Depi 14.12.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Fakt. Dlatego ja dojeżdżam samochodem do metra i dalej metrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostan 14.12.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Witam. Zamierzam budować dom w okolicach Piaseczna. Mam już kupiony gotowy projekt i potrzebuję architekta, który umiejscowiłby go na działce i ewentualnie dokonał drobnych zmian w projekcie. Czy w związku z tym ktoś może mi polecić sprawdzonego architekta? Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 14.12.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Betsi Gratuluję zasiedlenia w praktycznie wykończonym domu. Wrzucisz jakieś zdjęcia poglądowe? Jak tam kuchnia i drzwi, i w ogóle? Ja wstaję o 5.30 i wyjeżdżam o 6.40. Jestem w centrum ok 7.45-7.50. Tylko na razie slisko nie było Pobudka o 5.30 o tej porze roku?Prawdziwy hardcore.Dla mnie 7-ma rano to kara za grzechy. Odnośnie dojazdów-dla mnie najgorsze są powroty o tej porze roku kompletnie nieoświetlonymi drogami. Na niektórych odcinkach przelotówki Piaseczno-Tarczyn ciemno jak...nie powiem gdzie Pobocza nie widać, wszyscy pakują się środkiem drogi,a noszenie odblasków uważane jest tu chyba za niepotrzebną ekstrawagancję. Nienawidzę zimy na wsi. Przynajmniej teraz. Może jak już osiądę na dobre i wykończę co mam wykończyć to pokocham. Albo przynajmniej się przyzwyczaję. Tak jak przyzwyczaiłam sie do pająków, myszy i.t.p. Rostan Główną zaletą mojego architekta było to, że był tani. Główną wadą, że jest jakimś nawiedzonym PIS-owcem. Jeżeli chodzi o kompetencje-to z rodzaju takich co to za dużo nie pomogą ale i nie zaszkodzą. Gdybyś nadal reflektował-namiar mogę podesłać na prv. No i witaj w grupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 15.12.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 Post Rostana przypomniał mi, że rok temu byłam gdzieś pomiędzy warunkami z gazowni a odrolnieniem działki. Sprawdziłam też, że o tej porze "zapisywaliśmy" 46 stronę wątku. Po drodze parę domów się wybudowało, parę wykończyło i niektórzy nawet zamieszkali. Ja jeszcze pouczestniczę w procesie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 15.12.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 My o tej porze roku kupowaliśmy nasz projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 15.12.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2007 och! pamietam ja w tym czasie walczylam ze zjazdami a budowe rozpoczelam 17 kwietnia i zamierzam si wprowadzic w kwietniu.To juz mus,choc wody nadal nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 16.12.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2007 Post Rostana przypomniał mi, że rok temu byłam gdzieś pomiędzy warunkami z gazowni a odrolnieniem działki. Sprawdziłam też, że o tej porze "zapisywaliśmy" 46 stronę wątku. Po drodze parę domów się wybudowało, parę wykończyło i niektórzy nawet zamieszkali. My rok temu złożyliśmy o PnB i dalej walczyliśmy z architektem, przez co później musieliśmy złożyć projekt zamienny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 17.12.2007 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Flamenco,doczytałam co nowego u Ciebie. Zostało nam po pół palety betonu komórkowego 24 i 12 cm. Nawet gruzu nie wywieźliśmy z budowy, bo wszystko poszło w tarasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 17.12.2007 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Flamenco, doczytałam co nowego u Ciebie. Zostało nam po pół palety betonu komórkowego 24 i 12 cm. Nawet gruzu nie wywieźliśmy z budowy, bo wszystko poszło w tarasy. Helou. Dziś się pojawi nowy wpis. Ekipa od elewacji już działa, z samego rana tamój bywszy, hydraulik też dziś ma szaleć, glazurnik takoż. Dziś moja Umiłowana Mama ma odebrać z Piaseczna pozwolenie na budowę instalacji gazowej wewnętrznej. Raczej przed świętami nam tego nie zamontują, ale już niedługo będzie czekać na wcinkę z gazowni. Żeby tylko forsy wystarczyło... Bo się kończy jak jasny gwint. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostan 17.12.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 A skoro o odrolnieniu mowa, to czym muszę się o nie starać, skoro jest plan zagospodarowania terenu, gdzie te grunty są przeznaczone pod zabudowę mieszkaniową, a jeżeli tak to gdzie mam złożyć i jakie dokumenty. PozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 17.12.2007 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 A skoro o odrolnieniu mowa, to czym muszę się o nie starać, skoro jest plan zagospodarowania terenu, gdzie te grunty są przeznaczone pod zabudowę mieszkaniową, a jeżeli tak to gdzie mam złożyć i jakie dokumenty. Pozdrawiam Robert Jesli bedziesz musial to zalatwiac to na Chyliczkowskiej , tam mlode dziewczyny siedza to powinno udac sie zalatwic szybko. Moja dzialka byla budowalana , ale ten papierek byl potrzebny do pozwolenia na budowe. O wszystkim powiedzial mi moj architekt , znaczy co i jak zalatwiac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostan 17.12.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Tak się zastanawiam czytając Wasze posty, czy lepiej samemu załatwiać wszystkie pozwolenia, czy też lepiej zlecić to architektowi. Może znacie jakiegoś, który jest w stanie to załatwić za rozsądną cenę. Budowlańcy mają wystartować pod koniec marca, początek kwietnia zatem nie ma już zbyt wiele czasu. Wcześniejszy właściciel działki miał zgodę na budowę i wszystkie przyłaczą, ale to było w 2002 roku, a poza tym mam innym projekt, zatem pewnie się nie uda przepisać tamtych zezwoleń. PozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 17.12.2007 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Na pewno nie uda sie Tobie tego przepisac. Architekt bierze za sprawe ok 2-3 tysie. Jak chcesz to Ci za 2 zalatwie. Mi zajelo wszystko razem 3 tygodnie. Bez lapowek . Spotkany , przypadkowy arch w gminie pod pokojem PNiB oferowal sie za 3 tysiace i powedzial , ze tak minimum to 2 miesiace zejdzie do pozwolenia Zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostan 17.12.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Czyli sprawa jest prosta, muszę zakasać rękawy i polatać po urzędach Tylko nie wiem od czego zacząć. Teraz mam projekt, który trzeba dostosować i zleciłem geodecie wykonanie mapy, która będzie w połowie stycznia. Jak sądzisz, co teraz? Architekt, żeby wpasował projekt (ale bez mapy się chyab nie da), czy lepiej latać za przyłaczami? Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 17.12.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 A Ty masz arch czy nie ? Nam wlasnie on powiedzial co i jak. Zreszta jak dla mnie byl rewelacyjny. Obsluga 1 klasa. Zmainy ta jak chcialam . Moge go polecic jesli chcesz ,ale to chyba zalezy od tego gdzie budujesz ? Napisz na pw jesli chcesz.Dobrze , ze zalatwiles mapke , idz na Chyliczkowska , powiedz ze potrzebujesz te odrolnienie, chyba 1 pietro jakos tak nadgeodezja , ale moge sie mylic. Jesli masz droge zjazdowa z gminnej to Czajewicza , tez fajne babeczki siedza. Zaomnialam juz jak to bylo po kolei. Potrzebuje namiar na weterynarza dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 17.12.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 [...] Tylko nie wiem od czego zacząć. Teraz mam projekt, który trzeba dostosować i zleciłem geodecie wykonanie mapy, która będzie w połowie stycznia. To jeszcze raz co i jak: możesz działać wielotorowo. Do przyłączy wystarczy tzw. podkład geodezyjny, skala 1:1000 kupiony w składnicy map w starostwie na Chyliczkowskiej. A masz wypis i wyrys z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego? Zakładam, że Twoją działkę obejmuje mpzg. Z mapkami i kopią aktu notarialnego udajesz się do: 1) ZEW-T Konstanci Jeziorna po warunki przyłączy energii elektrycznej (warunki ważne 2 lata) 2) do Gazowni w Piasecznie, ul. Stołeczna 4, warunki dla przyłącza gazowego, ważne 1 rok 3) i 4) woda i kanalizacja - w Urzędzie Gminy O rzeczy 1-4 można wystąpić jednocześnie, im wcześniej tym lepiej. Do odrolnienia najpierw trzeba mieć wypis z rejestru gruntów. Tam będzie napisane, której klasy masz ziemię. Jeśli kiepską i pochodzenia nieorganicznego, do odrolnienia wystarczy podkład geodezyjny. Dostajesz wtedy odrolnienie na całą działkę. Jeśli masz lepsze ziemie i w dodatku pochodzenia organicznego odrolnienie może być tylko na podstawie mapy od geodety z naniesionym przez architekta planem zagospodarowania działki. Odrolnienie załatwia się na Chyliczkowskiej, pokój chyba 105. Melioracja i zjazd z działki dopiero jak będziesz miał mapę do celów projektowych. Melioracja w Piasecznie, ul. Kościuszki 22 (chyba) Zjazd z działki - zależy przy jakiej drodze masz działkę - wojewódzkiej, powiatowej czy gminnej. Moja działka jest przy drodze gminnej, więc załatwiałam w gminie. Jeśli przy drodze powiatowej to faktycznie przy Czajewicza. I to by było na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostan 17.12.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Bardzo dziękuję, gdyby tego typu informacje można było uzyskać w urzędach wiele spraw byłoby znacznie prostszych. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 17.12.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Jeszcze mi się przypomniało - środa w urzędzie gminy i starostwie jest dniem wewnętrznym co oznacza marne szanse na załatwienie czegokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostan 17.12.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Dobrze, że przynajmniej w pozostałe dni mają ochotę spotykać się z petentami Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Isia1972 17.12.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 Ja mam działkę w Dobieszu(Urząd w G.Kalwarii) ale starostwo Piaseczno. W planie działka jest budowlana a ziemia rolna klasa IV. Musiałam złożyć wniosek o odrolnienie, żeby dostać papierek że mojej działki odrolnienie niedotyczy taka mała paranoja. Dostałam papierek że nie dotyczy i sprawa była załatwiona -trwało 7 dni 2 wyjazdy do starostwa na Chyliczkowskiej i " postępowanie umarza się " -mogę mailem przesłać zainteresowanym scan decyzji . Urzędniczki mówiły, że to idiotyczne ale takie zarządzenie, więc pomagają i załatwiaja bardzo szybko. Wiem od znajomych z Piaseczna, że mieli tą samą sytuację. Miałam propozycję załatwienia sprawy za jakieś 2,5 tysiąca złotych sama załatwiłam wszystkie formalności i mam 2500 w kieszeni. To samo z prądem. Facet proponował mi pomoc w Zewt Konstancin za 3000 a sama załatwiłam to samo za 1200 i 2 razy pojechałam do Konstancina. Wydaje mi się że warto pojechać samemu i porozmawiać z urzędnikami - bardzo wielu ciekawych informacji,można się dowiedzieć i zaoszczędzić kilka tysięcy, które za chwile staną się bardzo potrzebne. Pomocników za pieniądze jak mrówek, ale chyba warto samemu zadbać o własne sprawy i być mądrzejszym. W urzędach najlepiej zgrywać laika i panie wtedy wszystko mówią i chętnie doradzają - przynajmniej tak było w moim przypadku. Zawsze zaczynam "czy mogłaby mi Pani pomóc bo zupełnie się na tym niewyznaję" i potem wiem wszystko co wiedziec powinnam, a czasami nawet więcej Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts