Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piaseczno i okolice

anatak

Recommended Posts

Gratias! Wyglądają na zdjęciach solidnie. Będziesz je zalewał z gruszki, czy betonem robionym na miejscu? Gdzięś w ogóle opisałeś jak będziesz budował nowy dom, tak całościowo? Myślę, że nie tylko mnie by to zainteresowało - masz w sumie już doświadczenie pierwszego... No i takie...mmm.... nowatorsko/niestandardowe podjeście :-)

• Odpowiedzi 15k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zalewam je z gruszki. Całkiem przyjemna robota. Nawet myślałem o zrobieniu na budowie, ale jak się dowiedziałem o cenę żwiru płukanego lub kruszywa łamanego to nijak b15 nie chciał mi wyjść korzystniej niż z betoniarni.

Na razie mogę napisać, że buduję taki dom:

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/stanislaw/?Name=stanis%C5%82aw

Niestety ustawodawcy trzymają mnie w niepewności co do 2 rozporządzeń.A zależy mi na najniższym cetyfikacie. No więc w projekcie będę wprowadzał zmiany, ale jakie to dopiero w marcu się okaże.

Zalewam je z gruszki. Całkiem przyjemna robota. Nawet myślałem o zrobieniu na budowie, ale jak się dowiedziałem o cenę żwiru płukanego lub kruszywa łamanego to nijak b15 nie chciał mi wyjść korzystniej niż z betoniarni.

Mysle , ze spokojnie mozna robic na budowie z dobrym zwyklym zwirem.

Te pustaki sa tak mocne , ze juz wypelnienie pod dom jednorodzinny nie musi byc niewiadomo jakie.

Jak potrzebujesz namiar na goscia , ktory wozi naprawde super zwir to zajedz i podam Ci.

My z takiego zwiru krecilismy na podciagi i sam widziales , ze nic im nie brak.

Pewnie można robić i tak i tak, ale pytanie - co jest tańsze. Jeśli beton z gruszki będzie kosztował mniej, niż żwir +cement +woda +robocizna, to krótka piłka. Ja się tylko tak trochę martwię, że niby można zalać ten 1m już po ustawieniu, ale lepiej pewnie ustawić 2 warstwy, zalać, a potem znowu 2 warstwy. No i kwestia wieńca na koniec.

Ale ogólnie mi sie bardzo koncepcja spodobała - ma chyba same zalety, jeszcze tylko policzę cenę :-)

Jezier - bardzo fajny projetk, taki w moim stylu :-) Chodziło mi jednak o to JAK będziesz to robił, tzn. jakie technologie, co zmienisz w stosunku do poprzedniego. Zabierasz np. Bartosza? Ściany też z BK? Ile styropka tym razem?

Jezier

świetny jest ten domek :lol:

Tez mam dom wg projektu z Archipelagu.

Czytałam kiedys że przesadzaja w grubością fundamentu ( mój też był za duży).

Wieje tak ze cale szyby trzęsą sie w ramach :cry:

a choinkę prostowałam już 2 razy ( jest niedawno wsadzona i jeszcze w ziemi nie trzyma sie dobrze)

Jezier Sorry, że tak zasypuję Cie pytaniami, ale czy Ty już zrobiłeś ten fundament?

Jak z "niedopasowaniem" dlugości ściany do wymiarów pustaków? Przycianie? Łamanie? Uzupełnianie bloczkami? Jakoś tego nie widzę w tej chwili - przeciez to musi być szczelny szalunek....

I czy na metr kw ściany faktycznie wchodzi tylko 0,15m3 betonu?

Nie robiłem jeszcze ścian fundamentowych. Będę zalewał od razu 4 warstwy i wibrował buławą. Trochę betonu odleję w kasterki na ubytki. Pustaki zamierzam ciąć gilotyna a jak nie uda się równo to biaksem. Wieńca nie robię.

Ściany w domu będą z ceramiki. Bk tym razem nie będzie. Izolacji będzie trochę więcej. Reku na pewno. Ale nie wiem jakiej firmy.

Zasadniczo trochę inaczej, ale nie bardzo. Ma być tanio w eksploatacji i komfortowo.

Kolejna "zaleta mieszkania na wsi". Trochę wieje to wyłączyli prąd. Nie ma już od godziny i pewnie nie będzie do rana. Znajomy z sąsiedniej wsi też nie ma :evil: Myślę, że tak jak wszyscy na południe od piaseczna.
Trzeba bylo nie krakac jak unas byles :D

Na szczescie juz po wszystkim. Zyjecie ?

Nie robiłem jeszcze ścian fundamentowych. Będę zalewał od razu 4 warstwy i wibrował buławą. Trochę betonu odleję w kasterki na ubytki. Pustaki zamierzam ciąć gilotyna a jak nie uda się równo to biaksem. Wieńca nie robię.

Hmm... Buławą? A szto eto? W ile osób to w ogóle robisz? Teoretycznie można chyba nawet samemu, nie? Ale czy beton nie stężeje zanim obskocze moje 85 metrów ław? Jakie znowuż ubytki? Gilotyna powiadasz...

A jeszcze jedno mi przyszło do głowy - jak z przepustami? Przed zalaniem jakoś rure wsadzasz? Potem wycinasz dziury?

Ściany w domu będą z ceramiki. Bk tym razem nie będzie. Izolacji będzie trochę więcej. Reku na pewno. Ale nie wiem jakiej firmy.

Zasadniczo trochę inaczej, ale nie bardzo. Ma być tanio w eksploatacji i komfortowo.

A to mnie zaskoczyłeś. Czemu zmieniłeś na ceramikę? Nie podejrzewam bowiem, aby ktoś Cię przekonał, że jest "zdrowsza" :lol: Tańsza w eksploatacji na pewno nie jest, a czy "bardziej komfortowa"?

Czyżby Bartosz się nie sprawdził? Czemu rozważasz coś innego?

dzięki i pzdr

PS. Może ten mój zarzucony teraz, pomysł z agregatem nie był taki zły? rrmi - zapuściliście swój na czas blackoutu?

Adamie, faktycznie gazownia robi od wcinki w gazociąg do skrzyneczki w linii ogrodzenia.

Jak czytasz tak dokładnie warunki przyłączeniowe to zwróć uwagę, że są ważne tylko 1 rok od momentu wydania. Potem trzeba pamiętać, żeby je przedłużyć.

Ale warunki są tylko warunkami. Żeby puścić maszynę w ruch trzeba z gazownią podpisać umowę. W niej określony będzie czas do kiedy obie strony mają się uporać z instalacją. To nie oznacza, że od tego dnia będziesz miał gaz w domu. W umowe określa się też drugi termin "na odkręcenie kurka" - ale wtedy trzeba mieć już zainstalowane w domu urządzenia do odbioru gazu (np. kocioł).

Do zrobienia projektu przyłącza w gazowni pewnie Ci polecą (jak pociśniesz). Dalej mi się nie udało.

Witaj,

Dzięki za informację. Warunki mam ważne do 29 marca ale jutro jade do gazowni celem podpisania umowy. Czytając warunki zauważyłem ,że gazownia robi tylko wcinkę ,a mnie własnie chodzi o reszte czy skrzynkę no i później podciągnięcie instlacji do domu. Zastanawiłem się czy jeśli będzie robiła to ta sama firma z ramienia gazowni to będzie taniej i z papierami nie będzie problemu. :wink:

Kolejna "zaleta mieszkania na wsi". Trochę wieje to wyłączyli prąd. Nie ma już od godziny i pewnie nie będzie do rana.

i to jest kolejny argument ZA miastem 8)

u nas tez nie bylo ... wcale mi sie to nie podoba ... :roll:

nie uogolnialabym tak :roll:

mieszkam w gorach, w malej miejscowosci, ktora miastem nie jest ;)

nie pamietam kiedy ostatni raz wylaczyli prad na dluzej niz np kwadrans

a wiatr u nas jest czesto, nie taki jak na nizinach

chociazby tydzien temu i wczoraj wial potwoooooorny halny

a prad sobie plynal...

pozdrawiam

Depi. Buława to taki wibrator który łatwo wcisnąć w takie otwory jak w pustakach. Beton tak szybko nie gęstnieje. Spokojnie zdążysz. Jak się trochę powibruje to na pewno odrobinę osiądzie. Przepusty robię ale właściwie tylko jeden od kanalizacji. Wodę pod ławami.

Ceramika jest najfajniejsza. Jest najszlachetniejszym materiałem na ściany z jakiego się obecnie buduje. Ma bardzo dobre parametry. Jest dostępna, dobrze się z niej buduje, ma bardzo dobrą opinię. Chcę jakiś kolejny dom postawić nie z pustaków ale z cegły pełnej. A w budowanym może chociaż część ścian wewnętrznych.

Bartosz jest nieładny. Jest wielki, więc nie bardzo jest go gdzie schować. To tylko wymiennik więc trzeba się napracować. Z kolei centrale które oni sprzedają wg. mnie są do niczego. Na pewno na rynku są fajniejsze produkty. Poszukam.

Mam bardzo fajny agregacik.

PS. Może ten mój zarzucony teraz, pomysł z agregatem nie był taki zły? rrmi - zapuściliście swój na czas blackoutu?

Nie.

Poza tym ja wciaz uwazam , ze na agregacie da sie wybudowac dom , bo tak wlasnie zrobilam.

Prad juz masz , to teraz co ?

Bedziesz agregat kupowal ?

Co do ramek fundamentowych to nie uwazam{ja nie uwazam ,bo To mozesz byc jak najbardziej za] , ze to dobre dla Ciebie rozwiazanie.

Wyjdzie drozej , masz tanich chlopakow i powinni wymurowac a reszte na knajpy przeznaczysz.

Twoj mlotek u nas lezy.

[

Co do ramek fundamentowych to nie uwazam{ja nie uwazam ,bo To mozesz byc jak najbardziej za] , ze to dobre dla Ciebie rozwiazanie.

Wyjdzie drozej , masz tanich chlopakow i powinni wymurowac a reszte na knajpy przeznaczysz.

Tanich może i tak, ale czy dobrych? Z tymi pustakami jest mniejsza możliwość popełnienia błędu. W sumie sam mógłbym ustawić te pustaki, zamówić beton, zalać i ew. poganiać z buławą...

Co do ceny, to mam kłopoty z oszacowaniem - za dużo niewiadomych wciąż mam. Na razie wychodzi mi dość zaskakujący wniosek, że najdroższa okazuje się monolityczna ściana lana w szalunku drewnianym.

założenia - 85m2 ścian fundamentowych o wysokości 1m.

Ściana betonowa:

- beton: (85 x 0,25 x 300zł) = 6375zł

- deski: (85 x 2 x 0,025 x 550zł ) = 2337,5zł (to niedoszacowanie - brak np. słupków i innych wzmocnień no i cena w netto - może nie będą chcieli faktury :-) )

- robocizna - załóżmy, że się uwiną w 3 dni - 1000 zł

RAZEM: 9712,5

Ściana z pustaków szalunkowych:

- pustaki - (85 x 8 x 5,25zł) = 3570zł

- beton - (85 x 0,15 x 300zł) = 3810 zł (beton przyjmuję taki sam, jak powyżej B20, choć może być tańszy B15)

- stali - trochę, załóżmy, że za 500zł

- ew. trochę drewna na wieniec, jeśli by go robić (85 x 2 x 0,025 x 0,14 x 550zł) = 330zł

- robocizna - 1 dzięn MAKS - góra 300 zł

RAZEM: 8180 lub 8510 zł z wieńcem

Ściana z bloczków:

- bloczki (85 x 22 x 3zł) = 5610

- robocizna = ??? 3 dni? 5 dni? powiedzmy, że 3 - 1000 zł

- zaprawa - (2000kg / 25 x 9zł ) = 734 (koszt piasku i cementu trudno mi oszacować - na oko wygląda, że byłaby o połowe tańsza, ale kwestia transportu dochodzi )

RAZEM: 7344 zł ( nie licząc kupna lub wypożyczenia betoniarki )

Czyli jest dziwnie - bloczki nie powinny wychodzić tyle taniej. Kwestia otwarta, czy uda mi się kupić za te 3 zł i co to za jakość tego bloczka. Bo tak ogólnie, to są po 4 zł i wtedy już wychodzi drożej.

Nie wiem wciąż ile by kosztowały szalunki systemowe. Jak widać koszt alternatywny jest niebagatelny, bo 2330 zł + więcej robocizny. Zobaczymy.

Szczerzy mówiąc nie o koszt mi tu najbardziej idzie, bo jak widać sa to kwoty dość zbliżone i niskie w stosunku do całości, ale raczej o szybkość i łatwość wykonania w momencie, gdy nie bardzo ufam ekipie.

Ale zaśmieciłem wątek - jak przeczytacie to usunę i wkleję może do dziennika :-)

1 - [..] Przepusty robię ale właściwie tylko jeden od kanalizacji. Wodę pod ławami.

2 - Ceramika jest najfajniejsza. Jest najszlachetniejszym materiałem na ściany [...]

3 - Bartosz jest nieładny. [...].

ad 1 - Ale jak robisz ten przepust? Przed zalaniem jakoś, czy dopiero po zalaniu wykuwasz dziurę?

ad 2 i ad 3 - Oj Jezier, Jezier... Coż to jest za argumentacja? Co to za pojęcia "najfajniejsza", "najszlachetniejszy"??? Gdzie się podziały współczynniki i inne wymierne pojęcia? :-) No i na koniec Bartosz jest "nieładny" :lol: