Pineska32 27.11.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Magnolia, Amber - dzięki za odzew:) Ale sytuacja na rynku cos sie zmieniła. Jeszcze niedawno Ci co robili tynki mineralne mieli wolne terminy, ci co gipsowe - byli zawaleni robotą. A teraz "gipsiarze" maja wolne terminy. Pozdr. aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 27.11.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 magnolia, ładnie, ładnie! Faktycznie idziemy równo, ale my właśnie robimy przerwę techniczną. Kolejne mokre prace na wiosnę. Wtedy to już będziesz parę okrążeń przede mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 27.11.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Ale granda - kazać ludziom słono płacic za betatesty systemu, na którym nic nie działa. No dramat. Linux jest za darmo i wszystko bangla jak trzeba (chyba, że specjalnie jest zrobione tak, aby działało tylko pod Windozą ale to już z pretensjami do Billa). Bałem sie, że Żona nie zaakceptuje ale przyjęła i nawet mówi, że lubi. Winde trzymam tylko do gier. Na pohybel monopoliście-deletantowi. Dobrze gada! Moja już zapomniała, jak to jest na Winzgrozie i tylko Linuxa uznaje. A na gry nie ma czasu, bo trzeba dom budować, to ciekawsze niż gry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 27.11.2007 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 Mam system unixowy ale mam też XP i to z niego częściej korzystam. Postanowiłem, że do działalności gospodarczej będę używał legalnego oprogramowania skoro na nim zarabiam. I niestety pod windę oprogramowania jest więcej jest od ręki i do tego ten sam program jest tańszy. Np Office 800 zł zamiast 2000 zł.Inna sprawa to urządzenia zewnętrzne. Kupuję sobie drukarkę czy reuter i pod xp bez problemu działa po kilku minutach. A na unixie? Walka. Na płycie nie ma sterowników pół wieczoru czytam fora w końcu dowiaduję się że jeśli ściągnę sterowniki od Samsunga xxx to mój xerox zacznie drukować. Z kolei reuter działa ale już serwer wydruku po wifi nie idzie. itd itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johan 27.11.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 ms - poproszę o namiar na p. Darka od bram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 27.11.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2007 posyłam na p.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Montana 28.11.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Kochani, pilnie potrzebuję namiaru na niedrogą mocną siatkę ogrodzeniową. Najlepiej w okolicy...Muszę dzisiaj kupić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 28.11.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Ja kupowałem w Rudzie przy torach na składzie. Ale nie znam dzisiejszych cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 28.11.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Montana, zadzwoń 0-22 717-93-75 (Góra Kalwaria), siatkę mają porządną (grubość 4,5), nie wiem czy dostępną od ręki. Jest jeszcze DRUTEX (gdzieś przed Tarczynem) - swego czasu handlowali siatką 3,5 i 2,8. Telefon 0-48 661-26-90. Poza tym widziałam reklamę producenta siatki (przy drodze z Piaseczna do Głoskowa, w miejscu gdzie ul. Lipowa odchodzi od ul. Radnych). Więcej adresów nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 28.11.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Depi, jak tam? Zalane ławy już? U nas zbrojenie się robi. A wylejemy może w sobotę, może w poniedziałek, wtorek? Mam nadzieję że nie przyjdą syberyjskie mrozy do tego czasu i że nie będzie lać i śnieżyć non-stop. My mimo wszystko pozostajemy w robocie, a wszystko na miejscu rzeźbi ekipa. pozdrawiam St. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 28.11.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Aha, Depi i jeszcze odnośnie błota i pogody. Jak bedzie dobra pogoda do sylwestra to może pomurujemy. Ale 10 warstw bloczków to sporo. Do tego ocieplenia pionowe, izolacje, chudziak, zasypywanie z zewnątrz - roboty na duuuużo duuuużo czasu, a pogoda jaka jest każdy widzi. pozdrawiamy St. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.11.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 strzelu- U mnie wszystko stoi, a właściwie leży. Ty masz ekipę - ja nie mam. Pogoda ma się poprawić na dniach. Zbrojenie może się zrobi przez weekend i albo sam się wezmę z rrmisiami (bardzo mi się podoba to określenie ), albo wejdzie ekipa, z którą jutro będę gadał. Wszyscy jednak sobie słono liczą. Ile Twoi biorą a propos za stan 0? Roboty trochę jest, ale nic takiego, czego by się nie dało szybko zrobić ze sprawną ekipą. Czemu Ty też masz aż 10 warstw bloczków? Myślałem, że tylko moi projaktanci tak pojechali z fundamentem, że mam 145 cm w dół wkopane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.11.2007 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 I niestety pod windę oprogramowania jest więcej jest od ręki i do tego ten sam program jest tańszy. Np Office 800 zł zamiast 2000 zł. Tańsze pod windę??? Pod pingwinem przecież Office (OpenOffice albo KOffice) jest za friko! Jeśli potrzebujesz jakieś specjalnego, to faktycznie może nie być wersji linuxowej, ale wiele działa pod Wine czy Cenega. Inna sprawa to urządzenia zewnętrzne. Kupuję sobie drukarkę czy reuter i pod xp bez problemu działa po kilku minutach. A na unixie? Walka. Na płycie nie ma sterowników pół wieczoru czytam fora w końcu dowiaduję się że jeśli ściągnę sterowniki od Samsunga xxx to mój xerox zacznie drukować. Z kolei reuter działa ale już serwer wydruku po wifi nie idzie. itd itp. Nie wiem jak jest na "unixie", bo go nie używam. W "linuxie" jest 0 (jak dotąd nie spotkałem się) problemów ze sterami i jest 100 razy mniej roboty z tym,niż pod winda! Pod windą do wszystkiego musisz sciągnąc i zainstalować sterowniki. Po co Ci sterownik do routera??? U mnie wszystko działało "out of the box" bez konieczności robienia czegokolwiek. Żadnej walki. Drukarki chodzą na jednym uniwersalnym sterowniku - przynajmniej HP, bo tylko z takimi miałem do tej pory do czynienia. Spróbuj pod Vistę coś zainstalować hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.11.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Depi - głowa do góry i nie poddawaj sie!!!! Dzięki. Staram się, choć czasem nie mam już siły do tego wszystkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 28.11.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 A z tą pogodą to cholera wie. Poprawi się pewnie jak już będziemy mieli wylane. Bo teraz to jak na złość (może z wyjątkiem dzisiejszego dnia do obecnej godziny).Nasi za stan 0 krzyknęli 15 tysi. Ciężko powiedzieć czy dużo czy mało. Metrów fundamentów jest jakieś 108, do tego dużo murowania (a więc i zasypywania, ubijania, izolowania, zasypywania z zewnątrz itp), do tego projekt indywidualny (obniżenie podłogi w jednej części budynku, różne szerokości ław). Warstw bloczków mamy tyle gdyż mamy bardzo dużą różnicę między poziomem ulicy z którą sąsiaduje działka, a poziomem od gruntu ze zdjętym humusem. (jakieś 180 cm). Ze względu na to i na finanse kierownik podjął decyzję o kopaniu pod ławy na głębokość 50 cm od poziomu po zdjęciu humusu (na tej głębokości jest już spokojnie grunt nośny, piaskowy, stabliny). I od tego poziomu idziemy 10 warstw bloczków w górę (co da 120 cm + grubość zaprawy co da razem powiedzmy 135 cm). Więcej byłoby bez sensu ze względu na finanse, warunki zabudowy w których musimy się zmieścić oraz na wygląd i proporcje domu. A no i oczywiście wszystko potem zasypujemy gdzieś z metrem ziemi zatem poziom posadowienia będziemy mieć gdzieś na 150 cm wgłąb. W mojej opinii kopanie jak u Ciebnie na 145 wgłąb to delikatne przegięcie. Tu nie Syberia. Jest pytanie od jakiego poziomu liczysz to 145 cm - od zera podłogi czy od zdjętego humusu i nie łam się ja też w przeciągu 2 lat wyląduję zapewne u czubków (jeśli już nie powinienem być ich głównym pensjonariuszem). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pineska32 28.11.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 strzelu i inni budowniczy. Nie zdawaj sie na ekipe i nie ufaj kierbudowi - chyba ze jestes nim sam. nasi znajomi tak ufali, praca ważna bo pieniądze daje, mieszkaja rok w swoim domu i remont robią, bo na poddasszu z gniazdek wieje wiatr o innych mankamentach nie bede pisala, bo wlos na glowie mi się zjeżył. przed zalewaniem i pracami krytymi trzeba być, wiedza teoretyczna + wsparcie kierbuda. pozdr.aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 28.11.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Nie wiem jak jest na "unixie", bo go nie używam. W "linuxie" jest 0 (jak dotąd nie spotkałem się) problemów ze sterami i jest 100 razy mniej roboty z tym,niż pod winda! Pod windą do wszystkiego musisz sciągnąc i zainstalować sterowniki. Po co Ci sterownik do routera??? U mnie wszystko działało "out of the box" bez konieczności robienia czegokolwiek. Żadnej walki. Drukarki chodzą na jednym uniwersalnym sterowniku - przynajmniej HP, bo tylko z takimi miałem do tej pory do czynienia. Spróbuj pod Vistę coś zainstalować hehehe Znowu dobrze gada Jezier, jak mówił mój znajomy mechanik samochodowy, "jesteś nieaktualny". Aczkolwiek z całą pewnością znajdzie się jeszcze konfiguracja sprzętu, którą trzeba trochę "przewalczyć", zanim ruszy, to firma Canonical zrobiła dobrą robotę i ostatnio się uwsteczniam, zamiast rozwijać, kiedy korzystam z darmowego systemu, darmowego oprogramowania... A do projektowania własnego domu kupiłem - legalnie! - za ok. 250zł program do projektowania domów o nazwie CYCAS, bo CADa nie chciało mi się uczyć. Ani piracić, bo przecież nie kupić. Jest i na windę i na linucha. I czyta DXF, czyli importuje z CADa, więc bez problemu obrabiam materiał otrzymany od architekta. Ale i tak przerysowałem projekt, bo od architekta dostałem materiał 2D, a w CYCASie mogłem to mieć w 3D od razu, więc bez problemu mogłem wizualizować (w tym przez POV-raya robić grafiki wizualizacyjne). Efekt? Kiedy pojawiły się ścianki działowe, ze zdziwieniem stwierdziłem, że stoją dokładnie tak, jak myślałem, że staną A tak to piszę, żeby nie było offtopa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 28.11.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 Aga. Chyba nie zostałem do końca zrozumiany.Nie jest tak że wpadniemy za 2 tygodnie jak będą zalane ławy i będziemy się drapać w głowę że coś jest nie tak. Wszelkie ustalenia z kierbudem i ekipą były dogadywane przy naszej obecności, to na dobrą sprawę my decydowaliśmy o głębokości i wysokości fundamentu. Analizowaliśmy wszystkie za i przeciw naprawdę długo.Staramy się być tyle ile możemy, codziennie najlepiej, a jak nie to w dzień nieobecności telefonicznie wszystko jest omawiane, ewentualnie podsyłamy teścia na budowę. Ale musimy też spać, jeść i pracować żeby mieć pieniądze na kredyt. Inaczej nie da rady. A doba ma niestety tylko 24 godziny. Niestety nie mamy też kilku rezerwowych zaufanych osób, które mogłyby nam pomagać na bieżąco i być na budowie. Jak trafię w totka to będę siedział na działce 24 h. Nie zdajemy się na ekipę i na kierownika. Cały czas kontrolujemy, pytamy, wyjaśniamy wątpliwości aż do znudzenia. I z ekipą i z kierownikiem. To samo w przypadku dostaw materiałów. Dzwonimy, sprawdzamy, liczymy grosiki, VAT, koszty dojazdów i inne cholerstwa. Żeby nie pójść z torbami (chyba że coś musi być na gwałtu rety to wtedy będziemy pewnie zamawiać gdzie popadnie, ale póki co tak się nie zdarzyło bo dopiero zaczynamy). Ale jesteśmy tylko ludźmi. pozdrawiamy St. wraz z małżonką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.11.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 E tam - offtopici są dobre. Pozwalają pomysleć chwilę o czymś innym. Amber np. wspomniała o bajerach w Viście. To mają być bajery??? Buhahahaha! Proszę se oglądnąć ten filmik: a potem możemy pogadać o bajerach. Nadmienie, że linux takie efekty daje na ZNACZNIE słabszym sprzęcie, niż Vista (2GB RAM??? Buahahahahaha!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 28.11.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2007 rrmisiami (bardzo mi się podoba to określenie ), Czekaj i dla Ciebie cos pomyslimy. Podaje nowy namiar na Pana Darka Kutego od bram Prosilam o jakas regulacje , nawet o tym zapomnialam , sam pamietal i przyjechal i podal mi przy okazji. 0-602-596-196. Polecam ten namiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts