rrmi 29.01.2008 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 [Wylac lawy , pozniej ciagnac bloczki. A na ile ławy? Bo coś kierownik (potencjalny) z nieformalnym insoktorem nadzoru nie są entuzjastami lania ław do poziomu gruntu (czyli na ok 70cm). Że niby jakieś zbrojenie inne trzeba czy cuś... Murator "Sciany i stropy" to potwierdza... Same lawy , pozniej bloczki . Trzeba bedzie szerzej wykopac , ale mysle , ze to co wykopane i tak nie bedzie za dobrze w tej pogodzie wygladalo. To co proponuje bedzie najprostsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 29.01.2008 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 flamenco Rzuciłbyś we mnie namiarem na tego Twojego dziadka z szalunkami? Nie mam wizytówki przy sobie, leży na budowie. Namiary przekażę na priv jutro na przykład: "Saba" FPU T. Malczyk Ale jak Ty dawałeś 20cm styro na BK, to ile chcesz dać na 4x zimniejszą ceramike? Nie ma zimnego materiału. Zimność materiału to jego przepuszczalność cieplna. Każdy jest w jakimś stopniu izolatorem. Nie wiem, jak o tym myśli Jezier, ale wg mła, 20cm styropianu, to dość do ocieplenia czegokolwiek - nawet lodu . Jezier, budujecie dom pasywny? Tak sobie wnioskuję z Twoich wypowiedzi i szybkiego oglądu wizualizacji projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamalinowska 29.01.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 My mamy bartosza , jest brzydki , ale i tak go nie widac , ma dzialac .Zaczyna sie znowu chyba fala kradziezy.Po sasiedzku okradli kilka domow .W jednym wyrwane grzejniki , dom zalany.Pozdrawiam grupe i biegne na budowe.Na Wielkanoc pewnie juz bedziemy mieszkali.Pewnie byle jak , ale lepiej tak niz w 35 m2.Szukam kogos do podbitki. Pytanie do was.Ukladacie kostke betonowa czy granitowa na podjazdach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 29.01.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Aniamalinowska Będę układała kostkę betonową a na razie mam żużel i żwir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.01.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Jezier, budujecie dom pasywny? Tak sobie wnioskuję z Twoich wypowiedzi i szybkiego oglądu wizualizacji projektu. Niskoenergetyczny. Koncentruję się na tym aby po wprowadzeniu w Polsce europejskiej dyrektywy 2002/91/WE mój dom spełniał jak najostrzejsze wymagania. A więc dostał certyfikat A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 29.01.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Niskoenergetyczny. Koncentruję się na tym aby po wprowadzeniu w Polsce europejskiej dyrektywy 2002/91/WE mój dom spełniał jak najostrzejsze wymagania. A więc dostał certyfikat A. To wrzuć może jakieś krótkie info, jak się taki cert uzyskuje, a może też, jakie z tego wynikają korzyści. Bo jeżeli nie wynikają, to po co certyfikat? A się interesuję, albowiem podejrzewam, że mój dom bez problemu mógłby się załapać na niskoenergetyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.01.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Od 1 stycznia 2009 r. wejdą w życie. Nie ma jeszcze uchwalonych wszystkich rozporządzeń. Wszystkie nowe oddawane do użytku domu po tej dacie będą musiały mieć taki certyfikat. A także każdy dom będący przedmiotem obrotu lub najmu.W skrócie: Uprawniony audytor do wydawania certyfikatów będzie porównywał zbudowany dom do takiego samego gdybyś zbudował go wg. minimalnych wymagań jakie narzuca polskie prawo (referencyjny). Liczy się zapotrzebowanie na ciepło domu. zapotrzebowanie na ciepłą wode i na energię elektryczną. Np. jeśli twój dom zużywa do 25% tego co zużywałby dom referencyjny to dostajesz A; 25-50% B; 50-75% C; 75-100% D itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 29.01.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Czyli żadnych korzyści, jeno zapewne możliwość uniknięcia kary, o której nie wspomniałeś pomiędzy wierszami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.01.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Nie ma kar. Korzyści jakiś ustawowych też nie ma. Zwolennicy dopatrują się ich w tym, że lepiej się będzie budowało (lepiej się buduje tam gdzie weszła dyrektywa w życie). Nabywcy czy najemcy będą wiedzieli co kupują i będą mogli oszacować koszty utrzymania. Sprzedając lub wynajmując dobry dom więcej kasy się zgarnie."Mieszkaniówka" odpowiada za 40% zużycia energii w polsce. Przemysł i motoryzacja po 30%. Więc teoretycznie jest o co walczyć.Tu jest trochę o temacie:http://www.epbd.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 29.01.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Cóż, moja siostra pracuje w Vattenfallu. Opowiadała, że kiedy firma nabyła drogą kupna warszawskie elektrociepłownie, zarząd zacierał przednie łapy na myśl o przysżłych zyskach. A tu, zanim na dobre osiedli, zużycie energii, a konkretnie ciepła, w mieście zaczęło prawie że gwałtownie spadać! Wspólnoty, spółdzielnie zaczęły na gwałt ocieplać budynki. I znowu ich dział marketingu ma pełne ręce roboty, a myśleli, że będzie łatwo, jak to w posocjalistycznym bloku... Z Twoich słów wynika, że prawdziwych korzyści z tego nie będzie, a raczej ideowe, bo klient w Polsce chce kupić taniej, a nie drożej, więc będzie wolał kupić dom bez papierka, a następnie przeprowadzić "termomodernizację", jeżeli będzie zamiarował sprzedać. Czyli to takie tam eurokołchoźnicze pitu-pitu. Zaletą będzie niewątpliwa standaryzacja pojęć, czyli będziemy mogli na forum z łatwością porównywać, kto ma dłuższego... tfu, przepraszam, oszczędniejszego energetycznie doma. Co do lepszego budowania w miejscach dyrektywy, to zapewne są to Niemcy, Holandia i takie tam. A tam na razie ludziska budują trochę inaczej niż u nas. U nas wszystko jest bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tratwa 29.01.