Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej grupo!

Jesteśmy bliżej niż dalej przeprowadzki, w zasadzie po Nowym Roku powinniśmy zamieszkać, chociaż nie mogę napisać tak jak Betsi , że zamieszkamy w prawie wykończonym domu.

Zamieszkamy w mocno niewykończonym , ale najważniejsze, że na swoim.

Ostatnio niespecjalnie mam czas zaglądać do netu.

Zajrzałam na chwilkę po to żeby

• WSZYSTKIM ŻYCZYĆ WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO NA ŚWIĘtA

Kochani

Przepraszam, ze dopiero dziś i w dodatku wieczorem ale Życzę Wam z okazji Świat i Nowego Roku naj naj naj ......................................

lepszego budowania, pieknej pogody, duuuuuzo pieniedzy, mało kłopotów, podejmowania szybkich i dobrych decyzji oraz wprowadzenia sie do nowowybudowanych przez Was domów jak najszybciej.

Z przyjemnoscią urzadziłam wczoraj wigilię dla 11 osób, było wspaniale, duża choinka po sam sufit, wiele udanych prezentów ( choć łopaty do śniegu nie dostalismy od nikogo-dobrze ze nie pada :wink: ), i co ważne dla nas - duma z naszego domu :D [/b]

To moja choinka w tym roku

http://www.republika.pl/jezier/choinka2.jpg

Na drogach teraz pusto ale jak dzisiaj wracałem to od Głoskowa było tak ślisko, że strach jechać. Samochód zupełnie nie reagował na pedał hamulca. Ja dojechałem ale w Henrykowie ze 3 samochody skończyły na lawetach.

No, niezły poślizg zaliczyłam wczoraj na "moim wiejskim" zakręcie.A wcale nie jechałam szybko.

Lodowisko nie droga.

BTW-Jezier pozdrawiam was za pomocą łączy.

:)

Póki co siedzimy od rana do nocy, malujemy , gruntujemy, podłączamy.

Ale już niedługo zapraszam w skromne progi :p

Choinka piękna :D

Fajnie tutaj w okolicy na plantacjach choinkowych kupuje się choinki :)

Dzisiaj o 10 znowu w Henrykowie trójkąty ostrzegawcze na asfalcie, dwa rozbite wozy, straż i dwie lawety. 100 metrów dalej zaparkowany kombi w ogrodzeniu z siatki.

Po remoncie drogi z Głoskowa do Henrykowa strasznie niebezpiecznie na niej się zrobiło. Ciekawe czy to wina nawierzchni czy tego, że mozna po niej śmigać 2x szybciej.

Zuber. Trzymam kciuki za szybkŕ przeprowadzkę.

ms.! Czy Ty musisz zdradzać skąd wzięliśmy nasze drzewko? :lol:

Na pierwsze święta w domu kupiliśmy dość duży (jak nam się wydawało) świerk z okolicznej plantacji. I w salonie wyglądał żałośnie jak jakiś drapak. Postanowiliśmy, że w przyszłości drzewko musi być zdecydowanie bardziej iglaste i grubaśne.

Czyli jodła albo sosna. Na taką dużą jodłę to nas nie stać :( . Ale moja bratowa, która jest architektem krajobrazu i robi też różne aranżacje do firm, polecała sosnę - że ładna, włochata (w sensie - dużo zielonego) i dobrze się trzyma. Sprawdziliśmy to w zeszłym roku i tak rzeczywiście jest - świetnie się sprawdza. Polecamy :D .

oj tak sosenki samosiejki bardzo przydatny wynalazek. Na mojej działce hulały wiatry do czasu, gdy takie właśnie samosiejki posadziliśmy wzdłuż płotu. Od czasu gdy podrosły wiatry nam nie straszne, mamy za to na działce dużoooo igieł sosnowych :o i troszkę grzybków :p

No jeśli chodzi o maślaki w zeszłym roku, to ja jeszcze czegoś takiego nie widziałam :o :o . Zatrzęsienie. Cała wieś chodziła z wiadrami na maślaki. Mamy tu w okolicy bardzo dużo takich sosnowych zagajników, a właściwie nawet nie zagajników, tylko dawnych pól porośniętych kilkunastoma (kilkudziesięcioma) sosenkami. I ciągle ktoś nam się tu z wiadrem szwędał.

Ja też się szwędałam, bo bardzo lubię zbierać grzyby:).

Na szczęście taki wysyp maślaków nie trwa długo, bo zaczęłam mieć dość codziennego czyszczenia wiadra grzybów :D

A sąsiad mi powiedział, że śliczne, perspektywiczne pole maślakowe chyba zostanie przez kogoś zabudowane, bo ten ktoś wykosił niedawno część sosenek...

Trzeba rwać maślaki póki czas, bo za kilka lat nie będzie tu już niezabudowanych działek i będzie moźna zbierać tylko na swojej :D

Betsi,

Gratuluje Wigilii w nowym domu :-) My na Swieta wynieslismy sie do Rodziny, bo jakos frustruje mnie palenie w kominku, aby miec komfortowe 22-23 st ;) Gaz obiecali nam ok. 15 - 20 stycznia, wiec chyba jeszcze wczasy w tropikach zaliczymy, aby jakos zlagodzic bol czekania ... wrrrr :evil: :lol:

zuber,

Trzymam kciuki, aby poczatek roku przyniosl dla Was oczekiwana przeprowadzke :-) Po pracach, ktore opisujesz wnioskuje, ze przewozenie kartonow tuz, tuz :-)

Jako, ze zbliza sie koniec roku i trzeci miesiac naszego pomieszkiwania na tej niby wsi, musze przyznac ze wyjatkowo miejskie ze mnie zwierze ... Najbardziej doskiwera mi brak infrastruktury, dobrej silowni z sauna na wyciagniecie reki, pralni chemicznej za rogiem, piekarni z ulubionymi cieplymi buleczkami w odleglosci 100 metrow, labolatorium fotograficznego tuz, tuz i metra 5 minut od wyjscia z bloku ... Co dziwne brakuje mi tez miejskich odglosow ... I lekkosci zycia bez martwienia sie o to, ze skoro dzisiaj jest piatek, to trzeba wystawic smiecie, sprawdzic swiato na ganku, bo cos "mryga", pomyslec o regulacji bramy, bo chyba opadla, a na wiosne zrobic gruntowne malowanie balustrad bo jakos tak zima daje im sie we znaki ... 8) :roll: Dobrze, ze do tego nie dochodzi jeszcze jazda w korkach o swicie i wieczorem, bo juz calkiem byloby ten tego ... ;)

W Nowym Roku zycze Wam spelnienia marzen, lekkiego zycia, niewielu trosk i zmartwien ... i ciepla ... wiele ciepla Wam zycze :-)

A jeszcze chciałam poruszyć temat wywozu nieczystości płynnych :) zwanych szambem. Nie wiem, czy ktoś tu ma szambo czy też wszyscy oczyszczalnie z drenażem rozsączającym posiadają?

Bo jeśli ktoś posiada szambo i równocześnie korzystał z usług szambiarskich gminy Tarczyn, to czy nie jest oburzony likwidacją tychże usług świadczonych przez gminę (niezwykle atrakcyjnych cenowo usług - dodam) od 1 stycznia?

Takie pytanie chciałam zadać.

Bo gdyby ktoś był jednak oburzony, to zachęcam do wyrażenia swojego oburzenia na stronie gminy Tarczyn. Ja zadałam Pani Burmistrz (skądinąd mam o niej dobrą opinię) pytanie o likwidację, ale nie mam jak na razie odpowiedzi :( .

Właściwie to wszystkich, nawet niezainteresowanych, zachęcam do wyrażenia niezadowolenia z ww. powodu, bo może gmina zmieni decyzję...

:-?

W sprawie nieczystosci plynnych znam tylko jedno haslo ;) 140 zeta za 10 m3 :evil:

Jakos przywyklam. Kanaliza ma byc za dwa lata, czyli za jakies piec ... czyli cieszyc sie z niej tutaj raczej nie bede 8)

Jesli juz przy tych tematach jestesmy, to kuriozalne bylo zdziwienie pana od wywozenia smieci, gdy zamowilam takowa usluge co tydzien. Podobno standardem jest wywozenie smieci raz na dwa tygodnie, pojemnik 120 litrow na rodzine skladajaca sie z 3 - 5 osob :o Wole nawet nie spekulowac, co sie wyrabia z nadmiarem smieci ...