Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Ja mam działkę w Dobieszu(Urząd w G.Kalwarii) ale starostwo Piaseczno. W planie działka jest budowlana a ziemia rolna klasa IV. Musiałam złożyć wniosek o odrolnienie, żeby dostać papierek że mojej działki odrolnienie niedotyczy :o taka mała paranoja.

...CIACH...

Zawsze zaczynam "czy mogłaby mi Pani pomóc bo zupełnie się na tym niewyznaję" i potem wiem wszystko co wiedziec powinnam, a czasami nawet więcej :lol: Polecam.

Moja działka była rolna, ale w mpzp przeznaczona pod zabudowę jednorodzinną. Ale i tak musieliśmy ją - tą samą metodą - odrolnić. To wynika z tradycji stanowienia i egzekucji przepisów - Polska, jeszcze na początku zeszłego wieku wybrała najgłupszy czyli austriacki, dodała trochę wad z systemu pruskiego i rosyjskiego i mamy, co mamy.

Co do udawania laika, to paniom może się to udać. Mnie to w niczym nie pomagało. Ale udawanie dobrze poinformowanego również nie pomaga (przynajmniej w Piasecznie), więc łatwiej zawsze udawać laika. ;-)

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej

My tez papiery załatwialiśmy sami. Problem był trochę w Jeziornej w energetyce. Jak już załatwiliśmy warunki przyłącza, potem zapłaciliśmy opłaty, mieliśmy w ręku umowę na prąd i doprowadzili go nam do działki to dostaliśmy papiery o których nie mogliśmy sie dowiedzieć kto je wypełni i z czym to sie składa. Byliśmy tam kilka razy i za każdym razem dowiadywaliśmy się że czegoś wciąż nie mamy. facet siedział w pokoju i nic nie mozna było z niego wydusić. I wtedy nasz kierbud. polecił nam elekrtyka do doprowadzenia prądu budowlanego. I to było to ! Facet zrobił robotę, a potem podsunął nam do podpisania świstek i tak nam załatwił umowę na prąd budowlany. Aha- elektryk jest zatrudniony w jeziornej i to jest jego wielki atut.

Do takich akcji polecam posredników. Reszta nie była dla nas jakas straszna i warto było pozałatwiac samemu.

Pozdrawiam Marta

a co do absurdu ordrolniania działki. My mieliśmy to samo. Ale umorzenie sprawy odralniania tez musiało sie uprawomocnić i musiało minąć 14 dni zanim moglismy je włączyć do papierów na pozwolenie na budowę. Wtedy się nieźle na to wścieliśmy

Magnolia napisała:

Aha- elektryk jest zatrudniony w jeziornej i to jest jego wielki atut.

Kurcze, to jest jednak denerwujące. We wszystkich usługach związanych z budownictwem to jakaś plaga. Oczywiście człowiek wybiera zwykle najprostszą drogę do celu i zatrudnia takiego elektryka z powiązaniami. Ale boleję nad tym :).

A tak w ogóle to ja też stosuję metodę: czy mógłby mi pan pomóc, bo ja się na tym kompletnie nie znam... :)

Uważam, że urzędy w Piasecznie są raczej O.K., z wyjątkiem Urzędu Skarbowego, gdzie byłam przy okazji składania jakiegoś tam oświadczenia i spotkałam się ze stylem urzędowania: albo jedzenie albo praca to się zamyka okienko - jeśli pamiętacie scenę z filmu :D . Ale więcej nie piszę o US , żeby mnie nie wezwali na dywanik :lol:

Też najgorzej wspominam ZEW-T.

Dobrze idzie do momentu wydania warunków, bo mają komputerowy system obsługi klienta. Potem to już była tylko droga przez mękę.

Dostaliśmy warunki na budowę linii napowietrznej, gdy tymczasem na granicy działki stała sobie spokojnie skrzynka elektryczna. Problem zaczął się gdy chcieliśmy założyć erbetkę - stan faktyczny nie zgadzał się z papierami w ZEW-T.