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Flemenco, ale nie będziesz mógł kupić domu bez papierka, bo każdy sprzedawany będzie musiał mieć papierek . Zobacz jakie to otwiera perspektywy: znów kolejna grupa zawodowa (audytorzy energetyczni) zarobi trochę pieniędzy, trochę urzędników się zatrudni do obsługi tego wszystkiego... Idea jest słuszna, ja jestem za oszczędnością energii, segregacją śmieci i nawet staram się (w miarę skromnych możliwości) wcielać w życie takie tam różne... I wkurza mnie, że tak to właśnie wszystko w Polsce wygląda. Trochę śmieszno, trochę straszno. Bo nie tędy droga, żeby wszystko uregulować (odgórny nakaz certyfikatów) albo wszystkiego zakazać (obszary Natura 2000). Ale to dyskusja nie na to forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 29.01.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Jezier napisał Fizyka budowli to nie tylko lambda danego materiału. To bardzo wiele innych parametrów. Akustyka, wytrzymałość, rozkład temperatury w przegrodzie itp. Nie chcę prowadzić dyskusji z cyklu "O wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy" Mogę się jedynie podzielić moim bardzo skromnym doświadczeniem z z mieszkania w "ceramice". Jeżeli chodzi o akustykę- ceramika sprawuje się super-piszę to z pełną odpowiedzialnością wynikającą z wieloletniego obcowania z nawiedzonym akustykiem . Zdaniem mojego męża/ wykpię się, niech te wszystkie gromy spadną na jego głowę/-lepiej niż beton komórkowy. Jeżeli chodzi o rozkład temperatur- nie studiuję fizyki budowli i nie opieram się na wykresach Fakty natomiast są takie: Mieszkamy drugi tydzień, dom coraz bardziej się nagrzewa i coraz lepiej trzyma ciepło, użytkujemy na razie parter, w tej chwili działa jedynie podłogówka w hallu i kuchni, siedzę w krótkim rękawku ,mam 21 stopni, wieczorem dopiero uruchomimy kominek i promiennik w pokoju dziecka. Tak przyjaznego mikroklimatu nie miałam w żadnym domu ani mieszkaniu, w którym dotąd mieszkałam. Aniamalinowska -rozumiem, że macie Bartosza, ale jeszcze nie użytkujecie-szkoda. Interesują mnie konkretne problemy pojawiające się w użytkowaniu Bartosza. Jezier A ta rekuperatorowa górna półka to niby jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.01.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Jezier A ta rekuperatorowa górna półka to niby jaka? Nie wiem. Szukając osprzętu do mojego Bartosza (bo mam tylko sam wymiennik), widziałem rozwiązania znacznie bardziej zaawansowane. Nie chodzi o sprawność wymiennika. Tylko o redukcję hałasu, sterowanie, filtrowanie itp. Ale ceny też znacznie odbiegały od Bartosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 29.01.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 siedzę w krótkim rękawku ,mam 21 stopni, Tez mam 21 ... i dwa polary na sobie ... Do gazu zostalo nam kilka dni i skonczy sie udreka kominkowa Sluchajcie mam wazne pytanie. Wczoraj odkrylam, ze z boku jednego skrzydla okna tarasowego wieje Kogo mam za to scigac? Produceta czyli Jezierskiego, czy ekipe ktora montowala okna? Poki co posluzylam sie tasma malarska i powstrzymalam nawiew, ale to nie jest wyjscie z problemu ... Doradzicie cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 29.01.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Czyli z tego co pisze Jezier jak bym chciał sprzedac mój dom to bedę musiał zapłacić cwaniakom za ten ich certyfikat.Moim zdaniem to nastepne złodziejski przepis taki sam i ten ze mapka geodety wazna tylko trzy miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 29.01.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Doradzicie cos? ok ... juz sobie doradzilam. Sprawa sie wyjasnila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.01.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 W ramach prac dyplomowych studenci politechniki białostockiej sprawdzali jak się buduje i projektuje domy jednorodzinne. Przeglądali dokumentację dołączaną do wniosków o pozwolenie na budowę z kilku ostatnich lat. Odwiedzali budowy w całym województwie. To było kilkaset domów. Okazało się, że grubo ponad 50% domów/projektów nie spełniało obowiązujących przepisów.Oczywiscie w Polsce nie buduje się tak dobrze jak w Holandii czy Niemczech, ale jeśli chociaż trochę sie poprawi to i tak będzie już coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 29.01.2008 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 [...]mapka geodety wazna tylko trzy miesiące. Z moich skromnych doświadczeń mapowych - cykl produkcyjny takiej mapy też trwa trzy miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 29.01.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Tez mam 21 ... i dwa polary na sobie ... Do gazu zostalo nam kilka dni i skonczy sie udreka kominkowa Amber Widać 21 , 21-stu jeden nierówne Ja ciągle w krótkim rękawku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tratwa 29.01.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Tadzel! Oczywiście, że to wyciąganie pieniędzy. Co najwyżej certyfikat będzie pełnił funkcję informacyjną. Na pewno nie wpłynie na jakość budowania w Polsce. Moim zdaniem polepszyć jakość budownictwa w w Polsce może wyłącznie wzrost zamożności społeczeństwa i wzrost świadomości. Zdejmą z nas obowiązek uzyskiwania pozwolenia na budowę, to wprowadzą obowiązek uzyskania certyfikatu. Widzę w tym głęboki sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts