Żeby już kompletnie zagwatwać, to organ ma go wydać w 3 dni _od daty "uostatecznienia się" pozwolenia na budowę. Bez sensu.

No i który "organ" jest u mnie właściwy??? Dzwonie...

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdybym budował na terenie normalnego powiatu nie miałbym tych wszystkich problemów, pozwolenie miałbym w 2 tygodnie, a nie 2 miesiące i generalnie byłbym szczęśliwym człowiekiem.

Ależ ja nienawidzę tej ustawy warszawskiej. I czemu o czemu akurat zmieściłem się granicach Wawy? :(

Spokojnie. Ja czekałem 2 miesiące na przepisanie prawomocnej decyji na budowę domu i 2 tygodnie na uprawoocnienie mojej decyzji i trwało by to jeszcze dłużej gdyby nie poczynania jakie zrobiłem a mianowicie napisałem oświadczenie w którym ja, żona i poprzedni właściciel napisali że nie będziemy odwoływać się od wydanej decyzji :lol:

Dokladnie, pozwolenie załatwiałem w Piasecznie w zeszłym roku równo 2 m-ce + 2 tyg. na uprawomocnienie. Oczywiście trochę moja wina, bo były braki w dokumentacji. Ale po uzupełnieniu wszystkich braków pojawiły sie braki nr. 2 !!! Pani prowadząca moją sprawę (swoją drogą bardzo miła i uczynna) załamała rączki i odeslał do Pani naczelnik. Poniewaz sprawa była błacha, wciągnąłem tzw. gluta, uzupełniłem braki nr. 2 i w 12/2006 byłem szczęśliwym posiadaczem PnB.

Taki Ci to łatwy powiat.

Pzdr

Dawd

Jezier,

Betsi,

Z tymi brazami, to wazne aby byly mniej wiecej w tej samej tonacji. Osobiscie nie bardzo lubie laczen brazow cieplych, ceglanych, jesinnych z np. chlodna czekolada. No i wiatrolap, czy na tyle duzy ze wytrzyma tyle ciemnego :roll:

No właśnie tego się obawiam tzn, że ten dosyć spory wiatrołap nie zniesie 5 szt ciemno-brązowych drzwi ( w tym 2 od szaf). Ale co mam zrobić?

Szafy zrobic w zupełnie innym kolorze-jakims jasnym ( typu grusza np) i ściany pomalować w tej samej tonacji kolorystycznej?

http://www.kronopol.pl/big.php?lang=1&id=3&idd=13&iddd=5&idddd=5&Id_dekory=71

http://www.kronopol.pl/big.php?lang=1&id=3&idd=13&iddd=5&idddd=5&Id_dekory=65

http://www.kronopol.pl/big.php?lang=1&id=3&idd=13&iddd=5&idddd=5&Id_dekory=50

No właśnie tego się obawiam tzn, że ten dosyć spory wiatrołap nie zniesie 5 szt ciemno-brązowych drzwi ( w tym 2 od szaf). Ale co mam zrobić?

Szafy zrobic w zupełnie innym kolorze-jakims jasnym ( typu grusza np) i ściany pomalować w tej samej tonacji kolorystycznej?

http://www.kronopol.pl/big.php?lang=1&id=3&idd=13&iddd=5&idddd=5&Id_dekory=71

http://www.kronopol.pl/big.php?lang=1&id=3&idd=13&iddd=5&idddd=5&Id_dekory=65

http://www.kronopol.pl/big.php?lang=1&id=3&idd=13&iddd=5&idddd=5&Id_dekory=50

No nie wiem ... musisz pomyslec bo tak: podloga jest w innej tonacji brazu, niz drzwi wejsciowe. Teraz szafy dostana jeszcze inny kolor ... Niby ok, ale tylko wtedy gdy ten kolor bedzie pasowal do pozostalych brazow, a sciany beda mialy rowniez identyczna kolorystyke.

Idealnie (wg. mnie oczywiscie) bylaby jasna podloga, sciany w kolorze kafli na podlodze, a drzwi wejsciowe i szafy dopasowane kolorystycznie lub takie same.

Ale mozna jeszcze inaczej ;) Moze zamiast plyt meblowych lustra :roll:

Idealnie (wg. mnie oczywiscie) bylaby jasna podloga, sciany w kolorze kafli na podlodze, a drzwi wejsciowe i szafy dopasowane kolorystycznie lub takie same.

Ale mozna jeszcze inaczej ;) Moze zamiast plyt meblowych lustra :roll:

Amber

Dzieki za porady.

Z tymi lustrami do najrozsądniejsze rozwiązanie. Miało być tylko jedno skrzydło z lustra ale mogą być i trzy. Sprawa koloru staje sie drugorzędna :lol: :lol:

Przyszło mi jeszcze do głowy szkło matowe :roll: Myśle że też niezłe rozwiązanie. Muszę ustalić tylko jak to wyjdzie kosztowo :-?

Zresztą na poczatek i tak będzie w tej wnece na szafę tylko rura metalowa lub wieszaki sklepowe :cry:

Nastapił momemt prawie kulminacyjny !!!!!!!!!!!

Przyjechał stolarz i montuje schody oraz elektryk wykańcza wszelkie podłączenia. Koniec z drabiną i przedłużaczami :lol: :lol:

Podłoga drewniana z wiązu jest przepiękna. Jesli ktoś chce zrobić ciekawą i niestandartową podłogę to naprawdę polecam. :D

Schodziarz znowu żle wyliczył odległość pomiędzy ścianą i słupem i niestety górny bieg nie zmieścił się ( zabrakło 5mm). Zabrał więc schody z powrotem do stolarni :cry:

A że pieniędzy nie dostał to myślę że szybko wróci :wink:

Parkiet jest nie ułozony jeszcze w ponad połowie salonu bo czekam na kamień pod kominek, który ma być dopiero w piątek-sobotę. Drzwi wewnetrzne, kuchnia i garderoba będą po 13 listopada.

Ale generalnie to już bliżej niż dalej.

Jesteśmy już tak zmęczeni, że nie wiem czy będziemy mieli siłę cieszyć się z przeprowadzki. A jeszcze jak dosypie śnieg to ........................

Jak u Ciebie, wyzdrowiałaś już na dobre?

Fajnie się mieszka w nowym domku?

Betsi

No to pod koniec listopada chyba już zamieszkasz?

BTW-masz kogoś fajnego do zabudowy kominka?

My mamy rekuperację połączoną z rozprowadzeniem ciepła i musi być ktoś kumaty w takich sprawach.

Jakby co wszelkie namiary mile widziane :)

Jak się Tobie udaje przy dzieciach cokolwiek załatwić na budowie?

Moje dziecko po 20 min. ma dość i chce wracać do domu.

A my od połowy tygodnia zaczynamy kładzenie glazury. :)

Zuber

Mam nadzieję - na ten koniec listopada.

Kominkarz idzie na PW

Nasz syn jest nieco starszy od Waszego, więc jakieś zajęcie sam sobie znajduje

( np. skakanie po górze humusu, plenie ogniska i kiełbaski, układnie podestu do domu z palet itp) ale czasem też sie nudzi. Generalnie jeżdżę do domu tylko w weekendy, bo w tygodniu nie ma kiedy.