I tak mając prąd w granicy działki rozpoczęliśmy budowę pożyczając prąd od sąsiada.

Witajcie po przerwie :)

Pogoda całkiem całkiem - niedaleko nas twardo ekipa zaczyna codziennie o 7 i robią fundamenty. Z podziwem patrzę.

Macie może geodetę do polecenia?

Nasz dał kolejną plamę i już poprostu ręce opadły...szkoda słów...

Betsi - cudnie tak u siebie już mieszkać :). Teraz siedząc przy kominku masz widoki przez te swoje okna :D, a jak jeszcze zima biała nastanie...

Dojazdy są rzeczywiście uciążliwe - są fajne skróty - ale to tylko dobrą terenówką :(

Macie może geodetę do polecenia?

Nasz dał kolejną plamę i już poprostu ręce opadły...szkoda słów...

quote]

Polecam geodetę "Przedsiębiorstwo Usług geodezyjnych MAPEX z Grójca - przyjmuje w Górze Kalwarii, 3-go maja 3 (Arkady) tel. 048 664-25-01. Bardzo dobrze mi sie z nimi współpracuje i kasa też do przyjęcia. Isia

Mam pytanie -

kto z Was zmierzył się już z tematem JAK ODZYSKAĆ ZAPŁACONY VAT?

Hiehie, dzięki Tobie dowiedziałem się, że to możliwe. Dopiero przystępuję do riserczu. Moja mama dotarła do jakiejś infolinii podatkowej, gdzie udzielają wyjaśnień.

0801-055-055 Krajowa Informacja Podatkowa

EDIT: Depi: Ale w większości składów budowlanych nikt nie chciał ze mną rozmawiać o kupowaniu bez faktury! Mają takie marże, że czniają podatki.

Muszę się poprawić, bo nie chcę być jak radio Erewań.

Odzyskuje się część VAT - różnicę między 7% a 22% i nie na wszystkie materiały potrzebne do budowy domu lub remontu.

Wykaz materiałów podano w obwieszczeniu ministra transportu i budownictwa (Dz.Urz. MTiB z 2006 r., nr 1, poz. 1).

W internecie jest dostępny programik vzm.exe, w którym można sobie wypełnić formularze i wzór wniosku.

A dokładniej, czy można sobie odpuścić wpisywanie numeru wg PKWiU?

W naszym Urzedzie nie.

Amberwind ma dobre informacje.Czepiaja sie wszystkiego co mozliwe :-?

Witam nowych budujacych , zimowych budujacych i tych co zaczynaja walke z urzedami.

Wesolych Swiat w razie gdybym juz nie zarzala do grupy :)

Witam Wszystkich - starych i nowych budujacych.

Zauwazyłam ze naszło Was na wspomnienia na jakim etapie byliście rok temu.

A ja rok temu szukałam: prawnika i .... kija bejsbolowego lub innych rozwiaząń.

Dom stał w stanie surowym otwartym i czekał na nową ekipę.

Całe szczęście że ten etap mam już za sobą choć niesmak ( lekko powiedziane) nadal pozostał.

Mam pania achitekt z Piaseczna która robiła mi adaptację projektu, plan zagospodarowania i składała część papierów do urzędów. Jak ktoś potrzebuje jeszcze to wyślę na PW. Jest niezła i nie bardzo droga. Myślę ze w 2000 zł można się zmieścić.

W nowym domku mieszka się coraz fajniej, ale do rannego wstawania jeszcze się nie przyzwyczaiłam. Mam już za sobą pierwsze wybieranie szamba, zwiozłam sobie trochę zapasu drewna do kominka, odczytałam licznik gazowy z ostatniego miesiąca :o , kupuję swiatełka, półeczki, próbuje znaleść cos w kartonach w garażu :lol:

Niestety mam znacznie mniej czasu na pisanie i czytanie postów, ale nadal jestem z Wami i trzymam kciuki za wszystkich nadal budujących.