Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Masakra z tymi budowlańcami popaprańcami, każdy wszystko spapra i liczą sobie jak za zboże i wcale im to nie przeszkadza policzyć mimo że spaprana robota... nie wiem jak można tu budować. :(

Taaak ... a u nas wciaz nie pojawili sie na poprawkach :evil: Znalazlam juz kilkanascie punktow do korekcji, ale jakos nie spieszno im do ostatecznego zalatwienia sprawy :evil:

Depi, jaka cisza :o :lol: U nas kleska urodzaju spraw do zalatwienia i rzeczy do zrobienia. Jakos tak sie stalo, ze ustawiamy sie na koncu budowlanej kolejki. Przed nami WZ, potem wybor architekta do projektu, potem PnB no i cala reszta :lol: 8) Jak dobrze pojdzie za rok zaczniemy ;)

BTW gratuluje drogi! rrmisia nachwalic sie nie mogla :-)

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakos tak sie stalo, ze ustawiamy sie na koncu budowlanej kolejki. Przed nami WZ, potem wybor architekta do projektu, potem PnB no i cala reszta :lol: 8) Jak dobrze pojdzie za rok zaczniemy ;)

Amber - przyznaj się, że najzwyczajniej w świecie uzależniłaś się od budowania i od pisania na forum :lol:

Znamy takich ludzi, którzy tak robili - budowali sobie wypasioną chałupę, sprzedawali i budowali kolejną. Na każdej oczywiśćie zarabiając :-)

Więć - powodzenia!

Dzięki Marcinie :) .

U nas na razie przedłużyli możliwość wywożenia szamba przez gminę do 1 marca. Czyli zawieszenie wykonania wyroku:).

Dali też nam podobną listę firm upoważnionych do wywozu na terenie gminy Tarczyn. Oczywiście okazało się, że część ma pozwolenie, ale nie świadczy usług. A umowę trzeba z kimś podpisać....

Amber - przyznaj się, że najzwyczajniej w świecie uzależniłaś się od budowania :lol:

Tiaaaaa ... ;) Sam wiesz jak kocham budowanie ;)

Depi, jesli to nie tajemnica skrobnij mi na PW ile kosztowal Cie projekt domu. Wiem, wiem ... sam sobie go zaprojektowales, no ale ktos ubral ten projekt w cene, nie? :lol:

Idzie wiosna ... widac ja po cenach materialow :evil: 8)

Witajcie!

Czy ktoś z zaawansowanych budowniczych robił podbitkę drewnianą? Marzy nam sie drewniana, układana tak jak idą krokwie -skośnie, a nie poziomo i jeszcze wzdłuż domu, nie w poprzek. Jak usłyszał to majster to słabo mu sie zrobiło i widac że zamierza nam to wybić z głowy. Ale nie wiemy dlaczego to taki fatalny pomysł. A Wy jak macie?

Pozdrawiam Marta

Witam serdecznie!

Podobno pierszy dom buduje sie dla wroga, drugi dla przyjaciela a dopiero trzeci dla siebie! ; )

Nie mam aż tyle czasu więc musze ten pierwszy postawić tak jak dla siebie.

Dlatego licze na pomoc doświadczonych znawców tematu.

Budujemy sie w Piskórce tzn mamy zamiar. Jest ekipa do budowy ale działka jest nieuzbrojona. Wiem że na początek potrzebny jest prąd i woda. Prąd pożyczymy od sąsiada a jeżeli chodzi o wode to myśle o studni. Czy ktoś z Was kopał studnie w tych okolicach i wie jakie są pokłady wody? Prosze również o kontakt do firmy która studnie głębinową może mi tanio) i dobrze zrobić. Może ktoś ma też do sprzedania tanio barak? Pozdrawiam!!)

Gość kxxx9

Witam grupowiczów!

Czy ktoś jest w stanie polecić dobrego kierownika budowy działającego w tym obszarze ? Tylko chodzi o realną, niemalże codzienną pomoc przy budowie, a nie faceta od pieczątki do dziennika.

Pozdro

Mam pytanie do Amber, ale nie tylko.

Jestem na etapie instalacji i pojawił się dylemat - jak duży zasobnik. Umiarkowany rozsądek przemawia za 120 l. Ale 120 l wystarczy na napełnienie wanny prawie do 1/2 objętości.

Pamiętam dyskusję o wannach i chyba tylko Amber była za.

Jakie zasobniki dając komfort użytkowania sprawdzają się u Was?

ms. wszystko zależy jak bardzo lubicie się chlapać :D .

My mamy 200 l i czteroosobową rodzinę. Zmywamy prawie wyłącznie w zmywarce. Ponadto zamiast wanny mamy głęboki brodzik (żeby dzieciaki jednak czasem się pomoczyły...). I taka pojemność zasobnika właściwie nam starcza.

Ale kiedy wykończymy drugą łazienkę, w której ma być wanna, to mam obawy, co to będzie...

Jakie zasobniki dając komfort użytkowania sprawdzają się u Was?

160 L , 4 osoby w tym dwoje dzieci .

Witam nowych budujacych. :)

Tratwa piszesz , że trzeba podpisac umowe na wywoz szamba .Czy nie wystarcza same kwitki od oplat w razie kontroli ? My po prostu dzwonimy i zabieraja , jako dowod zaplaty mam pokwitwanie . Jest to też/przede wszystkim- dowod na to ,że nie wypuszczamy zawartosci do ziemi.

Czegoś nie wiem?

Tratwa piszesz , że trzeba podpisac umowe na wywoz szamba .Czy nie wystarcza same kwitki od oplat w razie kontroli ? My po prostu dzwonimy i zabieraja , jako dowod zaplaty mam pokwitwanie . Jest to też/przede wszystkim- dowod na to ,że nie wypuszczamy zawartosci do ziemi.

Czegoś nie wiem?

Tak, zmieniła się ustawa.

Zgodnie z ustawą z 13 o utrzymaniu czystości i porządku w gminach (art. 6. 1.) właściciele nieruchomości (...), zobowiązani są do udokumentowania korzystania z usług wykonywanych przez zakład będący gminną jednostką organizacyjną lub podmiot posiadający zezwolenie na wykonywanie usług usuwania odpadów komunalnych przez okazanie umowy i dowodów płacenia za usługi lub okazanie, na żądanie wójta, burmistrza lub prezydenta miasta, dowodów płacenia za składowanie odpadów na składowisku odpadów komunalnych.

Z tej ustawy wynikają jeszcze inne skutki, ale jeśli chodzi o szambo, to trzeba mieć I UMOWĘ I KWITKI (potwierdzałam to w naszej gminie Tarczyn).

Inna sprawa, że nie spotkałam się jeszcze z żadną kontrolą (w gminie Tarczyn jest 2 strażników miejskich). Ani nikt ze znajomych :D

A jeszcze inna sprawa, że ilość obowiązków nałożonych na biednego obywatela , o których on nie wie, przekracza wszelkie dopuszczalne granice.

Opuszczasz na na serio? Czy masz już upatrzoną nową działkę? Kraków?

Tak jakby ;) Poki co szukamy, sprawdzamy i sie rozgladamy. Mam szczegolne wymagania i co tu kryc, ma to byc wszystkomajaca, piekna dzialka z widokiem na Wawel ;) No dobra ... z tym ostatnim troche przesadzilam 8)

ewajanecka, musisz miec i Umowe i kwitki. Nie jest lekko zyc z szambem :roll:

ms, zwolennicy wygodnych wanien - laczmy sie :lol: Jeszcze jedno fajnie miec. A mianowicie saune 8) :D